Flymentor 3D helicopter stabilisation System

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
romko1

#31 Příspěvek od romko1 »

martin z píše:Opakované pokusy o zapnutí jsou neúspěšné. Poradíte kde hledat zádrhel? děkuju. Martin

Ak mas vsetko OK zapojene (aj kameru aj gyro) a skusal si viackrat pripojit-odpojit baterku prip. medzi tym vypnut-zapnut radio a stale blika cervena ledka a po cca. 10-15s sa nechytia serva (nereaguju na packy), tak to vidim na poruchu flymentora....
Este by som skusil, ak sa dokazes pripojit s PC do flymentora nahrat default nastavenie.....
Daj vediet ako si dopadol..
H8mini+TX06,Leader160HM,Leader130HM,Leader125HM,ThunderTigerXXT,HydrotekF1+SKY-HD01,Taranis X9D+
raging

#32 Příspěvek od raging »

martin z píše:kolegové s flymentorem, poraďte mi prosím kde dělám chybu, již druhý večer se nemůžu po namontování na copterx450 dostat dál přes okamžik zapnutí kdy samotná krabička bliká červeně ve vteřinovém intervalu což má značit že jsem s tím při zapínání pohnul. sice se mohu spojit s programem v pc, ale heli stejně na nic nereaguje, tedy nereaguje na povely z vysílače. všechny konektory mám podle mě zapojené správně orientované (konektory serv i konektory gyra a spodní kamery). spíš než na vadný flymentor to vidím na nějakou blbost. přijímač je mzk twin6, doteď v této heli bez problémů provozovaný. třeba jsem jen nepochopil zapojení. Opakované pokusy o zapnutí jsou neúspěšné. Poradíte kde hledat zádrhel? děkuju. Martin
Máš ve vysílači nastaven typ cykliky H1? Tedy, bez mixů cykliky.
martin z

#33 Příspěvek od martin z »

desku cykliky H1 mám nastavenou. a už jsem přišel na příčinu, pokud z přijímače vytáhnu oranžový kablík pitch (ovládám to graupnerem mx12, tedy v přijímači je to zapojeno do kanálu 6) tak vše začne fungovat, už jsem si i nastavil přes PC správné výchylky cykliky a zkontroloval reakce gyra na vrtulku a desku cykliky, pokud tento oranžový kablík během zapnutého modelu do přijímače zase zasunu tak nastane jev, kdy se ty tři serva na cyklice sice hýbou a funguje i kolektiv, ale skokově a protože to jsou digitální serva (mks ds470) tak bych si tipnul že napájení celého cirkusu od regulátoru skrz přijímač přes flymentor ke všem čtyřem digi servům jedním servokablíkem zkrátka nestačí. Ve flymentoru je zdířka č. 4 neobsazená, zkusím si zítra nakrimpovat kablík, kterým posílím napájení z přijímače do flymentoru do té volné pozice, na straně přijímače ty dva piny napájení přidám do servokonektoru třeba zrovna k tomu oranžovýmu hříšníkovi. Jasně že lepší by bylo dovést napájení do flymentoru rovnou od regulátoru a nehnat to přes rx, ale jako jednoduchý pokus jestli je to nedostatečným napájením to snad poslouží. ozvu se jak jsem dopad, ale až zítra.

budu věřit že to rozchodím a proto se rovnou zeptám jestli je lepší v případě mého 6kanál vysílače volným kanálem radši ovládat přepínání mezi módy vypnuto a stabilizační (ten poziční v přízemní výšce mě nijak nezajímá) nebo radši přepínat citlivost gyra ve stabilizačním módu (k dispozici jen 2polohový přepínač), předpokládám možná mylně že citlivost funkce gyra na vrtulku to ovlivňovat nebude?
romko1

#34 Příspěvek od romko1 »

martin z píše:a proto se rovnou zeptám jestli je lepší v případě mého 6kanál vysílače volným kanálem radši ovládat přepínání mezi módy vypnuto a stabilizační (ten poziční v přízemní výšce mě nijak nezajímá) nebo radši přepínat citlivost gyra ve stabilizačním módu (k dispozici jen 2polohový přepínač), předpokládám možná mylně že citlivost funkce gyra na vrtulku to ovlivňovat nebude?

No super... takze chyba najdena...
Mam na teba otazku.. z flymentora ide niekolko kablikov a zaujimaju ma hlavne dva (tiez mam 6kanal) modry a zeleny... V jednom manuali som sa docital ze zeleny ovlada citlivost gyra a modry flymentora...ale v inom manuali (z netu) som sa docital ze je to opacne...
Ako to mas ty popisane?
Vdaka za odpoved...
H8mini+TX06,Leader160HM,Leader130HM,Leader125HM,ThunderTigerXXT,HydrotekF1+SKY-HD01,Taranis X9D+
raging

#35 Příspěvek od raging »

Doporučuju citliovost gyra nastavit ve Flymentoru a volný kanál nechej na vypínání systému,stačí dvoupolohový prepínač,tedy,bud 0,nebo cca 70% stabilizačního modu-poziční je zbytečný,škoda tímto obsazovat kanál :wink:
Jinak-cilivost gyra je zelený,citlivost Flymentoru modrý :!:
Romko:omlouvám se,ale soubor od tebe jsem ještě neotevřel :oops:
martin z

#36 Příspěvek od martin z »

tak ne, nedostatečným napájením to nebylo, sám jsem si tuto mylnou domněnku vyvrátil ještě před pokusem s posílením napájení. pokus přepojení všech kablíků do fm přijímače C19 ukázal že problém je ve spolupráci flymentoru s mým přijímačem mzk twin6, c19 funguje naprosto ok, ale na fm v elektrovrtulníku rozhodně lítat nebudu. samotný twin 6 je podle mě v pořádku, než jsem osadil flymentor tak jsem s ním v tomhle 450 bez problémů lítal. Vy žádný problém flymentor + 2,4 GHz přijímač na žádném kanále neměli? Tuším že loni byl podobný problém popsán v RCr, taky tam v heli po přechodu na 2,4 přestalo chodit gyro nebo co-pilot nebo něco takového, jdu to nastudovat a pak zformuluju konkrétní dotazy na výrobce přijímače.

ještě dodám, že jsem vyzkoušel i variantu oželet pátý kanál na zapínání stabilizačního modu a ve vysílači si zlobivý kanál 6 namixovat do pětky, oranžový kablík jsem tedy strčil do pětky a v mixu nastavil 100% - a hle, ono to chodí bez cukání zcela plynule, ale strašně líně a jakoby se zpožděním, tedy v podstatě nepoužitelné. Toho jsem si všimnul už dřív, že namixovaný kanál není zcela stoprocentní.
martin z

#37 Příspěvek od martin z »

tak jsem pomocí servotesteru proměřil šířku impulsů toho svého přijímače Twin 6 a zjistil že zatímco prvních pět kanálů ukazuje stáloé hodnoty měnící se maximálně o několik jednotek, tak kanál 6 kmitá tak divoce že se ani nedá přečíst jestli je to 1400 nebo třeba 2600. Zajímavé ale je, že pokud flymentor úplně odpojím a zapojím původní konfiguraci, tak problém žádný není a nic neškube, servo v šestém kanálu žádné problémy nezná. už jsem napsal do MZK dotaz, jsem zvědavý na odpověď a držím si palce aby to byla opravitelná vada mého kusu přijímače a ne konstrukční vlastnost běžnému používání nikterak nepřekážející... :o

jdu luxovat, tady už nejsem nic platnej :D
romko1

#38 Příspěvek od romko1 »

raging píše:Doporučuju citliovost gyra nastavit ve Flymentoru a volný kanál nechej na vypínání systému,stačí dvoupolohový prepínač,tedy,bud 0,nebo cca 70% stabilizačního modu-poziční je zbytečný,škoda tímto obsazovat kanál :wink:
Jinak-cilivost gyra je zelený,citlivost Flymentoru modrý :!:
Romko:omlouvám se,ale soubor od tebe jsem ještě neotevřel :oops:

Raging, nevadi....hodil som to aj sem na forum to nastavenie, pretoze ak nahras ten moj subor a vlozis do flymentora, rozhadze ti nastavenie serv (vychylky, neutral, reverzy..atd..).
Nastavil som citlivost gyra cez PC vo flymentore tusim na -60% -> normal a je tiez druha moznost:+60% Head lock... Co ty doporucujes?

Mam pripojeny modry kablik a nastavil som ho na prislusny -GYRO prepinac v radiu: na dve moznosti: 0% a ako pises -stabilizacny mod - svietia na flymentore obe ledky (zelena a cervena) a na 80% pozicny mod (svieti len zelena ledka)...
R
romko1

#39 Příspěvek od romko1 »

Nikto nema nove poznatky ohladne expert nastavenia flymentora 3D?Vdaka za odpoved.
R
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Gattor »

Ahoj kluci, tak jsem taky poridil Flymentor a muzu Vam rict, ze na svem HK/Trex 250 funguje velice dobre. Odolava vetru a ovladani je spise o letu vrtulniku, nez o prani se s nim, kdyz se rozhodne letet kam chce. Protoze jsem montazi a nastaveni venoval 5 dni a doladeni nastaveni asi 15 baterek, predam to, co jsem zjistil a pokusil se prelozit v nastaveni. Dotazy se pokusim zodpovedet a opravy chybneho vylozeni nastaveni si rad od Vas poslechnu. Varovani pro zajemce o koupi: opravdu vas to nenauci dokonale letat, je to navykove a po vypnuti Flymetoru mi prijde, ze jsem zapomnel viset :) Nicmene je to dobra pomucka. I presto durazne doporucuji se naucit nejdrive viset ocasem k sobe a na boku, nez si tuhle hracku poridite. Toto je potreba jiz umet, protoze ani Flymentor za Vas vse neudela a ulitani do stran se v pripade balancniho rezimu kona stale.

Takze:

zalozka SERVO - nastaveni serv na vrtulniku
=============

neutral - kalibrace stredu serva
doleva je: kloneni (aileron) doleva
klopeni (elevator) dozadu
cyklika (pitch) niz
vrtulka (yaw)-packa vysilace doprava

zalozka CONTROL - nastaveni zmen signalu z vysilace
===============

travel - delka pohybu serva (dorazy)

zalozka GYRO - nastaveni gyra
===============

gyro sense - rezim (normal = - a headlock = +) a citlivost gyra

yaw rate - rychlost zmeny smeru vrtulky (normalne nastaveno na maximum, ale jestli se vam nelibi rychle zmeny smeru, nastavte dle uvazeni)

yaw expo - zjemneni rizeni (jen male vychylky serv) vrtulky okolo stredni polohy pacek vysilace (pri vetsim vychyleni packy se zacnou vychylky serv dohanet), citlivost (prubeh odezvy serva) se zvysuje smerem k okraji rozsahu pacek vrtulky

pitch to tail mix - zmena smeru vrtulky v zavislosti na pridani nebo ubrani plynu

servo travel limit - delka pohybu serva (dorazy) vrtulky

sensor gain - citlivost senzoroveho zesilovace gyra

tail delay - zpozdeni pri vyhodnocovani zmeny smeru z duvodu pouzitelnosti rychleho ci pomaleho serva; rychle servo = co nejmensi zpozdeni

heading hold angel range - uhel ignorovaneho dotaceni po dokonceni zmeny smeru vrtulky pomoci vysilace (po pusteni packy boceni se vrtulnik muze jeste zadany uhel "dotocit", nezastavi okamzite na miste po pusteni packy boceni na vysilaci)

zalozka ADVANCE - rozsirene nastaveni
===============

balancer gain - rezim (balancni a pozicni a jeho citlivost)

neutral roll attitude - nastaveni mrtveho bodu (flymentor vypnut) potencionmetru nastaveni flymentoru; cim vetsi hodnota, tim vetsi rozsah od stredu na obe strany, kdy bude flymentor vypnut

horizontal and positon mode: total sersor gain - citlivost zesilovace obou senzoru

horizontal and positon mode: stick sensitivity gain - citlivost zesilovace signalu pacek z vysilace

position mode only: position sensor gain - citlivost zesilovace pouze pozicniho senzoru

position mode only: forward free wheel - nastaveni setrvacnosti pohybu v pozicnim rezimu (free je velka setrvacnost = je potreba vice prostoru a firm mala); nastaveni velikost prostoru, na kterem se snazi senzor udrzet vrtulnik

manual override ability - nastaveni velikosti moznosti "kecani" do rizeni pomoci vysilace, cim vyssi hodnota, tim vic vrtulnik posloucha (namisto flymentoru) vysilac

elevator gain - citlivost zesilovace senzoru ovladajici klopeni; jak moc bude flymentor zasahovat svymi senzory do zmeny pohybu vrtulniku dopredu a dozadu

stick response acceleration - rychlost reakce/odezvy na pohyb packy vysilace

position speed - nastaveni umistovaci rychlosti vrtulniku; cim vyssi hodnota, tim vice se vrtulnik ovlada k dosazeni rychlejsiho priletu na misto

Prijemne nastavovani :)
mendo

#41 Příspěvek od mendo »

zdravim ja som spolu s flymentorom kupil vysielačku 2.4 sedem kanal s osemkanalovym primačom zatial som vo faze nastavovania a všetko ide vysielačka s primačom 69 euro mam ročnu mx 12 ale ta rušila myslim že bude všetko ok uvidimehttp://modelhobby.sk/product_inf ... _id=104149
Trias

#42 Příspěvek od Trias »

Gattore vřelé díky, dneska mi to přišlo a s Tvým návodem je to pošušňáňíčko
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Gattor »

:)
netos

#44 Příspěvek od netos »

Bojuju ted fetove s nastaveni Flymentoru na me HK450 + Tx Turnigy 9x. Je tu jeste nekdo, koho to tema zajima a poradi? Nejlepe, kdo uz to nastavene ma?

Nebyl by treba CFG soubor? I kdyz to mi asi moc nepomuze, kdyz se ty mistni podminky budou lisit. Muj nejvetsi problem s teto chvili je, ze se mi nedari reverznout kloneni. Flymentor v balancnim modu mi nyni funguje tak, ze dopredu a dozadu funguje ok, tedy kdyz pohnu vrtasem dopredu, deska cykliky jde dozadu. Ovsem u kloneni to je opacne, kdyz jde heli doleva, i deska cykliky jde doleva. Mysleno prave vlivem flymentoru, packovani v Tx funguje ok komplet.
Myslel bych, ze to zmenim v softu flymentoru, sekce Control, reverse aileron. Ale az to tam mam na nor ci rev, vdzy to jde stejne - blbe.

A druhy dotaz k servu ocasu. Mate tu zkusenost, ze je treba fyzicky hnout s umistenim serva na trubce, aby se nasteloval novy fyzicky neutral optimalne? Jakoze kdyz jsem tam flymentora nemel, mel tam externi gyro, mel jsem optimalni neutral nastaven ... ale nyni to intertni gyro flymentoru vidi uplne jinak.

Diky moc.
Trias

#45 Příspěvek od Trias »

Já akorát můžu popsat svoje chyby v instalaci:
1. furt jsem do Tx nastavoval desku cykliky s mixama ale musí být 1 servo v Tx,
2. stabilizace mi šla obráceně tak jsem v SW obrátil čidla.
V tom orig návodu jsou prej hodně chyby. Čekám na listy tak jen šteluju.
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“