příčný sklonoměr

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
pp
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od pp »

jasne, s kridylky a vyskovkou se to samozrejme da zalitnout
jen jsem si chtel "seřídit oko" abych priste od oka poznal co je opravdu spravna zatacka a co uz se leti blbě
venry

Re: příčný sklonoměr

#17 Příspěvek od venry »

pp píše:ahoj, nezabýval se někdo tím, jak létat u modelů správné zatáčky?

U velkých letadel je jedním z přístrojů příčný sklonoměr (tzv. kulička) která má být během celého průběhu zatáčky mezi ryskami aby letadlo nebylo ani ve skluzu ani ve výkluzu. U modelů se sice jakž takž dá létat 'podle oka' ale asi to není úplně ono.

Tak jsem se chtěl zeptat
1. létáte tak nějak všelijak 'podle oka' nebo je na nějaký jednoduchý fígl jak se dá dobře poznat, jestli je skluzová nebo výkluzová?
2. zkoušel někdy někdo udělat příčný sklonoměr do modelu se zpětnou vazbou? (třeba kulička mimo rysky - hlasitý bzučák, světlo v kabině a pod?)
3. Není něco o tzv. správných zatáčkách (u modelů) na internetu?
Dík

myslím si že je to k ničemu,tedy modelářský příčný sklonoměr (opožděná zpětná vazba).U velkých na něj již nekoukám v kluzáku se to lítá na prdel a na sluch + horizont v motorácích to mám tak nějak v ruce
venry

#18 Příspěvek od venry »

pp píše:
RadimHnilica píše:u jakého typu modelu bys to chtěl aplikovat?

Mustang 50ARF od CM
obecně warbird, dolnoploch, polomaketa, zasouvací podvozek, nepřemotorovaný, vysoké plošné zatížení

Jestli ti můžu poradit u všech těhle warbid,ale i všeobecně je modeláří podceňován okruh tj poctivý okruh na přistání.Každej gfrajer se tak nějak sesype na dráhu pokud možno ještě ze zatáčky jako velkej king a pak je k maléru už jenom kousek.Hodně ulehčí okruh kdysi osaháš jak to fouká jak to letí atd.potom dobrý pravidlo je letět na trochu vyšší rychlosti pak nemusíš moc řešt jestli ta zatáčka je trošičku skluz,výkluz - máš rezervu rychlosti.V Polsku na Jantarech nás nutili lítat okruh na 120,přestože měl v papírech 90 a my jsme tak byly zvyklí lítat .Něco to mělo do sebe ...,
pp
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od pp »

to venry:
jj rozumim, mě třeba loni nutil instruktor lítat na Zephyru o cca 20km/h rychleji než je v papírech, hlavně kvůli poryvu zezadu...
jakubf

#20 Příspěvek od jakubf »

Pokud jde "jen" o naučení oka, možná by mohlo pomoci toto:
Na křídlo připevnit cca ve vzdálenosti 20-30cm od trupu cca 1,5m dlouhé silnější bavlnky. Samozřejmě tak aby nevadily mechanizaci křídla. Je potom velmi dobře vidět poloha letadla vůči okolnímu vzduchu.
Není to z mé hlavy, nedávno jsem to četl někde na webu, ale už si nevzpomínám kde. Doufám, že si to alespoň pamatuju dobře, taky to chci vyzkoušet.

Jakub
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

Pro modely je to téměř nepoužitelné. Moc malá setrvačnost.
Vyřešit se to dá částečně pro větší větroně. Pokud létám hodně blízko, tak na to vidím a podle toho páčkuji. (předpokladem je správná diferenciace křidélek), když je to dál, musím se spolehnout na mix křidélek do směrovky. Osobně ho mám pro tohle zapnutý mimo startu a přistání většinu letu. Pokud by se vyřešil přenos stavu příčného sklonoměru z modelu k pilotovi, dalo by se to použít asi jenom na kompenzaci déle trvajícího skluzu, ne na korekci výkluzové, nebo skluzové zatáčky.

to TomasC,
s tím zatáčkoměrem to není tak úplě přesně. Na ten zde řešený problém (pád ze zatáčky) je rozhodující údaj příčného sklonoměru (kuličky) a rychloměru. Zatáčkoměr je první použitelné gyro v letadle, pokud je problém s VFR letem. V kombinaci s kuličkou, rychloměrem, váriem a kompasem se dá omezenou dobu pokračovat (za předpokladu pilota létajícího velmi dobře IFR).
JENDA01

#22 Příspěvek od JENDA01 »

pp píše:
Nakadah píše:A co to znasilnit do nejakeho grafickeho vystupu na LCD? Treba obyc graficky jako na N3310...Nak

To pak znamena nesledovat v tu chvili model ale koukat se na display. Nevim, to piskani mi prijde vyhodnejsi, ale treba tu nekdo posle nejaky dobry napad. Ale jak pisu, mozna na to bude nejaky figl a pujde to vysledovat pouhym pohledem.

Ahoj,
mě napadla taková blbost :D rtutová kulička v rohlíčku z vodováhy na každém konci otevřené kontakty a do konců křídla zábleskové ledky.

Jenda
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“