Měření pohonu klešťovým ampérmetrem.

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Speedy
Kontaktovat uživatele:

Měření pohonu klešťovým ampérmetrem.

#1 Příspěvek od Speedy »

Nemáte někdo zkušenosti s měřením odběru pohonu klešťovým ampérmetrem? Myslím tím DC na kabelu od baterky. Jde mi o to, jak moc relevantní bode výsledek a jak moc ho ovlivňují pulzy od spínání regulátoru.
fany

#2 Příspěvek od fany »

Měřil jsem DC klešťákem DT-9701 sestavu regulátor JETI Advance 30 PRO SB a motor AXI 2814/16. Po vynásobení průměrného proudu a času běhu motoru jsem se dostal na téměř shodnou kapacitu jakou následně nabíječ dodal do akumulátoru. Odchylka určitě menší než 10%.
Je ale pravda, že plyn byl naplno, a tam těch impulsů zdaleka nebude tolik jako při polovičním plynu. Závěr: proudové impulsy při komutaci měření téměř neovlivnily.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Speedy »

Díky, jde mi hlavně o to maximum, kvůli kontrole pohonu. Mám možnost si půjčit měřák PROVA 6601, tak jsem chtěl vědět, jestli to má smysl.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Abu »

Na overeni max proudu pri plnem plynu to bude vpohode.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Nakadah »

Potvrzuji Abuovo potvrzeni :D na zmereni max proudu pri plnem vykonu to zcela postacuje. Nak
Abu
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Abu »

Navic jsem koukal, ze tenhle merak neni zadna "hracka z OBI" za par stovek, umi to True RMS atd.., ten by mel davat velmi slusne vysledky.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Speedy »

Jo, je to taková lepší hračka, ale určená na větší výkony (nejmenší rozsah 200A, 100kW).
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Nakadah »

Ja mam jenom ten maly DT-9701 a meri celkem presne. Pouze proudy pod 1A uz nema cenu merit, zacina to slusne kecat. Ale zase je to fajn nejenom na modely. Clovek si zmeri treba startovaci proudy u motorky, u auta. Tudle me zlobil starter u motorky, moc to netocilo a hrozne zralo. Naprazdno bez svicek starter bere 50A, normalne do komprese pak 80A jenze tedy ta bestie zrala 180A :D inu zkrat uvnitr starteru. A ja uz nadaval ze je zase baterka naprd...

Nak
koko
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od koko »

Asi to nebude vhodne pro tenhle pripad, ale pokud je treba merit male proudy na velkem rozsahu, tak se proste ovine vodic vicekrat okolo klesti a vysledek se podeli poctem zavitu.
JMalik

Re: Měření pohonu klešťovým ampérmetrem.

#10 Příspěvek od JMalik »

Speedy píše:Nemáte někdo zkušenosti s měřením odběru pohonu klešťovým ampérmetrem? Myslím tím DC na kabelu od baterky. Jde mi o to, jak moc relevantní bode výsledek a jak moc ho ovlivňují pulzy od spínání regulátoru.

Pro zde uvažovaná měření pohonů je to jediná použitelná metoda pro laiky.
základ je
- ss klešťák
- měřit na vodiči k aku, ne k reglu
- pokud to přístroj umožňuje vynulovat ho v připojeném obvodu při nulovém proudu
- měřit jen při plném plynu
JMalik

#11 Příspěvek od JMalik »

koko píše:Asi to nebude vhodne pro tenhle pripad, ale pokud je treba merit male proudy na velkem rozsahu, tak se proste ovine vodic vicekrat okolo klesti a vysledek se podeli poctem zavitu.

Tady to nejde, příliš to zkresluje výsledek. Omotáním většinou spotřebuješ delší vodič než je potom použitý, vliv má i to, že vytvoříš vlastně tlumivku (to ,že je v ss obvodu není tak docela pravda)
prtkin

#12 Příspěvek od prtkin »

ahoj kluci a můžete mi nějaký takový měřáček doporučit?
Vzlétnout můžeš,ale přistát musíš!!
Tak hurá do vzduchu!!!!!
letuschopné:Me 109 12,7ccm,Fokker DIIV 3,5ccm,ION +Pro Roton 400,IL-2 4,6ccm
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Nakadah »

prtkin> DT-9701 , Nak
koko
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od koko »

Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“