Milý scarabeusi, kdybys četl pozorněji, pak by jsi věděl, že je v tomto vlákně řeč o CopterX CX450 ME, nabízené jistým tuzemským prodejcem jako RTF s kufrem za baťovských 9 tisíc. A tato plastová verze už v draku kvalitou pokulhává za verzí SE V2, která je velmi zdařilou kopií T-Rexe 450. Nemluvě o šizené výbavě tohoto setu, která, snad kromě motoru, si žádá výměny již po pár desítkách provozních minut. (Silně nespolehlivý nabíječ, neschopný akumulátor s velkým vnitřním odporem, nenastavitelný a špatně fungující regulátor, slabá serva, která se mohou kdykoliv kousnout už po pár desítkách minut provozu - stejně hloupé servo na vrtulku, vibrace motoru - aspoň že se uchladí, těžko předvídatelné gyro a na cokoliv jiného nepoužitelný vysílač s čert ví jak dlouho fungujícími potenciometry.)
A mohl bych se tě na oplátku zeptat jestli znáš CopterX CX480, ale je mi to ganz fuk.
V tom že SE V2 verze je dobrý drak se snadno shodneme. Ale ten taky není podezřele levný a po vybavení alespoň slušnými komponenty vyjde tak na 10.000,- bez přijímače a akumulátorů. Jenže zase s dražšími ND než MT E325, přitom, až na drobnosti, téměř shodné provozní vlastnosti.
Výčtem podivných komponent jsem současně odpověděl Klumkovi na dotaz o zkušenostech s RTF sadami vrtulníků. Měl jsem v prackách tyto: Walkera 22E, 60 a 60B, Spirit Fun (v Robbe převlečený Falcon - snad nejhorší a nejpředraženější set co jsem kdy viděl), Wolf a CopterX ME 450. Ne všechny jsem aktivně lítal, páč nebyly moje, jen jsem se v nich vrtal. Všechny bez vyjímky byly šizené na elektrických komponentech a pohonné soustavě, a rádia tak na hraní pro děcka. Podle seříditelnosti (toho aby seřízení aspoň chvíli drželo) a vibrací bych řadil 1. Wolf a Walkera 60B (pozor - jen B, obyč. plastovka je šunt) 2. CopterX ME, pak dlouho nic, následuje slabá W22E. Spirit Fun je nezařaditelný zmetek.
Ani ty lepší nedoporučuji kupovat, právě pro špatné vybavení jinak třeba použitelného draku. A nejsem zdaleka sám, kdo to tvrdí.
Je to mockrát ověřeno v praxi: nákup RTF sady vyjde již po několika desítkách minut provozu dráže než poctivě doma z vyzkoušeného materiálu postavený stroj. Navíc i RTF sady je nutno rozebrat, zkontrolovat, znova sestavit a spoje chemicky zajistit. Pak provést veškeré seřízení od nuly. Takže dvojí práce proti například vzorně nabaleným pytlíčkům jednotlivých sestav Minititana s detailním (do ČJ správně převedeným) návodem pro blondýny