Mefisto-opouštění termiky

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
klasik
Kontaktovat uživatele:

Mefisto-opouštění termiky

#1 Příspěvek od klasik »

Prosím o zkušenost s Mefistem od Firmy Reichard.
Minulý týden jsem zničil mého 3m elektrovětroně pro neschopnost opustit silnou termiku. Protože větroň měl řízená pouze VOP a SOP, snižoval jsem rychlost pomocí stáleho polačování což nemohlo skončit jinak než ohnutými spojkami křídla a hlavně masivním poškozením trupu. Už se mi nechce éro opravovat ( už se stejně omrzelo), zároveň však váhám s dokončením rozestavěné 3m VSO 10.
Potřeboval bych se zdokonalit v řízení, proto hledám levný elektrovětroň.Mefisto vyhovuje jak cenou tak mu i odpovídá mé elektro vybavení.
Protože bych nechtěl opakovat havarijní situaci chci se zeptat, zda obě křidélka vyklopená nahoru, jsou u Mefista dostatečně účinná pro snižování výšky?
Podle popisu,ceny a videí na Youtube se mi líbí i GEM od Topmodelcz, ale moc povzbuzující hodnocení jsem si tady nepřečetl.
jednou to poletí
Johnny
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Johnny »

priste bych asi vyklesal vývrtkou;))
Don't drink and drive, smoke and fly.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Vigo »

A opravdu to byl Mefisto? Ten je totiž podle mě 2m s řízenými křidélky. Navíc je konstrukce celkem pevná.

Je riskantní utíkat z termiky potlačením a rozjetím letadla. Vývrtka je asi nejlepší. Případně různě kombinovat ale nenechat to rozjet. Někdy stačí jen otočit na záda.

U 3m polomakety bych se úniku z termiky nebál Spíš bude problém se v ní udržet a křidélka vyklopená nahoru tak ničí vztlak, že by to určitě stoupat přestalo.
Vladan
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Vladan »

Vigo píše:A opravdu to byl Mefisto? Ten je totiž podle mě 2m s řízenými křidélky.
Navíc je konstrukce celkem pevná....

On by ho chtěl a ptá se, jestli to s křidélky půjde lépe vyvést z termiky.
Předtím měl jen S a V. Určitě to půjde s křidélky jako brzdami lépe.
MX 16S - 35 MHz
Uvidíme, řekl moudrý, oční chirurg ....
1138
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od 1138 »

Katana VA * Blade Freeair * Puding * Filip 400 sport - 6EX Fasst
klasik
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od klasik »

Díky za rady. To doporučené vlákno je dost poučné, tak jdu studovat.
Základní chyba byla určitě v tom, že jsem vytrácení výšky nikdy netrénoval. Zatím jsem pořád jen honil aby to šlo nahoru a pak jsem koukal jak puk.
jednou to poletí
Abu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Abu »

Mefistaka jsem lital skoro 2 sezony (a pak ho v provozuschopnem stavu prodal). Je celkem bytelny, ve vzduchu jsem mu nikdy neublizil (a to vazil s deseticlankem niklacu asi 1.65kg). Ve stremhlavem letu snese bezproblemu rychlost 130km/h (sestup z 450m do 50m, zmereno vyskomerem Alti2) a dole vybrani dvema velikymi premety. Laminatova spojka kridel sice trochu zapruzi, ale aspon dava najevo, ze uz je nacase se zklidnit :D
Kridylkama se da taky dobre brzdit, ale je potreba udelat nahony tak, aby sly vyklopit opravdu HODNE nahoru, aspon 45st, klidne i vic. Ale to jsem pouzival hlavne na pristani a asi 2x kdyz se mi ero na obloze ztratilo z oci (plne brzdy a koukat kde se na nebi zableskne padajici ero, nastesti to vzdy vyslo).
Jinak to ero ma nektere mensi nectnosti = smerovka obcas zachytne pri pristani v horsim terenu a vytrhne se nebo ocese servo, doporucuji dolepit pod trup vzadu nejakou ochrannou ostruhu. Dale pri tvrdem pristani muze prasknout trup kolem lemu kabinky, klasicke slabe misto elektrovetronu. A taky se mi jednou pri "pristani" na svahu zlomila vyskovka uprostred, jen svoji vahou se ohnula dolu. Pomohly dve uhlikove tycky a epoxid.

Jinak asi nejdivocejsi unik z termiky jsem zazil s malym (1.65m 0.5kg) konstrukcnim elektrovetronem, rizenym jen kormidly. Nosilo 75% oblohy a vyletnout z toho na rychlosti opravdu neslo. Chvili jsem lital na zadech a diky tomu jsem vyklesal do prijatelne vysky, ze jsem aspon trochu videl co ero dela. Pak jsem prepnul na velke vychylky a tocil vykruty na smerovku, to pomohlo nejvic. Vyvrtka by u tohodle konkretniho modelu byla asi nic moc, ono je to tak hodny, ze to po necele jedne otocce samo vybere.... No byl jsme spocenej az za usima a nalital jsem 80 minut (z toho 2 min na motor, 20 minut si uzival plachteni a zbytek bojoval o zachranu) :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
martin z

#8 Příspěvek od martin z »

Chlapi já vám všem tyhle problémy závidím. já jsem se za celý život nedostal s větroněm do takový termiky abych měl problém to dostat dolů. To bude tím, že v tom žádný motor nemám... :) Můj rekord je půl hodiny ještě se starou védvojkou Flamingo. A ani tohle nebylo plnohodnotný kroužení v termice ale osmičky proti větru.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Doktor »

martin z píše:Chlapi já vám všem tyhle problémy závidím. já jsem se za celý život nedostal s větroněm do takový termiky abych měl problém to dostat dolů. To bude tím, že v tom žádný motor nemám... :) Můj rekord je půl hodiny ještě se starou védvojkou Flamingo. A ani tohle nebylo plnohodnotný kroužení v termice ale osmičky proti větru.

Neni co závidět! Pocit, když Ti model mizí z dohledu a veškerá snaha na opuštění termiky je marná fakt není záviděníhodný. Já sem se takhle málem rozloučil s Filipem 600. Zařek sem se, že do termiky bez brzd už mi nikdo nedostane. Jenže člověk je tvor v mém případě nepoučitelnej. P-13 je zase bez brzd. :roll: :wink:
were
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od were »

Presne tak, ja porad vsem radim at davaj pozor na termiku, ze je to pekna mrcha a stejne jsem v ni sam minuly tyden malem prisel o ero - nalitl jsem hodne silny stoupak, ero zacalo zrychlovat, pritahl jsem, abych ho zpomalil a zacal stoupat, ale uz bylo pozde - kvuli prilis tenke uhlikove trubce (ze ktere zrejme v tom okamziku odlitly nalepene vyztuhy) vyskovka nezareagovala vcas a vzapeti kridelka chytly flatter a bylo zle. Nastesti je ero opravitelne, jen trochu pomuchlana kridla u korene a tri ze ctyr serv na kridle maji strhane prevody, ale zase jednou me termika dala poradne za usi.
Jinak kdyz letam termiku s malym lehkym papirakem (1.1m) tak je to neustaly boj o to prilis nestoupat, tak abych ucine klesal a nenabiral pri tom moc rychlost snazim se s nim o neco jako nozaky, vzdycky chvili na jednu a pak na druhou stranu, pricemz prizvedavam cumak smerovkou. Takove padani po kridle jakz takz pomaha, ale stejne se o nej celou dobu bojim. Kridylka vyklapet nemuzu, protoze je mam na jednom servu a tak pokazde, kdyz ho dostanu kus nad zem a konecne zacne sam od sebe klesat, tak je to vzdycky uleva.
Kamaradi se mi v nedeli smali, protoze zatimco oni s tezsimi ery spis bojovali o udrzeni, vedle nich se porad mrcasila mala zluta vec a snazila se dostat dolu :D
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
kratas
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od kratas »

2were:Jsem se pořádně nemohl ani soustředit na svoje ero, když jsi tam poletoval jak kolibřík. Jinak v neděli to nosilo mohutně, i ES uměla chvílemi stoupat na zádech a to nemluvím o tvém termickém kroužení s Tornádem na zádech :)). Když to nosilo tak absolutně všude. Chvílema se mi zdálo, že když tam hodím švestku ze vačiny, tak bude stoupat taky :lol: .
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
klasik
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od klasik »

Tak ty vaše příhody mne dost děsí.
Já jsem začal modelařit po letech a zvolil jsem elektrovětroně z důvodu, že budu při lítání relaxovat.
Zatím jsem se naučil udržet éro ve vzduch a přistát bez poškození. Podle toho co tady píšete to bude boj pořád.Ach jo.
jednou to poletí
Abu
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Abu »

Klid, nebude. Tyhle hruzostrasny situace se vyskytuji jen obcas. A s bytelnym erem jako je Mefisto se neni ceho bat, ve vzduchu vydrzi dost a brzdeni kridylkama funguje v pripade potreby.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
were
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od were »

Presne tak, naprostou vetsinu letani si budes jenom klidne poletovat sem a tam a hledat kde je "lepsi vzduch", aby ses udrzel co nejdele.
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
JaL

#15 Příspěvek od JaL »

Já mám Mefista a shodou okolností jsem v sobotu zalétl i 3m VSO-10, kde sice brzdy mám, ale zatím nefunkční. I při zatížení 55g/dm2 mi VSO točila termiku hned napoprvé, takže když to nosí, tak to nosí. Opuštění termiky s Mefistem je naprosto bezproblémové, letadlo snese opravdu hodně. Z mé vlastní zkušenosti - pořiď si něco se 4-servovým křídlem a trochu pevnější a máš po problému (třeba olétaného Stinga - to nemá chybu).
Odpovědět

Zpět na „Větroně“