ASW-28 od Pelikána
Origo v RTFsete je patkanalovy prijmac a stvorkanalovy vysielac. Na ten piaty kanal by sa dalo zapojit to gyro? Teda keby sa zapinalo pri zapojeni baterie? Inak som nevedel zohnat krystaly do toho? vies mi poslat link na tie co si pisal vysie? chcel som radsej vymenit lebo po tych dvoch padoch sa bojim aby to nezacalo blbnut, popripade do zasoby....
ASW28 RTF od pelikana
strahlung píše:Než si všichni třefiknete uhlíkové trubky, nechcete napřed někdo zkusit použít lehké gyro, třeba
http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... oduct=6755,
a napsat o tom? Já se konkrétně tohle gyro chystám objednat do malé dolnoplošné stíhačky a určitě ho zkusím i v ASW28, ale zatím ho stále nemají.
Bež do hája s gyrom...
Nie som vrtuĺnikar.... To môžem rovno zaćatť lietať na simulátore miesto so skutočným modelom.....
Naposledy upravil(a) lubo1 dne pon 16.08.2010 9:37, celkem upraveno 1 x.
lubo1 píše:Bež do hája s gyrom...
Nie som vrtuĺnikar.... To môžem rovno zaćatť lietať na simulátore miesto so skutočným modelom.....
Do háje s gyrem nepůjdu. Klidně si létej bez něj, je to tvoje věc. Nestabilta je vlastní malým modelům, u makety je "nemaketová" a nevidím v níc nic moc úžasného. Mám vzepětí na Cessně 480 a sice je to stabilní, ale ne dokonale a kutílci na příslušném vlákně to naopak narovnávají, aby mohli dělat výkruty atd. Já nestabilitu klonění u modelu, který kolem mne proletí a hned je v dálce sotva vidět, rád oželím.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
razzo píše:Origo v RTFsete je patkanalovy prijmac a stvorkanalovy vysielac. Na ten piaty kanal by sa dalo zapojit to gyro? Teda keby sa zapinalo pri zapojeni baterie? Inak som nevedel zohnat krystaly do toho? vies mi poslat link na tie co si pisal vysie? chcel som radsej vymenit lebo po tych dvoch padoch sa bojim aby to nezacalo blbnut, popripade do zasoby....
Já myslím, že čtyřkanálový vysílač je asi málo. Až to gyro budu znát, tak napíšu, kolik kanálů navíc případně vyžaduje a pokud žádný, tak jak to na zemi nastavit.
Krystaly do setového vysílače a/nebo přijímače se dají přinejlepším sehnat jako náhradní díl. Nebo se může vyzkoumat, jestli se nepodobají nějakému standardnímu, ale k tomu je potřeba speciální vybavení. Své setové vysílače jsem upravil na krystaly Futaba.
Já jsem přišel u RX krystal, když mi "zkušenější modelář" při zalétávání rozbil Edge540 a přijímač v něm byl provizorně připáskovaný natvrdo k překližkovému rámu. Po pádu ještě fungoval, ale asi nějak napraskl a druhý den už nešel. Může to být zrádné. Normálně přijímače třeba lepím suchým zipem, prostě ne moc natvrdo.
strahlung píše:lubo1 píše:Bež do hája s gyrom...
Do háje s gyrem nepůjdu. Klidně si létej bez něj, je to tvoje věc. Nestabilta je vlastní malým modelům, u makety je "nemaketová" a nevidím v níc nic moc úžasného. Mám vzepětí na Cessně 480 a sice je to stabilní, ale ne dokonale a kutílci na příslušném vlákně to naopak narovnávají, aby mohli dělat výkruty atd. Já nestabilitu klonění u modelu, který kolem mne proletí a hned je v dálce sotva vidět, rád oželím.
To lietanie s gyrom mi pripadá ako vcelku úchylná záležitosť... Kto vlastne poom riadi to lietadlo? To už si fakt môžem pustiť neaký simulátor v demo móde, ľahnú´t na pohovku a "kochať sa " letom....
lubo1 píše:To lietanie s gyrom mi pripadá ako vcelku úchylná záležitosť... Kto vlastne poom riadi to lietadlo? To už si fakt môžem pustiť neaký simulátor v demo móde, ľahnú´t na pohovku a "kochať sa " letom....
Opravdu je to tvoje věc. Já si tam zatím dám přinejmenším než si na ten větroň zvyknu pokusně HK401, protože Edge540 s ním bylo naprosto stabilní, ale do něj si dám to letadlové s možností vypnutí.
V rozumných podmínkách se ASW28 dá bez gyra řídit docela dobře, ale s ním to bude přece jen pohodovější. Vzepětí křídel se mi jako řešení moc nelíbí.
Koukal jsem, jak je to s phonem. Se setovým motorem a se setovou vrtulí, ale s trojčlánkovým regulátorem (se setovým by to opravdu nešlo) jsem při napětí 11V na zemi na plný knedlík naměřil jen 16A. Přitom takový aerodynamicky čistý větroň jistě klade tak malý odpor, že v reálu při vodorovném letu ten proud bude mnohem menší. Navíc na plný knedlík to s trojčlánkem stoupá už hodně strmě, ta vrtule má malé stoupání a velkou plochu. Už dříve jsem měřil odběr na plný knedlík, ale bez vrtule a byl jen myslím kolem 0,5A nebo tak nějak. Uvažoval jsem, že bych přešel na 3s 1300mAh, protože je mám 4ks, ale nechám to plavat, jsou zbytečně těžké a odběr je malý. Takže budu používat
http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... duct=11899
a staré RAY 3s 850mAh 68g.
Podstatné je, že kdybych to včas věděl (a vám to tímto včas sděluji), mohl jsem koupit regulátor
http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... Controller
a stačilo by to (papírově), byl by (papírově) o 5g lehčí.
http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... duct=11899
a staré RAY 3s 850mAh 68g.
Podstatné je, že kdybych to včas věděl (a vám to tímto včas sděluji), mohl jsem koupit regulátor
http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... Controller
a stačilo by to (papírově), byl by (papírově) o 5g lehčí.
strahlung píše: Vzepětí křídel se mi jako řešení moc nelíbí.
Skús si pozrie´t skutoćnú predlohu - aké má vzpetie...
http://www.flickr.com/photos/frankhiemstra/2394155466/
http://www.flickr.com/photos/frankhiemstra/2393377477/
http://www.flickr.com/photos/robmillenaar/1125960348/
http://www.flickr.com/photos/robmillenaar/240789569/
To, že ćíňan o tom vzpetí nevie, lebo v živote to lietadlo nevidel, neznamená, že to má mať rovné krídlo.....
To gyro ti síce pomôźe stabilizovať let, ale nenaučíš sa s tým poriadne pilotovať. Na ovládanie modelu treba cvik a nie elektroniku. To len brtuľnikári si bez toho nedokážu predstaviť život. No a dávať gyro do EDGE, čo je akobat - od prírody nestabilný stroj..... aaaaach jo
lubo1 píše:
A tu je ešte jedna ukážková fotka z pristátia s odhodom balastu pred pristátim... http://www.whiteplanes.com/gliders/gliders34.htm
lubo1 píše:strahlung píše: Vzepětí křídel se mi jako řešení moc nelíbí.
Skús si pozrie´t skutoćnú predlohu - aké má vzpetie...
http://www.flickr.com/photos/frankhiemstra/2394155466/
http://www.flickr.com/photos/frankhiemstra/2393377477/
http://www.flickr.com/photos/robmillenaar/1125960348/
http://www.flickr.com/photos/robmillenaar/240789569/
To, že ćíňan o tom vzpetí nevie, lebo v živote to lietadlo nevidel, neznamená, že to má mať rovné krídlo.....
To gyro ti síce pomôźe stabilizovať let, ale nenaučíš sa s tým poriadne pilotovať. Na ovládanie modelu treba cvik a nie elektroniku. To len brtuľnikári si bez toho nedokážu predstaviť život. No a dávať gyro do EDGE, čo je akobat - od prírody nestabilný stroj..... aaaaach jo
Ok. Originál na fotkách to má, souhlas. On celkově není přesně stejný. Já si tam vzepětí zatím dělat nebudu. To rovné křídlo nevidím jako problém a zásah do strukturní pevnosti uhlíkové trubky naopak ano.
Já si větroně nekoupil proto, abych se učil pilotovat, na to mám jiná letadla. Naopak si u tak malého a rychlého modelu rád odpustím zbytečné pády někde v dálce. Znovu opakuji, že mi naprosto nevadí, že ty si tam gyro nedáš. Možná sis všiml, že ta nestabilita tu nepřipadá nebezpečná jenom mně, a nerozhoduj za ostatní, jaké řešení je jedině správné. Já pak napíšu, jak jsem s tím spokojený - teď není počasí.
Asi bys měl jít do jiného vlákna poradit vrtulníkářům, že jejich představy o vrtulnících jsou omezené a že bez gyra je řízení super. Na co elektronika, když ty by ses to bočení dokázal v pohodě naučit stabilizovat i manuálně, kdybys chtěl.
U Edge - ale ono ani to sem moc nepatří, že - jsem po pokusu o zalétnutí zkušenějším pilotem zakončené pádem chtěl svůj vlastní pokus o zalétnutí mít maximálně bezpečný. Jistě sis v mém textu všiml, že teď do něj půjde gyro, které by mělo být možno rádiem vyřadit. Jsou situace - nový nezalétaný model, obtížné podmínky k přistání, rostoucí poryvy větru..., kdy bych si vyčítal, že to gyro nemohu zapnout, protože jsem ho tam na tvou radu nedal.
Rád bych v tomto vlákně tímto ukončil témata vrtulníky a Edge a téma gyro bych zde odložil až do chvíle, než to vyzkouším v ASW28.
no chlapci
pekna vymena nazorov.... Ale nehadajte sa, kazdy ma svoju pravdu.... niekto rad lieta pomocou elektronickych vychtavok, iny si zase skonstruuje stabilnejsie kridlo... je to uplne jedno... mozno sa najde ja niekto kto tam da to gyro ak bude fungovat a este si spravi aj to vzpatie. Ako dobre vieme na krabici stoji - vhodne aj pre zacinajucich pilotov... Tak si myslim ze ked to kupi nejaky tatko svojmu synovi a sikovny predavac mu k tomu ponukne aj gyro, aby to nazaciatok zvladol, tak to ma vyznam... ALebo ked niekto ide lietat na pohodu tak si ho zapne, ak chce troska napatia a akcnosti tak si ho vypne .... nemusi prehadzovat trubky atd... aj ked aj to nie je zlozity ukon ale vo vzduchu to nespravis
takze vzpatie je odskusane a funguje - potvrdene aj videom, tak som nedockavy a tesim sa na vysledok gyra.. a inak v HU je teraz krasne, cista obloha a bezvetrie, tak serem na forum a idem radsej polietat 
ASW28 RTF od pelikana
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Tak se pomalu blíží doba kdy taky nahodím řetězovou "šedesátku" a zakousnu se do toho "áesvéčka"
a říkám si, že v rámci úprav ocasu (spec. placaaté servo náhonu výškovky v kýlovce směrovky) vypustím řízenou směrovku... Souvraty s tím neplánuju, vývrtku to vybere v podstatě samo, sám ji "načínat" nebudu, oobratnost zvýším dalším párem křidélek, při přistání se bez směrovky obejdu a každý gram vzadu dobrý... Eště si to promyslím...
No nevím. Já jsem po prvních úpravách, prvním létání a následných úpravách dospěl do stavu, kdy mám ovládání všech kormidel řešeno v podstatě tak, jak zamýšlel výrobce a fungují mi perfektně - hladce, s potřebným rozsahem atd. Do drátů v křídlech jsem vlastně vůbec nezasahoval (ani to nešlo, nedá se to rozebrat), jen jsem na servech mechanicky vyladil rozsah křidélek a jejich souběh. U táhel ocasu jsem vyměnil dráty za d0,6, vytvaroval jsem drát výškovky, aby se v ohybu nešprajcoval a oba jsem navlhčil silikonovým olejem. A ovšem jsem si dost pohrál s broušením pantů. U křidélek jsem kusy pantů kolem kloubů dokonce úplně vyřízl, protože tam s tím kloubem moc neseděla jejich "osa". Myslím, že jsem brousil i víc, než bylo nutné a rozumné, ale asi to vydrží.
Po zatmelení hlavně žlábků pod křídly a výškovkou šlehaným tmelem a zabroušení různých nedokonalostí, hlavně "špuntů" na kloubech křidélek je celé letadlo víceméně aerodynamicky čisté. Já si myslím, že to nebylo vyrobené moc kvalitně, fungovalo to dost špatně, ale dá se to vyladit do dobrého stavu a vůbec není nutné ani vhodné měnit základní koncepci ovládání kormidel dlouhými táhly, která je pro takové letadlo navržena asi optimálně.
Dost jsem se potrápil s instalací gyra HK401B. Kabina je přímo natvrdo spojená s motorem, sklopná vrtule se nedá dokonale vyvážit, celé to vibruje a frekvence vibrací není moc vysoká. Nakonec se jako přijatelná možnost ukázalo ukotvení gyra v zadní části kabiny na čtyřech "vláknech" z molitanu. Ale při malých otáčkách, nedostatečných pro pohon, gyro bohužel v rezonanci závěsu poněkud kmitá a křidélka nejsou stabilní. Ta oblast plynu se dá bez újmy rychle přeskočit. Jsem zvědavý, jestli gyro dokáže během letu obhájit svou přítomnost, vidím to tak na 70%.
V opačném případě půjde pryč, ale vzepětí na křídlech asi dělat nebudu. Nevýhodou gyra v ASW28 je velká aktivita serv, která sice povede ke stabilnějšímu letu, ale také k jejich rychlejšímu opotřebení a k zatěžování BEC.
Při prním létání jsem po odhození měl vždy co dělat, abych vyrovnal klesání, stoupání a pád po křídle. Je na to nějaký návod? Já si myslel, že to mám hodit co nejrychleji. Ale ono to není pořádně jak chytnout a pohon mi to značnou silou tahá z ruky, takže to odhození vždy bylo takové ostudné. Na netu je video, kde to pilot hodí velice zlehka a ono to hned krásně rovně letí. Přitom já jsem to měl vytrimované z předchozího letu a stejně to vypadalo dost nebezpečně. Možná ten kluk na netu měl těžiště mnohem víc vzadu, nevím.
Po zatmelení hlavně žlábků pod křídly a výškovkou šlehaným tmelem a zabroušení různých nedokonalostí, hlavně "špuntů" na kloubech křidélek je celé letadlo víceméně aerodynamicky čisté. Já si myslím, že to nebylo vyrobené moc kvalitně, fungovalo to dost špatně, ale dá se to vyladit do dobrého stavu a vůbec není nutné ani vhodné měnit základní koncepci ovládání kormidel dlouhými táhly, která je pro takové letadlo navržena asi optimálně.
Dost jsem se potrápil s instalací gyra HK401B. Kabina je přímo natvrdo spojená s motorem, sklopná vrtule se nedá dokonale vyvážit, celé to vibruje a frekvence vibrací není moc vysoká. Nakonec se jako přijatelná možnost ukázalo ukotvení gyra v zadní části kabiny na čtyřech "vláknech" z molitanu. Ale při malých otáčkách, nedostatečných pro pohon, gyro bohužel v rezonanci závěsu poněkud kmitá a křidélka nejsou stabilní. Ta oblast plynu se dá bez újmy rychle přeskočit. Jsem zvědavý, jestli gyro dokáže během letu obhájit svou přítomnost, vidím to tak na 70%.
Při prním létání jsem po odhození měl vždy co dělat, abych vyrovnal klesání, stoupání a pád po křídle. Je na to nějaký návod? Já si myslel, že to mám hodit co nejrychleji. Ale ono to není pořádně jak chytnout a pohon mi to značnou silou tahá z ruky, takže to odhození vždy bylo takové ostudné. Na netu je video, kde to pilot hodí velice zlehka a ono to hned krásně rovně letí. Přitom já jsem to měl vytrimované z předchozího letu a stejně to vypadalo dost nebezpečně. Možná ten kluk na netu měl těžiště mnohem víc vzadu, nevím.