SIG Smith Miniplane - stavba

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Kerberos »

to malvin : nevím teď co bylo "spar pieces" ale určit jsem předem brousil jen minimálně. zrovna tak jako jsem nic nevyztužoval a pořád to drží v kupě :-D na ASP 7,5ccm
kulko

#32 Příspěvek od kulko »

Neviem ako u ostatných modeloch z tejto stavebnice, ale mne po troch pristátiach na trávu povolili hranoly uchytenia podvozku. Dodatočne som to spevnil vlepením trojuholníkových výztuh a je to v pohode. Preto odporúčam spoje týchto hranolov vyztužiť už pri stavbe trupu.
malvin

#33 Příspěvek od malvin »

Já si to nakonec krásně zbrousil spojené dohromady (myslim všechny ty profily) a musím říct, že stavba křídla pak byla lahůdka. Všechno do sebe krásně zapadá, minimum dobrušovaní :) Což je po dlouhé době změna a hned je ta práce o něčem jiném. Spoje jsem na středu křídla spojil epoxidem:
Obrázek

Musím si ale na další práce koupit jiný epoxid. Tenhle s kovovým plnidlem se mi nelíbí, sice dobře drží, ale ta černá bije vždy do očí.

No nakonec tu postnu i další fotky ze stavby horního křídla. Enjoy it...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Další práce až po víkendu...už teď se na to těším, muhehehe

To Kerberos: no já uvažuji nad tím vyztužením cowlu. V návodu to doporučují, ale já s tím laminovávním nemám žádné zkušenosti. Navíc by mi to bez něj mělo líp pasovat na trup. Tohle bude ještě dilema. Proto jsem se také pustil dříve do křídla :twisted:

Neviem ako u ostatných modeloch z tejto stavebnice, ale mne po troch pristátiach na trávu povolili hranoly uchytenia podvozku. Dodatočne som to spevnil vlepením trojuholníkových výztuh a je to v pohode. Preto odporúčam spoje týchto hranolov vyztužiť už pri stavbe trupu.

Muzes to vyfotit? Neco jsem o vyztuzeni podvozku cetl na zahranicnich forech, take tam meli nejake komplikace. Tak bych se rad poucil. Dík
kulko

#34 Příspěvek od kulko »

pozri si výkres trupu, kde sú hranoly na uchytenie podvozka. do rohov bočnica-hranol vlep trojuholníkové výztuhy. ja som na to použil odrezky čo zostali po výplni koncových oblúkov krídla.
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Kerberos »

to malvin : kryt jsem nelaminoval, nějak mi to nepřišlo důležitý. jediné co mi moc nedrželo byly botičky, na trávě se mi půlily tak jsem je sundal, jinak s podvozkem problém nemám, a nevyztužoval jsem ho, pro dobrej pocit si tam trojuhelníček nalep, jen si myslim, že když s tim praštíš tak, aby měl podvozek vypadnout, tak trojuhelníček nepomůže. křídlo a prakticky všechno jsem lepil disperznim lepidlem, epoxy jsem použil na přepážku, na špalíky podvozku a křídla. a sem tam vteřiňák
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Kerberos »

a co jsem ještě ošidil, mezikřídelní vpěry nemám na šroubky, ale jen nasunutý do dírek. byl jsem línej.
malvin

#37 Příspěvek od malvin »

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tady jsem vlepil epoxidem hardwood špalek, akorát jsem do něj já blbec zapomněl předem vyvrtat otvory pro nylonové šrouby :( . Na zahraničním fóru ty otvory mají někteří skrz celé křídlo, tedy i skrz horní krycí balzu.
Z návodu jsem pochopil, že mám takhle tu díru vyvrtat taky (v té krycí balze ještě před přilepením hardwoodu), ale zase tam není zmíňka o vyvrtání díry v hardwoodu. Proto jsem ji také neudělal :( Žeby chybka v návodu?
Je teda nutná díra skrz?
Obrázek
kulko

#38 Příspěvek od kulko »

chyba v návode nieje. otvory v hornom poťahu krídla sú len dočasné. po vyvŕtaní otvorov v baldachýne krídla sa zaslepia balzou.
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Kerberos »

a já jsem žádné otvory v horním potahu nedělal, napřed jsem si vyvrtal díry do hranolků, zelepil tam radši matice, pak zalepil hranolky do křídla a potom teprve potahoval balsou. napřed to chce zkusit nasucho, popřemejšlet a potom teprve lepit
bedaa
Kontaktovat uživatele:

Baldachýn

#40 Příspěvek od bedaa »

Nazdar kolegové modeláři tak sem se asi po pěti letech vrátil k dodělání miniplanu, Semve fázy kdy musím přilepit překližku nabaldachýn , jen mi ten epoxit nějak na tom nedrží. Jestli mohu napište jakstetodelali. Díky. :roll:
Lítám si pro radost
AR1
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od AR1 »

To myslíš překližku mezi ty dvě žebra v horním křídle?
http://ar1.rajce.idnes.cz/
bedaa
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od bedaa »

AR1 píše:To myslíš překližku mezi ty dvě žebra v horním křídle?

Jo jo přesně tak, ještě jedna čím ste lepily kryt motoru??
Lítám si pro radost
bedaa
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od bedaa »

Tak už sem to vyřešil.Ale díky za rady.
Lítám si pro radost
AR1
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od AR1 »

bedaa píše:Tak už sem to vyřešil.Ale díky za rady.

Sorry :D

Pokud by ti nedržel epoxid na dřevě,chyba v epoxidu!
Kryt jsem slepil vteřiňákem pomocí přidaného "límce" který jsem si udělal na spojovacích hranách.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
bedaa
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od bedaa »

Lítám si pro radost
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“