Větroň - letové režimy a nastavení klapek

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
pepin

#31 Příspěvek od pepin »

klingon77 píše:Chudak zakladatel vlakna, kdyz si procte tenhle flame, tak si radeji koupi lodicku :twisted:

Kingdome,bud v klidu,jestli přejde na lodičky,ještě rád se vrátí na jednoduchý větroně.Upřimě,větron je termika-přírodní jev,to je základ to pojmout,vše ostatní je mimo soutěž naprosto nepodstatné.
Zbynass1

#32 Příspěvek od Zbynass1 »

2 JMalík: ano myslel jsem mix křidélka - klapky ve shodné výchylce pro rychlejší řízení na svahu. Zatím se snažím jenom teoreticky připravit, pomalu nakupuju vybavení a chtěl bych někdy v květnu pořídit 2,2m Optimu od LS.

Já jsem si původně myslel, že jakmile budu mít v některém režimu aktivní butterfly měl bych mix křidélka-klapky vypnout, ale někdo tady psal, že ho nechává zapnutý aby nebylo řízení tupé tak teď nevím.
nahoru může, dolů musí
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od JirkaA »

Zbynass1 píše:Já jsem si původně myslel, že jakmile budu mít v některém režimu aktivní butterfly měl bych mix křidélka-klapky vypnout, ale někdo tady psal, že ho nechává zapnutý aby nebylo řízení tupé tak teď nevím.

I tak by to šlo pravděpodobně řešit. Já v letovém režimu, kdy mám na páce plynu butterfly, současně vypínám diferenciaci křidélek. Tupější to při plném butterfly pochopitelně je, ale ne zase tolik, abych se s tím netrefil na plochu ;)
OK2WY
DaggyMAC

#34 Příspěvek od DaggyMAC »

Zase kvedlať všetkými 4 servami pri pristávacej rýchlosti je samovražda. Na pristátie si predsa naletíš, pričom posledné úpravy smeru letu sa robí len jemne smerovkou, krídelkami sa len udržujú krídla v rovine.
Zbynass1

#35 Příspěvek od Zbynass1 »

Jasně pokud lítám nad letištěm není problém, ale plánuju že to éro budu používat i na svahu a né vždycky je dost prostoru aby člověk mohl letět před přistáním třeba 100-200m rovně a je třeba řešit situaci rychle a s přehledem proto se ptám abych pak náhodou nebyl nemile překvapen, takže každá dobrá rada se hodí.
nahoru může, dolů musí
JMalik

#36 Příspěvek od JMalik »

Zbynass1 píše:2 JMalík: ano myslel jsem mix křidélka - klapky ve shodné výchylce pro rychlejší řízení na svahu. Zatím se snažím jenom teoreticky připravit, pomalu nakupuju vybavení a chtěl bych někdy v květnu pořídit 2,2m Optimu od LS.

Já jsem si původně myslel, že jakmile budu mít v některém režimu aktivní butterfly měl bych mix křidélka-klapky vypnout, ale někdo tady psal, že ho nechává zapnutý aby nebylo řízení tupé tak teď nevím.

Někdo tam ten mix nechává zapnutý, já si myslím, že je lepší ho při aktivaci butterfly vypnout. Ty brzdy používáš po čtvrté zatáčce a potom je lepší, aby se dal snáze řídit sestupový úhel, než nějak divoce korigovat klonění.
Ale znovu říkám, pokud to nemáš zalétané, doladěné, nemáš to patřičně v ruce...., tak přistávej bez brzd na větší plochu. Ty brzdy vyžadují nastavit kolik klapek, kolik křidélek a k tomu mix do výškovky. Pokud to létáš, tak to nějak nastavíš, zkusíš to třeba v 50-ti metrech a buď potom tak přistaneš, nebo přistaneš bez brzd a ještě to doladíš.
Pokud to neznáš, tak to nedokážeš v 50-ti metrech správně vyhodnotit, usoudíš , že je to dobré a při pokusu o přistání v téhle konfiguraci ti to snadno upadne, protože je potřeba jinak mix do výškovky a ty to neupáčkuješ.
Zbynass1

#37 Příspěvek od Zbynass1 »

Díky, s páčkováním problémy nemám, lítám F3K, akro i vrtulník a zálet bude 100% na letišti. Novinka pro mně bude plošné zatížení a setrvačnost 2kg éra, takže nejzajímavější asi bude najít ten cit kdy to ještě bezpečně klouže a kdy už je na pádovce. Už se těším až bude éro doma teď zatím jen tak na sucho zkouším naprogramovat T8 abych si potřebné funkce navolil nějak logicky na přepínače abych v tom při lítání neměl zbytečný zmatek.
nahoru může, dolů musí
JMalik

#38 Příspěvek od JMalik »

Na Surprise jsem ty brzdy nějak solidně nastavil až po dost dlouhé době.
Nakonec je tam hodně klapek, málo křidélek a výškovka domixovaná tak, aby to letělo samo, ne zbytečně rychle, ale taky aby to neupadlo.
Řízené je to samozřejmě plynule na kniplu.
bub60

#39 Příspěvek od bub60 »

Zbynass1 píše:2 JMalík: ano myslel jsem mix křidélka - klapky ve shodné výchylce pro rychlejší řízení na svahu. Zatím se snažím jenom teoreticky připravit, pomalu nakupuju vybavení a chtěl bych někdy v květnu pořídit 2,2m Optimu od LS.

Jestli ji chceš v květnu, objednej si ji co nejdřív. Mluvil jsem s LS a říkal, že má spoustu objednávek.
Zbynass1

#40 Příspěvek od Zbynass1 »

dík za info, už jsem s ním komunikoval emailem, musím ještě něco došetřit, nedávno jsem investoval do rádia tak to teďka nemůžu brát moc hrr
nahoru může, dolů musí
bub60

#41 Příspěvek od bub60 »

Zbynass1 píše:dík za info, už jsem s ním komunikoval emailem, musím ještě něco došetřit, nedávno jsem investoval do rádia tak to teďka nemůžu brát moc hrr

Tak to udělej jinak. Pokud víš, že budeš mít peníze v půlce května, tak se s ním domluv, že to objednáváš třeba na 15 května.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Speedy »

Zbynass1 píše:Jasně pokud lítám nad letištěm není problém, ale plánuju že to éro budu používat i na svahu a né vždycky je dost prostoru aby člověk mohl letět před přistáním třeba 100-200m rovně a je třeba řešit situaci rychle a s přehledem proto se ptám abych pak náhodou nebyl nemile překvapen, takže každá dobrá rada se hodí.

Já jsem až s kompozitovou třímetrovkou pochopil užitečnost přistávání na svahu zespodu po větru. Na svahu přistávám pokud možno bez brzd. Brzdy použiju jen pro korekci ještě kus nad zemí. Každopádně dosednutí by mělo být bez brzd kvůli riziku poškození.
pepin

#43 Příspěvek od pepin »

V každém případě,co se létání na svahu týče,je dobré si ho trochu projít a promyslet si určité náhradní varianty,především,kde budu přistávat pod svahem,pokud z nějakého duvodu bude nereálné uskutečnit přiastání,kde jsem puvodně plánoval,pak už jenom spouštíš dávno promyšlené varianty,jako druhou zásadu mám-že rychleji chodím,nežli lepím a opravuji,takže pokud je šance dojít s modelem na výhodnější místo pro přistání,klidně popojdu i když se u toho zapotim.
were
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od were »

Zbynass1 píše:
were píše:"klapky do vyskovky" nebo "smerovka do kridelek" a doufam ze ctenar pochopi, ze to prvni je slave a to druhe master

Nezamotal jsi se do toho trochu?
Je teda možné, že si to jako čtenář vykládám blbě, ale když já říkám že mixuju klapky do výškovky tak moje logika říká že klapky jsou master - řídící kanál a výškovka slave řízený kanál.
Nechci rýpat jenom abychom si ujasnili jak to kdo myslí ;)

Jasne, to je dulezite. Nezamotal, akorat bych misto "mixuju klapky do vyskovky" mel asi napsat "primichavam klapky do vyskovky" pak by to bylo urcite mnohem jasnejsi, diky za pripominku
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
were
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od were »

JirkaA píše:I tak by to šlo pravděpodobně řešit. Já v letovém režimu, kdy mám na páce plynu butterfly, současně vypínám diferenciaci křidélek. Tupější to při plném butterfly pochopitelně je, ale ne zase tolik, abych se s tím netrefil na plochu ;)

Ja zase naopak pri plne rozevrenem butterfly mam nastavenou diferenciaci na 100%, a to ze dvou duvodu
a) pri korekci naklonu jde pouze jedno kridelko dolu, ale ne druhe nahoru, takze lze mit kridelka vyklopena nahoru co to jde a neni potreba pocitat s tim ze kridelko musi jeste jit o kus nahoru (obzvlast se to hodi u dvouservoveho kridla pri letani na svahu, kdy je kazdy kus brzdici plochy dobry)
b) vychylku kridelek nastavim tak, aby se kridylka i kdyz dam knipl az na doraz sklopilo dolu pouze do neutralu, ale ne niz, abych si vyhnul tomu, ze se mi pri rychlostech blizkych minimalce udela na konci kridla pozitiv
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“