Co jsou klapky a co jsou kridylka
Co jsou klapky a co jsou kridylka
Tema vzniklo rozdelenim diskuze o pristavaci konfiguraci pro IONpro.
Moderator
Ahoj.Dám ti jednu radu ohledně používání křidélek jako brzdící mechaniky.Pokud je namixuješ tak že se ti sklopí směrem dolu zvedne se nos letounu nahoru a ovládání letounu pomocí křidélek značně otupí.Nastav křidélka tak aby se vyklopila směrem nahoru t.j.do slide polohy a bude to fungovat stejně jako klapky ale s tím rozdílem že funkce křidélek zústane zachována.
Moderator
Ahoj.Dám ti jednu radu ohledně používání křidélek jako brzdící mechaniky.Pokud je namixuješ tak že se ti sklopí směrem dolu zvedne se nos letounu nahoru a ovládání letounu pomocí křidélek značně otupí.Nastav křidélka tak aby se vyklopila směrem nahoru t.j.do slide polohy a bude to fungovat stejně jako klapky ale s tím rozdílem že funkce křidélek zústane zachována.
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Bora píše:Ahoj.Dám ti jednu radu ohledně používání křidélek jako brzdící mechaniky.Pokud je namixuješ tak že se ti sklopí směrem dolu zvedne se nos letounu nahoru a ovládání letounu pomocí křidélek značně otupí.Nastav křidélka tak aby se vyklopila směrem nahoru t.j.do slide polohy a bude to fungovat stejně jako klapky ale s tím rozdílem že funkce křidélek zústane zachována.
Hmmm. No nevím... Skutečně křidélka vyklopená nahoru fungují jako vztlakové klapky? Tedy zvyšují vztlak? Ten ION používá nějaké klingonské technologie?
Nezaměnil sis funkci brzd a vztlakových klapek? Já jen pro jistotu...
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Bora píše:Ahoj.Nefungují doslova jako vztlakové klapky ale jako aerodynamická brzda a o to tady jde pokud jsem to dobře pochopil,potřebuješ letadlu zkrátit zkrátit brzdnou dráhu,nebu ne?
No tak jde právě o to, že mezi vztlakovými klapkami a brzdami je "DOSLOVA" velký rozdíl a nepochopení jejich funkce nemůže přinést nic dobrého
Vztlakové klapky ve zkratce snižují hranici pádové rychlosti, umožňují tak přistávat menší rychlostí na menší dráze. Brzdy způsobují snížení/ztrátu vztlaku na části křídla a rychlejší ztrátu rychlosti a výšky. Ale neposunují hranici rychlosti kterou se dá bezpečně přistát!
Já jen aby jeden začátečník (i já se stále a vždycky budu považovat za začátečníka) nemystifikoval jiného začátečníka. Bez pochopení a respektování rozdílu mezi vztlaky a brdami to nemůže dobře fungovat
Bora píše:Ahoj.Nefungují doslova jako vztlakové klapky ale jako aerodynamická brzda a o to tady jde pokud jsem to dobře pochopil,potřebuješ letadlu zkrátit zkrátit brzdnou dráhu,nebu ne?
Ano, ale tady se mluvi o klapkach.... Klapky taky brzdi, ale krome toho, vysunuty dolu, podstatne snizi minimalni rychlost...
Vysouvat klapky nahoru na pristani je blbost. A cumak nahoru se pokud vim resi mixem do vyskovky (a nebo rukou...
P.S.: Klapky mirne nahoru se pouzivaji pro ZVYSENI rychlosti....
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Luzr píše:Bora píše:Ahoj.Nefungují doslova jako vztlakové klapky ale jako aerodynamická brzda a o to tady jde pokud jsem to dobře pochopil,potřebuješ letadlu zkrátit zkrátit brzdnou dráhu,nebu ne?
Ano, ale tady se mluvi o klapkach.... Klapky taky brzdi, ale krome toho, vysunuty dolu, podstatne snizi minimalni rychlost...
Vysouvat klapky nahoru na pristani je blbost. A cumak nahoru se pokud vim resi mixem do vyskovky (a nebo rukou...
P.S.: Klapky mirne nahoru se pouzivaji pro ZVYSENI rychlosti....
Jak říkáš! To se tady právě snažím vysvětlit, že o jakékoliv "věci" vysunuté NAHORU z křídla se nedá mluvit jako o vztlakové klapce...
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
jelelen píše:Jo jo klapky jsem vysunul dolu a bohuzel bez toho mixu s vejskovkou.Jdu prostudovat ten clanek na opravu kridla. Dekuji
Určitě ti taky někdo u takto rozšířeného nodelu poradí, jak má on vztlaky s výškovkou namixované
Tak ať se oprava daří a jak psal Snek, mixy zkoušej vždycky dostatečně vysoko a před sebou. Nad hlavou toho taky moc nevidíš.
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Bora píše:A zkouĹĄel jsi to nÄ�dy?Pokud ne tak je mi jasnĂŠ Ĺže budeĹĄ psĂĄt jako pĹ�ruÄ�a.DoufĂĄm Ĺže ti nemusĂm vysvÄ�lovat co jsou to proudnice a obtĂŠkĂĄnĂ profilu kĹ�dla,meznĂ vrstva a td.
Obávám se že u posledního příspěvku ti vypadla čeština. Ale tak odhaduju o čem píšeš a ano, "zkoušel" jsem to
- vitousek
- Kontaktovat uživatele:
Bora píše:A zkouĹĄel jsi to nÄkdy?Pokud ne tak je mi jasnĂŠ Ĺže budeĹĄ psĂĄt jako pĹĂruÄka.DoufĂĄm Ĺže ti nemusĂm vysvÄtlovat co jsou to proudnice a obtĂŠkĂĄnĂ profilu kĹĂdla,meznĂ vrstva a td.
Sice nevím, jazykem kterého kmene je psán Tvůj příspěvek, nicméně zkusím reagovat.
Zkoušel sem toho už hóódně moc a o proudnicích vím jen to, že se prý trhají. Proč a k čemu je to dobré sice nevím, ale dokážu s tím celkem spokojeně žít.
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
- vitousek
- Kontaktovat uživatele:
RiMr píše:... trvám na tom, že vztlaková klapka se nevyklápí směrem nahoru ale dolů (ale třeba se někde vztlaková klapka vysunuje/vyklápí nahoru, upřímně rád se nechám poučit) a trvám na tom, že je důležité rozlišovat mezi vztl. kl. a brzdou, mezní vrstva nemezní vrstva
Tak s tím si dovolím ( ačkoli nevybaven teoretickými znalostmi ) souhlasit.
Pokud tedy mluvíme o brždění...
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
Já se nepřu o tom že se vztlakové klapky se vyklápějí směrem dolu ale jak se dá zkrátit přistávací dráha letounu.Samozřejmně že se s tím musíš naučit zacházet v patřičné výšce jak to tady někdo napsal tady šlo o to že pkud používáš křidelka jako brzdící mechaniku že je lepší je používat tak ja jsem výše napsal.Hlavně to oceníš když fouká.
Tak diky vitouskovi, kteremu to kridlo prasklo uplne stejne. ale vazne naprosto stejne jsem se pustil do opravy. Myslel jsem,ze je to na odpis,ale kdyz nekdo napise,ze se to da spravit tak jsem to take zkusil. Jen jsem doma nemel ty drevene spaliky kterejma jsi to vztuzil a tak jsem pouzil misto toho Uhlik - placatej. Nezbylo mi tam v tom kousku,ale moc polystyrenu tak jsem tam bohuzel musel dat trochu vic lepidla. Pouzil jsem 180min epoxid. Do zitra to necham poradne vytvrdnout a pak se uvidi. Snad budu mit take stesti a bude to drzet. Vitousku, ty jsi z Usti?