Plánuji si stavět maketu větroně a chtěl bych na něj konkávní profil.Ale nevím jak by se potáhl, nebo spíše čím potáhnout.Už jsem viděl solarfilm, ale chtěl raději papír kvůli maketovému vzhledu.
Neví někdo jak ?
Díky
Jak potáhnout konkávní křídlo
- Funkmaster
potah
Co myslíš termínem "konkávní křídlo"?? Jestli snad klenutý profil - tak ten se potahuje úplně stejně, jako každej jinej. Tedy nejdřív nalakuješ kostru, přebrousíš, a pak přilakuješ nařezaný pruhy papíru. A nebo to někdo to lepí lepidlem na tapety, případně zředěným herkulesem. Nejdřív se potahuje spodní strana křídla, teprve potom vrchní.
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Pokud tomu rozumím, je asi obava z toho, že spodní strana křídla je konkávní (vydutá). Takže je na místě starost o to, aby byl potah na vyduté straně pořádně přilepen (přižehlen). U potahu fólií je nutné páskovat žebra, podle mého názoru pásky 7 - 10 mm. U potahu papírem je nutné taky papír pořádně přilepit a lakovat opatrně, aby nedošlo k dodatečnému odlepení při vypínání třeba vypínacím lakem. U RC větroňů se ale moc vyduté profily neužívají, takže u běžných jen málo vydutých profilů (E-387) potíže nejsou.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
- marman
- Kontaktovat uživatele:
Sice jsem už takové křídlo nějaký čas nepotahoval, ale vždycky jsem papír lepil zředěným herkulesem, celý papír jemně navlhčený (jinak v místě s lepidlem dělal varhánky). Po důkladném vyschnutí pak lakovat nějakým C6xxx. Lak herkules nerozpouští, proto se pak potah ani při vypínání neodlepoval (a vypnutý vlastně byl už z toho, že se lepil mokrý). Uvedený postup byl celkem příjemný s Modelspanem, ale přiznám se, že ani nevím, jestli se dá ještě sehnat. Jinému papíru může víc vyhovovat jiný postup...
Folii jsem na klenutý profil nikdy nedával.
Folii jsem na klenutý profil nikdy nedával.
A když řekla: "Dáme si bublinky?", vzal jsem Merlina a šel si zalítat.
Prý nemyslím na budoucnost, tak přístě polítám radši s Future...
Prý nemyslím na budoucnost, tak přístě polítám radši s Future...
- Funkmaster
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Funkmaster: U vyduté spodní strany musí být na žebrech balzové pásky. K nim pořádně fólii přižehlit špičkou žehličky. Žehličku držet tak, aby sálající teplo z ní nevypínalo (aspoň ne moc) folii mezi žebry. Jak jsem psal, není to takový problém. Taky existuje možnost potáhnout spodní stranu papírem a na něj teprve folii přižehlit.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Re: Jak potáhnout konkávní křídlo
Funkmaster píše:Plánuji si stavět maketu větroně a chtěl bych na něj konkávní profil.Ale nevím jak by se potáhl, nebo spíše čím potáhnout.Už jsem viděl solarfilm, ale chtěl raději papír kvůli maketovému vzhledu.
Neví někdo jak ?
Díky
Pokud chceš maketový-textilní povrch,poptej se po Solartexu-také nažehlovací folie ale se strukturou tkané textilie,Dělá se s ní velmi dobře,ale jak píše Kocour-teplota nastavená pouze aby lepidlo přilnulo k žebrum a teprve potom až bude takto celý potah přilepený,zvedat opatrně teplotu,nepospíchat a pokud možno se vyhýbat žebrum,případně mít připravený hadřík,kterým ohřátý,povolený potah z žeber opět přihladíš.
-
Curtiss
- Kontaktovat uživatele:
S papírem není žádný problém. Kostra se nalakuje a vybrousí, pak se natře herkulesem, zředěným na hustotu smetany a nechá dokonale uschnout. Na takto připravenou kostru papír přižehlíš stejně, jako fólii. Akorát v místech přesahu potahu je třeba znovu natřít lepidlo. Potom už normálně lakovat napínacím lakem. Drží to bezvadně i na klenutém profilu