Co jsou klapky a co jsou kridylka

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Bora

Co jsou klapky a co jsou kridylka

#1 Příspěvek od Bora »

Tema vzniklo rozdelenim diskuze o pristavaci konfiguraci pro IONpro.
Moderator

Ahoj.Dám ti jednu radu ohledně používání křidélek jako brzdící mechaniky.Pokud je namixuješ tak že se ti sklopí směrem dolu zvedne se nos letounu nahoru a ovládání letounu pomocí křidélek značně otupí.Nastav křidélka tak aby se vyklopila směrem nahoru t.j.do slide polohy a bude to fungovat stejně jako klapky ale s tím rozdílem že funkce křidélek zústane zachována.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od RiMr »

Bora píše:Ahoj.Dám ti jednu radu ohledně používání křidélek jako brzdící mechaniky.Pokud je namixuješ tak že se ti sklopí směrem dolu zvedne se nos letounu nahoru a ovládání letounu pomocí křidélek značně otupí.Nastav křidélka tak aby se vyklopila směrem nahoru t.j.do slide polohy a bude to fungovat stejně jako klapky ale s tím rozdílem že funkce křidélek zústane zachována.

Hmmm. No nevím... Skutečně křidélka vyklopená nahoru fungují jako vztlakové klapky? Tedy zvyšují vztlak? Ten ION používá nějaké klingonské technologie? :wink:
Nezaměnil sis funkci brzd a vztlakových klapek? Já jen pro jistotu... :wink:
Bora

#3 Příspěvek od Bora »

Ahoj.Nefungují doslova jako vztlakové klapky ale jako aerodynamická brzda a o to tady jde pokud jsem to dobře pochopil,potřebuješ letadlu zkrátit zkrátit brzdnou dráhu,nebu ne?
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od RiMr »

Bora píše:Ahoj.Nefungují doslova jako vztlakové klapky ale jako aerodynamická brzda a o to tady jde pokud jsem to dobře pochopil,potřebuješ letadlu zkrátit zkrátit brzdnou dráhu,nebu ne?

No tak jde právě o to, že mezi vztlakovými klapkami a brzdami je "DOSLOVA" velký rozdíl a nepochopení jejich funkce nemůže přinést nic dobrého :wink:
Vztlakové klapky ve zkratce snižují hranici pádové rychlosti, umožňují tak přistávat menší rychlostí na menší dráze. Brzdy způsobují snížení/ztrátu vztlaku na části křídla a rychlejší ztrátu rychlosti a výšky. Ale neposunují hranici rychlosti kterou se dá bezpečně přistát!
Já jen aby jeden začátečník (i já se stále a vždycky budu považovat za začátečníka) nemystifikoval jiného začátečníka. Bez pochopení a respektování rozdílu mezi vztlaky a brdami to nemůže dobře fungovat :wink:
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Luzr »

Bora píše:Ahoj.Nefungují doslova jako vztlakové klapky ale jako aerodynamická brzda a o to tady jde pokud jsem to dobře pochopil,potřebuješ letadlu zkrátit zkrátit brzdnou dráhu,nebu ne?

Ano, ale tady se mluvi o klapkach.... Klapky taky brzdi, ale krome toho, vysunuty dolu, podstatne snizi minimalni rychlost...

Vysouvat klapky nahoru na pristani je blbost. A cumak nahoru se pokud vim resi mixem do vyskovky (a nebo rukou... :)

P.S.: Klapky mirne nahoru se pouzivaji pro ZVYSENI rychlosti....
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od RiMr »

Luzr píše:

Ano, ale tady se mluvi o klapkach.... Klapky taky brzdi, ale krome toho, vysunuty dolu, podstatne snizi minimalni rychlost...

Vysouvat klapky nahoru na pristani je blbost. A cumak nahoru se pokud vim resi mixem do vyskovky (a nebo rukou... :)

P.S.: Klapky mirne nahoru se pouzivaji pro ZVYSENI rychlosti....

Jak říkáš! To se tady právě snažím vysvětlit, že o jakékoliv "věci" vysunuté NAHORU z křídla se nedá mluvit jako o vztlakové klapce...
jelelen

#7 Příspěvek od jelelen »

Jo jo klapky jsem vysunul dolu a bohuzel bez toho mixu s vejskovkou. :( Jdu prostudovat ten clanek na opravu kridla. Dekuji
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od RiMr »

jelelen píše:Jo jo klapky jsem vysunul dolu a bohuzel bez toho mixu s vejskovkou. :( Jdu prostudovat ten clanek na opravu kridla. Dekuji

Určitě ti taky někdo u takto rozšířeného nodelu poradí, jak má on vztlaky s výškovkou namixované :wink:
Tak ať se oprava daří a jak psal Snek, mixy zkoušej vždycky dostatečně vysoko a před sebou. Nad hlavou toho taky moc nevidíš. :)
Bora

#9 Příspěvek od Bora »

A zkoušel jsi to někdy?Pokud ne tak je mi jasné že budeš psát jako příručka.Doufám že ti nemusím vysvětlovat co jsou to proudnice a obtékání profilu křídla,mezní vrstva a td.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od RiMr »

Bora píše:A zkouĹĄel jsi to nÄ�dy?Pokud ne tak je mi jasnĂŠ Ĺže budeĹĄ psĂĄt jako pĹ�­ruÄ�a.DoufĂĄm Ĺže ti nemusĂ­m vysvÄ�lovat co jsou to proudnice a obtĂŠkĂĄnĂ­ profilu kĹ�­dla,meznĂ­ vrstva a td.

Obávám se že u posledního příspěvku ti vypadla čeština. Ale tak odhaduju o čem píšeš a ano, "zkoušel" jsem to :) a ano, trvám na tom, že vztlaková klapka se nevyklápí směrem nahoru ale dolů (ale třeba se někde vztlaková klapka vysunuje/vyklápí nahoru, upřímně rád se nechám poučit) a trvám na tom, že je důležité rozlišovat mezi vztl. kl. a brzdou, mezní vrstva nemezní vrstva :D
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od vitousek »

Bora píše:A zkouĹĄel jsi to někdy?Pokud ne tak je mi jasnĂŠ Ĺže budeĹĄ psĂĄt jako příručka.DoufĂĄm Ĺže ti nemusĂ­m vysvětlovat co jsou to proudnice a obtĂŠkĂĄnĂ­ profilu křídla,meznĂ­ vrstva a td.

Sice nevím, jazykem kterého kmene je psán Tvůj příspěvek, nicméně zkusím reagovat.
Zkoušel sem toho už hóódně moc a o proudnicích vím jen to, že se prý trhají. Proč a k čemu je to dobré sice nevím, ale dokážu s tím celkem spokojeně žít.
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od vitousek »

RiMr píše:... trvám na tom, že vztlaková klapka se nevyklápí směrem nahoru ale dolů (ale třeba se někde vztlaková klapka vysunuje/vyklápí nahoru, upřímně rád se nechám poučit) a trvám na tom, že je důležité rozlišovat mezi vztl. kl. a brzdou, mezní vrstva nemezní vrstva :D

Tak s tím si dovolím ( ačkoli nevybaven teoretickými znalostmi ) souhlasit.

Pokud tedy mluvíme o brždění...
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
Bora

#13 Příspěvek od Bora »

Já se nepřu o tom že se vztlakové klapky se vyklápějí směrem dolu ale jak se dá zkrátit přistávací dráha letounu.Samozřejmně že se s tím musíš naučit zacházet v patřičné výšce jak to tady někdo napsal tady šlo o to že pkud používáš křidelka jako brzdící mechaniku že je lepší je používat tak ja jsem výše napsal.Hlavně to oceníš když fouká.
error414
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od error414 »

kdyz sem lital letecke simulatory (vim je to jen sim) tak se pouzivaly brzdici klapky na brzdeni po pristani, nedovedu si predstavit co by udelaly brzdici klapky ve vzdychu. Klapky na zvyseni vtlaku letadlo dostatecne brzdi ja jeste maj bonus ze letadlo nespadne :)
Logo 600 + spirit
jelelen

#15 Příspěvek od jelelen »

Tak diky vitouskovi, kteremu to kridlo prasklo uplne stejne. ale vazne naprosto stejne jsem se pustil do opravy. Myslel jsem,ze je to na odpis,ale kdyz nekdo napise,ze se to da spravit tak jsem to take zkusil. Jen jsem doma nemel ty drevene spaliky kterejma jsi to vztuzil a tak jsem pouzil misto toho Uhlik - placatej. Nezbylo mi tam v tom kousku,ale moc polystyrenu tak jsem tam bohuzel musel dat trochu vic lepidla. Pouzil jsem 180min epoxid. Do zitra to necham poradne vytvrdnout a pak se uvidi. Snad budu mit take stesti a bude to drzet. Vitousku, ty jsi z Usti?
Odpovědět

Zpět na „Větroně“