Výběr modelářského nabíječe

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
jakub_czakovice
Kontaktovat uživatele:

#76 Příspěvek od jakub_czakovice »

TomasC píše:Taky bych doporučil 330 od Schulze. Kupoval jsem jí za cca 7000,- :-) a nelituji.

Dnes slouží stále dobře jako podpora Temy.

Tak tak...únorové výrazné snížení cen výrobků Schulze (některých) posunulo 330d do cenové kategorie, do které snad možná ani nepatří. (Pro nás je to smozřejmně jenom dobře).

Nehledě na to že je to opradu velmi kvalitní nabíječ, byť není v Top třídě jako TEMA či pulsar, ale tomu odpovídá určení a koneckonců i cena. Nehledě na to že cenový rozdíl oproti šlupkám s podezřelými algoritmy není opravdu moc veliký. Jediné s čím je možno ho jakž takž srovnávat jsou adekvátní Orbity.
když jsem hrával minigolf měli jsme heslo: "tak ať to padá" :-)
Hora
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od Hora »

jakub_czakovice píše:
TomasC píše:Taky bych doporučil 330 od Schulze. Kupoval jsem jí za cca 7000,- :-) a nelituji.

Dnes slouží stále dobře jako podpora Temy.

Tak tak...únorové výrazné snížení cen výrobků Schulze (některých) posunulo 330d do cenové kategorie, do které snad možná ani nepatří. (Pro nás je to smozřejmně jenom dobře).

Nehledě na to že je to opradu velmi kvalitní nabíječ, byť není v Top třídě jako TEMA či pulsar, ale tomu odpovídá určení a koneckonců i cena. Nehledě na to že cenový rozdíl oproti šlupkám s podezřelými algoritmy není opravdu moc veliký. Jediné s čím je možno ho jakž takž srovnávat jsou adekvátní Orbity.

No vždyť jsem psal, že bych šel do orbitu nebo jsi myslel vyšší řadu?
Toro 300 (TELINK), Mustang P51-D (ŠAD model), Blade MCX, MiniQuadcopter (3D tisk) s KK2.1
jakub_czakovice
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od jakub_czakovice »

Hora píše:
No vždyť jsem psal, že bych šel do orbitu nebo jsi myslel vyšší řadu?

No myslel jsem spíš kombinaci několika orbitů (pořád se nemůžu zbavit blbýho pocitu z málo článků a malýho výkonu u Pocketu)...ale vezmu to jinak.

ORBIT PClader

+ Orbit má asi vcelku OK nabíjecí algoritmus,

+ Orbit má v základu PC připojení.

- 5 článků...pokud to s A123 myslíš alespoň trochu vážně, a nechceš mít nabíječku na A123 jen proto že chceš mít nabíječku na A123 :-) je 5 článků málo. Při váze A123 a při faktu že sedí spíše větším letadlům se snadno dostaneš na 6ti článek, který se používá např v oblíbeném JAKu od Hyperionu (ca 1,4 m 2,2 kg). Co potom??

Oni totiž 4 článkové packy A123 nevychází moc dobře v poměru velikost letadla, a jeho možná váha...Mám teď docela trápení s výběrem mašiny na 4 A123 tak aby letěla velmi slušně, a neměla šílený plošný zatížení.

- malý nabíjecí výkon. Orbit dá jen 4,5 A do 4 článku a v případě 5 ti článku (to kdybys oželel ten 6tý a pohon optimalizoval na 5ti článek) je to jen 3,5 možná 3,6. To je při kapacitě 2,3 Ah A123 1,5 C....to se dá rvát i do kvalitních lipolek

To je prostě hrozná škoda, protože hlavní devizou A123 je ta možnost fenomenálních nabíjecích proudů (mrzí mě že nemám prachy na TEMU nebo Pulsar..šel bych do nich, ale tam je cenový rozdíl i o proti schulzemu téměř 2x)

- subjektivní drobnost....mě naprosto děsí připojení orbitu na zdroj. (ten konektor).

Schulze 330d

+ Schulze nabíjecí algoritmus, patří asi k nejlepším v dané cenové třídě.

+ Nabíjecí produ 5,5 A i do 6ti článku.

+ Dospělé připojení ke zdroji :-)

-absence PC výstupu, který se sice dá udělat za pár kaček, ale přijdeš o záruku

-horší ovládání díky malému displeji a dvoum tlačítkům (holt ta krabice už má něco za sebou ).

-vyšší cena.

ZÁVĚR: pokud chceš ty A123 opravdu létat, a nechceš čekat na zdlouhavé nabíjení (opomíjím supernabíječe za jiné ceny) ber schulze...pokud chceš mít dobrý pocit že je umíš nabíjet, a raději koukáš na grafíky, ber Orbit. Ušetříš na jeden dvoučlánek lipolek.
LV
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od LV »

jakub_czakovice píše:
ZÁVĚR: pokud chceš ty A123 opravdu létat, a nechceš čekat na zdlouhavé nabíjení (opomíjím supernabíječe za jiné ceny) ber schulze...pokud chceš mít dobrý pocit že je umíš nabíjet, a raději koukáš na grafíky, ber Orbit. Ušetříš na jeden dvoučlánek lipolek.

Pokial to niekto myslí s A123 skutočne vážne, tak Tema, alebo Pulsar2 je nutné minimum. Mám Pulsar2 a chcelo by to ešte jeden... :cry:
Hora
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od Hora »

jakub_czakovice píše:Ten rozdíl mezi orbitem a Schulze 6-330 je velmi inteligentně investovanej rozdíl

Neboť za 730 Kč

2x takovej nabíjecí výkon (6xLixx cca 14 Nixx při 5,5A)
2x výstup (2ka ideální na rovnání jednoho Lixx článku přes balanční k při 330mAh)
Možnost získat pc Interface za 50,- Kč a trochu cínu. Pravda je lepší to dělat až po záruce. :-)

Jako nejpodstatnější však vidím ten nabíjecí výkon ten se evidentně vyplatí obvzlášť při provozu A123.

Tak dobrá a pošleš mi jak udělat ten výstup na PC?
Toro 300 (TELINK), Mustang P51-D (ŠAD model), Blade MCX, MiniQuadcopter (3D tisk) s KK2.1
jakub_czakovice
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od jakub_czakovice »

Hora píše:
Tak dobrá a pošleš mi jak udělat ten výstup na PC?

www.sysala.cz / elektronika / interface schulze.

Nádherně demonstrované včetně fotek. Nové schulze krabice mají již v sobě vyvrtánu díru pro zdířku na jack. Přichycení tišťáku....(dá se vyřešit solidně i pomocí dírkované destičky (je to vesměs jeden brouk)) je na pineheady, takže do nabíječky netřeba cokoliv letovat. Někde tam ale bude určitě plomba tak bacha na záruku. Nic co by se nedalo udělat za jedno odpoledne.
sakulajda
Kontaktovat uživatele:

Jakou nabíječku AKU

#82 Příspěvek od sakulajda »

Ahoj

Sháním nějakou novou nabíječku pro svoje AkuPacky, tak Vás tady chci poprosit o Vaše rady a zkušenosti s různými typy.

Požadované parametry:

Aku: NiCd ; NiMh, Pb výhodou, - LiXX je mi nanic (netřeba)
Počet článků: 1-10(14) nejčastěji nabíjím packy 7,2 ; 8,4 ; 9,6
z těchto článků
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kategorie=53&zbozi=459
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kategorie=53&zbozi=462
Automatická detekce článků
Vybíjení, nabíjení, po nabití udržovací stav, detekce Delta atp.
Regulovatelný nabíjecí proud (někdy do nich hrnu 2A, někdy jen 250mA - dle aktuální potřeby), vybíjecí výhodou
Napájení nejlépe 12V(auto) i 220V(doma). Pokud ideální kombinace není, spínaný zdroj 12V/5A mám a z 12V na 220 do auta se dá dokoupit.
Informační display o aktuálním stavu výhodou
Aby to nebyla zbytečně velká kráva
Cena kolem 2.000,- Kč

Jestli vůbec dle těchto krytérií lze něco rozumného sehnat, aby mi moje aku sloužili co nejlépe a co nejdéle.

Všem moc děkuji.
lada

#83 Příspěvek od lada »

Ultramat 14 od Graupnera 2 400,- :D
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od Lindbergh »

Z mých nabíječek mám nejraději Hyperion EOS 5i DP AD. Cena cca 2.600 s DPH. Umí nabít, vybít a formovat baterie z 1-14 článků NiCd resp. NiMH, dále baterie z 1-5 článků Li-Pol a z 1-6 článků Pb.Nabíjecí proud je v rozmezí 0,1 A až 5 A Vybíjecí proud v rozmezí 0,1 A až 1 A . Udržovací proud může být nastaven v rozmezí 0 - 250 mA. Ochrana proti přepólování, ochrana proti podpětí a přepětí na vstupu. Kromě napájecího zdroje cca 12V stejnosměrného proudu (autobaterie atd.) je však možné i přímé napájení ze sítě 110-230V střídavého proudu. Spínaný zdroj je vestavěný, velikost napětí se nemusí nijak nastavovat. Mimo to má hromadu dalších funkcí, které používám.
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od Nakadah »

Ja teda pouzivam jenom NiMh packy a nabijim je MW7168kou. Coz je vlastne Ansmann ACS110P4M - recenze na nej RCrevue 7/2002. Je levny a funguje mi spolehlive. Doma ho napajim z upraveneho PC zdroje a venku ho pichnu na akumulator v aute. Akurat nema zadny displej, jen analogovy ukazatel proudu. Pb clanky neumi, ale na ty mam jinou automatickou nabijecku (ANSMANN ALCS 2-24A).

Mozna by ale bylo nejlepsi reseni, kdyby sis rovnou koupil nejakou nabijecku co uz zvladne i LiFe a navdavkem Li-Pol a Li-Ion. Ja casem planuju nakup LiFe clanku, takze se tomu asi nevyhnu. Nak
sakulajda
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od sakulajda »

Hyperion EOS 5i DP AD - se mi zamlouvá
Lze k této nabíječce připojit tepelnou sondu ?
V čem je rozdíl mezi Hyperion EOS 5i DP AD a Hyperion EOS 5i DP ?

Ultramat 14 - někde jsem četl, že neumí vybíjet - pak je pro mne nezajímavá

OMNI MW7168 se právě chci zbavit :wink: né že by byla špatná, ale ...

A jak si na tom stojí SHARK 10 V2.0 ? Ano má jen napájení 12V a když vezmu cenu zdroje, tak mi asi výjde lépe Hyperion. Přesto, má někdo zkušenosti s touto nabíječkou ?
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od Lindbergh »

Sorry za to označení nabíječky...Já si trochu zkrátil název :D ona je nabíječka EOS 5i dp (jen na 12V) a pak je EOS 5i dp AC/DC (i na 220V) - takže to AD je vlastně AC/DC. Ještě jednou se omlouvám za desinformaci. :wink: Volal jsem právě kamarádovi, který prodává u nás v modelářské prodejně a ta sonda se dá prý připojit přes servisní konektor, který je z boku nabíječky. Mimo to já servisní konektor používám na zjištění kapacity jednotlivých li-pol článků v X-packu. Je to sice pouze informace pro mě ze zvědavosti, ale já už jsem prostě taková šťouravá povaha perfekcionalisty. :)
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od Mirek12 »

je to sice jiná cena 3700,- ale taky sem rozmejšlel, co koupit a nejpohodlněji to mít provedené, jako sváteční letec
jsem max spokojen, umí vše http://www.kostkamodelcentrum.cz/index. ... 672&styl=0
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od Lindbergh »

To Mirek 12... Ta BC-6 není vůbec špatná za cenu 3.700,-!!! Má totiž v sobě zabudovaný balancer, který jinak stojí okolo 1.000,- Také jsem o ní uvažoval, ale pak jsem dal přednost nabíječce bez balanceru. Můj subjektivní pocit z balancerů je, že jdou co by technika rychleji dopředu, než nabíječe a nyní již pokoukávám po novějším balanceru, než mám nyní, ale to je názor od názoru. Sakulajda však píše, že li-xxx je mu na nic, takže když už ta nabíječka Hyperion Li-xxx umí, tak balancer už by pro něho byl asi tuplem naprd. :wink:
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od Mirek12 »

no ono u mě to nebyl jenom balancer , protože bych jinak potřeboval aji zdroj a to je dalších 1500,- tak sem šel do BC
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“