Etika lietania + Netiketa + Turnigy 9x

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od RiMr »

JMalik píše:Ono je tak, že když to zkusíš nějak vylepšit, tak postupně zjistíš, že to má stále ještě nějaké mouchy. Něco napsal už Lubo1 o vhodnosti toho brždění na kniplu, nebo zavření vztlaků při přistání než to urveš o trávu.....atd.
Za nejslabší místo tohoto případu ale považuji situaci, kdy bude nutné trimovat jednotlivá křidélka a klapky (protože to je běžná procedura).
Nějak mě nanapadá jak to jednoduše uděláš aby jsi nerozházel komplet ty mixy. Dokonce bych řekl, že to snad ani nepůjde bez toho, aby jsi nemusel znovu přenastavit poměry mixů.

Ta věc, kdy díky letovým režimům (a nejen jim) budu moci plynovou pákou ovládat podle režimu jak motor, tak křivit odtokovku a při přistání brzdy, případně celého motýla, se mi jednou bude bezpochyby moc líbit, ale na tohle zatím T9x ani náhodou se standardním FW nemá.

S tím trimováním vyzkouším, jak se budou projevovat subtrimy, ale jsem si skoro jistý, že se posun středu master kanálu předá dál. A vzhledem k tomu, že na první kanál je navěšené skoro všechno, bude to pěkný cirkus...

Já ten mix nepřeceňuju, je to spíš ukázka toho, jak se dají pomocí jednoduchých vlastních mixů programovat i zdánlivě složité věci.

Ale třeba na Schnelboatu se budou kanony a kulomety vrtět jak o závod... :) Až ho jednou dostavím... V nějakém příštím životě... :)

#62 Příspěvek od elektromodely.com »

LV píše:Napríklad na Futabe FF9, T8, T10, T12, T14
Si to môžete naprogramovať ako chceš. Na jeden, dva, X prepínačov

U DSX9 je na to priamo funkcia v menu, ci chcem vsetky D/R
ovladat jednym prepinacom a ktorym.
JMalik

#63 Příspěvek od JMalik »

elektromodely.com píše:

Tady taky. Všem D/R přiřadíš stejný přepínač :wink:
elektromodely.com

#64 Příspěvek od elektromodely.com »

JMalik píše:
elektromodely.com píše:

Tady taky. Všem D/R přiřadíš stejný přepínač :wink:

U DSX11 uz to nemam v DeviceSel menu, treba pre kazdy
D/R vybrat rovnaky prepinac.
RCmichal

#65 Příspěvek od RCmichal »

nepřijde mi vhodné porovnání T9x a FF9, T8, T10, T12, T14

porovnání je naprosto matoucí a zavádějící a hlavně asi plyne z neznalosti T9x (u které není kvalita a spolehlivost určujícím parametrem)

nelze porovnávat RC soupravu v ceně jednoho lepšího serva s něčím neporovnatelným

T9x je stejná kategorie jako běžné setové soupravy, leč je vybavená vyšším komfortem a funkcionalitou, o možnosti vlastního alternativního FW nemluvě, je určena například jako první souprava pro začátečníka, nebo do nenáročného modelu, tomu i odpovídá předpokládaná spolehlivost, reáná kvalita provedení a samozřejmě i cena

T9x udělá radost spoustě rekreačních modelářů kteří nechtějí prostě investovat do svého koníčka vyšší částky (obchodníci prodávají podstatně horší a podstatně dražší soupravy)
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od RiMr »

Vždyť jo, kluci jen uvádějí které rádio jak má společně přepínané dualraty. A porovnávají je mezi sebou, ne s T9x.
Je to jedna z věcí kterou bych ocenil. Ono je to nějakého ručkování po rádiu... A kdybych tvrdil, že vždycky vím na kterém přepínači jaký DR visí, tak bych lhal... :)

Které rádio je jaké a co umí nebo neumí, to už jsme tu probírali mockrát... :wink:

#67 Příspěvek od RCmichal »

RiMr

souhlasím, přeju ti hodně úspěchů, a hlavně oceňuji tvoji práci
jinak u mé FC-18 D/R je na volitelný přepínač
opravdu se zájmem jsem si pročetl tvůj web cenné a užitečné informace

mám jeden dotaz jestli už někdo vyzkoušel Jeti verzi FW s telemetrií :?:
KarelSkala

#68 Příspěvek od KarelSkala »

Už se v tom začínám ztrácet. Je to ještě pořád téma o T9x nebo už je to téma o všech RC světa ???
pepin

#69 Příspěvek od pepin »

KarelSkala píše:Už se v tom začínám ztrácet. Je to ještě pořád téma o T9x nebo už je to téma o všech RC světa ???

Myslí,že je to opravdu o T9x,jenom se probírá,jak by ruzné mixy a přepínání DR měli fungovat,aby to ve výsledku-co dovolí vysílač bylo co nejvíc podobné ostatním vysílačum.
zdzd

#70 Příspěvek od zdzd »

KarelSkala píše:Už se v tom začínám ztrácet. Je to ještě pořád téma o T9x nebo už je to téma o všech RC světa ???

Buď rád, že se něco dozvíš. Zatím jsi koupil kolo a jsi z toho u vytržení. Časem zjistíš, že navíc existují i motorky, čtyřkolky, auta...
JMalik

#71 Příspěvek od JMalik »

RCmichal píše:nepřijde mi vhodné porovnání T9x a FF9, T8, T10, T12, T14

Nezdá se mi, že by to teď někdo porovnával. Jenom se poukázalo na možnosti jak aktivovat D/R u různých TX.
Pokud si z toho někdo bude chtít vzít poučení pro TGY9, tak je jasné, že jestliže se všem D/R nedá přiřadit jeden přepínač, tak je možnost to aktivovat několika přepínači jednotlivě, nebo jedním vyzratovat ty potřebné k aktivaci (tady se to tutově později podělá až budou ty jednotlivé přiřazené jiné funkci a přepne se ten zkratovač :wink: ), další možnost je úprava SW.
K tomu SW.
Drondys (nebo někdo jiný, abych ho nejmenoval neprávem), tady měl nápad jak vytvořit nový SW za pomoci několika nadšenců. Tohle má zásadní slabinu. Nějak se seženou dva, tři borci, kteří dostanou požadované funkce do programu. Ale nenajdou se ti, kteří mají ty funkce nadefinovat. Rozhodně to není práce pro pár nadšenců přes zimu. Tohle sežere spoustu času, navíc tady není k dispozici nikdo, kdo má něco z tohoto za sebou, aby to šlo použít jako dobrý základ a tohle všechno bude stát peníze. Udělat to z čistého nadšení a jako bezplatnou pomoc to nepůjde.
Takže z mého pohledu je nějaký dobrý amatérský SW do TX tohoto typu utopie.
KarelSkala

#72 Příspěvek od KarelSkala »

zdzd píše:Buď rád, že se něco dozvíš. Zatím jsi koupil kolo a jsi z toho u vytržení. Časem zjistíš, že navíc existují i motorky, čtyřkolky, auta...

Jistě je to zajímavá informace, ale jen aby z toho zase nebylo zaplevelování diskuze popisy jak jde co udělat v jiných RC když to nejde v T9x. Uživatelům T9x je informace o tom jak jde to či ono udělat jinde k ničemu pokud to T9x ve standardním FW nepodporuje a dokud to nebude podporovat alespoň v některé alternativní verzi FW.
zdzd

#73 Příspěvek od zdzd »

JMalik píše:Takže z mého pohledu je nějaký dobrý amatérský SW do TX tohoto typu utopie.

Ono to má více ale. Když do softu bede vrtat několik lidí, vzrůstá pravděpodobnost nedorozumnění, komplikuje se otestování a tříští zodpovědnost.

Celkem by mne zajímalo jak se k tomu postaví právo a pojišťovný v okamžiku, kdy někdo někomu takto řízeným modelem vyrazí oko, nedej bože něco horšího.
zdzd

#74 Příspěvek od zdzd »

KarelSkala píše:Uživatelům T9x je informace o tom jak jde to či ono udělat jinde k ničemu pokud to T9x ve standardním FW nepodporuje a dokud to nebude podporovat alespoň v některé alternativní verzi FW.

K ničemu je to jen těm, kteří chtějí být slepí a hluší. Já mám třeba poměrně širokou sbírku TX manuálů. V daném okamžiku vlastním jen dva TX, ale to s tím nesouvisí. Vždycky je dobré vědět co se děje jinde.
Drondys

#75 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:K tomu SW.
Drondys (nebo někdo jiný, abych ho nejmenoval neprávem), tady měl nápad jak vytvořit nový SW za pomoci několika nadšenců. Tohle má zásadní slabinu. Nějak se seženou dva, tři borci, kteří dostanou požadované funkce do programu. Ale nenajdou se ti, kteří mají ty funkce nadefinovat. Rozhodně to není práce pro pár nadšenců přes zimu. Tohle sežere spoustu času, navíc tady není k dispozici nikdo, kdo má něco z tohoto za sebou, aby to šlo použít jako dobrý základ a tohle všechno bude stát peníze. Udělat to z čistého nadšení a jako bezplatnou pomoc to nepůjde.
Takže z mého pohledu je nějaký dobrý amatérský SW do TX tohoto typu utopie.

Alternativní FW pro T9x už existují a je jich několik. Např. Er9x lze považovat za velmi dobrý a je zcela bezplatný a navíc open source s možností dalšího rozvoje. Takže pokud jsem zde zmínil možnost alternativního FW, na kterém by se podíleli lidi odtud neměl jsem na mysli začínat stavět úplně znovu jak se říká "z ničeho na zelené louce", ale vyjít z již hotového velmi dobrého základu jako je právě třeba FW Er9x a pokračovat v jeho vylepšování nebo udělat novou větev. FW Er9x je důkazem o tom, že to opravdu jde. Ve světě existují mnohem rozsáhlejší SW projekty, které byly vyvinuty bezplatně. 8)
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“