ASW-28 od Pelikána
Len by som doplnil... Zmizla tendencia padať po krídle. Do vývrtky sa už pri pretiahnutí nedostáva, klz je stabilný a majestátny, klzavosť super, z vývrtky sa dokáže dostať sám so stratou povedzme 5m výšky.... Po presunutí serv ku krídelkám je riadenie teraz presnejšie a na krídelka reaguje okamžite
Takže mi to nedalo....
Nahodil som krytky na servá... s týmito origo servami nepôjde urobiť brzdy a ak by sa menili servá - bude treba znovu rezať do krídla, takže zhodenie krytiek je to najmenšie ....
zvečšil som vyosenie motora - dole.... nemalo by sa to tak vzpínať
Prerobil som káble od príjmača a aj jeho uchytenie. Teraz má každé krídelko svoj kanál.
Trošku som rozhýbal bovden výškovky - malo by to ísť ľahšie a presnejšie.....
V rádiu je to napípané - dal som ti tam mix krídelká -smerovka cez vypínač...
Už to len zalietať a doladiť. Ak večer nebude pršať .... rozmýšľaj, ktoré éro skôr
Včera prebehol po dlhšej dobe prvý definitívny zálet tohto stroja už s novou vysielačkou OPTIC 6...
Potvrdilo sa plachtenie a vynikajúce letové vlastnosti z posledného záletu ešte so setovým rádiom....
Prvýkrát som lietal úplne samostatne, teda hodenie, lietanie, pristátie.
Po úpravách, ktoré prebehli je to poslušné lietadlo s ktorým sa lieta úplne plynulo, žiadne ostré pohyby /ako často vidím na youtube/, proste ako "skutočný vetroň". Sami sme tomu skoro neverili, nabudúce beriem foťák.
Klz je tak perfektný, že som nedokázal riadne pristáť, tak som ešte na 4 sekundy pustil motor, otočil som to dole miernym kopčekom a nechcel sadnúť, tak som to asi 2 metre nad zemou jemným oblúkom otočil ku sebe a pristál.
Na dvojčlánok!! RHINO 1750 som urobil celkový letový čas 41 minút, z toho som išiel na motor 9 minút a 10 sekúnd, pričom do baterky bolo dobité presne 1290 mAh, takže priemerný odber vychádza na 8,5A.
Mal som zo začiatku pochybnosti ako to bude lietať s dvojčlánkom, ale všetko vychádzalo z faktu že ak sme vtedy nastúpali takmer "do nevidím" tak to sklesalo na 3 - veľké okruhy. Teraz sa to drží ako pribité...
Druhú "novú" baterku som mal ešte plne nabitú vo vrecku, takže som ju ani nemal príležitosť vylietať, nakoľko sa už stmievalo...

Potvrdilo sa plachtenie a vynikajúce letové vlastnosti z posledného záletu ešte so setovým rádiom....
Prvýkrát som lietal úplne samostatne, teda hodenie, lietanie, pristátie.
Po úpravách, ktoré prebehli je to poslušné lietadlo s ktorým sa lieta úplne plynulo, žiadne ostré pohyby /ako často vidím na youtube/, proste ako "skutočný vetroň". Sami sme tomu skoro neverili, nabudúce beriem foťák.
Klz je tak perfektný, že som nedokázal riadne pristáť, tak som ešte na 4 sekundy pustil motor, otočil som to dole miernym kopčekom a nechcel sadnúť, tak som to asi 2 metre nad zemou jemným oblúkom otočil ku sebe a pristál.
Na dvojčlánok!! RHINO 1750 som urobil celkový letový čas 41 minút, z toho som išiel na motor 9 minút a 10 sekúnd, pričom do baterky bolo dobité presne 1290 mAh, takže priemerný odber vychádza na 8,5A.
Mal som zo začiatku pochybnosti ako to bude lietať s dvojčlánkom, ale všetko vychádzalo z faktu že ak sme vtedy nastúpali takmer "do nevidím" tak to sklesalo na 3 - veľké okruhy. Teraz sa to drží ako pribité...
Druhú "novú" baterku som mal ešte plne nabitú vo vrecku, takže som ju ani nemal príležitosť vylietať, nakoľko sa už stmievalo...
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Tak bezva! Blahopřeju k prvnímu sólu!
Taky se do něho pustím, jak dodělám EasyMou.
Zrovna dneska mi na ASW přišel kužel. Zatím jsem měl s kužely z Číny tu nejhorší zkušenost a používám buď Graupner, Pohodu nebo eště jedny, teď nevím jak se jmenují, ale jedním nějakým "novým" čínským jsem dovážil balík a vypadá podezřele dobře...
Uvidím jak se bude chovat na hřídeli...
Taky se do něho pustím, jak dodělám EasyMou.
Zrovna dneska mi na ASW přišel kužel. Zatím jsem měl s kužely z Číny tu nejhorší zkušenost a používám buď Graupner, Pohodu nebo eště jedny, teď nevím jak se jmenují, ale jedním nějakým "novým" čínským jsem dovážil balík a vypadá podezřele dobře...
- gamer007
- Kontaktovat uživatele:
Hledal jsem něco levnýho na připevnění kamery a následné natáčení z modelu. Zkoušel jsem natáčet z T-rexe600, ale je to nic moc, vibrace video kazí. Takže jsem objednal z HC německého skladu toto ASWčko. Jsem zvědavej jak funguje 4-7 days DPD
Vyšlo mě to i s dvěma 2S 1000mAh na 2100,-kč, tak pokud bude elektro v pohodě, je to krásná cena.
Ted mě zajímá, jestli je případně možný použít na setový setup 3S baterii? A jestli to s 2S pohonem lze aspon slušně vytáhnout do výšky. Začnu lítat bez úprav co tu píšete a podle vlastností to kdyžtak dodělám. Další věc co v tom éru chci otestovat, je ten HC DSM2 přijímač. Range check mi vyšel stejně jako u AR6100, tak mi snad neulítne
Máte někdo onboard video z tohoto ASWčka?
Jinak kdysi jsem měl ASW15 od Robbe s podobným rozpětím a lítalo to nádherně, tak jestli se to tomu trochu podobá, budu spokojen...
EDIT: Jěště dotaz, čím se dá malovat na tento materiál?
Ted mě zajímá, jestli je případně možný použít na setový setup 3S baterii? A jestli to s 2S pohonem lze aspon slušně vytáhnout do výšky. Začnu lítat bez úprav co tu píšete a podle vlastností to kdyžtak dodělám. Další věc co v tom éru chci otestovat, je ten HC DSM2 přijímač. Range check mi vyšel stejně jako u AR6100, tak mi snad neulítne
Jinak kdysi jsem měl ASW15 od Robbe s podobným rozpětím a lítalo to nádherně, tak jestli se to tomu trochu podobá, budu spokojen...
EDIT: Jěště dotaz, čím se dá malovat na tento materiál?
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
Futaba T8FG,GT3C
V neupravenom stave sa mi zdal ten dvojčlánok na hrane....
Ovšem po uvedených úpravách to úplne stačí a hovorím po cca 40 minútach celkového letového času /z toho asi 9 min. motor/ bez nejakej väčšej termiky do dvojčlánku dobíjam asi 1300 mA...
Ide o to že ak sme nastúpali vtedy, tak 2-3 otáčky ponad naše pole a koniec /bolo to spôsobené najmä tou nestabilnosťou a potrebou neustále zasahovať do riadenia a korigovať.../, teraz sa to drží a plachtí že sa to ani nedá posadiť...
Dúfam, že po víkende dodám nejaké to videjko, i keď neviem aké bude počasie...
PS: ten trojčlánok by som sa tam bal dáť na setový regulátor...
Ovšem po uvedených úpravách to úplne stačí a hovorím po cca 40 minútach celkového letového času /z toho asi 9 min. motor/ bez nejakej väčšej termiky do dvojčlánku dobíjam asi 1300 mA...
Ide o to že ak sme nastúpali vtedy, tak 2-3 otáčky ponad naše pole a koniec /bolo to spôsobené najmä tou nestabilnosťou a potrebou neustále zasahovať do riadenia a korigovať.../, teraz sa to drží a plachtí že sa to ani nedá posadiť...
Dúfam, že po víkende dodám nejaké to videjko, i keď neviem aké bude počasie...
PS: ten trojčlánok by som sa tam bal dáť na setový regulátor...
1. vykuchané vnútro a "upratané" - vyvážené
2. vzpetie krídel
3. nová výškovka
4. prehodené servá do krídel
5. rozhýbané krídelká, smerovka
6. bolo treba vymeniť setový prijímač za iný, lebo ten nepracoval ak bol blízko kovových tiahel
7. výmena motorovej prepážky
8. potom už kozmetické úpravy ako oblepenie nábežnej hrany krídla, špicu, striekanie ...
2. vzpetie krídel
3. nová výškovka
4. prehodené servá do krídel
5. rozhýbané krídelká, smerovka
6. bolo treba vymeniť setový prijímač za iný, lebo ten nepracoval ak bol blízko kovových tiahel
7. výmena motorovej prepážky
8. potom už kozmetické úpravy ako oblepenie nábežnej hrany krídla, špicu, striekanie ...
gamer007 píše:Takže asi hlavní věc co upravit, aby se to lépe řídilo je zpevnění těch křidýlek a změna výchylek? Nebo je třeba zasahovat i do ocasních kormidel?
Problém bude hlavne v tom, že model má dosť malú plochu krídla... nemeral som to, ale odhad je tak 22-25 dm2. Pri tejto ploche bude poznať každý gram naviac. Neviem koľko váźi tá kamera.....
Dvojčlánok je z núdze cnosť. S trojćlánkom by to určite stúpalo lepše, ale opeť by bol problém s váhou a vyvážením....
Podstatnou úpravou bola nová výškovka. Rozpetie som zvećšil na 40 cm, ostatné rozmery proporčne k rozpetiu. Otoćná časť výškovky má teraz tuším hlbku 25mm.... Uhol zoradenia 2,7 stupňa.
Servá kridelok iśli do krídel a kaźdé je nastavené na zvlášť kanál a teraz majú správnu diferenciaciu 3/2.
Na krídla som urobil vzpetie.
fotky z úprav sú tu
http://fotoalba.centrum.cz/photos.php?a ... ffset%3D10
gamer007 píše:
Teraz to pripomína ovládaním easyGlider-a, klzavosť to má ale o niečo lepšiu.
Pre tvoje potreby by bol lepśí práve ten EG. Lieta to bez úprav a má večšiu "nosnosť"... ale cena je trošku vyššie.
Keď sa kolega rozhodol pre ASW - tak som nebol moc nadšený. Vedel som, źe tieto makety moderných vetrońov v tomto rozmere moc nelietajú.
Celá ta anabáza s úpravami, ktoré trvali s prestávkami skoro rok, kým sa to podarilo vyladiť, bola hlavne preto, lebo som tvrdohlavý a za moju modelársku karieru som sa vzdal iba u dvoch lietadiel. Všetky ostatné som vždy naučil nakoniec lietať podľa svojich predstáv.
Včerajšie večerné polietanie v termike:
Na prvé pustenie motora 1 min. 19 sek. naplachtené cez 25 minút,
celkovo motor 3min. 19 sek. = celkový letový čas 34 minút, po poslednom vystúpaní som musel ísť urýchlene pristáť, nakoľko začala búrka...
Čas na zemi bol motor: 4min. 19 sek., celkový 36 minút x sekúnd.... ale po poslednej minúte stúpania som okamžite čo najrýchlejšie sklesal, preto treba odčítať z celkového letového času 2 minúty a z motora 1 minútu /posledné stúpanie/...
nejaké foto: http://robotmz.rajce.idnes.cz/2010-08-0 ... a_s_ASW28/
video dodám, nakoľko mi momentálne akosi nechce uploadovať youtube...
Na prvé pustenie motora 1 min. 19 sek. naplachtené cez 25 minút,
celkovo motor 3min. 19 sek. = celkový letový čas 34 minút, po poslednom vystúpaní som musel ísť urýchlene pristáť, nakoľko začala búrka...
Čas na zemi bol motor: 4min. 19 sek., celkový 36 minút x sekúnd.... ale po poslednej minúte stúpania som okamžite čo najrýchlejšie sklesal, preto treba odčítať z celkového letového času 2 minúty a z motora 1 minútu /posledné stúpanie/...
nejaké foto: http://robotmz.rajce.idnes.cz/2010-08-0 ... a_s_ASW28/
video dodám, nakoľko mi momentálne akosi nechce uploadovať youtube...
Prvé videjko zo štartu http://www.youtube.com/watch?v=4VGn6cMpdQk
robotmz píše:Prvé videjko zo štartu http://www.youtube.com/watch?v=4VGn6cMpdQk
... a že vraj mrcha nelietavá .....