mig 480 Race + prevodovka pre Easy Glider Electro od MPX?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od Dawie »

Zdravím,

plánuji koupi EGE. Při čtení diskuzí se dost omílá menší stoupavost a s tím tedy spojená výměna mototru. Rád bych toto udělal rovnou při stavbě. Akorát jsem z toho už docela zblblý. Elektrika mi nic moc neříká...:-(

Takže bych prosil o radu/znal váš názor na následují konfiguraci:

:?: Mototr - Permax 480/7,2 s původní převodovkou (alternaitvně by snad šel i MIG 480/7,2 Race; SPEED 480/7,2 by taky šel, ale má širší hřídel, takže by se musela asi měnit i převodovka). Stříďák nechci - toho je do větroně podle mne škoda a stejně bych asi nezvládl montáž. A to nehledě na cenu... :!:
Jak tam padne ten silnější motor? Je trochu delší... resp. je potřeba dělat úpravy trupu? - S modely teprve začínám, takže stavbu ještě nemám v krvi/rukách :D
:?: Vrtule - Cam Folding komplet 10x8 toliko v diskuzích vzpomínaná (utáhne ji 480ka?)
:?: Regulátor - Jeti JES 20 (bude stačit 20ka?)
:?: Baterie - NiMH 9,6/1300 GP 8čl (asi by byly lepší 3S Li-Pol - ale to už by pro mne byla dost velká investice - nemám na ně nabíječku). Kdesi jsem viděl i GP 2000AFHR mAh 8čl , ale to už by bylo asi dost a taky těžké.
Jaký by byl asi čas mot. letu? Teda jestli má někdo zkušenosti...popř i s jinou baterkou NiMH

Serva - doporučovaná HS-55 a HS-81
Přijímač - Jeti 5 MDP
eset

#62 Příspěvek od eset »

Ahoj, veskere vypocty co se tyce odberu, doby letu, tahu atd. umi tento programek (resp stranka), tak to tam vsecko nahazej a nech to spocitat, urcite to pomuze ...

http://brantuas.com/ezcalc/dma1.asp

Par rad:
-pokud v tech seznamech nenajdes tvuj typ (napr baterie), vol co nejpodobnejsi

-do pole gear ratio se uvadi jen prvni udaj prevodu tzn v EG je prevodovka 3,3:1 - napises tam 3.3 (pozor, je to s teckou a nes carkou)

-vrtuli vol Thin Folding (tim si nejsem jistej, ale mela by to byt sklopka)
Easy Glider Electric
Super Zoom 4D
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od Dawie »

Dík, tak jsem to zkusil, ale moc z tech vysledku nejsem moudrej :-(
No prostě mi ty parametry jako nováčkovi nic moc neříkají. Ale zdá se mi, že je to vpohodě....Ale možná to taky blbě chápu.
Docela mě překvapily hodnoty proudu...jsem čekal větší
Časy by snad i mohly souhlasit.
Co znamenají ty dlaší parametry se spíš jen domnívám :-)

Hlavně mi jde o to, jestli se to pro začátečníka vyplatí překopat (při stavbě) a nebo nechat originál příslušenství a když tak to kuchnout časem... a hlavně si takto elaborováním neodvařit vybavení :?

Tohle by snad mělo odpovídat originál. příslušenství...
Obrázek

...vyměněný motor, původní vrtule (nevím její parametry přesně)
Obrázek
Výměna motoru i vrtule
Obrázek
eset

#64 Příspěvek od eset »

Pokusim se to vysvetlit, kdyztak me nekdo opravte:

Motor Amps - tady je to jasny, proudovy odber motoru
Watts Out - Vykon motoru (U*I)
Prop Static Thrust - staticky tah vrtule pri dane konfiguraci - 1oz = 28,3g (tusim)
Efficiency - ucinnost motoru pri dane konfiguraci
Motor RPM - otacky motoru
Prop RPM - otacky vrtule (toci min diky prevodovce)
Prop Pitch Speed - myslim ze rychlost krajnich bodu vrtule (netusim)

Co je dulezity:

1) Proudove zatizeni - podle toho vybiras regulator, vzdy to chce nejakou rezervu

2) Staticky tah - toto ukazuje silu motoru + vrtule + baterek, pokud je staticky tah vetsi nez vaha letadla, letadlo muze stoupat kolmo vzhuru coz u vetrone neni potreba. Obecne plati tato umera

1W=3g 3D acro
1W=5g acro
1W=7,5g ala Piper
1W=10g glider

(zdroj HVP Modell)

tzn. ege vazi nejakych 800g v letu, takze dostacujici by mela byt konfigurace s 80W vykonu. Na nizsi to samozrejme leti taky, ale je to velice line a stoupa to opravdu pomalu (viz zakladni konfigurace 400/6V)

Naproti tomu vsemu je muj nazor ten ze by sis tam mohl na zacatek nechat zakladni konfiguraci a nic nepredelavat a teprve az se s letadlem seznamis a dostanes ho do ruky vymenit motor za neco sviznejsiho a take drazsiho :twisted:
Easy Glider Electric
Super Zoom 4D
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od Dawie »

Díky,

zas jsem o něco chytřejší :lol:

Rada začít se základním vybavením je určitě dobrá. Jediné, čeho se trochu bojím, je pak ta následná výměna motoru. Aby to taky nebyl poslední zásah pro to letadlo :-( Žeby se mi ho pak chtělo celého párat... :?

No uvidíme, zatím to není až tak aktuální (ale snažím se získat informace dopředu). Mezitím snad dodělám samokřídlo a budu se učit s ním...
eset

#66 Příspěvek od eset »

Ja prave ted taky resim problem co do ege dat za motor a nejak se mi to nedari, kazdopadne zasah to nijak radikalni nebude, motor jde vyndal lehce, regulator taky, a baterie taky, nic z toho neni na pevno takze vymena nebude problem
Easy Glider Electric
Super Zoom 4D
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od Dawie »

No jo, ale musíš rozpárat trup, ne?

Jo a nevíte, jak je to s tou vrtulí Cam Folding komplet 10x8? pasuje na hřídel té původní převodovky? Kdesi jsem snad četl, že se musela trochu odvrtávat. To si nejsem jistý, zda-li bych se trefil narovno; aby to pak neházelo :-(
eset

#68 Příspěvek od eset »

vse je vyresene tak ze tru parat nemusis, motor se zasunuje do spicky pres kabinu, takze ho pak jen vysunes, regulator mas volne (prilepen nebo jinak uchycen) v kabine a baterka se taktez da vyndat velkmi lehce...

Jinak si zjisti (zmer) prumer hridele na te prevodovce a potom se treba pri nakupu zeptej, na jaky prumer je ta vrtule
Easy Glider Electric
Super Zoom 4D
Hans
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od Hans »

Časem se chci odhodlat také k upgradu pohonné jednotky pro EGE, jako Dawie, ale jinak osobně se přikláním k názoru, který napsal Eset - pro první starty než člověk jak se říká dostane řízení do ruky je lepší nechat originál vybavení (pohonnou jednotku + orig.převodovku s vrtulí, protože kdyby to bylo přeci špatné, tak by to firma Multiplex ani mezi lidi nevypustila, to by si zkazila reputaci), a to je i můj případ, nechávám originál motor s převodovkou + regl. JETI JES 020 a později jednoduše motor vyměním, podle průměru hřídele nového motoru pořídím i lepší sklopnou vrtuly.

Brácha mi naplánoval na upgrade na stříďák AC Mega 16/15/6 , který již doma máme včetně regulátoru. Do EGE vlepíme do čumáku přepážku určenou přímo pro tento motor (vykuchanou ze starého rozbitého modelu) a do ní Megu chytneme.

Zajímavá jsou ale i jiná řešení, která již na různých místech diskuze padla. Někde jsem četl o používání motorů AXI řady ??.. a dokonce Roton 200W. Tam si myslím, že uchycení bude potřeba prokoumat, ale nepochybuji o tom, že to vykoumat jde a že si s tím již úspěšně někdo létá.

Na druhou stranu existuje celá řada jiných elektrovětroňů, které se přímo na lepší motory a letové výkony staví a prodávají, přeci jen EGE je školní a rekreační model, který nidky nebude podávat super výkony. To bychom se mohli začít bavit o tom, jak EGE vyhladit profil křídla pro rychlejší proudění vzduchu atd. :D

Toť jen a pouze můj osobní názor na celou věc ... 8)
eset

#70 Příspěvek od eset »

Ja uz sem konecne vyresil jaky pohod do ege zvolim... uz to mam doma a uz se to stavi, az to postavim a zaletam tak o tom napisu clanek na www.rcserver.cz, tak se pak muzete juknout. Jinak moje setsava bude:

AXI 2808/24
sklopka 8x6
LiPol 3s 1320 mAh

Dalsi podrobnosti, prubeh stavby vcetne fotek atd v clanku 8)
Easy Glider Electric
Super Zoom 4D
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od Avenger »

Moc pěkné stránky o EasyGlider Electric http://uscaero77.free.fr/_avion/easyglider/index.htm. Sice jsou francouzky, ale je tam spousta fotek jak zabudovat stříďák do EG, videa, ...
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
radekc

EG

#72 Příspěvek od radekc »

<!-- /whwsxuir271/err.403/redir/rcmania/robot -->
Naposledy upravil(a) radekc dne pát 28.06.2013 14:36, celkem upraveno 1 x.
radekc

EG

#73 Příspěvek od radekc »

<!-- /whwsxuir271/err.403/redir/rcmania/robot -->
Naposledy upravil(a) radekc dne pát 28.06.2013 14:36, celkem upraveno 1 x.
Kovboj

Re: EG

#74 Příspěvek od Kovboj »

radekc píše:Zítra si jdu pro EG - verze bez pohonu, dostane stříďák a lipolky, dám si s ním práci, nabarvím, nainstaluju osvětlení, atd.. Doufám že mi tentokráte už neuletí(dodnes nenalezen).
:idea:

Mám takový pocit, že jsem někde četl že EGE a EG se liší víc než jen že v jednom motor je a ve druhém ne - že mají podstatně jinou předku konstrukci trupu. Takže abys pak neměl problém tam nějak rozumně přidělat motor...
Čop
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od Čop »

Včera jsem to porovnával v krámě. Rozdíl tam je ale myslím že to půjde. Já ho mám s AXI 2808/24 a LiPol. Lítá to jak raketa :D
Spíš lítač než stavěč...
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“