Easy Glider Electric PRO

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#556 Příspěvek od Jetson »

Těžiště se u Pro dá dohnat baterkou v trupu, takže jsem žádné závaží nedával.
zdekar

#557 Příspěvek od zdekar »

Co tahle kombinace do EG PRO?
motor: AXI 2212/26
http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=4368
regulátor: Jeti 18A
http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=38141
baterka: Ray 3S 1100mAh
http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=41246
vrtule: Graupner 9x5 sklopka
http://rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=24044

Má někdo zkušenosti s tímto pohonem?
Myslíte že bude 1100mAh baterka dostatečná (hlavně váhově kvůli těžišti)?
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#558 Příspěvek od Jetson »

Ta motorizace (motor/regulátor) je podle mého na hraně, takže budeš muset víc motorovat, takže to bude hodně topit a málo chladit, takže vlastně slabá.
zdekar

#559 Příspěvek od zdekar »

Nj... nemám to pro sebe, ale pro jednoho kluka, co s modely začíná a EG Pro si chce pořídit jako první letadlo. Chce vše nakoupit v jinu v Hradci nebo v rcm-pelikan.cz v Pardubicích. Něco za přijatelnou cenu a aby to pěkně letělo :)

V obou prodejnách ale ten výběr je nic moc. Asi tak rozhodování Ray nebo Axi. Regulátor by šel i ten Ray 25A míst té 18A.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
zdekar

#560 Příspěvek od zdekar »

Co jsem zkoušel na DriveCalculatoru, tak lepší by mohl být ten druhej Axík co tam Pelikán má - Axi2212/20. S vrtulí 9x4 Graupner to zobrazuje tah asi 780g a 12A odběr. Regulátor bych asi dal radši 25A, aby to mělo rezervu.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
fany

#561 Příspěvek od fany »

Měl bych prosbu na uživatele EG Pro, jestli by jste někdo mohl nasadit křídla na trup a změřit negativy. Éro položené na velkém stole, měřím vzdálenost nad podložkou středu zaoblení náběžné a odtokové hrany ve třech bodech. U kořene křídla, v místě začátku a v místě konce křidélka.
U mého EG mám negativy o cca 4mm různé a pro přímý let pak musím mít trimem rozhozená křidélka, aby se toto kompenzovalo. Nejen že to vypadá blbě, ale i reakce na křidélka na jednu a druhou stranu jsou za letu úplně jiné. Potřebuji vědět, které křídlo se zkroutilo.
Moje míry levé křídlo: (odtoková/náběžná)
kořen 50/67 zač. kř. 50/65 konec kř. 61/71
Moje míry pravé křídlo: (odtoková/náběžná)
kořen 50/66 zač. kř. 50/66 konec kř. 60/74
Tzn.: pravé křídlo má o 4mm menší negativ než levé. Pro rovný let pak pravé křidélko je cca 4mm nahoru a levé cca 1mm dolů
powder
Kontaktovat uživatele:

#562 Příspěvek od powder »

powder píše:Já osobně jsem EG (no. 2) nakrmil trochu živěji...
motor: Turnigy 3632 1200KV
regulátor: TURNIGY Sentry 40amp
aku: ZIPPY 1800mAh 40C/5C
servo VOP: BlueBird BMS-380MG
servo SOP: Hitec HS-81
serva křidélek: 2x Hitec HS-55
serva klapek: 2x HXT900
kužel Pohodalet 57mm trámec
Listí Aeronaut - 10x6
+ plovoucí, odnímatelná výškovka; po celé délce uhlíkem vyztužený ocas

Tak jsem dnes provedl testovací let s EagleTree, otáčkoměrem a výškoměrem na palubě... Naměřené údaje mě mile překvapily...

Na plný plyn bere po odlehčení jen 32A - příkon 350W. Otáčky drží kolem 9800RPM, účinnost pohonu vychází na krásných 75%...
A hlavně - stoupá kolmo vzhůru s ustálenou rychlostí na 11 m/s 8)
Maximální letová hladina naměřena v 450m, optimální (vzhledem k velikosti modelu) je 220 - 280 m ...

Zase mě EG začal bavit ;-)
XXX
Kontaktovat uživatele:

#563 Příspěvek od XXX »

Otazka pre majitelov EGPro. Vosiel by sa do EGeho tento akumulator?
http://www.iminitra.sk/index.php?action ... az=Skladom

..samozrejme bez uprav,bez vyrezavania..
Tento tyzden ho budem objednavat a porad uz aj nejaku lipol k nemu objednam tak preto sa pytam..
dakujem :wink:
powder
Kontaktovat uživatele:

#564 Příspěvek od powder »

25mm tloušťka je asi tak maximum, co lze zasunout do šachty trupu bez řezání a rozšiřování... Pokud se při stavbě nepoužijí plastové držáky konektorů ke křidélkům, tak ještě získáš 2-3mm k dobru.
Ale vyřezat trup (rozšířit otvor pro baterku) není složitý stavební zásah ;-)

EDIT: co tam máš za výbavu? Mě se ta baterka zdá naprosto zbytečně kapacitně, vahou (i cenou) předimenzovaná. Do glidera je vhodná nějaká 1500 - 2200 mAh podle tvrdosti ("céček").
Za 6 let jsem vystřídal několik gliderů (je to moje srdcovka) a výkonově mě uspokojila až výbava uvedená ob jeden příspěvek výše... Za třicet sekund jsi nahoře a pak deset, dvacet, třicet... minut kloužeš :-D
(Předpokládám, že nejsi z Čech? ;-))
XXX
Kontaktovat uživatele:

#565 Příspěvek od XXX »

powder píše:25mm tloušťka je asi tak maximum, co lze zasunout do šachty trupu bez řezání a rozšiřování... Pokud se při stavbě nepoužijí plastové držáky konektorů ke křidélkům, tak ještě získáš 2-3mm k dobru.
Ale vyřezat trup (rozšířit otvor pro baterku) není složitý stavební zásah ;-)

no fajn..
henta baterka hyperion ma hrubku 29mm :(
Inak v tomto vlakne som cital od viacerych uzivatelov ze tato baterka je pre EGeho ako stvorena,ze tam presne zapadne

ta ma tiez hrubku 29mm,tak zeby boli na tychto erach rozdielne sachty pre acuu? :idea:
A tie plastove drzaky neplanujem davat,radsej dam dlhsiu predlzku k servu priamo od prijmaca.. kolko bude treba asi tak nevies? mohol by si mi to zmerat? pocitam 30-40 cm
XXX
Kontaktovat uživatele:

#566 Příspěvek od XXX »

powder píše:EDIT: co tam máš za výbavu? Mě se ta baterka zdá naprosto zbytečně kapacitně, vahou (i cenou) předimenzovaná. Do glidera je vhodná nějaká 1500 - 2200 mAh podle tvrdosti ("céček").
Za 6 let jsem vystřídal několik gliderů (je to moje srdcovka) a výkonově mě uspokojila až výbava uvedená ob jeden příspěvek výše... Za třicet sekund jsi nahoře a pak deset, dvacet, třicet... minut kloužeš :-D
(Předpokládám, že nejsi z Čech? ;-))

uz som asi nasiel najvhodnejsie riesenie :P

podla mna idelna,pomer cena /vykon / hmotnost..

ja pocitam ze budem nahore za 10-15sekund :lol: (pojde tam AXI 2820/12 a vrtula Aeronaut 11x6 ) ,tah motora potom vychadza okolo 1350g..
ale to je alternativny pohon z Elipsoida,s tym budem lietat max. na pol plynu,cucne si to okolo 18-20 A 8)
Takze ma caka mooc dlhe polietanie s tymto krasavcom :wink:
jooo som zo slovenska heh
powder
Kontaktovat uživatele:

#567 Příspěvek od powder »

XXX píše:ja pocitam ze budem nahore za 10-15sekund :lol: (pojde tam AXI 2820/12 a vrtula Aeronaut 11x6 ) ,tah motora potom vychadza okolo 1350g..

Podobné motorizace už mám také "za sebou". Pro EG se nehodí. Tedy - létat to bude - a dobře, ale už je motor moc těžký. Musíš dovažovat zadek, nebo baterky cpát úplně dopředu (pak ti může být fuk, že šachta je úzká). Má malé točky (1000KV), takže s 11x6 mu nedá rychlost...
Uvidíš v praxi - docela by mě zajímala reálná stoupavost - ale na těch 15-20s nahoru zapomeň, spíš x2 ;-)

(Já mám se 100g pohonem tah 1400g, letovka je 780g!, stoupání 11m/s, odběr 30A s tvrdým tříčlánkem...)
XXX
Kontaktovat uživatele:

#568 Příspěvek od XXX »

powder píše:
XXX píše:ja pocitam ze budem nahore za 10-15sekund :lol: (pojde tam AXI 2820/12 a vrtula Aeronaut 11x6 ) ,tah motora potom vychadza okolo 1350g..

Podobné motorizace už mám také "za sebou". Pro EG se nehodí. Tedy - létat to bude - a dobře, ale už je motor moc těžký. Musíš dovažovat zadek, nebo baterky cpát úplně dopředu (pak ti může být fuk, že šachta je úzká). Má malé točky (1000KV), takže s 11x6 mu nedá rychlost...
Uvidíš v praxi - docela by mě zajímala reálná stoupavost - ale na těch 15-20s nahoru zapomeň, spíš x2 ;-)

(Já mám se 100g pohonem tah 1400g, letovka je 780g!, stoupání 11m/s, odběr 30A s tvrdým tříčlánkem...)

Ja viem ze sa nehodi,ale musim improvizovat.. Ten motor Axi nemam v zaujme hodit do sufliku,dal som zanho nemale peniaze a treba ho nejak vyuzit :idea:
Do Elipsoida pojde motor MVVS,doteraz tam bol ten Axik..
A co je tazke??? myslis tych 50g navyse? no a nech,este aj zavitovka pojde do spojky kridel to je dalsich 150g :wink:
(na letisku mal jeden pan EGeho s motorom RAY C3542/05,ten ma tusim 140g,aku nejake 2500-ky a parada,isiel kolmo ku hviezdam :) )
Ja s vahou urcite bojovat nebudem,teda myslim co najnizsiu hmotnost aby malo,mame tu krasny svah a tam budem chodievat dost casto,samozrejme ziadne extremy,lietat budem iba pri slabsom vetre tak do 5m/s..
Zadek dovazovat,hm no problem,to sa vyriesi hned pri stavbe ked bude vsetko predbezne osadene nanecisto,ze pred zlepenim trupu dam do ocasu zavazie, ale toto som uz pisal v inom vlakne ( EG-Pro vs. Sonic 185 ).
A baterky cpat dopredu? :lol: to uz koli comu? ..ked je lietadlo tazke na nos tak sa posuvaju dozadu pokial viem.. ale to ja nebudem riesit vobec posuv accu, to viem naisto..
Inak o rychlost mi ani tak nejde,predsa je to nejak dimenzovane ero,je stavane na pomalsie lety,koli tomu su tam aj tie bodky na tej pene aby letelo pomalsie a stabilne.. aa samozrejme to neni ziadny hotliner :wink:
Mne ide skor o priebojnost vo vetre na poli a na svahu,nepotrebujem aby mi lietadlo cuvalo :D
A k tomu stupaniu a rychlosti: to by vyriesila alternativna vrtula Aeronaut 10x7: tah okolo 1kg, 8300ot/min, odber 22A, vykon na vrtuli 245W, letova rychlost 90km/h.
Ked budes nadalej protestovat tak tam supnem vrtulu z Elipsoida aeronautku 12x9 a mozem aj tehly na kridlach vozit :wink:
powder
Kontaktovat uživatele:

#569 Příspěvek od powder »

Tak mě je trochu buřt (jako safaládka :lol:) jak bude létat. Ale osobně bych motor neobtěžoval jinou vrtulí jak 12x9, pokud ji tedy máš k dispozici :wink:
A nezapomeň poreferovat jak to létá - ideálně změřit stoupavost - na té se pohon nejlépe projeví...
XXX
Kontaktovat uživatele:

#570 Příspěvek od XXX »

powder píše:Tak mě je trochu buřt (jako safaládka :lol:) jak bude létat. Ale osobně bych motor neobtěžoval jinou vrtulí jak 12x9, pokud ji tedy máš k dispozici :wink:
A nezapomeň poreferovat jak to létá - ideálně změřit stoupavost - na té se pohon nejlépe projeví...

haha :D no ved o to mi predsa ide :twisted:
ale nie vsetko v norme :wink:
no k dizpozici mam hned niekolko variant, a to 12x6,5..12x8..12x9 ,vsetko su AE..
Tu mensiu vrtulu som chcel dat koli setreniu akumulatora,s tymto pohonom by to pekne papalo energiu a takisto by sa aj regl. dost zatazoval,s tu 12x9 to je tak na hrane,regulator ma iba 40A..

co som pozeral akurat v motorteste na tohoto axika,tak podla mna by bola najlepsia a najucinejsia vrtula 12x7:
tah 1340g, 7860ot/min , prud 22A , let. rychlost 85km/h , cisty vykon 245W.. a to iba pri napäti 11,1V.. cerstvo nabita sada ma nieco cez 12,6V Co ty nato??? 8)

edit: sakra ale v nasich esopoch taku vrtulu od AE ani nemaju :?
to uz mozem rovno pouzit tu 12x6,5... to bude celkom podobne ako ta 12x7
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“