Turnigy x9 nastavení

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
intel40

Turnigy x9 nastavení

#1 Příspěvek od intel40 »

Koupil jsem si takovej modílek kterej jezdí docela rychle
a potřeboval bych pro začátek než se stim trochu naučim nastavit plyn tak aby při plné výchylce dával řekněme jenom 50% plynu
poradí někdo zkušený ?
dík
Vity

#2 Příspěvek od Vity »

Ahoj, no zkušený moc nejsem ale já bych to udělal přes e.point a na THR dal 50%. Nemám sice teď rádio u sebe ale doufám, že to píšu správně.
coro

#3 Příspěvek od coro »

Ešte záleží aj od regulátora, niektoré si maximum plynu zistia po pridaní a tam môžeš nastavovať čo chceš a nič to neurobí...
Rozumnejšie je použiť menšiu vrtuľu, alebo teda aj rovnakú v priemere ale s polovičným stúpaním (= to druhé číslo za lomítkom). Motor sa bude normálne točiť ale rýchlosť bude nižšia - lebo na pol plynu je elektricky v obvode bordel a nemusí to zvládať regl ani baterka a aj účinnosť ide dolu... Nie že by to nefungovalo, ale nie je to rozumné.
EDIT: ak to nie je lietadlo, tak použi na motor iný pastorek, s menej zubmi - iný prevod.
Ak nič z toho, daj baterku s nižším napätím - napr. ak tam je 3s lipo, daj 2s. (Ak už tam je 2s, tak nič..)
intel40

#4 Příspěvek od intel40 »

Vity píše:Ahoj, no zkušený moc nejsem ale já bych to udělal přes e.point a na THR dal 50%. Nemám sice teď rádio u sebe ale doufám, že to píšu správně.

Máš pravdu , takhle jsem to nakonec udělal a chodí to docela dobře

Ještě mám jednu otázku, nevíte někdo jak zprovoznit ten casovač co je vpravo nahoře na displeji, docela by se mě to hodilo, dal by se od toho odvozovat stav baterky třeba.
v menu je to pod polozkou timer, jak to presne funguje ?
dík
...........................
Turnigy x9 (originalni firmware)
model lodi - Blaze B-24 650 EP
carione
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy x9 nastavení

#5 Příspěvek od carione »

caute, potrebuji pomoc s turnigy x9 vysilackou, mobil na prozvoneni , zavolam 725817805
Carione-T9X || BETA 1400 III | GAMA 2100
"Vzlétnout můžeš, přistát musíš."
www.carione.cz
Drondys

Re:

#6 Příspěvek od Drondys »

intel40 píše:Ještě mám jednu otázku, nevíte někdo jak zprovoznit ten casovač co je vpravo nahoře na displeji, docela by se mě to hodilo, dal by se od toho odvozovat stav baterky třeba. v menu je to pod polozkou timer, jak to presne funguje ?

V originálním firmware se ten časovač spouští/zastavuje spínačem a dělá jen to, že poslední minutu před uplynutím nastavené doby pípá. Používá se to jen k hrubé signalizaci času např. jak dlouho je model v provozu. Nic jiného to neumí. Popis konfigurace časovače i jeho ovládání a významu je ve video návodu do Rimra viz níže v čase 05:35 od počátku toho videa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=H1gHOpobbPo[/youtube]
carione
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od carione »

Ahoj,
Jelikoz mam take T9X s firmwarem OPEN9X, chci se zeptat, jestli by mi někdo neposlal sve nastaveni na vetrone s klapkami a treba i s rezimy start, plachteni, pristani. At muzu porovnat s tim co mam nasteve a nadefinovane ja. Vse mam nastavene pro elektrovetron Gama2100.

Ale nejakemu dalsimu elektrovetronovemu nastaveni se nebranim, jen me zajima jak to ma nastaveny nekdo jiny..

Venkuje je stejne hnusne, tak se muzu alespon inspirovat.

Diky vsam za SZ, nebo pripojeny eepe soubor ;-)
Carione-T9X || BETA 1400 III | GAMA 2100
"Vzlétnout můžeš, přistát musíš."
www.carione.cz
kvides

#8 Příspěvek od kvides »

Prosím, ako priradiť na kanál 7 ELE D/R vypinač(zhadzovanie bomby) a nie potenciometer,ked´na 5 mám podvozok vypinač GEAR a pristávacie kapky mám na THRO HOLD?Na stránke http://ok-rimr.com som sa to nedopátral.
Drondys

#9 Příspěvek od Drondys »

kvides píše:Prosím, ako priradiť na kanál 7 ELE D/R vypinač (zhadzovanie bomby) a nie potenciometer, ked na 5 mám podvozok vypinač GEAR a pristávacie kapky mám na THRO HOLD?Na stránke http://ok-rimr.com som sa to nedopátral.

Když se ptáš na nějaké podobné nastavení vždy uváděj jaký firmware v Turnigy 9x používáš, protože existují různé verze s různými možnostmi.

Pokud se jedná o původní firmware z Hobbykingu tak v tom to možné není. Tam jsou z hlediska přepínačů pro přiřazení k dispozici pouze GEAR a THRO HOLD. Sice ne ideální, ale možné řešení je namísto přepínače použít v přiřazení v rámci AUX-CH pro CH7 některý z potenciometrů třeba PIT TRIM, který je umístěn hned vedle přepínače ELE D/R a prostě přetáčet z jednoho kraje na druhý a tím simulovat přepínač. Není to ideální, ale je to lepší než nic a je to řešení bez nutnosti jakýchkoli úprav či výměny firmware.

Další možnost by mohla být úprava spočívající ve fyzické výměně potenciometru třeba PIT TRIM za přepínač, který by simuloval pouze krajní polohy toho potenciometru. Použitelný přepínač je třeba viz tento odkaz. Zapojení viz obrázky.

Potenciometr PIT TRIM jez zapojen takto viz barevné značení vodičů, které je pak znázorněno u přepínače na dalším obrázku.

Zapojení potenciometru PIT TRIM
Zapojení potenciometru PIT TRIM

Zapojení přepínače jako náhrady za potenciometr PIT TRIM viz další obrázek.

Zapojení přepínače jako náhrady za potenciometr PIT TRIM
Zapojení přepínače jako náhrady za potenciometr PIT TRIM
pittrimsw.jpg (6.7 KiB) Zobrazeno 3605 x

Další možnost je samozřejmě změna firmware za některý open source (prakticky všechny mají lepší možnosti než původní firmware z Hobbykingu a umožňují volné přiřazení i ostatních přepínačů), ale to už je o něčem úplně jiném.

Co z toho si vybereš to už je otázka pouze tvé volby dle tvých možností a preferencí, kterou za tebe nikdo neudělá.
kvides

#10 Příspěvek od kvides »

Ďakujem,funguje to na ten vypinač.Mám základnú verziu firmware T9x z HK.
mirecekm

Turnigy

#11 Příspěvek od mirecekm »

Zdravím.Pořidil jsem si Turnigy 9x.Mám FC18 kterou jsem jak tak pochopil.Turnigy je nad mí chápání.Není v Praze někdo kdo by mi to vysvětlil?Jde o pochopení programování.Díky
Shorty

Re: Turnigy

#12 Příspěvek od Shorty »

Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
bigbenc

Re: Turnigy

#13 Příspěvek od bigbenc »

Opravdu to není nic složitého. Jde o to, uvědomit si, co chci a co ovlivňuje třeba mixovanou funkci.
Nejlepší je mrknout na video výše a zkoušet, zkoušet, zkoušet. Výhoda je ta, že co navolím. okamžitě vidím.
Zatím se učím a učím se pořád, ať je to cokoliv, i když penze se blíží
mirecekm

#14 Příspěvek od mirecekm »

Na deltě jsem se dopracoval k tomu,že už mi chodí obě křidélka,ale výškovka jenom jedna.Jsem z toho jelen.
mirecekm

#15 Příspěvek od mirecekm »

Nemohl by mi někdo poslat naprogramování delty?Děkuji
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“