Ubuda alebo pribuda modelarov?
- georg
- Kontaktovat uživatele:
Taky jste pozorovali lidi co lítaj s elektrama, když jim vypadne motor nebo něco jinýho tak s tim často fláknou. Ale lidi co lítaj spalováky tak měli většinou už párkrát nouzák a umí přistávat i s cihlama bez motoru a podobně. Co já poslední dobou pozoruju tak je to hodně častý jev dnešních elektrikářů. Zazmatkujou, že jim nejde ten jejich "jistej" motor a jsou v kýblu.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
Modeláři Točná
-
rampa_mckvak
- Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
lubo1 píše:rampa_mckvak píše:Hm s tím obchodem asi zřejmě nedokončená myšlenka![]()
Je jasný, že když koupím set, že nejsem modelářem. A pak je na každém, zda si koupí další set, nebo začne modelařit. Jenže jsem tu postřehl i pár názorů, že kdo si koupí rozsyp, že taky není modelář.
Jasně ty granule jsou blbost. Bylo to schválně nadsazený.
Ale jestli se lítač nazve modelářem, popelář operátorem svozu domácích surovin (nic lepčího mě nenapadlo) je mně vcelku fuk. Jenže bohužel jsou tu ti co si najednom slovíčku bazírujou. Přeci není důležitý jestli jsem modelář, nemodelář, lítač, hračička. Je důležité co mě baví.
Ale to jsem se od původního tématu o kroužcích trochu vzdálili i když to s tím souvisí, ale je to jen jedno blbý slovíčko...
Ja ťa musím ukľudniť, vyše týždňa som si zamodelárčil na sete ASW..
Jasně v poho. Jsem klidnej víc než se zdá.
A co si tam předělával? Teda jestli to můžu takhle napsat.
Obecně je to tu dost časté, že plno lídí různě upravuje sety k obrazu svému.
Co neubrzdíš neukecáš.
-
rampa_mckvak
- Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
georg píše:Taky jste pozorovali lidi co lítaj s elektrama, když jim vypadne motor nebo něco jinýho tak s tim často fláknou. Ale lidi co lítaj spalováky tak měli většinou už párkrát nouzák a umí přistávat i s cihlama bez motoru a podobně. Co já poslední dobou pozoruju tak je to hodně častý jev dnešních elektrikářů. Zazmatkujou, že jim nejde ten jejich "jistej" motor a jsou v kýblu.
Vono asi taky záleží na výšce, rychlosti, a jestli letím nad polem s vojtěškou, trávou, nebo hájem posetých šípků.
Jo, dost často lítám na doraz. A taky sem padal jak cihla a i sem i párkrát "přistál"
Co neubrzdíš neukecáš.
rampa_mckvak píše:Jasně v poho. Jsem klidnej víc než se zdá.
A co si tam předělával? Teda jestli to můžu takhle napsat.
Obecně je to tu dost časté, že plno lídí různě upravuje sety k obrazu svému.
To ASW je kolegove. Mne to lietalo, ale jemu sa to zdalo moc divoké. Než odhádzal na dovoenku, tak mi to doniesol, že by tam chcel večší aku a ten mu už do kabíny nevojde....
Takže sťahoval som origo píjmač pod krídlo, urobil dorazy na bateriu, aby sa nedala dať inak, ako "presne", Upevnil som všetky káble, aby sa nemohli dostatť medzi páky serva, prilepil som samičky od predlžovákov v kabíne, takže teraz ich netreba loviť po celej kabíne a sú zaistené na mieste. Vzpetie som mu robil už pred tým, premeral som trošku uhol zoradenia a zistil, že tam je +1 až - 5 st. Takže som trušku upravoval celé to upevnenie výškovky a nastavil uhol krídla na +2. No a bolo treba znovu zalietať a nájsť správne ťažisko....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Specifikovat co je modelář,modelařina je asi dost těžký.Je třeba si uvědomit tak jako doba,tak i technologie se mění.Já začínal v kroužku stavět modely v době,kdy balsa byla modla.Měli jsme vedoucího staršího pána,který byl ze staré školy . A tak jsem stavěli modely dle plánu od Moučky,které měl překreslené na klobouk. papír a tyto modely byly stavěny z materiálu jako překližka,bambus,pedik,smrk,lípa,kablo papír atd.Vždycky to byla taková hromádka lišt a překližky,nic víc.Ti co vydrželi stavěli dál složitější modely až došel u nás k velice populárním upoutaným modelům,to již se objevovali nové materiály,technologie atd.Vrcholem v kruhu pro mne bylo stavba modelu Supermaster a setkání s panem Gabrišem (tvůrcem modelu).Později mě dráty již nestačili a začal jsem táhnout k RC,coš u nás nikdo nedělal a to byl dost velký hendikep,prostudoval jsem spoustu literatůry ale i tak to byla dost objevná výprava.Peníze na soupravu nebyli.naštěstí u nás byl kroužek elektroniků,kde jsem v Amaru objevil návod na stavbu 2K neproporcionální soupravy a tak bylo rozhodnuto soupravu postavím.Ovšem vedoucí elektroniků mě nic nedaroval musel jsem se naučit leptat tišťáky rozeznávat součástky , osazovat atd.Jediná pomoc byla s naladěním soupravy a legislativou v tehdejší době. Později jsem postavil ještě tři soupravy ty už byli proporcionální.Stavba RC modelů a lítání,to už byla zase jiná kapitola protože stavebnic moc nebylo stavělo se vše podle plánků .Později přišla Modela s několika stavebnicemi , kde se začaly zase objevovat jiné technologie jako laminát,křídla s polystyrénovými jádry atd.Až to došlo na různé celolaminátové konstrukce , díky vlastnostem daleko předbihájící konstrukční balsové modely skoro ve všech kategoriích.Já v RC stavěl několik modelů dle plánů od Fary,přez Stavebnice jako Junior,Vega,Trenér,Cirrus,Mini Nimbus Su 26 a jiných až k celokompozitům a ARF modelům s kterými dnes lítá můj kluk.je to zhruba 30 let co jsem z překližky a jiných materiálu došel k laminátovým konstrukcím z uhlíku,hererxu a různých materiálo jak polystyrén EPP a dnes je mě milejší šáhnout po nějaký osvědčený konstrukci ze stavebnice ať už dřevo nebo laminát nejlépe v provedení ARC , ARF protože nechci s tím tak málo časem , co dnešní doba poskytuje koníčkům nakládat v dílně ale s klukem na letišti i když si věřím že postavit jakýkoliv konstrukční model bych hravě zvládnul. Dnešní generace modelářů již nebude objevovat skoumat stavět čili trávit hodně času v dílně , ale chce hlavně lítat řili relaxovat a tomu se přizpůsobili i výrobci a to co jsme my obdivovali tenkrát v zahraničních časopisech dorazilo i do čech.teť otázka,jsem ještě dnes modelář,nebo již jen hobby konzument v dnešní době
Dle mě si v dnešní době snad ani ten největší optimista nemůže myslet že mladí kluci co začnou chodit do kroužku a stavět házedla z balzy u toho dlouho vydrží. Mladí dneska potřebují začínat na nějaký polorozpracovaný "stavebnici" dejme tomu házedla(houby)-ale RC. Při dnešních cenách komponentů z číny by to zase neměl být takový problém(finanční). 
ICQ 638556901
No, upřímně řečeno, bez ARF bych taky asi nemodelařil. Tak jak to bylo dřív, rok něco bastlit a potom to mít životnost 10 vteřin, to bych nevydržel. Díky tom jsem se naučil lítat a protože mám zájem o letadla jako takový, pokračuju stavbou.
Nakonec, definice modeláře je i na Wikipedii:
Pojmem modelářství se označuje výroba konkrétních trojrozměrných modelů – existujících nebo plánovaných objektů, staveb, strojů a podobně.
Ale úplně nakonec, je to samozřejmě celkem jedno.
Nakonec, definice modeláře je i na Wikipedii:
Pojmem modelářství se označuje výroba konkrétních trojrozměrných modelů – existujících nebo plánovaných objektů, staveb, strojů a podobně.
Ale úplně nakonec, je to samozřejmě celkem jedno.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
- honzajs
- Kontaktovat uživatele:
Já to neřeším, mě stačí, že potkám na letišti partu fajn lidí a máme společné zájmy. Oni taky neřeší, jestli jsem to postavil, nebo někde koupil, stejně spoustu věcí musí člověk nastudovat (vyosení, seřízení atd.), bez toho to neletí. Já mám radost, že jim to lítá a oni mají radost, že mě to lítá
Asi tak
Asi tak
MENTOR, PROXIMA II, Sprinter
Ahoj ,
já bych nechtěl aby si někdo myslel že jsem nějaký oportunista vůči
modelářům kteří létají s hotovými modely. Je spousta důvodů proč se tak lidi rozhodnou a to je nijak nesnižuje . Konec konců chodím litat k nám v Bohnicích na plac kde lítám s modely samo -domo jenom já.
Ostatní létají s hotovkama většinou -PĚNY- a vůbec se nad tím nepozastavuji . Pokecáme a je pohoda. Mě jenom při slovu modelář vyvstanou asi trochu jiný asociace než je dnes trendy. Asi jsem vymírající druh
s pozdravem
Jenda
já bych nechtěl aby si někdo myslel že jsem nějaký oportunista vůči
modelářům kteří létají s hotovými modely. Je spousta důvodů proč se tak lidi rozhodnou a to je nijak nesnižuje . Konec konců chodím litat k nám v Bohnicích na plac kde lítám s modely samo -domo jenom já.
s pozdravem
Jenda
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Sedím na zadnici, v ruce kopretinu a trhám lístky.. jsem modelář? nejsem modelář? jsem modelář?......
Začal jsem někdy loni v létě. Po analýze na co mám (ruce, vědomosti) a kouknutí kolem sebe jsem šel do easystara. Dneska mám funkční letku dvou větroňů od Reicharda (Variant 3 a Sirius), Sharka 30E od Sebart, Multiplexího Mentora (s pozičkama, super na pohodový polítání za soumraku), pořád ještě opečovávám Minimaga (hodí se hodit do auta, když jedu na služebku, živí mě servis komunikačních technologií pro záchranky a když má někde člověk tvrdnout hodinu, než se mu vrátí auto z výjezdu, vždycky se najde někde kus polňačky na polítání). Na zimu mám naplánováno postavit z rozsypu něco od Nesnídalů, Veloxe nebo Extru 2,2m na benzíňák. Ke stavbě mě to tak nějak táhne, ale nejsem si jist, jestli můžu odstavit na vedlejší kolej všechno ostatní a dřepět jenom v dílně, to asi až na důchod (jestli ještě nějakej bude). Zatím ještě musím taky někdy trochu pracovat, aby mi famílie nechcípla hlady, a když už utrhnu chvilku pro sebe, jdu raději lítat. Ono na těch polotovarovitých stavebnicích člověk stráví času i tak dost.
Až to budu mít v rukách dokonale, můžu se dát do stavby něčeho složitějšího. Zatím pořád je můj čas natolik drahý, že nemám vůči sobě tu drzost zlikvidovat stovky hodin své práce vlastníma gramlavejma rukama
Začal jsem někdy loni v létě. Po analýze na co mám (ruce, vědomosti) a kouknutí kolem sebe jsem šel do easystara. Dneska mám funkční letku dvou větroňů od Reicharda (Variant 3 a Sirius), Sharka 30E od Sebart, Multiplexího Mentora (s pozičkama, super na pohodový polítání za soumraku), pořád ještě opečovávám Minimaga (hodí se hodit do auta, když jedu na služebku, živí mě servis komunikačních technologií pro záchranky a když má někde člověk tvrdnout hodinu, než se mu vrátí auto z výjezdu, vždycky se najde někde kus polňačky na polítání). Na zimu mám naplánováno postavit z rozsypu něco od Nesnídalů, Veloxe nebo Extru 2,2m na benzíňák. Ke stavbě mě to tak nějak táhne, ale nejsem si jist, jestli můžu odstavit na vedlejší kolej všechno ostatní a dřepět jenom v dílně, to asi až na důchod (jestli ještě nějakej bude). Zatím ještě musím taky někdy trochu pracovat, aby mi famílie nechcípla hlady, a když už utrhnu chvilku pro sebe, jdu raději lítat. Ono na těch polotovarovitých stavebnicích člověk stráví času i tak dost.
Až to budu mít v rukách dokonale, můžu se dát do stavby něčeho složitějšího. Zatím pořád je můj čas natolik drahý, že nemám vůči sobě tu drzost zlikvidovat stovky hodin své práce vlastníma gramlavejma rukama
OK2WY
-
iwojima1
- Kontaktovat uživatele:
ale sa nam tu krasne ta diskusia rozbehla. a inak ludia neviem ci to viete ale kupa hotovej stavebnice je aj setrenie penazi...ked si vezmete ze mate kupit balzu, preglejku, nejaku skelnu tkaninu, nosniky, foliu, podvozok, nadrz.... neratam hodiny stravene stavbou tak vas vyde hotovy model lacnejsie... napriklad pre zaujimavost som sledoval svoju stavbu Z-126 trener rozpatie 2020mm MVVS12,7ccm:
Naklady na stavbu: 5500sk(drevo, folia, lepidla.....)
cisty cas straveny v dielni: 154hodin
casove obdobie: asi 5 mesiacov
tak si vezmite ak nechcete nieco specialneho tak co sa viac oplati?
Naklady na stavbu: 5500sk(drevo, folia, lepidla.....)
cisty cas straveny v dielni: 154hodin
casove obdobie: asi 5 mesiacov
tak si vezmite ak nechcete nieco specialneho tak co sa viac oplati?
•Letu zdar•Futaba FX20•Spektrum DX6i•DiablotinXL EME55+starter•Trainer 2500mm•Diablotin MVVS12,7•
jak to tu čtu, tak jsem, ovšem jen podle tohohle fóra, vymírající druh. Lítám (až na vyjímky) převážně s modely které stavím od píky, včetně kreslení plánů. To, že je výhodnější si koupit hotový model mne nezajímá, protože se mi většinou líbí to, co nikdo nevyrábí.
A asi nebudu sám, protože na modelářských akcích bývá velká část modelů, které si jejich majitelé postavili.
Každý jsme nějak postiženi, někdo radši lítá, jiný staví a já jsem bohudík postižen tuplovaně. Rád stavím a ještě radši lítám
A asi nebudu sám, protože na modelářských akcích bývá velká část modelů, které si jejich majitelé postavili.
Každý jsme nějak postiženi, někdo radši lítá, jiný staví a já jsem bohudík postižen tuplovaně. Rád stavím a ještě radši lítám
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
hoblik píše:jak to tu čtu, tak jsem, ovšem jen podle tohohle fóra, vymírající druh. Lítám (až na vyjímky) převážně s modely které stavím od píky, včetně kreslení plánů. To, že je výhodnější si koupit hotový model mne nezajímá, protože se mi většinou líbí to, co nikdo nevyrábí.
Ahoj,
bodejť by jsi nestavěl vždyť jseš -hoblík-
stroječky, klobouk dolu.
Jenda
Já to na dotaz kamaráda spočítal. No a akrobátek kolem 1000mm a 550g mě vyjde na 680Kč. Včetně nažehlovací folie, ta mě přišla na 280Kč. Na kolik by takový model přišel v prodejně? Já si rád stavím sám, neboť na stavebnicích musím nějaké věci upravit podle sebe. A co se týká pevnostních bodů stavebnic, vidím to v okolí. Mě se nikdy nestalo, že mi povolí motorové lože či vylomím podvozek. A to mluvím o spalovácích na 13ccm. Nyní jsem se roky točil kolem elekter, ale až budu stavět toho dvouplocha na ASP-15ccm, tak taky spočítám náklady. Ale hlavní je to, že mě baví stavět a jsem spokojen co si dokážu zpytlíkovat vlastníma rukama. A vono to lítá