Co jsou klapky a co jsou kridylka

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Bora

#16 Příspěvek od Bora »

To chápu že bez toho můžeš žít protože ses asi nikdy nezabýval konstrukcí a stavbou modelu to bys jinak tohle tohle nenapsal.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od RiMr »

Bora píše:To chápu že bez toho můžeš žít protože ses asi nikdy nezabýval konstrukcí a stavbou modelu to bys jinak tohle tohle nenapsal.

Podívej Boro, nechci tu flejmovat a navíc už OT, ale nezlob se na mě, ale někdo kdo se vážně "zabývá konstrukcí a stavbou modelu" nevypustí z pusy výraz jako "brzdící mechanika" a celý tvůj příspěvek:

"Dám ti jednu radu ohledně používání křidélek jako brzdící mechaniky.Pokud je namixuješ tak že se ti sklopí směrem dolu zvedne se nos letounu nahoru a ovládání letounu pomocí křidélek značně otupí.Nastav křidélka tak aby se vyklopila směrem nahoru t.j.do slide polohy a bude to fungovat stejně jako klapky ale s tím rozdílem že funkce křidélek zústane zachována."

prostě nevzbuzuje dojem že jsi příliš erudovaný aerodynamik. To nic nemění na tom že jako každá rada si zaslouží ocenění, akorát já jsem prostě vyjádřil pochybnosti o tom cos řekl, resp. napsal. Protože prostě tvrzení že když vyklopíš křidýlka nahoru tak fungují stejně jako klapky ale navíc fungují pořád jako křidýlka narozdíl od stavu když jsou sklopena dolů, je s prominutím ptákovina jak Brno. A to máš štěstí že tu není Malik, ten by ti nejspíš napsal, že takové věci tvrdí někdo konkrétní a navíc by to napsal s velkým písmenem na začátku, takže se to následně dotyčného dotkne podstatně víc. Vím o čem mluvím, taky jsem tak byl nejednou označen :D :D

Howgh, domluvil jsem, končím tvá Máňa... :)
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od vitousek »

Bora píše:To chápu že bez toho můžeš žít protože ses asi nikdy nezabýval konstrukcí a stavbou modelu to bys jinak tohle tohle nenapsal.

Proč bych to neměl napsat ? Jen proto, že mi chybí vědomosti nutné ke konstrukci letadla ? Ano, chybí a nikdy sem také nic jiného netvrdil. Právě proto si koupím letadlo, které stačí osadit elektronikou a můžu létat. A radost z toho mám také..... :wink:
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
JMalik

#19 Příspěvek od JMalik »

Bora píše:Ahoj.Dám ti jednu radu ohledně používání křidélek jako brzdící mechaniky.Pokud je namixuješ tak že se ti sklopí směrem dolu zvedne se nos letounu nahoru a ovládání letounu pomocí křidélek značně otupí.Nastav křidélka tak aby se vyklopila směrem nahoru t.j.do slide polohy a bude to fungovat stejně jako klapky ale s tím rozdílem že funkce křidélek zústane zachována.

Nechtěl jsem se do toho míchat, protože jsem si myslel, že si to vysvětlíte.
Radíš mu hovadinu.
Ty klapky musí v každém případě dolů a křidélka nahoru.
Tenhle brzdicí režim se jmanuje Butterfly a je to velmi účinné. Poměrem kolik klapky dolů a kolik k tomu křidélka nahoru si řídíš poměr brzdného účinku a velikosti vztlaku na křídle.
Zjednodušeně řečeno s klapkama dole to zpomalí, bude k dispozici větší vztlak, s křidélky nahoře to bude hodně brzdit, ale přijdeš o vztlak (hodně zjednodušeně řečeno).
Takže určitě tohle vyzkoušet ve větší výšce, super je mít možnost pomalu aktivovat Butterfly, počítat s tím, že i tak to vyplave nahoru a hlavně následně je potřeba pro ustálený sestup na Butterfly mix do výškovky.

Proto tohle včechno napřed naladit ve větší výšce, určitě nezkoušet na tom režimu přistávat pokud to nemám vychytané.
sabre

#20 Příspěvek od sabre »

Hlavně bych křidélka nevyklápěl dolů, poruší se negativy na konci křídla, model se stane nestabilním a lehce potom spadne do vývrtky. Což je při přistání katastrofa. Jak píší kolegové, všechny tyto nastavení zkoušet a trimovat v dostatečné výšce, kde je čas a prostor na korekce.
Mirek
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Luzr »

Možná bys před tím než se začneš zabývat konstrukcí měl nastudovat nějakou minimální teorii... :)

FIY, klapky jsou ovládané plochy blíž trupu. Křidýlka jsou ideálně co nejdál od trupu.

V každém případě je v zájmu stability letu aby se v případě přetažení proudnice odtrhly nejdříve u trupu a až nakonec u křidýlek (či konců křídla).

Proto se klapky při brždění vyklápějí dolu (zvýší se vztlak při dané rychlosti za cenu vyššího odporu, sníží se úhel odtržení, ale to je kompenzované vyšším vztlakem) a křidýlka, pokud, tak nahoru (zvýší se odpor, ale vztlak ne, zlepší se ovšem úhel odtržení, takýže křidýlka budou účinná i když je vnitřní část odtržená).
Bora

#22 Příspěvek od Bora »

Podívej RjMr.Není zas až tak dúležité jak věci nazýváme ale jak je chápeme.Nikdy jsem netvrdil že vztlakové klapky a slide jsou jedna a táž věc.Samozřejmně že vztlakové klapky se slkápějí směrem dolu ale to mluvíme o klapkách které jsou samostatnou součást křídla letounu a neplní při tom funkci křidélek.Tady šlo o používání mixu na křidélkách a to jak je používat při brždění jestli jako vztlaky nebo slide.To o čem jsem psal je moje zkušenos a asi jsem se špatně vyjádřil ale věř mi že že s těma křidélkama nahoru zkrátím přistání také sice při větší rychlosti než když je dám dolu ale reakce na křidélkách se mi v podstatě nezmnění což v opačném případě neplatí.Tím toto téma uzavírám.
JMalik

#23 Příspěvek od JMalik »

Bora píše:..................Tím toto téma uzavírám.

Nevím,
Mě sem jde normálně psát další příspěvek.
Pokud to téma chceš uzavřít musíš ho zamknout. :wink:

Sabre napsal:
Hlavně bych křidélka nevyklápěl dolů, poruší se negativy na konci křídla, model se stane nestabilním a lehce potom spadne do vývrtky. Což je při přistání katastrofa. Jak píší kolegové, všechny tyto nastavení zkoušet a trimovat v dostatečné výšce, kde je čas a prostor na korekce.

Křidélka dolů pro tohle nemají význam. Skutečně se vyklápějí buď dost nahoru jako brzdy, nebo méně jenom pro stabilizaci režimu, případně vůbec a pro snížení rychlost se využijí jenom klapky.
Trochu jinak je to u flaperonu, případně odtokové hrany řízené způsobem flaperonu.
Ale to sem nepatří, protože se řeší ten konkrétní hotliner. K němu patří Butterfly.
JMalik

#24 Příspěvek od JMalik »

Bora píše:Podívej RjMr.Není zas až tak dúležité jak věci nazýváme ale jak je chápeme.Nikdy jsem netvrdil že vztlakové klapky a slide jsou jedna a táž věc.Samozřejmně že vztlakové klapky se slkápějí směrem dolu ale to mluvíme o klapkách které jsou samostatnou součást křídla letounu a neplní při tom funkci křidélek.Tady šlo o používání mixu na křidélkách a to jak je používat při brždění jestli jako vztlaky nebo slide.To o čem jsem psal je moje zkušenos a asi jsem se špatně vyjádřil ale věř mi že že s těma křidélkama nahoru zkrátím přistání také sice při větší rychlosti než když je dám dolu ale reakce na křidélkách se mi v podstatě nezmnění což v opačném případě neplatí.Tím toto téma uzavírám.

Máš samozřejmě pravdu, jenom jste si špatně rozuměli. Pokud tam není k brzdění nic jiného než křidélka, patří to nehoru :wink:
(Ale on řešil ty klapky a má to dobře)
Bora

#25 Příspěvek od Bora »

Já to uzavřel symbolicky mezi mnou a Rj Mr jinak múžete diskutovat dál my jsme si to vysvětlili.
Bora

#26 Příspěvek od Bora »

S těma klapkama samozřejmně souhlasím.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Abu »

Doporucil bych uzivatelu Bora, aby si nejdrive porecetl dotaz puvodniho tazatele nez zacne odpovidat. Tam se totiz zcela jednoznacne hovori o brzdeni pomoci KLAPEK a ne pomoci kridylek. Pak vznikne jen zcela zbytecna hadka. Dodrzuj prosim pravidla a nenapadej ostatni uzivatele.

Tema jsem rozdelil... idyz si myslim ze tohle vlakno je uz jen mlaceni prazdne slamy, nastaveni pristavaci konfigurace "crow" alias "butterfly" se tady probiralo aspon 30x....

Moderator
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od vitousek »

Abu píše:Tema jsem rozdelil... idyz si myslim ze tohle vlakno je uz jen mlaceni prazdne slamy, nastaveni pristavaci konfigurace "crow" alias "butterfly" se tady probiralo aspon 30x....
Moderator

A proč to není na Smetišti ? Podle obsahu tam tohle vlákno , podle mne , patří ? :wink:
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jackboy »

JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od JirkaA »

Bora píše:...Není zas až tak dúležité jak věci nazýváme ale jak je chápeme....

Názvosloví ve všech oborech lidské činnosti slouží především tomu, aby bylo jednoznačné o čem je řeč. Proto je jeho důsledné dodržování naopak hodně důležité. Když někdo čte "klapky" a podivným myšlenkovým přemetem dojde k názoru, že pisatel myslel "flaperony", to se pak těžko komunikuje když jeden mele o koze a druhý o voze. Občas taky neškodí mrknout cože za model se vůbec v tématu diskutuje, možná by si Bora všiml, že jde o éro se čtyřmi servy v křídle a že tedy jde skutečně o klapky.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Větroně“