SIG Smith Miniplane - stavba
- Zbyněk Hadač
Já jsem teda motorový kryt nelaminoval. A tuším, že i v návodu to je uvedeno jenom jako doporučený způsob opravy, že když se rozbije ,tak se má vylaminovat zevnitř.
A tu balsovou část trupu jsem celou potáhnul foliií.
A tu balsovou část trupu jsem celou potáhnul foliií.
Naposledy upravil(a) Zbyněk Hadač dne úte 05.07.2011 7:02, celkem upraveno 2 x.
Také jsem o laminování uvažoval a nakonec od toho upustil. Jen ti poradím - Tu haubnu na ten trup natáhni volně. Potažení trupu přidá pár desetin mm. Já to udělal málo volné, kryt motoru mi na to pasoval těsně. Né moc, ale nebyla tam žádná vůle. Po několik startech jsem zjistil, že mi kryt motoru na několika místech napraskává od vibrací a pnutí. Je to mrzuté, ale už s tím nemohu nic dělat
DX6i, AXN FloaterJet, SIG Smith MiniPlane
geopas píše:Tak jsem zase tady a mám dvě otázky.
1) zkoušel někdo laminovat ten plastovej kryt? Případně jak to šlo. Přemýšlím o tom kvůli drobným škrábancům, které jsem spáchal, když jsem vyráběl díry. Mám obavu že je barva zvýrazní.
2) balsovou část trupu, která je skryta pod plastovým krytem, (od motorového lože po přišroubování plastového krytu) jste potahovali, nebo taky stříkali? Mám to napasovaný festově a bojím se, jestli při nasazování nebudu potah trhat. Díky.
Ja sem ho laminoval, ale to se dela zevnitr pro posileni jeho pevnosti. Zvenci sem ho taky dost poskrabal a kdyz se prvni laminovani nepovedlo a cistil sem ho, tak sem ho i naleptal. Striknul sem to plnicem (tmel ve spreji) a vybrousil. Trochu to trvalo, ale nakonec po lakovani tam neni vubec nic videt. Překvapilo me, o co pevnejsi ten kryt ted je.
Balzovou cast pod krytem sem natrel epoxidovou pryskyřici, aby to nesalo palivo. Jeste sem nepotahoval, ale udelam to tak ze potah bude prekryvat i cast, ktera bude pod tim krytem. Protrzeni potahu bych se moc nebal, jak casto budes kryt sundavat? Vzdycky jen kdyz se neco rozbije. Ja to delam tak ze konce folie prizehlim s vysokou teplotou, takze se folie k povrchu "pripece" a drzi to potom jako zidovska vira.
Naposledy upravil(a) javabuh dne úte 19.07.2011 0:03, celkem upraveno 1 x.
geopas píše:ta "haubna" se asi samostatně sehnat nedá?
Budes si to asi muset nechat poslat domu ze statu, ale samostatnou haubnu koupis primo u sigu: http://www.sigmfg.com/cgi-bin/dpsmart.exe/MainMenuFV5.html?E+Sig
Cislo te haubny je SIGSH564 stoji nejakych 16$ + neco za postovne....
Smith podvozek
Tak jsem se dostal k podvozku, procetl jsem forum a dospel k nasledujicimu reseni: Podvozek jsem pouzil originalni s tim ze jsem ho ohnul tak aby byl vice pred tezistem o 2 az 3 cm, preci jen bych nerad delal brazdu cumakem na letisti. Psali jste, ze se vam podvozek krouti a ruzne deformuje. Tak jsem v miste, kde se od trupu na podvozku draty stykaji az po kolecka drat zdvojil. Po cele delce omotal medeneym dratem a sletoval, takze sou tam ted fyzicky dva vedle sebe. Doufam, ze to zabrani jeho krouceni. Az ho pridelam na trup, tak podle planu udelam i vyztuzeni ocelovym lankem, stejne, jako to ma skutecny letoun.
Davam prednost tomu aby byl podvozek co mozna nejpodobnejsi originalu.
Myslite ze mi to pomuze, nebo bych mel jeste neco dodelat, nebo predelat?
Davam prednost tomu aby byl podvozek co mozna nejpodobnejsi originalu.
Myslite ze mi to pomuze, nebo bych mel jeste neco dodelat, nebo predelat?
AR1 píše:Kapota vypadá dobře.
Jak děláte ty obložky vzpěr? V návodu je domatlání z druhé strany asi epoxydem, to mi přijde že nikdy neobrousím.
Ja sem to udelal presne tak jako to je v navodu, pak sem to opatlal 30 min epoxidem na tech vrchnich stranach, kdyz tam das spravne mnozstvi, tak on se za tu dobu na vrchu rozleje a udela perfetni hladkej a oblej povrch, takze brouseni je tam pak jen minimum Nakonec jen zaoblis tu balzu na "nabezne a odtokove strane" a je to v pohode.
charon píše:
Zhotovil som si takúto kapotu z laminátu.Oproti originálu je merne vyššia.
Ty oblozky vzper vypadaj suprove, sou vetsi nez original, ale kdyz je vidim tak bych je tak udelal taky, skoda ze sem je uz udelal...
Jak si delal ten laminatovej kryt? Vsechny moje laminovaci pokusy zatim dopadly dost katastrofalne.
Tie obložky vspier som urobil takmer ako v návode akurát som to nezalial EP ale obložil aj z opačnej strany balzou 2mm,obrúsil do profilu a prelaminoval tkaninou 40 g/m. Potom to zlahka vytmelím a streknem Smolenickou polyuretanovkou.
Čo sa týka kapoty prikladám foto formy.Ako kopyto som použil originál bakelitovú kapotu trochu zväčšenú a pretmelenú.Forma je z gelcoatu,1 vrstvy tk.100g/m a 4 vrstiev tk 250 g/m

Čo sa týka kapoty prikladám foto formy.Ako kopyto som použil originál bakelitovú kapotu trochu zväčšenú a pretmelenú.Forma je z gelcoatu,1 vrstvy tk.100g/m a 4 vrstiev tk 250 g/m