ASW-28 od Pelikána

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
lubo1
Kontaktovat uživatele:

Re: Mám nový hriadeľ motora

#181 Příspěvek od lubo1 »

grizzly660 píše:Polepil som trup a vybral sa dnes s polámaným hriadeľom a "šublérou" do modelárstva v Blave. Našli hriadeľ z iného modelu, ktorý rozmerovo bol presne ako ten môj, iba drážka na segerku bola očividne užšia. Segerku k hriadeľu nemali a tak som s napätím utekal domov či to bude pasovať. Pôvodná segerka tam pasovala a všetko som zložil a namontoval, takže by sme mali byť znovu letuschopní. Na igelitovom sáčiku, v ktorom bol ten hriadeľ je napísaný názov modelu "PIPER SC". Nakoľko som tam tú polystyrénovú prepážku už nedal, teraz mám motor demontovateľný.

Tá prepážka tam bola prilepená? Pozeral som to kolegove ASW - má ju tiež zlomenú - čaká ma výmena..... Ale najskôr musím urobiť novú výškovku. Včera som narezal polotovary, dnes to chcem zlepiť dohromady.
Jednu som už vyrobil http://fotoalba.cz/fotky/22894684 ´, potiahol som ju poťahovým papierom - vyšlo to fajn, ale bola málo biela. Tak som na to hodil ešte druhú vrstvu xeropapiera, prehla sa ako luk. Tak ju robím znovu.
grizzly660

Re: Mám nový hriadeľ motora

#182 Příspěvek od grizzly660 »

lubo1 píše:Tá prepážka tam bola prilepená? Pozeral som to kolegove ASW - má ju tiež zlomenú - čaká ma výmena..... .

Ak myslíš tú preglejkovú, na ktorej je motor tak neviem, lebo moju som zhora už predtým niekoľkokrát zababral epoxidom, lebo sa v tom polystyréne hýbala po nespočetných pristátiach na nos. Až keď som odstránil tú polystyrénovú, tak som uvidel, že je prasknutá odvrchu až dole, t.j. motor sa hýbal za letu.-čo aj vysvetľuje nepredvítaľné správanie vo vzduchu. Podlepil a spevnil som ju zozadu tak, aby som nazakryl tie dierky na skrutky motora. Netrpezlivo čakám na bezvetrie ...
grizzly660

#183 Příspěvek od grizzly660 »

Dočkal som sa .. všetko funguje, som nadšený, lieta to nádherne a už aj tak, ako ja chcem /väčšinou/.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#184 Příspěvek od lubo1 »

grizzly660 píše:Dočkal som sa .. všetko funguje, som nadšený, lieta to nádherne a už aj tak, ako ja chcem /väčšinou/.

Ja som ju cez víkend vybral a vymenil ..... Pôvodný material bola veľmi meka preglejka 2,8 mm. Niečo, ako z bedničky od ovocia .....
http://fotoalba.cz/fotky/22971501
http://fotoalba.cz/fotky/22971502
http://fotoalba.cz/fotky/22971503
http://fotoalba.cz/fotky/22971504
http://fotoalba.cz/fotky/22971505
grizzly660

#185 Příspěvek od grizzly660 »

Stále lietame bez poškodenia, nie že by som sa to už naučil, ale zachraňuje nás vyše dvojmetrová kukurica nad ktorou lietame. Aj keď to tam párkrát zhučalo, nikdy to nespadlo až na zem. Na pristátie máme plochu iba cca 50 x 20 m čo je na moje skúsenosti príliš málo.

Zatial najdlhší let s riadeným pristáním trval cca 5 min. :

http://www.youtube.com/watch?v=gIm5acBq3L4

Prvý letový deň /6. júna/ bola tá kukurica ešte malá :

http://www.youtube.com/watch?v=KKwWiAzwzgs
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#186 Příspěvek od lubo1 »

grizzly660 píše:Stále lietame bez poškodenia, nie že by som sa to už naučil, ale zachraňuje nás vyše dvojmetrová kukurica nad ktorou lietame. Aj keď to tam párkrát zhučalo, nikdy to nespadlo až na zem. Na pristátie máme plochu iba cca 50 x 20 m čo je na moje skúsenosti príliš málo.

Zatial najdlhší let s riadeným pristáním trval cca 5 min. :

http://www.youtube.com/watch?v=gIm5acBq3L4

Prvý letový deň /6. júna/ bola tá kukurica ešte malá :

http://www.youtube.com/watch?v=KKwWiAzwzgs

To chce nastúpať a vypnúť motor...... Potom urobíš minimálne 5 minút plachtenia na jedno nastúpanie a na tie Pelikánovské aku urobíš 2 - 3 nastúpania......
grizzly660

#187 Příspěvek od grizzly660 »

lubo1: máš skúsenosť s reálnym dosahom vysielačky na rovine ? Dvakrát mi to padlo pomerne ďaleko a zdalo sa mi v tej záverečnej fáze , že to éro si robí čo chce. Ale mohlo to byť aj tým, že som už nevidel, či ide ku mne, alebo odo mňa.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#188 Příspěvek od lubo1 »

grizzly660 píše:lubo1: máš skúsenosť s reálnym dosahom vysielačky na rovine ? Dvakrát mi to padlo pomerne ďaleko a zdalo sa mi v tej záverečnej fáze , že to éro si robí čo chce. Ale mohlo to byť aj tým, že som už nevidel, či ide ku mne, alebo odo mňa.

Príjmač som vyhodil... ale nevpametám, v čom bol problém.... éro je Mirove - RobotMZ - snáď si spomenie.
Lietať nízko a ďaleko je nebezpečné.... Ja nelietam nižšie ako 30 stupňov nad horizont. T.j. ak som vysoko - môžem aj ďaleko, ale čím som nižšie, tým som bližšie.....
robotmz

#189 Příspěvek od robotmz »

Ak si nižšie a ďaleko, je to už iba lotéria či ideš k sebe alebo od seba, takže skôr by som videl problém v tom...

Snímač mi lubo1 dal druhý /rex 5 plus/ kryštál ostal rovnaký kvôli tomu že strašne rušilo pôvodný prijímač ak bol blízko serv, vtedy to úplne blblo a nemal ani dosah... ale to bolo úplne okato, mám dojem že dosah bol možno 20 m ...pri zemi...

Už presne neviem kde sa nachádzal prijímač v originálnej konfigurácii ale vtedy to nejako nerušilo dosah...
grizzly660

#190 Příspěvek od grizzly660 »

lubo1,robotmz: skúsim lietať teda vyššie. V tom bezmotorovom režime sa mi to veĺmi páči, lieta to pomalšie a tak lepšie stíham správne reagovať. Navyše konečne som ho správne vytrimoval pre bezmotorový let a tak letí aj sám čo je úľava na moje nervy. V motorovom režime mám stále stres.. Driape sa to strmo hore /dvakrát sa mi to podarilo prevrátiť dozadu, raz dokonca ani neviem ako, iba vidím že éro letí vodorovne a smerovku má dole,letelo na chrbte/ a tak ho stále tlačím dole, lebo neviem ešte odhadnúť aký je bezpečný uhol stúpania. Zaujímalo by ma aký režim je lepší pri strmom stúpaní - tlačiť výškovku dole alebo znižovať otáčky motora ?? Aký je maximálny bezpečný uhol stúpania pri bezvetrí ??
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#191 Příspěvek od lubo1 »

grizzly660 píše:lubo1,robotmz: skúsim lietať teda vyššie. V tom bezmotorovom režime sa mi to veĺmi páči, lieta to pomalšie a tak lepšie stíham správne reagovať. Navyše konečne som ho správne vytrimoval pre bezmotorový let a tak letí aj sám čo je úľava na moje nervy. V motorovom režime mám stále stres.. Driape sa to strmo hore /dvakrát sa mi to podarilo prevrátiť dozadu, raz dokonca ani neviem ako, iba vidím že éro letí vodorovne a smerovku má dole/ a tak ho stále tlačím dole, lebo neviem ešte odhadnúť aký je bezpečný uhol stúpania. Zaujímalo by ma aký režim je lepší pri strmom stúpaní - tlačiť výškovku dole alebo znižovať otáčky motora ?? Aký je maximálny bezpečný uhol stúpania pri bezvetrí ??

Bezpečný uhol neexistuje.. je to o rýchlosti. Ak spomalíš moc - pod pádovú rýchlosť - bezpečne následuje pad po krídle a je jedno, či je to na motor, alebo bez. Treba sledovať model a vedieť vycítiť, kedy už je to moc pomalé a včas mierne potlačiť. Samozrejme, je treba urobiť korekciu na vietor.... Ak duje 10m/s , tak model môže stáť na mieste priti vetru a krídla budú obtekané vzduchom s rýchlosťou 10 m/s.
Ak poletíš vo vetre 10 m/s - po vetre rýchlosťou 12m/s - voći zemi - následuje pád, pretože krídla sú obtekané rýchlosťou LEN 2m/s.....
Je to ako dotaz - akou rýchlosťou môžem prejsť zátaćku, aby som nedostal šmyk.....
Jednoducho treba sledovať lietadlo a naućiť sa ho "čítať". Ono ti samo prezradí, čo ide urobiť. ASW pri strate rýchlosti sa akoby samo zastavilo - podvihne čumák a začína kloniť krídlo a na krídelká reaguje veľmi neochotne. Vtedy treba trochu potlačiť a zrýchliť a dať ´kontru. Ak nezrýchliš - padne do vývrtky nadobro. Od zpmalenia po pád po krídle to trvá asi 1-2 sekundy, takže reagovať sa dá. časom už vycítiš to zpomalenie a stihneš zareagovať skôr ako začne kloniť krídlo.
EDIT
Veľmi ťažko je to popísať, keď to človek robí úplne automaticky - bez rozmýšľania ....
robotmz

#192 Příspěvek od robotmz »

Hlavne zopár rád, ktoré mi už stihol dať lubo1 pri krátkom lietaní /momentálne upgraduje výškovku/ a ktoré už mám zčasti zafixované:
1. najlepšie je mať motor buď vypnutý, alebo na plný plyn /vtedy sa menej namáha aj regulátor/
2. motor zapínaj v dostatočnej výške nad zemou, lebo pri zapnutí motora väčšinou nasleduje určité "cuknutie"
3. motor zapínaj tak, aby si videl na lietadlo najideálnejšie šikmo zboku pod nejakým rozumným uhlom, aby bolo hneď čitateľné /nikdy nezapínaj motor ak si priamo nad hlavou, lebo sa ti "vzopne", spomalí a neuvidíš uhol stúpania, pričom bude nasledovať pád do vývrtky
4. dohora na motor choď ako "po schodoch" teda mierne ak sa začne stavať potlač výškovku, potom pusť a zase
5. pri silnejšom vetre si aj v bezmotorovom lete trochu "pritrimuj" v smere "potlač".
6. snaž sa lietať osmičky šikmo na vietor, teda netoč po vetre ale šikmo naň, vtedy defakto nikdy nemusíš mať lietadlo pri žiadnej zatáčke v smere "povetre" kedy väčšinou nereaguje vtedy hneď ak to potrebuješ.
7. trochu som si precvičil prsty
:lol: :lol:
grizzly660

#193 Příspěvek od grizzly660 »

robotmz,lubo1: díky za cenné rady. Asi najväčšiu chybu som robil, že som nebral v úvahu výber priestoru v ktorom lietam oproti dobrej viditeĺnosti éra z boku. O lietaní nad hlavou ani nehovorím. Idem cvičiť tie osmičky, tak aby som videl čo najviac z boku na model. Aj nefungujúce krídelká v istých okamihoch zatáčania /nešlo vyrovnať/ asi nebola závada /pri kontrole na zemi fungovali/, ale skôr pokles rýchlosti v danom okamihu. Keď som to tak analyzoval, tak všetky moje "kukuričné" havárie boli v malej výške a veľkej vzdialenosti modelu odo mňa, keď som len ťažko vidiel ako sa éro v danom okamihu správa.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#194 Příspěvek od lubo1 »

robotmz píše: :lol: :lol:

Tak a je hotovo a už nič neprerábam.... http://fotoalba.cz/fotky/23014355
Naposledy upravil(a) lubo1 dne pon 26.07.2010 11:56, celkem upraveno 3 x.
robotmz

#195 Příspěvek od robotmz »

Včera prebehol zálet po úpravách /ešte na setovej vysielačke/.
Prvá vec, ktorú sme si obaja všimli je, že to s pôvodným stavom úplne neporovnateľne lepšie kĺže. Nemali sme iné lietadlo, aby sme to mohli porovnať, lebo ja som si myslel že je riadna termika /ktorá sa mimochodom u nás vyskytuje tak 2-5 x do roka.../, ale zrejme to bolo bežné večerné počasie.
Letové vlastnosti sú také, ako keby to bolo úplne iné lietadlo, správa sa to diametrálne odlišne /negatívne vlastnosti sú väčšinou už odfiltrované/ ako v pôvodnom stave bez úprav. Akurát ešte napípať do Optica 6 a môže sa lietať... Zatiaľ mám z neho veľmi dobrý pocit.
Naposledy upravil(a) robotmz dne čtv 22.07.2010 13:31, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“