Po pár lítáních s Dragonem (a bohužel i po pár tvrdších pádech

) jsem udělal několik zkušeností. Letadlo opravdu dost vydrží, ale rozhodně ne všechno
- Co je dost citlivé je náběžka a odtokovka. U náběžky mi stačilo prudší zahučení do lopuchů (dostal jsem strach, že mi letadlo uletí za plot výstavní vilky, tak to byl takový "řízený pád" ) a v náběžce jsou záseky.
Další drobné mínus (a nebezpečí tentokrát pro odtokovku) je vrtule. Sice je tlačná a tak není tak náchylná na polámání, ale je na hřídeli motoru jen nasazená na mnohostěnu a při prudším dopadu na nos ráda vyletí a sekne do odtokovky. (a to nemluvím o jejím hledání

)
Takže co udělám v nejbližší době je to, že polepím náběžku a odtokovku Modelspanem, který mi doma zbyl z dávných házedlových a raketoplánových časů.
- O trupu se na webech prodejců píše, že je "téměř nezničitelný". No... Vydrží hodně, ale ta přední část je z nějakého plastu, který sice nepraskne, ale zase se deformuje (moje blbost, po výše popsaném "řízeném pádu" do lopuchů jsem si nezkontroloval model a tak mi uniklo, že je nalomená tyčka, ke které je gumou přikurtované křídlo. Ta po několika vydařených letech a přistáních při jednom odhodu samozřejmě rupla totálně a s modelem, který má křídlo nakřivo, se fakt lítat nedá

Následoval pád po nose z cca 3 metrů pod plným plynem. Důsledkem je vyboulený plast v oblasti kabiny).
Zkusím to nahřád fenem a "natáhnout" zpátky. A plastové tyčky nahradím kovovými o stejném průměru. Druhá poznámka k trupu se týká trubky, na které jsou ocasní plochy. Tu je dobré zkontrolovat po každém přistání. Je v tělese trupu asi jen nasazená a ráda se pootočí (už po sestavení modelu bylo potřeba s ní hnout, protože výškovka rozhodně nebyla kolmá ke svislé ose trupu). Pokud si na to člověk nedá pozor, nestačí se divit, že mu éro ve vzduchu pořád točí na jednu stranu

.
- Co mi docela štve, je podvozek. Ostruha je v pohodě, je chycená pomocí dvou šroubků. Ale hlavní podvozek je jen nacvaknutý do štěrbiny v trupu a stačí málo a vypadne

. A hledat ho ve vysoké trávě není nic moc. Takže jsem to vyřešil tak, že jsem podvozek sundal a lítám bez něj. Ale rád bych ho tam měl - chtěl bych se naučit starty a přistání z podvozku a to bez koleček dost dobře nejde.
Nemáte někdo nějaký tip, jak podvozek přidělat tak, aby byl pevnější, ale na druhou stranu zase ne úplně natvrdo, aby při nějakém karambolu nevyštípnul kus trupu ? Zkusil jsem přelepit tu štěrbinu, kam se zaklapává, Duck páskou, ale moc to nepomohlo.
- Poslední poznámka (nebo spíš dotaz) se týká acupaku. Koupil jsem si ještě jeden acupak od Pelikána, který je o pár gramů těžší než acupak dodávaný v setu. Takže se trochu změní těžiště-model je těžší na nos. Nic dramatického, ale řekl bych, že na klouzavosti se to projevilo. Určitě by pomohlo, posunout v přídi acupak kousek dozadu. Ale nenapadá mi, jak ho zajistit, aby neklouzal do špičky. Nemáte nějakou radu, jak to zařídit ? Napadlo mne, dát do špičky zbroušený balsový špalíček nebo chomáč vaty - váha by byla nula nula nic a účel by to snad splnilo...
Teď to vypadá, že Dragon má samá negativa, ale tak to rozhodně není. Lítá fakt dobře, je to takové pohodové polítání a všechny karamboly byly způsobený mou chybou nebo opomenutím, nikoliv modelem. Teď naposledy jsem byl lítat vpodvečer a na ty dva NiMh 8.4V/1100mAh acupaky jsem strávil na louce moc pěknou hodinku. Paráda !
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...