Flymentor 3D helicopter stabilisation System

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
hvtsrv

#106 Příspěvek od hvtsrv »

no to je ten problem, ze ked dam LOAD z FM tak nacita nejake hodnoty

ale tie hodnoty sa lisia od poslednych ulozenych hodnot z HDD /ktore som ukladal spolu s ukladanim do FM pred skoncenim aplikacie

pochopil som spravne, ze nastavujes nulovu polohu zvlast pre normal GYRO a zvlast pre HH Gyro?

btw pri zapnutio normal gyro mi chvost kmita pri akomkolvek nastaveni zisku
podarilo sa mi to minimalizovat pri znizeni citlivosti senzoroveho zosilnovaca

pri HH nekmita v celom rozsahu 0-100

a spravne som pochopil ze mechanicky ma byt tail servo v strede ked ma vrtulka nulovy tah?

je spravne ze pri HH ma zadna vrtulka mensie vychylky ako pri normal gyro?

inak dakujem za postup vyskusam
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od Gattor »

vzdy kdyz poprve pripojit FM k PC a dam load, nacte mi stejne hodnoty jako posledne ulozene, tj. nacte to, co jsem mu ulozit posledne. je divne, ze ti nacte neco jineho. spis bych to videl, ze tedy nedokaze hodnoty do FM ulozit. kdyz neco zmenis a ulozis, program vypnes a zapnes, das LOAD, tak je nastaveno v SW neco jineho, nez si naposledy ulozil? to v poradku neni. to by znamenalo, ze v FM je ulozeno neco jineho - prave to, co ti zobrazi v SW. jake nastaveni z toho odpovida pri letu - to co si ulozit nebo to co nacetl?

na normal nelitam, takze nastavuju pouze HL. ale je pravda, ze pokud dam normal, tak je nula gyra jinde. to mne prekvapilo. takze postup nastavit na normal, posunout servo a prepnout na HL se mi nepodarilo aplikovat. po prepnuti na HL bylo vse jinak. takovy postup nastaveni by mel byt na jinych gyrech normalni.

kmitani ocasu mam u obou rezimu. jen normal snese vetsi zisk, nez zacne kmitat. HL je citlivejsi. jinak nastavenim gyra jsem se zabyval opravdu dlouho. celkem tak 20 baterek, nez jsem to doladil. doladeni se tykalo UPLNE VSECH nastaveni na zalozce Gyro a to i ruzne kombinace jednotlivych nastaveni. byl to opravdu porod. nejvice ma vliv zisk, zesilovac, ale i yaw rate, mix pitch to tail (ten rozhodi uplne vse), tail delay (tady zas zalezi na pouzitem servu), ale i heading hold angel range. vse muselo byt vyladeno tip top a po kazde zmene o jeden dilek jezdce nastaveni vzdy nasledoval vzlet a vyhodnoceni zmen v chovani za letu. vse zalezi i na servu, ktere pouzivas, musi byt opravdu rychle (nejlepe 0.8s a mene).

ano, paka serva musi mit 90 stupnu, kdyz ma vrtulka nulovy tah. vlastne po nastaveni nulove polohy serva, musi mit jeho tahlo 90 stupnu (nulovou polohu nastavis prave pripojenim serva primo do prijimace a vypnuti trimu a subtrimu). to, ze v ten moment ma mit vrtulka nulovy tah je z manualu trexe 250. nevim jak u tebe.

v normal i HH mam vychylky stejne velke (jen neni stejne stred). jedine v cem je vizualni rozdil je v rychlosti navratu do stredu pri pusteni packy boceni. ale zmena vychylek muze souviset s dalsim nastavenim, ktere se podili vice na HL rezim, nez na normal. stejne budes litat na HL, tak si vylad tento rezim a vychylky (Travel) prizpusob HL rezimu gyra.

zkus se podivat na rady ohledne nastaveni gyra v manualu od tve heli, kratka zminka o nastaveni gyra by tam byt mela. co vubec mas?
hvtsrv

#108 Příspěvek od hvtsrv »

dakujem tak sa teda uz nebudem standartnym modom zaoberat
nastavil som teda HL a nastavil aj nulovu polohu serva

reakcie na rucne potocenie heli su pomalsie ako u standart a zda sa mi ze menej razantne / to sa tyka aj vychyliek/ a co ja najzvlastnejsie je to ze ked vychylim packu na vysielaci dolava a vratim tak servo sa pomaly vracia do nulovej polohy /to je asi v poriadku/ ale ked packu vychylim doprava a vratim tak sa servo vrati okamzite teda rychlo. Cize reakcie na obe strany nie su rovnake.
chova sa to takto aj tebe?

heading hold angel range - mam uplne na minime, lebo ked dam vyzsiu az maximalnu polohu servo sa mi pomaly vychyluje ku lavej krajnej polohe
je tato polozka nejak dolezita?
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od Gattor »

HL rezim pracuje zcela odlisne nez normal. vzdy ceka na odezvu ocasu, kterou v ruce nebo na stole neudelas. normal rezim ne, proto ti prijde, ze to v normalu funguje lepe. HL rezim stale drzi smer. pokud mu pohnes ocasem a nedovolis vratit do stejneho uhlu, bude se o to porad pokouset. to znamena, ze se vrtulka nebude, nebo velice neochotne, vracet do stredu.
k odpovedi: v jednom z nastaveni se mi to chovalo stejne jako tobe. na jednu stranu rychle na druhou pomalu. HL rezim se resi dle chovani ve vzduchu nebo otocne podlozce. urcite ne na stole.

heading hold angle je take dulezity. rikas tim jak moc se muze heli otocit, nez to gyro zacne resit a tlacit proti smeru toceni. opet, sledovanim chovani soupatka nic nevyzkoumas. musis to vyzkouset ve vzduchu a pak hledat nejlepsi nastaveni.

takze si prestan koukat na ocas :) a nastav pouze travel limity, aby se pri vychyleni packy nepresahovaly dorazy. zbytek zkoumani ve vzduchu nebo otocne podlozce
hvtsrv

#110 Příspěvek od hvtsrv »

v tom mas asi pravdu aj ked do vzduch sa s tym bojim pokial nebudem mat tieto veci vyriesene.
Skusam to s treningovym krizom, ktory ako tak sluzi aj ako otocna podlozka.
Ale mas pravdu uz budem asi mudrejsi ked s tym vzlietnem.
Teraz napr sa mi zda ze ked sa uz uz idem vzniest tak vrtulnik uteka na krizi dolava. /pritom swasplate je uplne v rovine/
mam vyvazene kridla aj nastavene vsetko tak ze opisuju jednu stopu /nekridelkuju/ a padla mam tiez v rovine
vsetko je vyvazene vrtulnik nevibruje.

Dalsi postreh je ze ked dam na krizi naplno packu dopredu tak sa vrtulnik nenahne dopredu ale po diagonale vpred vlavo
/treningovy kriz je pruzny a vrtulnik drzi nad zemou/
naopak ked dam packu dozadu tak sa nahyna vzad vpravo
mozno to je normalne chovanie..to vsak ja neviem a stale to povazujem za nevyladenost a preto sa bojim to zdvihnut.
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od Gattor »

z tvyho popisu tezko rict, ale pokud se neodlepi od zeme, kriz ho muze tahnout. zkus vzletnout alespon centimetr nad zem. utikat bude stale, s tim nic neudelas, je to 1rotor, ale pokud stale a dost na jednu stranu, vyresis to neutralem serv na zalozce tusim control (nebo te vedle, nemam to ted pred sebou). tolik k tvemu popisu. obavam se, ze pokud neuvidm, neporadim. a koukej simulatorovat, jak te tak posloucham :) obavam se, ze kdyz nevis jak se to chova bez FM a neumis viset, moc dobre to nedopadne.
hvtsrv

#112 Příspěvek od hvtsrv »

No tak som to prvy krat zavisel , ymslim ze na prvy krat to fungovalo celkom obstojne FM

Trochu by som povedal ze bol maly ci skor ziadny rozdiel medzi stabilizacnym a pozicnym modom.
co v nastaveni FM ma najvacsi vplyv na stabilizacny mod? predstavoval by som si aby mal trochu viditelnejsi vplyv.
Zadna vrtulka mi nekmita ani pri najvyzsich nastaveniach GYra ci uz v standart mode alebo HH. Takze s tym som spokojny.
Dokonca celkom pekne FM bojoval s miernym vetrikom.
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od Gattor »

pri pozicnim rezimu opravdu stoji na miste. problemy mu delaji jen vetsi diry v zemi nebo nahodile kontrastni povrch - kameny, sedmikrasky v trave. bohuzel se obcas rozhodne a vyda se nekterym smerem. kdyz stojis blizko, muze to byt nebezpecne. proste vzdy zalezi na podkladu a svetelnych podminkach. me to moc nebavi, temer stoji na miste, pokud mu nehrabne, a kdyz mu hrabne peru se s nim. kdyz vzlitnu 3 metry, sam se rezim vypne a ja nevim kdy presne to nastalo. je to houby sranda. takze tenhle rezim nepouzivam. balancni rezim je lepsi a chova se vzdy stejne, nic neocekavaneho a je to funkcni.

nerozumim jen tvemu dotazu. urcite ma nejvetsi vliv nastaveni citlivosti (total sersor gain) no a potom sada vsech nastaveni :) dulezity je pomer mezi tvym ovladani a ovladani FM (manual override ability), to je to cukani, kdyz pusits packy (stejne tak dulezite jako v pozicnim setrvacnost) s citlivost pacek (stick sensitivity gain, popr., stick response acceleration). no a jak moc bude FM ovladat let dopredu a dozadu - elevator gain.
vse zkousej dat na velkou hodnotu a pak malou, tim zjistis, co to dela a pak uz jen najit tu spravnou hodnotu. vzdy po jedne. treba od nejvetsi po jedne ubirat, nez budes spokojen. zkus pak ubrat jeste, nez to zas bude spatne. prostredek mezi nejnizsi a nejvyssi hodnotou, ktera je ok, je pak to spravne nastaveni.
jinak nastaveni citlivosti FM si dej na potak, abys mohl plynule nastavovat citlivost. pak zkus ubrat, aby si videl, jak moc ti FM pomaha :)
Skrblik2

Co je spatne ?

#114 Příspěvek od Skrblik2 »

Zdravim vsechny uzivatele systemu flymentor chtel bych Vas pozadat o par rad.Mam tento system namontovan na vrtulniku Wolf 450 klon T=rexu ,kameru jsem umistil na spodek mezi lyziny pod osu hlavniho rotoru.Kdyz vrtas postavim na zem a prepnu do "parkovaciho modu" tak dioda zelene blika coz podle navodu neni dobre, po nadzvizeni vrtulniku dioda prestane blikat sviti ale pri letovych zkouskach se system chova take zvlastne.Vrtulnik si putuje skoro kam chce, pokud udrzim nervy v klidu a necham system si delat co chce tak bud s vrtulnikem s klidem slusne prasti o zem nebo v lepsim pripade slaiduje asi tak 10cm nad zemi jako by bruslil, navic jakmile prepnu na tento rezim se vrtulnik okamzite nakloni dozadu a ma tendenci couvat, pokud to dozenu trimem tak po vypnuti systemu zase hodne bezi dopredu a musi se trim ztahnout.Zajimalo by mne jak se ma spravne system zapnout, ja vzdy startoval s vypnutym a az za letu zkousel prepinat mezi obema mody, tak nevim jestli je to spatne nastavene nebo rozbite.Mohl by jste mi nekdo komu tento system funguje poslat treba screenshoty s nastavenim poslednich dvou zalozek Gyro a Advance?

predem dik
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od Gattor »

parkovaci mod je pozicni? budu predpokladat, ze jo. takze, pozicni rezim funguje pouze za dobreho osvetleni a v dostatecne vzdalenosti nad zemi. pokud vrtulnik polozis na zem, neni splnena ani jedna podminka. takze to, ze to polozene na zemi blika je v poradku.
pokud vrtulnik utika nekam do strany, muze to zpusobit spatny uhel umisteni kamery. stalo se mi to taky, prepnuti na balancni rezim znamenalo utikani zas dopredu. navrhuji kameru dat nekam do strany nez primo pod hridel. vibrace ji take asi nedelaji dobre. pokud utika jen dopredu nebo dozadu (tvuj pripad) zkusit bych si take pohrat s nastavenim elevator gain. ted ale nevim, jestli to neni jen pro balancni rezim. kdyz ctu dale to, co popisujes, videl bych to i na spatny podklad. nad cim litas? trava, hlina, kameny, asfalt? nestridaji se tyto podklady pod vrtulnikem? nejaky diry? dale, pokud ti vrtulnik krouzi dokola (ocas stale ve stejnem uhlu), pohraj si s nastavenim forward free wheel a position speed. vhodne hodnoty se lisi, ukazku tech mych jsem zaslal v priloze mailu. popis nastaveni najdes tady na strane 3. ale takove lehke brusleni nad zemi je ok.

spravne vzletnuti je uplne jedno. ja teda vzlitavam s nastavenym balancnim rezimem. strejc s pozicnim. oba nemame problem. pochopitelne to jde i s vypnutim, obzvlast kdyz je to omylem to stoji za to :) ten pozicni se chyti sam hned po vzneseni (pokud nebude uz tma) a pokud se mu to nepodari, prejde sam do balancniho rezimu (stejne jako po vystoupani do vice nez 3 metry). jedina kontrola zda neco neblika je zahlidnutu ledky za letu. ale urcite to bude ok.

pokud bude s nastavenim (v mailu) problem, napis.
Honzabr

#116 Příspěvek od Honzabr »

Prosím pánové o seriozní odpověď: Lítá někdo Flymentor 3D s Aurorou 9?
hvtsrv

#117 Příspěvek od hvtsrv »

Tak som dnes vzlietol po druhy krat s miernymi zmenami v nastaveni FM
Musim vam povedat ze ten FM je maly zazrak.
Vrtulnik v pozicnom mode je krasne poslusny stoji na mieste na moje pokyny reaguje rozvazne . Ani neviem ci je treba este v nastaveni nieco menit pretoze to lieta presne tak ako som si predstavoval.
Mam nastavene na vysielaci prepinanie modov na potenciometri tak si mozem nastavit aky chcem mod a aky ma mat zisk. HL gyro mam na zisku 60, krasne drzi smer, pritom citlivo reaguje na packu.
Nikdy som s jednorotorom nelietal ale toto ma prekvapilo ako ten FM pomaha. Ked ho vypnem tak je to ina sranda :-)
Ale nebojte sa 3D akrobati...aj to sa ucim trpezlivo :-)

Jedna dobra vlastnost sa ale tomu FM neda upriet...ked lietam bez neho a dostanem sa do zlej situacie zatial vzdy pomohlo ho zapnut a vrtulnik sa zrovnal.
Takze by som chcel podakovat vsetkym hlavne GATTORovi a NETOSovi za skvele rady.
oscar
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od oscar »

S udivem ctu toto tema, ktere jsem tu zalozil. Ani jsem nedoufal, ze so to takto rozvine. Driv, jsem o tomto zarizeni taky uvazoval, jako o dobrem pomocnikovi, o penize nejde, ale bojim se toho nastaveni, ktere se tu porad probyra, ktere mi pripada dost slozite. Diky vsem, kteri jsou stale ochotni pomoci druhym s nastavenim a odpovidat na jejich nekoncici dotazy. :D :D :D
Letadla, auta.
hvtsrv

#119 Příspěvek od hvtsrv »

Ano aj ja som sa bal ale naozaj to nieje az take zlozite. Jedine co mi chyba je ten maly programator k tomu...neviete kde sa to da zohnat?
Je velmi neprakticke tahat zo sebou notebook pri nastavovani.
Pri nastavovani "na stole" to nevadi ale ked uz s tym treba ist do vzduchu je to obmedzujuce.
Ked som to nastavil ja co som ani nelietal s vrtulnikom tak skuseny modelar to musi zvladnut lavou zadnou.
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od Gattor »

jsme rad ze to leta a ze jsem mohl pomoci :)

co se tyce programatora, ani jsem nevedel, ze existuje. nyni to resim malym notebookem EEE. je lehkej, skladnej, baterie vydrzi a skvele poslouzi kdekoli.
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“