Letecký začátečník potřebuje poradit s "torzem" ér

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
sigi123

rc

#16 Příspěvek od sigi123 »

Já taky tak začínal,nikdy není pozdě.Opravdu si to chce nejdřív něco o elektromodelech přečíst,prodává se i knížka Začínáme s elektromodely.Pak si to do začátku chce připravit okolo 5tis,vzhledem k tomu že vlastně všechno budeš kupovat,ani z HC,ani z bazaru se to levnějš těžko pořídí.A na naučení je lepší pořídit si něco menšího z epp,první model se většinou rozbije.Tím si prošel asi každý.Ale hlavně to chce začít na simulátoru,dostat do ruky páčkování,bez toho to nejde.Je to lepší než rozbíjet modely.
Boro

#17 Příspěvek od Boro »

Co sa bojis,ja so paprda cez patdesiat a zacal som minuly rok.Trochu som to omlatil o zem ten depron,asi 30 vrtuli a uz to ide,vratim sa z vtakom a ani neopravujem.A je to relax ako krava.Do toho!Nechaj si poradit a najlepsie sa porad s niekym vo svojom okoli.

Drzim palce!
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Milan Nes »

ahoj,

hele tohle bych dal na skrin a poridil si easy glider + optic 6 v plný verzi s assanem (da se dobre napojit na simulator pro trenovani a i dal bude stacit pokud neposkocis moc daleko :))

popravde jestli to je podobny ero jako tohle tak bych v dnesni dobe s timhle nezacinal, mas epp .. procti tema easy glider a pochopis na EG i ucim zacatecniky litat ... odkud ses presne ?
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
72ka

#19 Příspěvek od 72ka »

hlavacek píše:Fotky dodám. Pokud se dá začít lítat ve 40ti, tak si myslím, že by mne to mohlo i chytnout... :D

Určitě se dá, znám takové dva co začali po 40ti a po dvou letech vypadají jejich dílny jako modelářské odjakživa :) Jediné na co se asi nechytají jsou historické diskuze o značce Modela, serva ST1 apod. ... :) jinak začínali na setu SkyHawk
Když letadlo kouří, je to správně!
Vašek1948
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Vašek1948 »

Tak já jsem trochu modelařil jako kluk, vrátil se k tomu asi po dvaceti lety tak na dva roky. Po dálších asi 25 letech když jsem šel do důchodu tak za pomocí kolegy z RC Manie jsem si čuchnul k elektromodelům a i když jsem zastánce jen větroňů (dnes již elektro) mohu také doporučit nějaký houbolet. Dá se to snáž opravit a míň to boli když to rozsekáš.
Část mojich výtvorů: http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1523&amode=
jag42

#21 Příspěvek od jag42 »

Já začal v 54 letech s Accipiterem. Bez simulátoru a bez pomoci (nikoho jsem neznal a dělá mi dobře, když na vše příjdu sám :lol: ). Samozřejmě jsem zažil mnoho havárií, ale tohle letadlo dost vydrží. Zničil jsem jen jedno křídlo, koupil dvě náhradní a to druhé mám zabalené dosud. Mnoho havárií mělo na svědomí původní rádio. Po zakoupení Eclipse 7 už jsem to nerozbil ani jednou. Dnes už tam mám stříďák a lipolky a budou s tím lítat snad i vnukové, je to nesmrtelný a hodný. Už jsem ho seřídil tak, že když chci a je bezvětří, vyženu ho nahoru, položim rádio a dám si cigárko a téměř na to nesáhnu. Takže začít lze v jakémkoliv věku pokud člověk trochu vidí. Souhlasím s Vámi, že to chce do začátku hodné letadlo, něco načíst a trochu citu v rukách. Už s ním lítám pátý rok.(je fakt, že jen cca 10 hod. ročně). Jó a taky denně čumím z okna jestli moc nefouká, jak se tady někde píše.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Speedy »

Já jsem kdysi začal na Skimmerovi - celobalzový elektrovětroň a s pár drobnýma opravama přežil. Až synové vyrostou, tak ho znova zprovozním.
V dnešní době bych taky radil jako první taky nějaký EPP elektrovětroň a pak klidně to, co máš. Soupravu určitě nějakej 6kanál (DX6i, Optic...). A samozřejmě je nejlepší najít v okolí někoho zkušenějšího pro radu a pomoc.
Kopfrkingl

Re: Letecký začátečník potřebuje poradit s "torzem"

#23 Příspěvek od Kopfrkingl »

hlavacek píše: Takže
a) jakou RC soupravu aby to umělo ovládat křidélka, tak jak jsou?
b) jaký motor?
c) jaký regulátor?
d) jaký akumulátor?
e) jakou nabíječku?
f) a co ještě ?

Děkuji za každou radu a doporučení, případně nabídku i použitých komponentů.

Díky :oops:

Vše co potřebuješ koupíš na HC za cca 1000 kč.

Rc soupravu vřele doporučuju tuto http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9042 :lol:

S dalším přijímačem jsem si koupil i další vysílač, protože cena je skoro stejná :) . Tím vyřešena paměť na modely :lol: a někdo může létat s tebou.
kanal
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od kanal »

Ahoj,já začínal v 51 a je to fajn,jdi do toho,držím palce.
sigi123

rc

#25 Příspěvek od sigi123 »

Tak tenhle vysílač jsem měl taky.Je to něco jako ta nejlevnější setovka.Nejde pouze o pamět na modely ale i o dalších funkce,u větroně je třeba mix,flaperony atd.To už je lepší T9X.Nehledě na to že je třeba se pak starat o dvoje baterky.A ke třetímu modelu zase třetí vysílač?Vyjde to stejně jako dobrý radio s pokročilejma funkcema :wink: .
Kopfrkingl

#26 Příspěvek od Kopfrkingl »

sigi123 píše:Tak tenhle vysílač jsem měl taky.Je to něco jako ta nejlevnější setovka.Nejde pouze o pamět na modely ale i o dalších funkce,u větroně je třeba mix,flaperony atd.To už je lepší T9X.Nehledě na to že je třeba se pak starat o dvoje baterky.A ke třetímu modelu zase třetí vysílač?Vyjde to stejně jako dobrý radio s pokročilejma funkcema :wink: .

Nevím které fce myslíš, ale ty co jsi vyjmenoval vysílač umí. Musí se ovšem nastavit přes USB z PDA nebo kompu. S tou pamětí na modely jsem to nemyslel zcela vážně. Já mám teď doma dva, protože to vyjde nastejno a může někdo létat se mnou. Nemyslím, že budu příště kupovat s přijímačem i vysílač. I když možná koupím pořádný kufr, aby jich tam vešlo 8 :lol:

Jinak T9X je 2,5 x dražší.

Já reaguju spíš na to, že to nelze obstojně zprovoznit pod 5tis. apod.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od TomasC »

Přijď se podívat v neděli do Týna nad Vltavou. Pokecáme, uvidíš modely na živo.
Mnoho se ti vyjasní.
Vašek1948
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Vašek1948 »

TomasC píše:Přijď se podívat v neděli do Týna nad Vltavou. Pokecáme, uvidíš modely na živo.
Mnoho se ti vyjasní.

Co se koná v Týně nad Vltavou? Můžeš to rozvést? Dík.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od lubo1 »

hlavacek píše:Fotky dodám. Pokud se dá začít lítat ve 40ti, tak si myslím, že by mne to mohlo i chytnout... :D

Ťažko radiť... Je to ako korčuľovanie, alebo jazda na bicykli. Z diaľky to vyzerá jednoducho, ale ak to skúsiš - pádu sa určite nevyhneš.
Čo sa týka veku, hodne z nás je tu starších a začať nikdy nieje neskoro...
Počítaj s tým, že prvých pár štartov bude hoooooodne frustrujúcich, keď eroplán budeš odnášať vo viacerých kusoch, ako si ho doniesol. Chce to ale VYDRŽAŤ a NEVZDAŤ TO.
Čo sa týka ceny - je to ako v iných športoch. Najlacnejší China bicykel kúpiš v obludomarkete za "pár korún", ale je to jednorázovka - možno ti vydrží pár mesiacov.
Ak chceš niečo štandartné - musíš pustiť "chlp" - pár tisíc... A ak chceš niečo špičkové......
Čo sa týka tvojho medelu - táto konštrukcia nemá moc rada "tvrdšie" pristátia.
Preto na začiatok skôr niečo z EPP - vydrží to viac a dá sa to skoro vždy zlepiť....
Na jednosmerné motory a Nixx aku zabudni. Lacnejšie kúpiš dnes strieďak a Lixx aku.
Čo sa týka rádia - tam je to zložité. Za málo peňazí - málo muziky.
Ak si kúpiš setovku - je to rádio k jednému modelu. Ak sa chceš venovať vetroňom - to rádio je k ničomu. Na druhej strane, ak to chceš "len" skúsiť - v prípade nepokračovania je to len malá škoda. Ak by si to myslel určite vážne, tam je lepšie na začiatok do rádia "trochu" zainvestovať. U nás dostupné povedzme Optic ( nie sport) a vyššie, MX16 a vyššie Futaba 8 a vyššie a zo superlacných možno TGY9. Čokoľvek lacnejšie sú vyhodené peniaze a veľmi rýchlo ti tie rádia prestanú stačiť. Nejde o počet kanálov, ale o funkcionalitu. Ak chceš ušetriť potom radšej niečo slušné z druhej ruky.
No a až ten EPP dostatočne skrotíš a naučíš sa rozpoznávať vľavo/ vpraco a počet úspešných pristáti sa bude rovnať počtu štartov, potom sa posunúť ďalej......
http://lubo111.rajce.idnes.cz
j.e.n.i.k.82

#30 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

Vašek1948 píše:Co se koná v Týně nad Vltavou? Můžeš to rozvést? Dík.

Týnská halovka.. Když mrkneš do Pomalu a v hale, tak je to hned první téma..
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“