Otázky o F3K

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

#901 Příspěvek od JMalik »

To, že tohle někdo napíše, ještě neznamená, že to tak skutečně je.
HS 55 jsem měl a mám dosud dost a kdysi to bylo v F3K i osazené, protože nic moc lepšího nebylo.
Má to pár problémů.
Ty dnešní serie HS 55 jsou horší než ty první, původní.
Nestředí to úplně ideálně.
Dost snadno to vyzubuješ ať už při rychlejším přistání do vyšší trávy, nebo chytneš směrovkou lehce ve dveřích, ve výtahu...

Dobré servo pro F3K by mělo být malé, lehké, ploché, silné, přesně středit, nemusí být superrychlé, ale zase ne vyloženě šnek. Má to mít minimální vůle, protože jinak budou problémy s flutterem flaperonů a nebude se dát nastavit ani citlivě výškovka.Mělo by být dlouhodobě teplotně stabilní a mechanické provedení takové, aby to vydrželo životnost letadla, protože v některých současných F3K nevyndáš zastavěná serva v křídle bez devastace.
Kdyby bylo na 7,4V, tak by to bylo moc dobré, kdyby to stálo tak 5 -10USD, tak by to bylo vynikající servo
:wink:
(Takže tohle všechno ( a to jsem nenapsal všechno) splnit je nemožné.)
b3hcz

#902 Příspěvek od b3hcz »

No ja jsem to servo HS-55 zminil i zduvodu, ze jsem napr. videl napsane u Microna od LS model, ze je vhodne pouzite prave onech HS-55. Vule? A kde tam vlastne vznika? V prevodech? Vyresily by to kovove prevody?
Frsky X9 Lite S
Karas
Kontaktovat uživatele:

#903 Příspěvek od Karas »

Kuci, nezapomněli jste na můj dotaz? :(
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#904 Příspěvek od maroslong »

Karas píše:Kuci, nezapomněli jste na můj dotaz? :(

0,6 mm je veľa, používam 0,3 mm, dĺžka cca 3 cm. Vhodný drát sa dá kúpiť napr. aj ako gitarová struna. Záves býva v prípade že si pravák na ľavej strane a páka na pravej.
GWSka
Kontaktovat uživatele:

#905 Příspěvek od GWSka »

Karas: i podle mího je ta 0,6 mm pružinka až příliž. A zkuz se podívat do obchodu s kytarama. Vím že tam jsem nějaký ty strunky taky scháněl.
Karas
Kontaktovat uživatele:

#906 Příspěvek od Karas »

Jak si člověk nedupne, tak to nemá. Díky.
Zkusím hudební centrum, doufám, že na mě nebafne s vysokou částkou, nebo abych nemusel kupovat celou sadu. :wink:
JMalik

#907 Příspěvek od JMalik »

Mám to z 0,33mm na výškovce i směrovce. Na směrovce je torzní pružinka 30mm dlouhá a v základním ohybu konce rovnoběžně, na výškovce je délka 60mm a v základním ohybu je to přetočené o 90 stupňů. Vyrobil jsem těch poružinek v neděli za večer asi padesát, pak jsem vybral tyhle dvě. Hodně záleží na tuhosti závěsu kormidla.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#908 Příspěvek od maroslong »

Pokusim sa ešte zosumarizovať tie servá.
- do krídla musia byť ploché kvôli štíhlemu profilu, do trupu malé, aby sa tam vošli. Musia byť aj čo najľahšie, v Káčku sa šetrí každý gram
- krídelká sa využívajú aj vo funkcii klapiek. V rôznych letových režimoch sa pracuje s výchyľkami 2 - 3 mm na odtokovke a súčasne sa musia vedieť vychýliť až 40 - 50 stupňov dolu kvôli brzdeniu. Používajú sa teda krátke páky alebo RDS a všetko toto kladie vysoké nároky na presnosť a schopnosť centrovania. Servá za pár korún ktoré sa hýbu skokovo a centrujú podľa nálady a teploty sú nepoužiteľné
- na VOP a SOP sa používa lankový náhon a torzné pružiny s takou silou aby bezpečne stačili aj pri vysokej rýchlosti a zároveň sa nepreťahovali so servami. Presnosť nastavenia hlavne VOP pri odhode je kritická. To zasa kladie podobné nároky ako na servá v krídle
- mali by mať čo najmenší odber, nakoľko kvôli rozmerom a hmotnosti sa používajú zdroje s malou kapacitou
- mali by byť spoľahlivé, pretože ich dolovanie hlavne s krídla je nepríjemné alebo niekedy takmer nemožné bez škôd
- akú silu musia mať neviem, pretože neexperimentujem a používam to, čo je overené a čo sa najviac osvedčilo
- HS-55 ešte z dobrých čias mám v prvej pokusnej konštrukčnej Mante na chvost a Graupner/JR C-261 v krídle. Funguje to, ale nie na 100% a do ďalších Káčok to už nepoužijem.
b3hcz

#909 Příspěvek od b3hcz »

Ok, dekuji ;) Uz jsem to pochopil.
Ted jeste jeden dotaz na vhodnost serva, co rikate tomuto? S GWSkem jsem se o tom bavil a rikal ze jsou dobre, ale rad bych i jiny nazor.
Frsky X9 Lite S
Zbynass1

#910 Příspěvek od Zbynass1 »

Achjo, proč je tady co pět stránek vždycky ta samá diskuze?

JMalík: Obdivuji tvou trpělivost

Karas: co kecáš že si tě nevšímáme, vždyť jsem ti odpověděl hned pod tvůj první dotaz :)
nahoru může, dolů musí
Karas
Kontaktovat uživatele:

#911 Příspěvek od Karas »

Zbynass1 píše:
Karas: co kecáš že si tě nevšímáme, vždyť jsem ti odpověděl hned pod tvůj první dotaz :)

Však jo, toho si cením. Máš u mě velké bezvýznamné + :wink:
Ale měl jsem tam dva dotazy.
vandurat7
Kontaktovat uživatele:

#912 Příspěvek od vandurat7 »

Karas píše:...
Zkusím hudební centrum, doufám, že na mě nebafne s vysokou částkou, nebo abych nemusel kupovat celou sadu. :wink:

Řekni že chceš jen jednu strunu a to A nebo E(vrchní) (průměrově by měla odpovídat ta E ->0,33 pokud se nepletu) :wink:
Clear sky,glider fly..
chuan
Kontaktovat uživatele:

#913 Příspěvek od chuan »

Zbynass1 píše:Achjo, proč je tady co pět stránek vždycky ta samá diskuze?

Jsem pro probrat něco neprobádaného, kam se zaměřit? :-)
holda29
Kontaktovat uživatele:

#914 Příspěvek od holda29 »

Ja nevim, tak pojdme trebas resit dvojplosnikovy hazedla, nebo vyrobu ocasek z brambor :D
chuan
Kontaktovat uživatele:

#915 Příspěvek od chuan »

výborně :-D určitě to bude plodná diskuze: brambory směle přeskočíme, ale dvouplošníkový házedla? Proč né!
Koncepce Join wing má něco do sebe!
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“