rozhodnul jsem se pro stavbu výše uvedeného "kousku" Kranich II o rozp. 3,6m a chtěl bych vás poprosit o vaše názory a rady... Pro vás to bude malina a mě to pomůže tento můj zatím největší konstrukční model dotáhnout ke zdárnému konci bez zbytečných chyb. Můj poslední "větší" konstrukční model byla Leticie a je tomu už hodně let...
Pomůžete mi?
Stavím to podle tohoto plánu:
http://picasaweb.google.com/RiMr71/KRAN ... 6557001234
ještě než ho začnu vektorovat pro NC frézu, chtěl bych si vyjasnit třeba toto:
- mám ten trup stavět "nastojáka" rovnou celý, na kozách na hlavních podélných rovných nosnících (10x3), nebo "naplacato na stole" po půlkách? Kdybych to dělal po půlkách, jednak bych ušetřil materiál (menší odpad) a druhak snáze dosáhnu na rovném stole souměrného trupu, přepážky snadno upravím pro říznutí na půlky, akorát nevím spodní dlouhý nosník v ose, mám v každé půlce zalepit nosník o polovičním průřezu a pak při slepení půlek k sobě dosáhnu výsledného průřezu, nebo mám půlky lepit bez tohoto nosníku a vlepit tam výsledný průřez až po slepení půlek?
- stačí při lepení dvou zrcadlových půlek k sobě, přepážky k sobě jen přilepit natupo a pak to spojit ještě balzovým potahem, nebo doporučujete ještě spoje přepážek přelepit nějakými výztuhami?
- mám vlastně v případě lepení dvou půlek potahovat balzou ještě když je půlka "připláclá" na stole (pak bych musel spodní nosník vlepit poloviční už do půlek), nebo potahovat až celý trup po slepení dvou koster/půlek trupu?
- jaký materiál mám zvolit na přepážky? Tloušťka přepážek vychází 3-4 mm (plán má poměrně tlusté čáry) a tloušťku přepážek a průřezy lišt si musím zvolit před vektorováním
- jak silný mám počítat balzový potah trupu? A stejný po celé délce, nebo počítat se zmenšující se tloušťkou směrem dozadu?
- v plánu není vůbec zaznačen vlečný háček, ani jeho pozice, mám počítat s jednou pozicí a kde před těžištěm, nebo více pozic?
- z jakého materiálu mám udělat "lyžinu" ve které případně bude i háček? Stačí "obyčejná" letecká překližka? Podle plánu tloušťka vychází na 4mm.
Zatím mě napadá toto k trupu, určitě toho bude časem víc.
Děkuju moc za případnou pomoc!
RiMr.