Pomožte radami se stavbou Kranich II 3,6m :-)

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Pomožte radami se stavbou Kranich II 3,6m :-)

#1 Příspěvek od RiMr »

Ogaři,
rozhodnul jsem se pro stavbu výše uvedeného "kousku" Kranich II o rozp. 3,6m a chtěl bych vás poprosit o vaše názory a rady... Pro vás to bude malina a mě to pomůže tento můj zatím největší konstrukční model dotáhnout ke zdárnému konci bez zbytečných chyb. Můj poslední "větší" konstrukční model byla Leticie a je tomu už hodně let... :)
Pomůžete mi?
Stavím to podle tohoto plánu:
http://picasaweb.google.com/RiMr71/KRAN ... 6557001234
ještě než ho začnu vektorovat pro NC frézu, chtěl bych si vyjasnit třeba toto:
- mám ten trup stavět "nastojáka" rovnou celý, na kozách na hlavních podélných rovných nosnících (10x3), nebo "naplacato na stole" po půlkách? Kdybych to dělal po půlkách, jednak bych ušetřil materiál (menší odpad) a druhak snáze dosáhnu na rovném stole souměrného trupu, přepážky snadno upravím pro říznutí na půlky, akorát nevím spodní dlouhý nosník v ose, mám v každé půlce zalepit nosník o polovičním průřezu a pak při slepení půlek k sobě dosáhnu výsledného průřezu, nebo mám půlky lepit bez tohoto nosníku a vlepit tam výsledný průřez až po slepení půlek?
- stačí při lepení dvou zrcadlových půlek k sobě, přepážky k sobě jen přilepit natupo a pak to spojit ještě balzovým potahem, nebo doporučujete ještě spoje přepážek přelepit nějakými výztuhami?
- mám vlastně v případě lepení dvou půlek potahovat balzou ještě když je půlka "připláclá" na stole (pak bych musel spodní nosník vlepit poloviční už do půlek), nebo potahovat až celý trup po slepení dvou koster/půlek trupu?
- jaký materiál mám zvolit na přepážky? Tloušťka přepážek vychází 3-4 mm (plán má poměrně tlusté čáry) a tloušťku přepážek a průřezy lišt si musím zvolit před vektorováním
- jak silný mám počítat balzový potah trupu? A stejný po celé délce, nebo počítat se zmenšující se tloušťkou směrem dozadu?
- v plánu není vůbec zaznačen vlečný háček, ani jeho pozice, mám počítat s jednou pozicí a kde před těžištěm, nebo více pozic?
- z jakého materiálu mám udělat "lyžinu" ve které případně bude i háček? Stačí "obyčejná" letecká překližka? Podle plánu tloušťka vychází na 4mm.

Zatím mě napadá toto k trupu, určitě toho bude časem víc.
Děkuju moc za případnou pomoc!
RiMr.
diablotin

#2 Příspěvek od diablotin »

já osobně bych trup udělal vcelku.neměl by to být takový problém s ohledem na to že má tu podélnou výztuhu v jednom směru.
potah trupu bych asi volil postupně se ztenčující aby jsi nemusel moc dovažovat-čumák až po křídlo tak 3mm balzou a ocas 1,5mm
lyžinu bych udělal nejlépe z jasanu.sehnat někde jasanovou dýhu a slepovat lyžinu z jednotlivých proužků.Případně by šel použít topol nebo nějaké podobné tvrdší dřevo.
kam dát háčky ti moc neporadím ale jako základ bych viděl určitě do čumáku.
Jinak bylo by možné se s tebou domluvit na výřezech???pokud to budeš dělat na fréze neměl by to být takový problém.
Naděje umírá až po nás.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od RiMr »

Děkuju moc za rady!
Trochu jsem myslel stavbou trupu po půlkách na úsporu materiálu, přece jen se půlky přepážek (a jsou to slušné placky) snáz vyskládají s menší odpadem. Ale j epravda že tíhnu spíš ke stavbě podle plánu s minimem úprav, tedy s celými přepážkami, tedy s trupem vcelku. Z jakého materiály myslíš že bych ty přepážky měl říznout? A ze stejného všechny, nebo směrem dozadu lehčí materiál? Tedy od čumáku za křídlo třeba finská letecká 3mm a odtud dozadu sendvič finská/balza/finská o výsledné tloušťce 3mm?
Yarousch který to bude řezat určitě rád řízne i další výřezy, ale musíš se domluvit s ním, furt do té frézy strká nějaké prachy tak mu nechci něco smlouvat. Ale je to hodný kluk, určitě se s ním domluvíš :-)
Je i členem RCManie, uživatel Yarousch, tak mu zkus poslat PM a domluvit se s ním.
JMalik

#4 Příspěvek od JMalik »

Trup bych stavěl najednou, protože to při troše pečlivosti zvládneš a víš o co jde. Na aerovlek musíš dát normální vypínací háček do čumáku. Lyži - ideál ten jasan, nebo si vytvoř "kompozit" - na povrch dřevo, uvnitř sklo. Pokud to budeš chtít vlekat navijákem, (nebo ručně) , přišroubuješ zespodu na lyži něco vyfrézovaného (vypilovaného) z duralu.
diablotin

#5 Příspěvek od diablotin »

podle mě by stačila dozadu překližka 2mm slepením sendviče moc hmotnosti neušetříš a je s tím spousta práce.
a přepážky které drží křídlo bych ratši uděl z 5mm překližky
díky za kontakt zkusím se sním spojit
Naděje umírá až po nás.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od RiMr »

Super, díky moc kluci.
Ještě mám dotaz, dokážete odhadnou kolik se u takového modelu (předp. hm. 5 - 5,5kg) bude dovažovat?
Protože pak jsem přemýšlel nad tím, udělat dva čumáky. Jeden klasický "dutý" s olovem (EDIT: a vypínacím háčkem), druhý jakýsi "powerpack", který by obsahoval střídavý elektropohon se sklopkou dostatečný pro stabilní stoupavý let v případě létání bez navijáku či vlečné... Myslíte že to je úplná hova*ina a nemám vymýšlet blbosti :-) nebo se vám to nezdá jako úplná blbost...? Musel bych s tím samozřejmě počítat už při vektorování, že bych prostě ten tupý čumák udělal přirubovatelný na "motorovou" přepážku... Stejně musí být ten čumák dostatečně dimenzovaný, když tam bude háček na aerovlek s vypínáním (to musím ještě někde naštudovat, jak se to řeší). A když by někdy k realizaci powerpacku došlo, by bych na to připraven...
tks
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od tks »

ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od RiMr »

Ó jé...
Vidím že jsem zase "objevil Ameriku" :D :D

Přesně něco takového! :)
JMalik

#9 Příspěvek od JMalik »

Tohle by sem šlo úplně super. Hlavně když časem zjistíš ty omezenější možnosti vlekání, tak s tímhle vždycky odstartuješ a pořád můžeš mít maketu.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od RiMr »

Kluci, vy máte s těma velkýma érama zkušenosti... Dá se s takovým 3,6m 5,5kg kluzákem s nějakým tím powerpackem (cárará 600W?) startovat "z ruky"?
Surgical

#11 Příspěvek od Surgical »

No, z ruky.....Pokud je tvoje pravé jméno Ludvík Daněk blahé paměti nebo Jan Železný v nejlepší formě, proč ne?
Záleží taky na místě, kde budeš lítat. Když to budeš házet z 30m vysokého útesu, je samozřejmě šance taky větší.
Pokud to omotoruješ, jak plánuješ, pak by přicházel do úvahy taky start z vozíku....

P.S. ovšem nejstylovější by byl naviják nebo aerovlek....
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od RiMr »

Chci mít tohle právě rozhodnuto před řezáním... Pokud budu startovat z nějakého vozíku, bude muset být dost vysoký, protože jestli bude motor v čumáku, vrtule bude mít dejme tomu 12 - 13" tak to bude chtít svoje rozměry... že bych to přidělal na kočárek po holkách... :D
JMalik

#13 Příspěvek od JMalik »

RiMr píše:Kluci, vy máte s těma velkýma érama zkušenosti... Dá se s takovým 3,6m 5,5kg kluzákem s nějakým tím powerpackem (cárará 600W?) startovat "z ruky"?

Takhle omotorované to sám nehodíš, budeš na to muset mít vrhače. Ten to jednou podělá a přijde rána. Ani ho nebudeš moct nijak obvinit. Přidal bych na výkonu pohonu, po startu můžeš vždycky ubrat.
I s tím silnějším pohonem vždy nominovat kvalitního vrhače.
(Viděl jsem házet pětimetrovku - silně namotorovanou -samotným pilotem. Předvedl to, že to jde, jinak standartně to startoval s tím osvědčeným vrhačem).
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od RiMr »

JMalik píše:
RiMr píše:Kluci, vy máte s těma velkýma érama zkušenosti... Dá se s takovým 3,6m 5,5kg kluzákem s nějakým tím powerpackem (cárará 600W?) startovat "z ruky"?

Takhle omotorované to sám nehodíš, budeš na to muset mít vrhače. Ten to jednou podělá a přijde rána. Ani ho nebudeš moct nijak obvinit. Přidal bych na výkonu pohonu, po startu můžeš vždycky ubrat.
(Viděl jsem házet pětimetrovku - silně namotorovanou -samotným pilotem. Předvedl to, že to jde, jinak standartně to startoval s tím osvědčeným vrhačem).

No a co si prosím tě myslíš o tom vozíku, resp. odhoditelném podvozku?
JMalik

#15 Příspěvek od JMalik »

RiMr píše:
JMalik píše:

No a co si prosím tě myslíš o tom vozíku, resp. odhoditelném podvozku?

Dobrý, běžně používaná věc. Chce to plochu aspoň trochu se podobající letišti, ne tankodrom.
Ten vozík je tutovka, nemůžeš ten start na nikoho hodit. Největší problém těch silných vrhačů je, že něco rozmáčknou (trup).
Odpovědět

Zpět na „Větroně“