Mrtvý motor ??

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
chastra
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od chastra »

Loner píše:jeste by me zajimalo jak funguje mezizavitovy zkrat? dyt sou ty draty na sobe beztak namotany a nejsou od sebe izolovany. dekuju predem za objasneni.

Sou nalakovaný polyuretanovým lakem tkže sou izolovaný. Záviťák ti vznikne porušenim tohoto laku mezi dvěma vedle ležícími vodiči.
Naposledy upravil(a) chastra dne pát 20.05.2011 16:32, celkem upraveno 1 x.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od arda1 »

Drátky mají izolaci (lak)- koneckonců ho zkus zapájet- pokud nemá samopájitelnou izolaci ( a stěží bude mít) tak se bez oškrabání nebo chemie naprosto nechytáš.arda1BOT
ICQ 638556901
Loner

#18 Příspěvek od Loner »

arda1 píše:Drátky mají izolaci (lak)- koneckonců ho zkus zapájet- pokud nemá samopájitelnou izolaci ( a stěží bude mít) tak se bez oškrabání nebo chemie naprosto nechytáš.arda1BOT

no, znamej modelar (a elektrikar) mi pajeni takto poskozenyho motoru poradil, povedlo se mi to a litam s tim uz dva roky )zoom 4d, do neceho zivot ohrozujiciho bych to nebastlil) :)

tak ted nevim jestli to mam resit, nekdy asi lepsi nevedet :)
m2
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od m2 »

Loner píše:nekdy asi lepsi nevedet :)

a niekedy je lepšie vedieť...

... nevedel som, že na motore je tento medzizávitový skrat:

http://www.topgun.sk/downloads/Milan/RE ... C_0022.JPG

a výsledok sa dostavil:

Obrázek Obrázek
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
arda1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od arda1 »

Loner píše:

no, znamej modelar (a elektrikar) mi pajeni takto poskozenyho motoru poradil, povedlo se mi to a litam s tim uz dva roky )zoom 4d, do neceho zivot ohrozujiciho bych to nebastlil) :)

tak ted nevim jestli to mam resit, nekdy asi lepsi nevedet :)
Co ti přesně poradil a co jsi pájel?arda1BOT
ICQ 638556901
bitovod

#21 Příspěvek od bitovod »

No čemu to vadí - v podstatě ničemu, jen trochu tomu motoru. Jestli je to vinutí přerušené celé (motor je vinutý několika dráty souběžně), tak se bude točit trhaně, pokud vůbec.

Jestli je "jen" přerušno několik drátů ze stejného vinutí (ale ne všechny, dejme tomu, že motor je vinutý trojitým drátem, z něhož dva jsou přerušeny), pak je to zajímavější - motor se naprázdno, bez zátěže, bez vrtule roztočí, jako by se nechumelilo. Jedno vinutí ale bude mít trojnásobný odpor (ve srovnání s těmi nepoškozenými) a devítinovou proudovou zatížitelnost (nebo taky třetinovou? herdek, nemyslí mi to.).

Pod zátěží tedy jedno vinutí odevzá výrazně nižší výkon (a zase nevím, jestli třetinový, nebo devítinový - dneska už mi dělá problém i aplikace ohmova zákona :(), motor nepoběží tak hladce, jak by měl. V "ideálním" případě to oslabené vinutí přetížením uhoří.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Loner

#22 Příspěvek od Loner »

arda1 píše:Co ti přesně poradil a co jsi pájel?arda1BOT

no ze tu utrzenou cast mam spojit pajkou, asi mu na letisti o vikendu podekuju za dobrou radu :)

nicmene proste jsem klikar, ztratu vykonu nepozoruju, ani nic nehori :)
Abu
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Abu »

Je rozdil jestli si znova pripajel jen utrzeny konec vinuti - vyvod z motoru ven, to je vpohode.
Pokud si hrabal pajkou nekam dovnitr do poloviny vinuti, tak to muze, ale taky nemusi dopadnout dobre.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Loner

#24 Příspěvek od Loner »

bylo/je to prakticky stejny jako tohle na ty fotce, dva utrzeny draty vepredu po hitu do zeme. chapu to teda psravne tak, ze sem mel proste kliku a ty dva utrzeny zavity jsou ze stejnyho dratu?
Abu
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Abu »

Zrejme ano. A zaroven si mel kliku ze se asi nespojily s zadnejma jinejma dratkama, ze izolace na okolnich dratech zustala vcelku a asi se neposkodila (at uz pri narazu nebo pri oprave).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od maroslong »

Loner píše:jeste by me zajimalo jak funguje mezizavitovy zkrat? dyt sou ty draty na sobe beztak namotany a nejsou od sebe izolovany. dekuju predem za objasneni.

Nedělej si prdel :wink:
Keby boli tie dráty neizolované, tak to nie je medzizávitový skrat, ale hrča medi teda megaskrat. Ten drôt je izolovaný lakom.
klauz
Kontaktovat uživatele:

Re: Mrtvý motor ??

#27 Příspěvek od klauz »

holda29 píše:Normalne bych to nerisl a koupil novej, jenze ted s cekackou na x tynu se mi nechce.

normálně to neřeš a objednej na hobbykingu, protože pokud objednáš jen samotný motor, čekat nebudeš, celnice to pustí. mě přišly věci z hk za necelých 10 dní. Samozřejmě návštěva obchodu a osobní nákup to vyřeší rychleji ;)
když to nedrží vteřiňákem, zkuste víc vteřiňáku!
toro 900 * q10 * Mini DLG Pro
Turnigy i10
Pajik_CZ

#28 Příspěvek od Pajik_CZ »

další varianta je nákup z bighobby.cz . já od Bureše beru, je s ním skvělá domluva. Ceny má logicky maličko vyšší než z hobbykingu ( z něčeho živ bejt musí ) ale po přepočtu doprava + DPH + poplatky to nevychází nijak tragicky... :)

a doporučuju osobní odběr, má moc sympatickou zaměstnankyni. :wink: zřejmě dcera....
zase jen na zemi...
Drobec

#29 Příspěvek od Drobec »

Oni sú od seba izolované aj keď nevidíš prakticky nič, je na nich použitý lak ten je prisvitný tenký ale hlavne nevodivý.
IIIpivo

zakouřilo bylo ticho

#30 Příspěvek od IIIpivo »

čau, dneska se mi začoudilo z motoru, docela dlouze, od té doby bez reakce. Vinutí totálně enrné, myslíte, že s tím půjde ještě letět? Nebo to mám dát na reklamačku? Uznají mi to? Ikdyž už sem s tím před tím párkrát padnul na čuňu?
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“