Video: 2.5kW F3X Viking E - zálet v HD

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
Acid

#451 Příspěvek od Acid »

Dik, cekal jsem vetsi slozitosti.
Davidus007

#452 Příspěvek od Davidus007 »

Dalibore, jen drobnůstka k režimu "termika": Máš udělaný mix pro tento režim tak, že když dáš plný plyn tak se celé nastavení plynule rovná do režimu "start" ? až dosahneš optimální výšky / klidu - tak se návratem knyplu plynu do nulové polohy opět režim obnoví ? A nebo prostě "natvrdo" termika bez ohledu na to zda je Viking pod motorem ?
graup15

#453 Příspěvek od graup15 »

Natvrdo...předpoklad je totiž, že se plácáš na minimálce blízko země....a jakákoli další změna v případě problému není dobrá. Viking snese 250km/h i s klapkami v režimu termika....není s tím problém.
Davidus007

#454 Příspěvek od Davidus007 »

Supr, to je dobrý poznatek, to jsem nevěděl....díky :-)

Jinak teda ještě u tý termiky, ohnutou odtokovku -5mm na klapkách máš asi taky i na křidélkach ne ? + mix křídélka do SOP ? Co mě ale zaráží není ještě potřeba "drobný mix" do VOP ?
graup15

#455 Příspěvek od graup15 »

Na křidélkách nic ..jen klapky. Vyrábět si na minimálce pozitiv na křídle, je cesta do pekel. Ta korekce Vop ano, ale záleží na těžišti. Když je víc vepředu...není potřeba. Když je na max vzadu, tak ano. Ale je to velmi..velmi málo.
Acid

#456 Příspěvek od Acid »

Mel jsem za to, ze kdyz posunes na termiku celou odtokovku dolu, tak pozitiv nevyrabis, defacto menis profil celeho kridla
U 3metrovky prakticka zkusenost neni, zatim cekam na trup, ale u RCEK to tak funguje a nevidim duvod proc by to melo byt jinak.
Davidus007

#457 Příspěvek od Davidus007 »

Přesně tak jak píše Acid "zakřivuješ celou odtokovku", alespoň tedy v RCEK se to takhle létalo......ale nevím jak to bude u F5B brusu.
marman
Kontaktovat uživatele:

#458 Příspěvek od marman »

Acid píše:Mel jsem za to, ze kdyz posunes na termiku celou odtokovku dolu, tak pozitiv nevyrabis, defacto menis profil celeho kridla
U 3metrovky prakticka zkusenost neni, zatim cekam na trup, ale u RCEK to tak funguje a nevidim duvod proc by to melo byt jinak.

S tímto souhlasím, na Futuře pomalu kroužím s celou odtokovkou sklopenou o pár mm (pak je potřeba větší než jen nepatrné potlačení výškovky, asi tak 2krát nepatrné ;-) a nikdy jsem problémy s přetažením neměl. S Vikingem jsem zatím letěl jenom jednou (vytáhnu ho na jaře, až bude hezky, v mrazu a sněhu proháním radši jen eppáky, nejlíp na lyžích, aby si elektronika nesedala do bordelu), a to jsem měl ve vysílači narychlo upravený program právě z Futury i se sklopenou celou odtokovkou. Bylo to zatím jen takové osahávání, ale s žádným přetažením problém nebyl...
A když řekla: "Dáme si bublinky?", vzal jsem Merlina a šel si zalítat.
Prý nemyslím na budoucnost, tak přístě polítám radši s Future...
blesk
Kontaktovat uživatele:

#459 Příspěvek od blesk »

Acid píše:Mel jsem za to, ze kdyz posunes na termiku celou odtokovku dolu, tak pozitiv nevyrabis, defacto menis profil celeho kridla

jo ale zvětšíš úhel náběhu a chce to těžiště na přední hranici Bsat
graup15

#460 Příspěvek od graup15 »

Kluci..to chce vše vyzkoušet. Nejlíp by na to přesně odpověděl výrobce, navíc je to letitý a dost úspěšný závodník. Já to tak, jak jsem psal používám, ale to neznamená, že je to tak nejlepší. Určitě se někomu povede lepší set-up a pak si to od něj rád obšlehnu :-)
Pro odlehčení tématu :-) A nekamenovat, dělám co můžu a umím :-)
Dalibor
http://www.pina.cz/2011/01/02/f3x-vikin ... bni-video/
Davidus007

#461 Příspěvek od Davidus007 »

Ty kráááááso, video je supr-upr. GRATULACE !!!
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#462 Příspěvek od jackboy »

graup15 píše:Kluci..to chce vše vyzkoušet. Nejlíp by na to přesně odpověděl výrobce, navíc je to letitý a dost úspěšný závodník. Já to tak, jak jsem psal používám, ale to neznamená, že je to tak nejlepší. Určitě se někomu povede lepší set-up a pak si to od něj rád obšlehnu :-)
Pro odlehčení tématu :-) A nekamenovat, dělám co můžu a umím :-)
Dalibor
http://www.pina.cz/2011/01/02/f3x-vikin ... bni-video/

Panove muzu potvrdit ...smekam klobouk a dik za stratosa ,lieta super video pozdejsie ... :D
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#463 Příspěvek od klingon77 »

Acid píše:Ahoj, mohl bys prosimte popsat ty rezimy? Co v kterem kam posouvas, pripadne co ovladas? Nejde mi o vychylky, jen o smer a pripadnou ovladatelnost.

U E-Ascota (a v minulosti i na F3J) to mam nastaveno nasledovne:

Rezim Normal: odtokovka v neutralu, mix kridelka-smerovka sladeny s diferenciacema na optimalni letovou rychlost ( nekde mezi min. opadanim a nej. klouzavosti :-) ) Na plynovem knyplu je zakriveni cele odtokovky.

"Rezim Termika": Vse jako v Normal (proto to je take v uvozovkach :-), jen odtokovka cca 3mm dolu (cela odtokovka o stejny uhel, mereno u korene). Prepinam to na tripoloh. prepinaci jen pri klidnejsi termice o vetsim polomeru. Pri ostrejsim krouzeni pouzivam klapky na plyn. knyplu podle potreby, aby to v kruhu pekne jelo a neplacalo se to na minimalce.

Rezim Rychlost: cela odtokovka cca 1mm nahoru, mirne potlacena vyskovka, mix krid-smer vypnut, upraveny diferenciace, zapnut snap-mix (opet cela odtokovka stejne). Na tripolohaci poloda od sebe.
V tomhle rezimu letam i motor, zapinam ho dvoupolohovym prepinacem.

Rezim pristani: vychylky jako v Normal, na plynovem knyplu jsou brzdy: klapky cca 80°, kridelka -10° (???), vyskovka potlacena tak, aby v kazde poloze brzd model udrzoval stejnou rychlost.

Zakriveni cele odtokovky neni problem, naopak je chovani pri pretazeni lepsi. Overil jsem si to na mem BigStingovi pri startech na gumicuku: na start tam bylo klapek dost (12mm u korene??). Pokud byly nastavene po staru (klapky vic, kridylka min), tak vzdy v cca 20metrech ( kdyz pominul nejvetsi tah gumy ) eroplan "upadnul" do strany (pokud nepredchazelo vcasne potlaceni). S celou odtokovkou stejne doslo jen k prosednuti nebo pouze mirnemu vyboceni. S tezistem neni potreba nic delat.

Jeste se chystam prozkoumat snap-mix i pri toceni termiky, u nekterych letadel to funguje, uvidime jak u Ascota 8)
Tom1974

#464 Příspěvek od Tom1974 »

klingon77 píše:
Acid píše:Ahoj, mohl bys prosimte popsat ty rezimy? Co v kterem kam posouvas, pripadne co ovladas? Nejde mi o vychylky, jen o smer a pripadnou ovladatelnost.

U E-Ascota (a v minulosti i na F3J) to mam nastaveno nasledovne:

Rezim Normal: odtokovka v neutralu, mix kridelka-smerovka sladeny s diferenciacema na optimalni letovou rychlost ( nekde mezi min. opadanim a nej. klouzavosti :-) ) Na plynovem knyplu je zakriveni cele odtokovky.

"Rezim Termika": Vse jako v Normal (proto to je take v uvozovkach :-), jen odtokovka cca 3mm dolu (cela odtokovka o stejny uhel, mereno u korene). Prepinam to na tripoloh. prepinaci jen pri klidnejsi termice o vetsim polomeru. Pri ostrejsim krouzeni pouzivam klapky na plyn. knyplu podle potreby, aby to v kruhu pekne jelo a neplacalo se to na minimalce.

Rezim Rychlost: cela odtokovka cca 1mm nahoru, mirne potlacena vyskovka, mix krid-smer vypnut, upraveny diferenciace, zapnut snap-mix (opet cela odtokovka stejne). Na tripolohaci poloda od sebe.
V tomhle rezimu letam i motor, zapinam ho dvoupolohovym prepinacem.

Rezim pristani: vychylky jako v Normal, na plynovem knyplu jsou brzdy: klapky cca 80°, kridelka -10° (???), vyskovka potlacena tak, aby v kazde poloze brzd model udrzoval stejnou rychlost.

Zakriveni cele odtokovky neni problem, naopak je chovani pri pretazeni lepsi. Overil jsem si to na mem BigStingovi pri startech na gumicuku: na start tam bylo klapek dost (12mm u korene??). Pokud byly nastavene po staru (klapky vic, kridylka min), tak vzdy v cca 20metrech ( kdyz pominul nejvetsi tah gumy ) eroplan "upadnul" do strany (pokud nepredchazelo vcasne potlaceni). S celou odtokovkou stejne doslo jen k prosednuti nebo pouze mirnemu vyboceni. S tezistem neni potreba nic delat.

Jeste se chystam prozkoumat snap-mix i pri toceni termiky, u nekterych letadel to funguje, uvidime jak u Ascota 8)

Díky!!! To se hodí :lol: My jsme se záletem Ascota Elektro v sobotu trochu vyměkli. Důvodem byla zima a především datum 1.1. 2011 Příští týden by se ale mělo oteplovat, takže........ snad :)
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#465 Příspěvek od klingon77 »

Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“