Jak potáhnout konkávní křídlo

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Funkmaster

Jak potáhnout konkávní křídlo

#1 Příspěvek od Funkmaster »

Plánuji si stavět maketu větroně a chtěl bych na něj konkávní profil.Ale nevím jak by se potáhl, nebo spíše čím potáhnout.Už jsem viděl solarfilm, ale chtěl raději papír kvůli maketovému vzhledu.
Neví někdo jak ?
Díky
čáp

potah

#2 Příspěvek od čáp »

Co myslíš termínem "konkávní křídlo"?? Jestli snad klenutý profil - tak ten se potahuje úplně stejně, jako každej jinej. Tedy nejdřív nalakuješ kostru, přebrousíš, a pak přilakuješ nařezaný pruhy papíru. A nebo to někdo to lepí lepidlem na tapety, případně zředěným herkulesem. Nejdřív se potahuje spodní strana křídla, teprve potom vrchní.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kocour »

Pokud tomu rozumím, je asi obava z toho, že spodní strana křídla je konkávní (vydutá). Takže je na místě starost o to, aby byl potah na vyduté straně pořádně přilepen (přižehlen). U potahu fólií je nutné páskovat žebra, podle mého názoru pásky 7 - 10 mm. U potahu papírem je nutné taky papír pořádně přilepit a lakovat opatrně, aby nedošlo k dodatečnému odlepení při vypínání třeba vypínacím lakem. U RC větroňů se ale moc vyduté profily neužívají, takže u běžných jen málo vydutých profilů (E-387) potíže nejsou.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
marman
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od marman »

Sice jsem už takové křídlo nějaký čas nepotahoval, ale vždycky jsem papír lepil zředěným herkulesem, celý papír jemně navlhčený (jinak v místě s lepidlem dělal varhánky). Po důkladném vyschnutí pak lakovat nějakým C6xxx. Lak herkules nerozpouští, proto se pak potah ani při vypínání neodlepoval (a vypnutý vlastně byl už z toho, že se lepil mokrý). Uvedený postup byl celkem příjemný s Modelspanem, ale přiznám se, že ani nevím, jestli se dá ještě sehnat. Jinému papíru může víc vyhovovat jiný postup...

Folii jsem na klenutý profil nikdy nedával.
A když řekla: "Dáme si bublinky?", vzal jsem Merlina a šel si zalítat.
Prý nemyslím na budoucnost, tak přístě polítám radši s Future...
Funkmaster

#5 Příspěvek od Funkmaster »

Konkávním jsem myslel vydutý profil.
Folií jsem zatím nepotahoval, proto bych radši papír a hlavně se mi víc líbí.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kocour »

Funkmaster: U vyduté spodní strany musí být na žebrech balzové pásky. K nim pořádně fólii přižehlit špičkou žehličky. Žehličku držet tak, aby sálající teplo z ní nevypínalo (aspoň ne moc) folii mezi žebry. Jak jsem psal, není to takový problém. Taky existuje možnost potáhnout spodní stranu papírem a na něj teprve folii přižehlit.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
pepin

Re: Jak potáhnout konkávní křídlo

#7 Příspěvek od pepin »

Funkmaster píše:Plánuji si stavět maketu větroně a chtěl bych na něj konkávní profil.Ale nevím jak by se potáhl, nebo spíše čím potáhnout.Už jsem viděl solarfilm, ale chtěl raději papír kvůli maketovému vzhledu.
Neví někdo jak ?
Díky

Pokud chceš maketový-textilní povrch,poptej se po Solartexu-také nažehlovací folie ale se strukturou tkané textilie,Dělá se s ní velmi dobře,ale jak píše Kocour-teplota nastavená pouze aby lepidlo přilnulo k žebrum a teprve potom až bude takto celý potah přilepený,zvedat opatrně teplotu,nepospíchat a pokud možno se vyhýbat žebrum,případně mít připravený hadřík,kterým ohřátý,povolený potah z žeber opět přihladíš.
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Curtiss »

S papírem není žádný problém. Kostra se nalakuje a vybrousí, pak se natře herkulesem, zředěným na hustotu smetany a nechá dokonale uschnout. Na takto připravenou kostru papír přižehlíš stejně, jako fólii. Akorát v místech přesahu potahu je třeba znovu natřít lepidlo. Potom už normálně lakovat napínacím lakem. Drží to bezvadně i na klenutém profilu :wink:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“