Předem se omlouvám za dlouhý příspěvek.
Já jsem si objednal ASW28 na HC s dopravou z Číny, zrovna to bylo v akci za $79.99. Německý sklad jsem chtěl myslím také někdy zkusit, ale oznámilo mi to něco jako že to je jen pro Německo. Oni ten web stále předělávají a občas tam něco nefunguje správně, například mi to už nějaký čas nenabízí uplatnění bonusových $. Ale možná jsem měl v košíku i položky, které v tom skladu nevedou, a šlo o to, že ten model s DE Warehouse proto do košíku nepatřil. Ve čtvrtek to přišlo po týdnu zdržení na celnici a doložení skutečné ceny - dávejte si na to pozor, já nakupuji pod $150 na zásilku a deklaruji pravdivou cenu - 100%. Včera jsem s tím už létal, moc nadšený jsem nebyl (zkušenější modelář mi po telefonu dal informace, které na tenhle model naprosto nesedí - větroň je v pohodě, hodíš a občas jen zatočíš, jinak to plachtí samo...), večer jsem pak našel tohle vlákno a ono je to asi tak, jak se tu píše.
Spolu s modelem jsem koupil i přijímač Corona 8ch s dvojím směšováním a
regulátor TowerPro w25A.
Ty Corony jsem měl už tři a všechny jsou fajn, akorát že první se liší od následujících. Mám ji pro akrobata, protože nezpožďuje dojezd serv. Všechny následující přijímače tak 1/4 dráhy dojíždějí pomalu, asi aby se filtroval šum a serva déle vydržela. U toho prvního byly v sadě jen krystaly pro 35MHz-B, což by bylo fajn, kdyby byly i v následujících sadách, ale nebyly, až v té poslední byl i kanál 186, takže mám dva a uvažuji, že v Hradci koupím za potupnou cenu TX.
Regulátor jsem koupil, protože v recenzích na HC se psalo, že
setový nelze použít pro trojčlánek, dvoučlánek je pro ten větroň slabý,
setový motor používají i s trojčlánkem a já ostatně dvoučlánky nepoužívám. Mám pro upravený vrtulník Walkera#4 trojčlánky RAY 850mAh ještě z dob, než jsem začal nakupovat na HC, a ještě jsou OK. Zjistil jsem pak, že ten setový regulátor se při napětí odpovídajícím nabitému trojčlánku raději zablokuje a chytne se až když napětí poklesne. Navíc špatné recenze na životnost, takže jsem ho v podstatě odepsal - kdyby ho někdo chtěl, je u mne. Regulátor TowerPro w25A mám už od loňska v Cessně 480 ála Pelikán stavěné z dílů, je jednoduchý na nastavení (Lipol/NiMH, brzda), nic speciálního neumí, ale jsem s ním naprosto spokojen. Letošní kus je ale úplně jiný. Má mnohem obsáhlejší nastavení. Celé jsem to pákou trpělivě odpípal a hodně se potrápil s brzdou, než jsem pochopil, že je špatně udělaná. Následně jsem zjistil, že ten letošní regulátor jsem na rozdíl od loňského klidně mohl nastavit kartou Turnigy, ona s ním funguje, přestože to není v návodu. Brzda se spustí pouze na chvilku a pouze v poloze plynu v malé oblasti těsně pod místem, kde plyn začne zabírat, nesmí se to místo přeskočit moc rychle (snad kvůli nízké opakovací frekvenci PPM). A autokalibrace rozsahu páky dá dolní mez kus pod tu oblast. Prostě vadný program, je to skoro nepoužitelné, včera jsem se s tím při létání potrápil. Budu muset prohodit reguátory mezi Cessnou a ASW, v Cessně brzdu nepoužívám. Setový motor byl po přistání celkem horký, ale neshořel, nepoškodil okolní EPO a snad se povede jeho ohřívání omezit lepším vyvážením letadla, lepším chlazením atd.
Dodatečně mě napadlo, že
ta dírka pod ocasem, ze které jsem vytáhl anténu, možná měla zůstat odkrytá kvůli chlazení. Já jsem spodek po celé délce přelepil tlustou páskou, aby vydržel nezkušená přistávání. Snad by měl správně proudit vzduch škvírou mezi kuželem vrtule a trupem dovnitř, kolem motoru a vycházet vzadu. Nevím, jestli je to významné. Jak máte tu mezeru širokou? Já jsem nastavil polohu vrtule tak, aby se pěkně opřela o trup, ale mezera je pak asi 5mm. Nevím, jaký vliv to má na dynamický odpor. Já jsem vlastně ani netušil, že je to rychlé letadlo. Až když mi pomalu létalo špatně, a pak jsem na netu nešel videa, jsem pochopil, jak se věci mají.
Kvůli životnosti jsem
na náběžnou hranu křídel nalepil uhlíkovou tyčku d1mm a přelepil červenou izolepou. Zkušenějším modelářem jsem byl pochválen, ale po prvních zkušenostech si vůbec nejsem jistý, jestli zásah do profilu byl rozumný nápad, letí to rychle a když jsem svištěl nad zemí kousek od sebe, viděl jsem, jak se to ve vzduchu vlní - nevím, jestli v deformaci proudnic větru nad terénem, nebo je to s tou ostřejší náběžkou nějak dynamicky nestabilní. Ale první pokusy byly v poli slunečnic, asi ne moc dobrý nápad, a po čtyřech maximálně šetrných přistáních je bilance několik znatelných ďolíčků v náběžce symetricky pod a nad tyčkou a na jednom ďolíčku tyčka dokonce přeražená. Bez té tyčky by to ty stonky asi dost zdevastovaly.
Když už jsem koupil červenou izolepu, polepil jsem s ní dolní plochu křídel a výškovky, myslel jsem si, že to bude lépe vidět. No nevím, v té rychlosti jsem barvy nějak nevnímal. Spíš jsem byl rád, že jsem vůbec dokázal vnímat orientaci modelu, a místo barevných ploch letěl rychle a většinou daleko jakýsi štíhlý obrys. Také jsem chtěl zakrýt nerovnosti povrchu dolní strany křídel a možná to byl při těch rychlostech úplný nesmysl, protože ta izolepa má i volně "napnuté" plochy, které mohou všelijak kmitat, vlnit se a brzdit - netuším, je to jen taková laická obava. Možná jsem měl křídlo spíš přebrousit do hladka tam, kde jsou nechtěné hrboly, podobně jako jsem odřízl stopy ze spojů formy.
Celou dobu jsem měl pocit, že těžiště, které jsem poctivě dodržel, je moc vepředu. Po přistání jsem se nestačil divit, trim výškovky jsem měl skoro na dorazu u sebe a její kormidlo bylo dost zvednuté. Skoro bych se přikláněl k názoru, který jsem tady teď četl, že by těžiště mělo být o centimetr víc vzadu. Zkontroluji, jestli není defektní lože pro montáž výškovky a jestli nemá mít trochu jiný úhel.
Není mi jasné, jak se dá létat na dvoučlánek. Já jsem to musel krmit nohem víc, než jsem čekal, aby to neklesalo, a stoupal jsem téměř na plný knedlík, už se to hodně vzpínalo (chtělo by to upravit lože motoru). Možná jsem měl prostě letět rychleji...

Trojčlánek 850mAh jsem vybil velice rychle. Měl jsem dva a za chvilku jsem šel domů. Bylo to v podvečer, takže stoupání ani klesání vzduchu asi moc nebylo, spíš prostě jen proměnlivě foukalo. Řekl bych, že tak min. třetina času stoupání na plný knedlík a max. dvě třetiny plachtění s rychlou ztrátou výšky. Mám model dodatečně zatížený několika (asi hodně) gramy izolepy a akustickým indikátorem vybíjení jednotlivých článků, i s packem váží 558g, což jsem se teď dočetl že je asi o 20g víc, než by mělo být. Nevím, jak moc to může vadit.
Křidélka měla každé jinou výchylku a navíc nesymetricky nelineární. Pokud není chyba ve vlastnostech konstrukčního řešení, tak někde pod tím špuntem někdo nasadil táhlo u každého křídla do jiné dírky v příslušném raménku, možná pravé křídlo kompletuje Wu-Chen, levé Li-Chen a právě se rozvádějí. Chtěl jsem se tam podívat, trochu jsem to na jednom křídle porthal, nějaké raménko jsem zahlédl, ale jejich gumovité silikon připomínající lepidlo drží fest, tak jsem to zase zalepil, asi už ne tak pevně. Sundal a pootočil jsem raménka serv a do jednoho dal táhlo na druhou dírku od konce, u druhého nechal na konci. Teď to chodí na obou křídlech docela symetricky. Zatím jsem to jinak neupravoval. Výchylka na konci křidélka je malá, ale u špuntu je velká hodně, určitě víc, než se píše v návodu. Řiditelnost je řekněme vyhovující.
K ocasnímu kormidlu jsem udělal nová táhla z kaleného drátu d0,6mm, je to tak lepší. U výškovky jsem ten drát pozvolně ohnul tam, kde je v bowdenu zatáčka, a asi to trochu pomohlo. Převrtal jsem raménko u serva výškovky a posunul jsem táhlo na vedlejší dírku blíže k ose serva. Výchylka kormidla je stále dost velká, už je v mezích možného pohybu a na rozdíl od původního zoufalého stavu se kormidlo z obou stran vrací do téměř stejné polohy. Ty dráty jsem potřel silikovovou vazelínou a byla to velká chyba, šlo to sice hladčeji, ale jen při malé rychlosti pohybu, jinak to hrozně brzdilo. Po opakované demontáži, otření a montáži celkem OK.
O vzepětí křídel mě nenapadlo uvažovat, ale možná to není špatný nápad. Jako jinou a asi čistší variantu bych třeba vyzkoušel několikagramové gyro z HC za $18. Zatím jsem v Edge540 zkusil vrtulníkové gyro HK401B a bylo to nečekaně poslušné. Jenže pokud bude mít levné gyro po kalibraci nějakých 40 minut na driftování, tak možná ujede mimo rozsah trimu

.