HK450 rotuje a neda se to zastavit

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
Doctor2

#31 Příspěvek od Doctor2 »

Pafkatesar píše:
Doctor2 píše:jaké tam máš rotorové listy?

jak to rict jsou lakovane a plast to neni je to asi uhlikove vlakno nebo tak neco, nebo jak to myslis jako co jsou zac?

Jako jestli jsou velikostně určené k 450kové heli... možná blbost, ale jen mně to tak blesklo hlavou
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
Georg9

#32 Příspěvek od Georg9 »

A co řemen nemáš nák roztřepený? Ze by se to nekde sekalo? A nevibruje ti to jak pracka kdyz to drzíš v ruce? POkud sem to pochopil jak sem to proletel, tak s listama hlavního rotoru to nefunguje a bez nich jo?
Pafkatesar

#33 Příspěvek od Pafkatesar »

Georg9 píše:A co řemen nemáš nák roztřepený? Ze by se to nekde sekalo? A nevibruje ti to jak pracka kdyz to drzíš v ruce? POkud sem to pochopil jak sem to proletel, tak s listama hlavního rotoru to nefunguje a bez nich jo?

jakoby jo a kdyz je tam dam tak to proste utika i presto ze mam zadni lopatky na tvrdo a kdyz tam ty listy nemam tak to tlaci na tu stranu jak jdou listy coz je dobre a s gyrem se to ustali na rovinu
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od 00Ja »

Ja to pochopil tak, ze se mu to naopak protaci. Vzdyt pise, ze tim pootoci jednim prstem.
Vis co? Abys mel jistotu, rozeber to tak, abys vydoloval nahon reminku, opatrne z hridelky stahni remenicku a omackej klestema hridelku v miste, kde je normalne remenicka (teda samozrejme pokud tam uz nebude vroubkovani). Pak to tam zas vsechno vrat, spravne nasad remen na remenicky, remen spravne nasponuj a musi to fungovat.

Jeste me teda napadla jedna vec- nemas v radiu zapnutej REVO mix? Ten musi bejt vypnutej! (taky jsem se s tim jednou trapil, pac se to v radiu jmenovalo nejak jinak :)) Mrkni, jestli kdyz pridas plyn, se ti nemeni uhel listu vrtulky (nejlip v rezimu autorotace, aby se netocil rotor)

A strih vrtulky, kterej u 450tky vyrovna moment od hlavniho rotoru, bejva tak asi 4 stupne, takze pokud mas rozsah 15 stupnu, tak to urcite staci na to, aby se to netocilo.
A vedet kolik tocis na hlavnim rotoru a jaky mas uhly nabehu je dulezita informace, doporucoval bych ti poridit otackomer a uhlomer na listy (zkusenejsi ti reknou, ze to jde i odhadem bez toho, ale nejdriv musis mit nejaky zkusenosti).

Porad verim, ze je to prkotina na pet minut, kdyz zabehnes za nejakym vrtulnikarem.
Tominator

#35 Příspěvek od Tominator »

Pafkatesar píše:

jak to rict jsou lakovane a plast to neni je to asi uhlikove vlakno nebo tak neco, nebo jak to myslis jako co jsou zac?

zmeraj dlžku a odváž jeden... ked nevies presne vyrobcu.

mna uz tiez ine nenapada :) mozno tam mas niake hebedá s velkym odporom.
PRÔTOS Carbon
Pafkatesar

#36 Příspěvek od Pafkatesar »

Doctor2 píše:
Pafkatesar píše:

Jako jestli jsou velikostně určené k 450kové heli... možná blbost, ale jen mně to tak blesklo hlavou

delka je 335mm 30mm na sirku a na vysku 5 mm je to merene od kraje ke kraji
bumbalek

#37 Příspěvek od bumbalek »

pokud je to tak jak píšeš a opravdu ti neprokluzuje náhon vrtulky pak musíš mít buď velký náběh listů hlavního rotoru nebo příliš malý otáčky a vrtulka nemá dostatečný účínek pro vyrovnání reakčního momentu. (otevřenost regulátoru je nic neříkající údaj, protože to záleží na typu regulátoru a taky motoru)
Pafkatesar

#38 Příspěvek od Pafkatesar »

psena píše:To je vazne zajimavy... je videt, ze na to jdes logicky, v podstate vis uz jen intuitivne jak to ma fungovat a zkusil jsi ruzny varianty a stejne to nepomaha.
Pokud se ti rotory toci na spravny strany, mas spravnej prevod (jinej ani nastavit nejde), mas rozsah vrtulky pres 30°, reminek ti nepreskakuje tak osobne nevidim jedinej duvod proc by to nemelo fungovat.
Osobne bych postupoval tak, ze bych si subrtimem natrimoval napeno vrtulku na spravnou stranu proti smeru nezadouci rotace (pokud ti heli rotuje proti smeru rotoru, tedy ocas ti jde doprava, tak dej vrtulku nebehovou stranou doleva) na maximum (gyro rezim normal) a sedl na zem heli nad hlavou a zkusil to roztocit. Pokud to bude dal tlacit na nezadouci stranu tak je to pro me osobne zahada.

jak rikas uplne me mluvis z duse vim chapu princip vse kolem ty logiky a zkousel sem to i tak ze sem servo odpojil a tahylko sem dal(a zafixoval) na tu stranu aby to tlacilo co to maximalne proti tomu toceni ale stejne to utika. prave proto je to pro me taky zahada a proto sem to dal sem abych to nejak resil
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od 00Ja »

Opakuju: nemas v radiu zaponutej nejakej nemistnej mix?
Pafkatesar

#40 Příspěvek od Pafkatesar »

bumbalek píše:pokud je to tak jak píšeš a opravdu ti neprokluzuje náhon vrtulky pak musíš mít buď velký náběh listů hlavního rotoru nebo příliš malý otáčky a vrtulka nemá dostatečný účínek pro vyrovnání reakčního momentu. (otevřenost regulátoru je nic neříkající údaj, protože to záleží na typu regulátoru a taky motoru)
jo tak trosku te chapu, ale ten vrtulnik se pretaci jak v plnym plynu tak i na pul plynu at mam listy v jakykoli poloze . takova jako logicka uvaha je to ze kdyzby mala vrtulka mela jednou takovy tocky asi 1:8 (ted tam je kolem 1:4)tak uz by to mozna zvladalo a fungovalo ale to asi tak bejt nemuze pac je to takhle vyrobeny
Pafkatesar

#41 Příspěvek od Pafkatesar »

00Ja píše:Opakuju: nemas v radiu zaponutej nejakej nemistnej mix?

to radio je obycejny a na 35mhz tam se ani neda nic prepnout klasicky 6-ti kanalovy bez displeje a vseho moznyho jen packa ktera prepina na 3d letani a dva trimy ty sice reaguji na nataceni vrtulniku, ale porad je to malo a on se pretaci
Georg9

#42 Příspěvek od Georg9 »

No jestli jsi to aji nejak mechanicky zablokoval a odpojil táhlo od serva, tak bych asi taky fakt sázel na prokluz bud nahonu, nebo remenicky.. Predpokládám že v listech vrtulky to nebude, ty máš ty co tam mají být..?
Tominator

#43 Příspěvek od Tominator »

A nemas domcek aj vrtulku na opacnu stranu? :D banalita ale treba vylučiť všetko.
PRÔTOS Carbon
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od 00Ja »

Aha, takze mixem to nebude :)

Zmer otacky rotoru, nabeh listu a vysvetli jak je to s tim prokluzovanim remenicky- ja to porad chapu jakoze prokluzuje.

Prevodovej pomer mezi hlavnim rotorem a vrtulkou je cca 1:4, ale tam bych chybu nehledal.

Listy by mely bejt 325mm dlouhy.
Pafkatesar

#45 Příspěvek od Pafkatesar »

00Ja píše:Ja to pochopil tak, ze se mu to naopak protaci. Vzdyt pise, ze tim pootoci jednim prstem.
Vis co? Abys mel jistotu, rozeber to tak, abys vydoloval nahon reminku, opatrne z hridelky stahni remenicku a omackej klestema hridelku v miste, kde je normalne remenicka (teda samozrejme pokud tam uz nebude vroubkovani). Pak to tam zas vsechno vrat, spravne nasad remen na remenicky, remen spravne nasponuj a musi to fungovat.

Jeste me teda napadla jedna vec- nemas v radiu zapnutej REVO mix? Ten musi bejt vypnutej! (taky jsem se s tim jednou trapil, pac se to v radiu jmenovalo nejak jinak :)) Mrkni, jestli kdyz pridas plyn, se ti nemeni uhel listu vrtulky (nejlip v rezimu autorotace, aby se netocil rotor)

A strih vrtulky, kterej u 450tky vyrovna moment od hlavniho rotoru, bejva tak asi 4 stupne, takze pokud mas rozsah 15 stupnu, tak to urcite staci na to, aby se to netocilo.
A vedet kolik tocis na hlavnim rotoru a jaky mas uhly nabehu je dulezita informace, doporucoval bych ti poridit otackomer a uhlomer na listy (zkusenejsi ti reknou, ze to jde i odhadem bez toho, ale nejdriv musis mit nejaky zkusenosti).

Porad verim, ze je to prkotina na pet minut, kdyz zabehnes za nejakym vrtulnikarem.

remenicky obe dve jsou v pohode a na osce neprokluzuji a remen sem dotahl co to dalo v ramci modelu:) a musel bych opravdu zabrat abych to protocil, ale vrtulnik se porad pretaci.
jeste se teda zeptam pri mensich tockach mala vrtulka ma linearne drzet rovinu aby se nepretacel, nebo pri stoupani a pridavani otacek se mneni vlastnosti zadniho rotoru a ma vetsi stlak nez v mensich otackach? samozrejme to myslim v pomeru oproti reakcimu toceni velkyho rotoru
jako ze jestli stoupa vztlak u obou rotoru linearne pri linearnim pridavani plynu, nebo pri cim dal vetsich otackach se to meni vztlak rychleji smerem nahoru jako nelinearne?
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“