Spalovák 2,49 + 31tis ot, jaká vrtule?

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

Spalovák 2,49 + 31tis ot, jaká vrtule?

#1 Příspěvek od CharlitoCZ »

Ahoj, už jsem se před časem jednou ptal, zda to možné je, prý by to i šlo, chtěl bych to tedy trošku konkretizovat, mám spalovák z RC auta, jedná se o LRP, viz. http://www.rcmart.com/catalog/rc-engine ... 20715.html co myslíte? Např do 800-900g hornoplošníka, jaká vrtule by se k tomu hodila? Je to vůbec možné? Trošku mě děsí ty vysoké otáčky a hmotnost.. :?
Naposledy upravil(a) CharlitoCZ dne čtv 16.12.2010 9:19, celkem upraveno 1 x.
DJI Phantom 3 Advanced / SIG Smith Miniplane / spousta deproňáků a miniqvéček
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od CharlitoCZ »

ještě pro doplnění, tahovej startér bych pochopitelně sundal a žhavení bych asi pojistil nějakym napájením, aby to bylo jistější :)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od TomasC »

Pokud se tam vrtule vejde, tak APC 7x3. Vidím to ale na problémy s unašečem.
Joba

#4 Příspěvek od Joba »

A musí to točiť 31 000 ot nestačí 25 000 pri max.otáčkach ten motor dostáva záhul vrtula 7/3 -6/4 jak tu bolo prezentované
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od CharlitoCZ »

jasný, na max bych to určo netočil, spíš jen že to je pomalu dvojnásobek leteckejch motorů co jsem tak viděl :)
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od CharlitoCZ »

A co myslíte s hmotností, je to reálný aby to utáhlo letadlo o hmotnosti 900, možná i 1000g?

Nemám vůbec představu jakou to může mít páru, měl by to být hornoplošník, takže žádný divočiny s tím dělat nechci, ale zas abych to aspoň odlepil od země :-)
Troll

#7 Příspěvek od Troll »

Takové otáčky jsou vhodné tak pro pylovový speciál, normální cvičné letadlo s takovým motorm bude létat špatně. Že to má vysoký výkon v tomto případě není k ničemu, nepotáhne to. Pokud už to musí být, udělal bych převod 1:2 . Ale vůbec nejlepší je koupit jiný motor. Není to tak cenově strašné a bude to létat tak, jak má. S tímto motorem vůbec nebudeš spokojen a nakonec i tak koupíš jiný. :(
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Doktor »

Já si teda myslim že to je pěkná blbost. Problém bude unašeč jak psal "TomasC". Další problém je ten, že je karbec předsazenej na úroveň hřídele, takže se Ti kvůli němu vrtule nemá šanci protočit. Další problém bude asi palivo. Tohle se asi na standard 20/80 moc točit nebude. Koukni co stojí nitrovaný palivo do aut!
Prodat a koupit motor leteckej, nebo ještě lépe v téhle velikosti elektromotor. :wink:
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od CharlitoCZ »

paliva mám doma ještě cca 5 litrů :-)

ale asi máte pravdu, zkusim sehnat spalovák pro letadla :)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od TomasC »

CharlitoCZ píše:jasný, na max bych to určo netočil, spíš jen že to je pomalu dvojnásobek leteckejch motorů co jsem tak viděl :)

Otáčky nejsou problém. V mém modelu točím 44 tisíc, ale to je elektro. Na závodních F3D strojích se běžně točí 33tisíc. Špičkový převodovkový F1C točí kolem 35 tisíc.

Ale bude třeba vhodný model. Problém bude s kontrukcí motoru. Doporučuju spíš koupit letecký motor.
radi5

#11 Příspěvek od radi5 »

Zjednodušeně řečeno obvodová rychlost vrtule by neměla překročit rychlost zvuku. Pokud překročí, účinnost běžné vrtule rapidně klesá. (U pyloňáků F3D je obvodová rychlost téměř přesně na hranici rychlosti zvuku). Taková vrtule má ale v rychlostech cvičného hornoplošníku zcela mizernou účinnost. Aby začala fungovat, potřebuje rychlost minimálně dvojnásobnou nebo ideálně trojnásobnou. Použitím "standartního" paliva takový motor zničíš (pokud na něj vůbec poběží).......
caca

#12 Příspěvek od caca »

na hornoplošník nebo spíš trenér doporučuji 8x4 až 9x5 podle toho jak odladíš vyfuk, unašeč na vrtuli ti vytočí jakykoliv soustružník co rozezná šupleru od zahradní motyčky, palivo nemusíš nitrovat ricinu stačí 15% v tom trenerovi to stejně nepoznáš
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“