Mefisto-opouštění termiky
- klasik
- Kontaktovat uživatele:
Mefisto-opouštění termiky
Prosím o zkušenost s Mefistem od Firmy Reichard.
Minulý týden jsem zničil mého 3m elektrovětroně pro neschopnost opustit silnou termiku. Protože větroň měl řízená pouze VOP a SOP, snižoval jsem rychlost pomocí stáleho polačování což nemohlo skončit jinak než ohnutými spojkami křídla a hlavně masivním poškozením trupu. Už se mi nechce éro opravovat ( už se stejně omrzelo), zároveň však váhám s dokončením rozestavěné 3m VSO 10.
Potřeboval bych se zdokonalit v řízení, proto hledám levný elektrovětroň.Mefisto vyhovuje jak cenou tak mu i odpovídá mé elektro vybavení.
Protože bych nechtěl opakovat havarijní situaci chci se zeptat, zda obě křidélka vyklopená nahoru, jsou u Mefista dostatečně účinná pro snižování výšky?
Podle popisu,ceny a videí na Youtube se mi líbí i GEM od Topmodelcz, ale moc povzbuzující hodnocení jsem si tady nepřečetl.
Minulý týden jsem zničil mého 3m elektrovětroně pro neschopnost opustit silnou termiku. Protože větroň měl řízená pouze VOP a SOP, snižoval jsem rychlost pomocí stáleho polačování což nemohlo skončit jinak než ohnutými spojkami křídla a hlavně masivním poškozením trupu. Už se mi nechce éro opravovat ( už se stejně omrzelo), zároveň však váhám s dokončením rozestavěné 3m VSO 10.
Potřeboval bych se zdokonalit v řízení, proto hledám levný elektrovětroň.Mefisto vyhovuje jak cenou tak mu i odpovídá mé elektro vybavení.
Protože bych nechtěl opakovat havarijní situaci chci se zeptat, zda obě křidélka vyklopená nahoru, jsou u Mefista dostatečně účinná pro snižování výšky?
Podle popisu,ceny a videí na Youtube se mi líbí i GEM od Topmodelcz, ale moc povzbuzující hodnocení jsem si tady nepřečetl.
jednou to poletí
A opravdu to byl Mefisto? Ten je totiž podle mě 2m s řízenými křidélky. Navíc je konstrukce celkem pevná.
Je riskantní utíkat z termiky potlačením a rozjetím letadla. Vývrtka je asi nejlepší. Případně různě kombinovat ale nenechat to rozjet. Někdy stačí jen otočit na záda.
U 3m polomakety bych se úniku z termiky nebál Spíš bude problém se v ní udržet a křidélka vyklopená nahoru tak ničí vztlak, že by to určitě stoupat přestalo.
Je riskantní utíkat z termiky potlačením a rozjetím letadla. Vývrtka je asi nejlepší. Případně různě kombinovat ale nenechat to rozjet. Někdy stačí jen otočit na záda.
U 3m polomakety bych se úniku z termiky nebál Spíš bude problém se v ní udržet a křidélka vyklopená nahoru tak ničí vztlak, že by to určitě stoupat přestalo.
Vigo píše:A opravdu to byl Mefisto? Ten je totiž podle mě 2m s řízenými křidélky.
Navíc je konstrukce celkem pevná....
On by ho chtěl a ptá se, jestli to s křidélky půjde lépe vyvést z termiky.
Předtím měl jen S a V. Určitě to půjde s křidélky jako brzdami lépe.
MX 16S - 35 MHz
Uvidíme, řekl moudrý, oční chirurg ....
Uvidíme, řekl moudrý, oční chirurg ....
Rozsáhlá diskuze na dané téma:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=11177&highlight=%FAnik
http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=11177&highlight=%FAnik
Katana VA * Blade Freeair * Puding * Filip 400 sport - 6EX Fasst
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Mefistaka jsem lital skoro 2 sezony (a pak ho v provozuschopnem stavu prodal). Je celkem bytelny, ve vzduchu jsem mu nikdy neublizil (a to vazil s deseticlankem niklacu asi 1.65kg). Ve stremhlavem letu snese bezproblemu rychlost 130km/h (sestup z 450m do 50m, zmereno vyskomerem Alti2) a dole vybrani dvema velikymi premety. Laminatova spojka kridel sice trochu zapruzi, ale aspon dava najevo, ze uz je nacase se zklidnit
Kridylkama se da taky dobre brzdit, ale je potreba udelat nahony tak, aby sly vyklopit opravdu HODNE nahoru, aspon 45st, klidne i vic. Ale to jsem pouzival hlavne na pristani a asi 2x kdyz se mi ero na obloze ztratilo z oci (plne brzdy a koukat kde se na nebi zableskne padajici ero, nastesti to vzdy vyslo).
Jinak to ero ma nektere mensi nectnosti = smerovka obcas zachytne pri pristani v horsim terenu a vytrhne se nebo ocese servo, doporucuji dolepit pod trup vzadu nejakou ochrannou ostruhu. Dale pri tvrdem pristani muze prasknout trup kolem lemu kabinky, klasicke slabe misto elektrovetronu. A taky se mi jednou pri "pristani" na svahu zlomila vyskovka uprostred, jen svoji vahou se ohnula dolu. Pomohly dve uhlikove tycky a epoxid.
Jinak asi nejdivocejsi unik z termiky jsem zazil s malym (1.65m 0.5kg) konstrukcnim elektrovetronem, rizenym jen kormidly. Nosilo 75% oblohy a vyletnout z toho na rychlosti opravdu neslo. Chvili jsem lital na zadech a diky tomu jsem vyklesal do prijatelne vysky, ze jsem aspon trochu videl co ero dela. Pak jsem prepnul na velke vychylky a tocil vykruty na smerovku, to pomohlo nejvic. Vyvrtka by u tohodle konkretniho modelu byla asi nic moc, ono je to tak hodny, ze to po necele jedne otocce samo vybere.... No byl jsme spocenej az za usima a nalital jsem 80 minut (z toho 2 min na motor, 20 minut si uzival plachteni a zbytek bojoval o zachranu)
Kridylkama se da taky dobre brzdit, ale je potreba udelat nahony tak, aby sly vyklopit opravdu HODNE nahoru, aspon 45st, klidne i vic. Ale to jsem pouzival hlavne na pristani a asi 2x kdyz se mi ero na obloze ztratilo z oci (plne brzdy a koukat kde se na nebi zableskne padajici ero, nastesti to vzdy vyslo).
Jinak to ero ma nektere mensi nectnosti = smerovka obcas zachytne pri pristani v horsim terenu a vytrhne se nebo ocese servo, doporucuji dolepit pod trup vzadu nejakou ochrannou ostruhu. Dale pri tvrdem pristani muze prasknout trup kolem lemu kabinky, klasicke slabe misto elektrovetronu. A taky se mi jednou pri "pristani" na svahu zlomila vyskovka uprostred, jen svoji vahou se ohnula dolu. Pomohly dve uhlikove tycky a epoxid.
Jinak asi nejdivocejsi unik z termiky jsem zazil s malym (1.65m 0.5kg) konstrukcnim elektrovetronem, rizenym jen kormidly. Nosilo 75% oblohy a vyletnout z toho na rychlosti opravdu neslo. Chvili jsem lital na zadech a diky tomu jsem vyklesal do prijatelne vysky, ze jsem aspon trochu videl co ero dela. Pak jsem prepnul na velke vychylky a tocil vykruty na smerovku, to pomohlo nejvic. Vyvrtka by u tohodle konkretniho modelu byla asi nic moc, ono je to tak hodny, ze to po necele jedne otocce samo vybere.... No byl jsme spocenej az za usima a nalital jsem 80 minut (z toho 2 min na motor, 20 minut si uzival plachteni a zbytek bojoval o zachranu)
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Chlapi já vám všem tyhle problémy závidím. já jsem se za celý život nedostal s větroněm do takový termiky abych měl problém to dostat dolů. To bude tím, že v tom žádný motor nemám...
Můj rekord je půl hodiny ještě se starou védvojkou Flamingo. A ani tohle nebylo plnohodnotný kroužení v termice ale osmičky proti větru.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
martin z píše:Chlapi já vám všem tyhle problémy závidím. já jsem se za celý život nedostal s větroněm do takový termiky abych měl problém to dostat dolů. To bude tím, že v tom žádný motor nemám...Můj rekord je půl hodiny ještě se starou védvojkou Flamingo. A ani tohle nebylo plnohodnotný kroužení v termice ale osmičky proti větru.
Neni co závidět! Pocit, když Ti model mizí z dohledu a veškerá snaha na opuštění termiky je marná fakt není záviděníhodný. Já sem se takhle málem rozloučil s Filipem 600. Zařek sem se, že do termiky bez brzd už mi nikdo nedostane. Jenže člověk je tvor v mém případě nepoučitelnej. P-13 je zase bez brzd.
-
were
- Kontaktovat uživatele:
Presne tak, ja porad vsem radim at davaj pozor na termiku, ze je to pekna mrcha a stejne jsem v ni sam minuly tyden malem prisel o ero - nalitl jsem hodne silny stoupak, ero zacalo zrychlovat, pritahl jsem, abych ho zpomalil a zacal stoupat, ale uz bylo pozde - kvuli prilis tenke uhlikove trubce (ze ktere zrejme v tom okamziku odlitly nalepene vyztuhy) vyskovka nezareagovala vcas a vzapeti kridelka chytly flatter a bylo zle. Nastesti je ero opravitelne, jen trochu pomuchlana kridla u korene a tri ze ctyr serv na kridle maji strhane prevody, ale zase jednou me termika dala poradne za usi.
Jinak kdyz letam termiku s malym lehkym papirakem (1.1m) tak je to neustaly boj o to prilis nestoupat, tak abych ucine klesal a nenabiral pri tom moc rychlost snazim se s nim o neco jako nozaky, vzdycky chvili na jednu a pak na druhou stranu, pricemz prizvedavam cumak smerovkou. Takove padani po kridle jakz takz pomaha, ale stejne se o nej celou dobu bojim. Kridylka vyklapet nemuzu, protoze je mam na jednom servu a tak pokazde, kdyz ho dostanu kus nad zem a konecne zacne sam od sebe klesat, tak je to vzdycky uleva.
Kamaradi se mi v nedeli smali, protoze zatimco oni s tezsimi ery spis bojovali o udrzeni, vedle nich se porad mrcasila mala zluta vec a snazila se dostat dolu
Jinak kdyz letam termiku s malym lehkym papirakem (1.1m) tak je to neustaly boj o to prilis nestoupat, tak abych ucine klesal a nenabiral pri tom moc rychlost snazim se s nim o neco jako nozaky, vzdycky chvili na jednu a pak na druhou stranu, pricemz prizvedavam cumak smerovkou. Takove padani po kridle jakz takz pomaha, ale stejne se o nej celou dobu bojim. Kridylka vyklapet nemuzu, protoze je mam na jednom servu a tak pokazde, kdyz ho dostanu kus nad zem a konecne zacne sam od sebe klesat, tak je to vzdycky uleva.
Kamaradi se mi v nedeli smali, protoze zatimco oni s tezsimi ery spis bojovali o udrzeni, vedle nich se porad mrcasila mala zluta vec a snazila se dostat dolu
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
- kratas
- Kontaktovat uživatele:
2were:Jsem se pořádně nemohl ani soustředit na svoje ero, když jsi tam poletoval jak kolibřík. Jinak v neděli to nosilo mohutně, i ES uměla chvílemi stoupat na zádech a to nemluvím o tvém termickém kroužení s Tornádem na zádech
). Když to nosilo tak absolutně všude. Chvílema se mi zdálo, že když tam hodím švestku ze vačiny, tak bude stoupat taky
.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
Já mám Mefista a shodou okolností jsem v sobotu zalétl i 3m VSO-10, kde sice brzdy mám, ale zatím nefunkční. I při zatížení 55g/dm2 mi VSO točila termiku hned napoprvé, takže když to nosí, tak to nosí. Opuštění termiky s Mefistem je naprosto bezproblémové, letadlo snese opravdu hodně. Z mé vlastní zkušenosti - pořiď si něco se 4-servovým křídlem a trochu pevnější a máš po problému (třeba olétaného Stinga - to nemá chybu).