Ubuda alebo pribuda modelarov?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
iwojima1
Kontaktovat uživatele:

Ubuda alebo pribuda modelarov?

#1 Příspěvek od iwojima1 »

Zdravim mam na vas zopar otazok ktore ma napadli ako veduceho modelarskeho kruzku. Kazdym rokom mam v kruzku cim dalej tym menej deti.
1: Ubuda alebo pribuda vo vasom okoli/meste modelarov do 18rokov?
2: Ubuda alebo pribuda vo vasom okoli/meste modelarov nad 18rokov?
3: Lietaju s vlastnymi modelmi alebo kupenymi popiste do 18rokov zvlast a nad 18 zvlast?
4: preco myslite ze ich ubuda alebo pribuda? preco myslte ze si kupuju alebo stavaju vlastne modely? proste par vlastnych myslienok
dakujem
•Letu zdar•Futaba FX20•Spektrum DX6i•DiablotinXL EME55+starter•Trainer 2500mm•Diablotin MVVS12,7•
blacklight

#2 Příspěvek od blacklight »

1. Myslím že takových lidí přibývá ,ale oni nepotřebují modelářský kroužek.
Ve svém okolí jsem zažil několik lidí kterým jsem rozlétával RCsety a oni nevěděli ani co je to servo. O konstrukci ani vysílačce nevěděli taky nic. A když jsme se bavili o kanálech tak se dívali na zem a hledali kanál .

Já myslím že díky dnešním cenám je to opravdu dostupné ale nikomu se nechce nic stavět. Hodně lidí to dětem koupí ale nic o tom neví. Několikrát to zkusí jestli to letí ale bohužel se jim nedaří protože neví ani nic o těžišti a neseřídí to. Takové letadla a modeláři pak rychle končí.

Takových co by si letadlo postavili sami - ubývá a rychle. Dnes chce každý letadlo nachystané k letu. A nebo něco rychle zbastlit z pěny aby to za den letělo.

2. Díky příznivým cenám přibývá. Ale často jen těch co koupí RCset, zklame je že to nelétá samo a končí. Takoví co by stavěli se občas najdou ale taky nic moc.
Musím říct že nedávno jsem potkal jednoho člověka a ten je borec- začal létat asi přes 2ma měsícema a začal se zajímat o stavbu, elektroniku , atd.

3. 70-80% koupené modely. Zbytek postavené. Zase se najdou borci jako kolega který kompletně navrhnul a postavil krásný třímetrový model SU-29 .

4. Přibývá protože je to levné. Ubývá kvůli zklamání že to není tak jednoduché. Přibývá taky lidí co si chtějí splnit sen a kdysi to pro ně bylo drahé nebo stavěli jen házedla.
Vlastní model staví ten kdo chce mít letadlo podle svých představ , ten kdo chce něco speciálního co se neprodává nebo ten koho baví stavět.
Ostatní si to koupí protože třeba nemají tolik času nebo neumí stavět.
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#3 Příspěvek od rampa_mckvak »

Já myslím, že blacklight to napsal dost přesně.
Je třeba si uvědomit, že je jiná doba (jak se říká) a ti mladší chtějí všechno hned. A starší (jako já) také chci vše hned :D. Neříkám, že bych nevzládl (časem určitě) pižlat dřívka a stavět něco dle plánku i klidně svůj výtvor, ale je to tou dobou. Nechci se učit (zatím) stavět. Chci létat. Nechci čekat měsíce než něco dostanu do vzduchu. Chci létat. Nemám náladu se učit cokoliv o konstrukci, aerodinamice, pohonu atd. Chci létat. A to bych mohl pokračovat furt dokola.
Myslím, že k té opravdové modelařině musí každý dojít tou svou cestou, ať už je jakákoliv.
Neodpověděl jsem na zadané body, protože to "nedokážu". A tak jsem tu zplodil alespoň svůj názor.
Naposledy upravil(a) rampa_mckvak dne ned 23.08.2009 21:24, celkem upraveno 1 x.
Co neubrzdíš neukecáš.
feek

#4 Příspěvek od feek »

Když pomineme kategorii lidí, kteří si něco koupí, nebo dostanou a pak to rozmlátí a skončí (protože ti se mezi modeláře počítat nedají ani při nejlepší vůli) tak i přes to přibývá. Ale více je těch lítačů. Spousta z nich si chce zkusit to co bylo dříve finančně nedostupné, ale nemají čas stavět.
Myslím že pokud někdo chce stavět, tak staví i když ví že to neumí. Osobně znám takové lidi. Jsou si vědomi, že to co postaví s největší pravděpodobností nepoletí, ale stejně staví, protože je to baví.
Koupit si hotové je jednodušší, nicméně pokud chce někdo lítat i s koupeným, nevyhne se opravám a pak se ukáže že něco postavit by nemuselo být tak hrozně složité. Pravda staví to měsíce i když je to stavba na pár dní. Lepí to po večerech a volných chvílích a pak už je z něj stavěč a ani neví jak.
Anebo koupí a lítá a když se to rozbije, tak koupí zase nové, ale stále lítá.
Tyto tři kategorie se dají počítat do modelářů v dnešním pojetí. Protože dříve modelář byl hlavně stavitel. Jinak prostě nelítal, protože nebylo s čím. Jestli přibývají v mém okolí, tak pokud se mezi přírůstky mohu počítat i já, tak přibyl jeden. Jinak o nikom nevím. Platí pro obě věkové kategorie.
Jak je to v globálu nevím, ale kroužků ubývá. Ale je to spíše tím, že nejsou finance na provoz. Kluci jsou pořád stejní a zajímá je v podstatě to samé.
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#5 Příspěvek od rampa_mckvak »

Ty kroužky mají výhodu v tom, že ti tam na místě hned někdo poradí, ale jako navýhodu vidím v tom, že jsi v kroužku třeba 2 hod. a pak celý týden nic. Doma stavíš kdy opravdu chceš. Dalo by se téma kroužek více probrat, ale myslím, že by se to tu zase zvrhlo a každý by měl svou pravdu :D :D :D
Co neubrzdíš neukecáš.
geo
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od geo »

Víš co - je to přesně jak píše Rampa :roll: v kroužku za dvě hodiny týdně je to o ničem. Myslím, že finance nejsou až takový problém. Spousta rodičů by uvítala a uvítá možnost dát potomka někam do aktivity, která nesmrdí po marjáně a jiných záležitostech tohodle typu. A zlepšit ještě manuelní zručnost :wink: - super, i za cenu nějakých peněz. Spíš je tu mentalita těch klučinů a ev holek - vono to počítadlo a různý jiný hry ... Tady po nich chceme trpělivost - teda aspoň trochu a vytrvat. Měl jsem podobnou chuť udělat kroužek, prostor mám, matroše je dost, zkušenosti by taky nějaký byly, ale po průzkumu tady na sídlišťátku bych měl asi dva klučíky. Při "úmrtnosti" madých modelářů by nezbyl ani jeden :cry: :cry: A to jsem měl v plánu se tomu věnovat 4dny v týdnu.. Jo možná kdyby se dal inzerát, tak by se pár děcek našlo v okolí, ale spíš narážím na nezájem. Tak jak tu už někdo napsal - koupí se set, kupodivu nelítá, tak skončí někde za skříní nebo v popelnici..
geo
2lizard

#7 Příspěvek od 2lizard »

Jen doplním, že je také zpousta lidí, kteří koupí a spadnou - pak je začne zajímat, proč vlastně spadli a dostávají se do modelařiny - viz toto fórum je toho příkladem. :wink:
Spectrum DX6iBlade mSRT-Rex250, T-Rex450PRO, T-Rex500Hyperion 0610i Duo IIa mnoho dalšího.
AM

#8 Příspěvek od AM »

Přibývá !!!
Mám doma dvouletého kluka a další potomek se vyklube co nevidět )))
:D
geo
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od geo »

Tak to Ti můžu jen tiše závidět ( ale v dobrém samo) :lol: :lol: . Já si budu muset počkat na vnuka, holce je 25 a do dětí se zatím nehrne!
geo
AM

#10 Příspěvek od AM »

to je on..uz modelaři..zatím nelita, ale ma se k tomu
[img]http://galerie.rcserver.cz/photoView.php?id=2753&nr=1&amode=

nejde mi vložit obrazek, ale je v galerii :D
Jiří Kolář-BAN2

#11 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

AM píše:to je on..uz modelaři..zatím nelita, ale ma se k tomu
[img]http://galerie.rcserver.cz/photoView.php?id=2753&nr=1&amode=

nejde mi vložit obrazek, ale je v galerii :D

Mohu jen potvrdit. Už řídí i Andulu na letišti. :lol: Sice jen 4metrovou, ale řídí. Filda je po tátovi. :lol:
rampa_mckvak

#12 Příspěvek od rampa_mckvak »

Ještě mě tak napadá co se týče těch kroužků. On když se nějakej mlaďas přihlásí do takového kroužku, tak tam "musí" chodit protože, že to má od tatínka zaplaceno, protože on sám chce atd. Ale co když. Je třeba úterý, je 16:30 a v 17:00 mám kroužek. Co když teď (dnes) na to nemám náladu a chci jít s kámošema na rampy.
Jasně je to o prioritách co si člověk zvolí, ale zrovna dnes "musím" jít na kroužek a mě se tak nechce. A pomalu to začne plno kluků vnímat jako povinnost, že zrovna "musí".
Já osobně to tak vnímám, protože jsem jako kluk pár kroužku takhle vyzkoušel. A u čeho jsem zůstal. U toho kam jsem nemusel chodit z "povinnosti". :idea: :wink:
Co neubrzdíš neukecáš.
iwojima1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od iwojima1 »

K tomu kruzku: Vediem kruzok uz nejake 4 roky. Pride dajme tomu rocne 10 chalanov(kruzok je v centre volneho casu v Žiline a v okoli 50km neviem o inom kruzku) ale realne sa ich v poslednej dobe prihlasi tak 6.
no dajme tomu ze z tych 10 chalanov 8 tam dali rodicia preto aby nesedeli doma "aha toto bude dobre budes si struhat lietadla". A to aj na tych detoch vidno...nechce sa im robit nechodia pravidelne. ostatni 2 su tam pretoze chceli nieco take robit. ti sa snazia modely vyzeraju vacsinou na urovni(bavime sa o volnych hadzadlach zatial) postupom casu sa ale tak 1-2 z tych 8 zacne zaujimat viac a zacne ho to bavit prida(pridaju) sa k tym 2. Zvysni chalani(odpadlici ich volam lebo po polroku-roku odpadnu) ale robia zle tym co chcu robit pretoze tam musia byt lebo rodicia ich tam nutia chodit. takze po tristvrte roku tu mame asi 3 ktorych to celkom bavi z toho 1 moc a ten aj pekne stava a 2 ktorych to sice bavi ale nemaju vydrz ani trpezlivost. a uz iba zopar (2-3) odpadlikov. kolko myslite ze sa mi z tychto 4-6 ludi vrati na dalsi rok na pokrocileho??? realne to je 1 ale niekedy aj nikto a je sviatok ked 2. Tento 1 pokracuje dalsi rok na kruzku kde sa nauci vsetko(alebo teda vacsinu o radiom riadenych modeloch). postavi asi najskor nejakeho vetrona. mozno aj motoraka. zopar ich pride este o rok zopar ich tymto 2. rokom konci. co myslite? kolko z nich stretnem teraz na letisku??? 1 je sice o 5 rokov mladsi ale radi sa do mojich najblizsich kamaratov. ja som skoncil chodit do kruzku v roku 2001 a on skoncil 2006 medzi nami a po nom chodilo do kruzku vela ludi ale iba ja a on sa stretavame na letisku. (teda aj vela inych ludi ale mysli od roku 2001). samozrejme su novi ludia na letisku ale ti nechodili do kruzku vacsinou zacali ked niekto skusenejsi ich do toho zaucil(kamarat, znamy, atd)
Podla mojho nazoru je velmi smutne ze DETI sa nevenuju tejto najlepsej prevencii proti drogam aka moze ist...teda ak sa modelarstvo nepovazuje za drogu.(pre mna osobne to droga je)
Ja sa radim do kategorie stavacov a lietacov ale ak sa mi paci nejaky hotovy model a nemam zrovna chut stavat tak si ho kupim.
letu zdar...iwojima1
•Letu zdar•Futaba FX20•Spektrum DX6i•DiablotinXL EME55+starter•Trainer 2500mm•Diablotin MVVS12,7•
JENDA01

#14 Příspěvek od JENDA01 »

Ahoj ,
vedl jsem před drahnými lety taky kroužek.A ti kluci jso v podstatě furt stejný. Některý to baví, někteří si vyplnují volný čas, někteří chodí jen ze zvědavosti a hlavně dělat -bugr-. :D Docela mě pobavil názor jednoho kluka
proč chce lítat vrtulníky. Protože u toho nemusí pižlat lupínkovou pilkou :lol: . Jenom se to prej vyměnuje :D . Ale ani se jim nedivím. Příklady tahnou. Dneska je trend žít jako -spotřebka-. Kde si mají ty kluci
čuchnout k fortelný práci , a trpělivosti.

Jenda
Kovboj

#15 Příspěvek od Kovboj »

Každá generace je jiná než minulá, už staří římani si stěžovali že ta dnešní mládež je strašná, že to za jejich mladejch časů bylo všechno lepší...

Je to jako se vším, musí se najít cesta jak děcka oslovit. Pokud se jim v dnešní době nabídne, že budou rok "pižlat lupinkovou pilkou" nějaké letadélko které možná na konci roku bude létat ale možná taky ne, tak to podle mě vydrží jen ty největší nadšenci. A to poslední co děcka mají je trpělivost ;-) Když jsme byli my malí tak bylo o něco méně způsobů jak se zabavit, ale v době internetu, online her a DVD je to jiné.

Pokud by se jim třeba dala možnost od začátku trénovat na simulátoru - pro dnešní děti je počítač často přirozenější "kamarád" než nůž, pilka a lepidlo - plus se do toho dělalo nějaká "rychlostavebnice" letadla které toho hodně vydrží a přitom vypadá jako opravdové letadlo (Hacker, Freeair, Telink...) tak by je to bavit mohlo. Ale takový kroužek by zase byl pro děcka dost drahá sranda, něco by možná zvládnul sponzor ale stejně by velká zátěž zůstala na rodičích :-(
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“