ASW-19 Pegase 4,1m

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
hOOrNeT

#16 Příspěvek od hOOrNeT »

to black: křídla jsem zatím nelaminoval. Pořád se rozhoduju :lol:
Black
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Black »

Já se taky rozhoduju,ale doporučilo mi to už víc lidí,tak to asi přes zimu spáchám.Jsem zatím na 6kg a mírnej nárůst hmotnosti myslím ještě nebude vadit.
hOOrNeT

#18 Příspěvek od hOOrNeT »

na jaký to máš éro, respektive tvar křídel. Máš rovnou náběžku, nebo lomenou? Já rovnou, tak by to mohlo jít pěkně. Máš už vybranou tkaninu, kterou to potáhneš? A postup, jak to budeš dělat?
Black
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Black »

Jak už jsem psal,tak to mám na ASW 28 od TopModelu.Rozpětí 4,2m.
Tkaninu bych použil 33g/m2.Epoxid L285.Někde jsem se dočetl,že se dá ještě zavadlý epoxid posypat pilinami z balzy a pak se nemusí tolik tmelit.
Postup třeba tady.
hOOrNeT

#20 Příspěvek od hOOrNeT »

piliny z balzy bych na to rozhodně nedával. Na tvrdej povrch - laminát dáš měkkej matroš (balsové piliny) a budou tam dobudoucna vidět všechny otlačeniny. Na laminát jen kit, kit - stříkací, barva.
vosvos

kit

#21 Příspěvek od vosvos »

Jaký kit je vhodný na laminovaná křídla ? Většina tmelů je děsně těžká. Petr.
hOOrNeT

#22 Příspěvek od hOOrNeT »

prodává se lehčenej kit
hOOrNeT

#23 Příspěvek od hOOrNeT »

tak stavba ASW pomaloučku pokračuje a už musím potahovat. Už je rozhodnuto - půjde na to laminát. To budoucí kitování mě tolik nevadí, lak si nechám udělat od lakýrníka.

Viděl bych to asi takhle:

Tkanina: 58g/m2 - plátno

http://www.havel-composites.com/shop/36 ... tml?pls=30

Pryskyřice: L 285

http://www.havel-composites.com/shop/22 ... html?pls=0

Tužidlo: 285

http://www.havel-composites.com/shop/23 ... html?pls=0

Jak to vidíte, je to vhodná kombinace? 58g tkanina by měla být tak akorát a u toho tužidla je doba zpracovatelnosti 50 min, to bych snad měl stíhat.
breh
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od breh »

hOOrNeT píše:Jak to vidíte, je to vhodná kombinace? 58g tkanina by měla být tak akorát a u toho tužidla je doba zpracovatelnosti 50 min, to bych snad měl stíhat.

Laminoval jsem křídla do negativů s tužidlem 287 .Zpracovatelnost cca 2 hod při 20 °C a 300 g najednou míchaného epoxidu. Ještě druhý den cca po osmi hodinách byla pryskyřice lepkavá.
Příště použiji zase tužidlo 287 a to proto, že záleží i na tom jaké množství se míchá.Jestli budeš míchat třeba 500g najednou tak se zkrátí i doba zpracovatelnosti , protože se začne zahřívat sám epoxid v nádobě a platí čím vyšší teplota tím rychlejší vytvrzování.
Je to moje amaterská zkušenost.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od veka1 »

breh píše:
hOOrNeT píše:Jak to vidíte, je to vhodná kombinace? 58g tkanina by měla být tak akorát a u toho tužidla je doba zpracovatelnosti 50 min, to bych snad měl stíhat.

Laminoval jsem křídla do negativů s tužidlem 287 .Zpracovatelnost cca 2 hod při 20 °C a 300 g najednou míchaného epoxidu. Ještě druhý den cca po osmi hodinách byla pryskyřice lepkavá.
Příště použiji zase tužidlo 287 a to proto, že záleží i na tom jaké množství se míchá.Jestli budeš míchat třeba 500g najednou tak se zkrátí i doba zpracovatelnosti , protože se začne zahřívat sám epoxid v nádobě a platí čím vyšší teplota tím rychlejší vytvrzování.
Je to moje amaterská zkušenost.

... několik technických poznámek:

-L 285 kombinovaná s tužidlem 287 potřebuje temperaci ( cca 50st C / 10h) k dosažení konečného vytvrzení a deklarované pevnosti.

Míchat 300-400g pryskyřice najednou,to se vyplatí při výrobě ULL ,nebo jiných velkoplošných výrobků ,kde se to množství stíhá zpracovat .

Jeden člověk v průběhu laminace pořád míchá čerstvé dávky .Např 30 dávek po 400g ,je potřeba za dopoledne namíchat a zpracovat ,při výrobě skořepiny trupu UL letadla. Z každé namíchané dávky se odleje vzorek ( očíslované víčko od lahve) , aby se mohlo ověřit, že všechny byli přesně natuženy a vytvrdli.

- pro naše modelářské aplikace , není vhodné míchat více jak 40-50 g pryskyřice.

Je lepší míchat víckrát meší objem ( platí to i pro tužidlo 287) tj. takový, který zaručene stihnete zpracovat před počátkem gelovatění pryskyřice v míchacím kelímku.
Pozn.nadzvedávaní tkaniny válečkem ( šětcem) je příznakem ,že pryskyřice již najíždí = vyhodit a namíchat novou.

- natužená pryskyřice, která je v kelímku, má kratší dobu do gelu , než pryskyřice ,rozprostřená v tenké vrstvě (hlavně při pracovních teplotách přes 25stC) .
I po natužení 287 tužidlem , směs "zahoří" za 30min. Proto se při zvýšených teplotách v létě míchají menší objemy.

Opakem může být ,že po nanesení pryskyřice na velkou plochu , při teplotách pod 15 st C , vůbec nenastartuje chemický proces vytvrzování.

PS.více info o pryskyřicích a tužidlech je na stránkach dodavatelských firem a něco málo třeba zde:

http://www.vekamodel.cz/soubory/dilna/lam.html

případně tu ( ve spodní části stránky) :

http://www.vekamodel.cz/soubory/dilna/lepidla.html

veka1
hOOrNeT

#26 Příspěvek od hOOrNeT »

veka1, díky za odkazy
Odpovědět

Zpět na „Větroně“