příčný sklonoměr
příčný sklonoměr
ahoj, nezabýval se někdo tím, jak létat u modelů správné zatáčky?
U velkých letadel je jedním z přístrojů příčný sklonoměr (tzv. kulička) která má být během celého průběhu zatáčky mezi ryskami aby letadlo nebylo ani ve skluzu ani ve výkluzu. U modelů se sice jakž takž dá létat 'podle oka' ale asi to není úplně ono.
Tak jsem se chtěl zeptat
1. létáte tak nějak všelijak 'podle oka' nebo je na nějaký jednoduchý fígl jak se dá dobře poznat, jestli je skluzová nebo výkluzová?
2. zkoušel někdy někdo udělat příčný sklonoměr do modelu se zpětnou vazbou? (třeba kulička mimo rysky - hlasitý bzučák, světlo v kabině a pod?)
3. Není něco o tzv. správných zatáčkách (u modelů) na internetu?
Dík
U velkých letadel je jedním z přístrojů příčný sklonoměr (tzv. kulička) která má být během celého průběhu zatáčky mezi ryskami aby letadlo nebylo ani ve skluzu ani ve výkluzu. U modelů se sice jakž takž dá létat 'podle oka' ale asi to není úplně ono.
Tak jsem se chtěl zeptat
1. létáte tak nějak všelijak 'podle oka' nebo je na nějaký jednoduchý fígl jak se dá dobře poznat, jestli je skluzová nebo výkluzová?
2. zkoušel někdy někdo udělat příčný sklonoměr do modelu se zpětnou vazbou? (třeba kulička mimo rysky - hlasitý bzučák, světlo v kabině a pod?)
3. Není něco o tzv. správných zatáčkách (u modelů) na internetu?
Dík
Tak mozna by nebyl problem si ho vyrobit ale asi by to neco vazilo a taky rozmery. Do malych modelu by to vhodne moc nebylo. Treba by kulicku mohly hlidat dve opticke zavory v nulove poloze.
Akorat ta indikace mi vrta hlavou. Kdyz by kulicka letela doprava tak by treba svitily na eru LED zeleny, kdyz doprava tak zase treba cerveny. Ale pilot by musel premyslet pri obratech podle polohy era esi ma skluz nebo vykluz zatacky.
Ale zastavam nazor ze vsechno jde...Nak
Akorat ta indikace mi vrta hlavou. Kdyz by kulicka letela doprava tak by treba svitily na eru LED zeleny, kdyz doprava tak zase treba cerveny. Ale pilot by musel premyslet pri obratech podle polohy era esi ma skluz nebo vykluz zatacky.
Ale zastavam nazor ze vsechno jde...Nak
Nakadah píše:A co to znasilnit do nejakeho grafickeho vystupu na LCD? Treba obyc graficky jako na N3310...Nak
To pak znamena nesledovat v tu chvili model ale koukat se na display. Nevim, to piskani mi prijde vyhodnejsi, ale treba tu nekdo posle nejaky dobry napad. Ale jak pisu, mozna na to bude nejaky figl a pujde to vysledovat pouhym pohledem.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Ja bych rekl, ze naprosta vetsina modelu lita skluzovou zatacku, proste malo smerovky, nebo spatna diferenciace kridylek, nebo oboji. Poznas to poldle toho, ze ocas visi jakoby dovnitr do zatacky, casto i trochu k zemi, zatimco cumak kouka ven ze zatacky a trochu nahoru. Kdyz v tomhle okamziku pridas trochu smerovky, tak se to srovna. U malych modelu to neni moc dobre videt, ale cim vetsi tim je to patrnejsi.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Re: sklonoměr
čáp píše:Sklonoměr není přece potřeba, jak éro zatáčku letí vidíš, tedy za předpokladu, že není příliš daleko a vysoko. Což ovšem není právě rozumné, létat tak vysoko, že éro sotva vidíš.
Ono nejde o to, že letadlo nějak zatočí, to koneckonců jde i bez směrovky, já se snažím tu zatáčku proletět přesně tak jak se má a přesně to odhadnout zatím pohledem nedokážu. Tak pátrám po něčem co by mě upozornilo, že je něco špatně.
PS: Problém nastává hlavně na okruhu na 4té zatáčce, kdy teoreticky můžu mít malou rychlost (teď neřešme, proč jsem rychlost neudržel) a pokud navíc otočím ve výkluzu tak se éro sesype po křídle ve vývrtce dolů a už mě nic nezachrání - na vybrání vývrtky už nebude dost výšky.
Velké chyby se poznat samozřejmě dají, spíš mě zajímá, jak moc velké chyby už nedokážu rozpoznat pouhým okem.
Re: sklonoměr
jen pro info:
přesně tohle se mi loni stalo s Mustangem 50ARF od CM (vytržené úchyty křídla, nepatrně popraskaný lamin. trup, chybělo cca 1m na vybrání vývrtky, problém byl přídírání unašeče vrtule o překližk. přepážku a moje blbá hlava - problém neřešit a doufat, že to ještě poletí... no, nepoletělo) )
Problém nastává hlavně na okruhu na 4té zatáčce, kdy teoreticky můžu mít malou rychlost (teď neřešme, proč jsem rychlost neudržel) a pokud navíc otočím ve výkluzu tak se éro sesype po křídle ve vývrtce dolů a už mě nic nezachrání - na vybrání vývrtky už nebude dost výšky.
přesně tohle se mi loni stalo s Mustangem 50ARF od CM (vytržené úchyty křídla, nepatrně popraskaný lamin. trup, chybělo cca 1m na vybrání vývrtky, problém byl přídírání unašeče vrtule o překližk. přepážku a moje blbá hlava - problém neřešit a doufat, že to ještě poletí... no, nepoletělo) )
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ze závěrů nehody to vidím tak, že by jsi spíše potřeboval zatáčkoměr (ručička). Tedy přístroj, který kontroluje rychlost letu a náklon letadla. Zatáčkoměr, ale dobře funguje jen při správné zatáčce, což se kontroluje pomocí relativního příčného sklonoměru (kuličky). Většinou jsou oba přístroje v jednom budíku. (kulička ručička).
Co by mohlo pomoci: Velký mix křidélka do SOP zajistí, že zatáčka nebude nikdy výkluzová a tím ani nebezpežná pro pád do vývrtky.
Ale to neznamená, že UDOJENÉ letadlo do vývrtky nespadne!!!
Pokud je s přistáním problém je nejlepší model prodat, trošku pomůže přizvednutí křidélek a přiblížení větší rychlostí.
Dokonale prolétnutou zatáčku si dovedu představit u závodních větroňů kde takové kroužení bude velmi výhodné.
Co by mohlo pomoci: Velký mix křidélka do SOP zajistí, že zatáčka nebude nikdy výkluzová a tím ani nebezpežná pro pád do vývrtky.
Ale to neznamená, že UDOJENÉ letadlo do vývrtky nespadne!!!
Pokud je s přistáním problém je nejlepší model prodat, trošku pomůže přizvednutí křidélek a přiblížení větší rychlostí.
Dokonale prolétnutou zatáčku si dovedu představit u závodních větroňů kde takové kroužení bude velmi výhodné.
Málo směrovky - výkluzová zatáčka nezpůsobí pád do vývrtky, ten následuje v opačném případě - ano 4. zatáčka je pro to ideální - letím pomalu, snažím se dotočit více do směru - směrovkou, to je klasická kombinace - roste vztlak na vnějším křídle - na vnitřním se proudnice trhají a letadlo padá do vývrtky.
U skluzové zatáčky obvykle toto nebezpečí nehrozí - ovšem v případě opravdu nízké - pádové rychlosti to tak dopadne stejně. Ve 4. zatáčce stejně pilot sklonoměr nesleduje. Spíš si hlídá rychlost a úhel klesání.
U skluzové zatáčky obvykle toto nebezpečí nehrozí - ovšem v případě opravdu nízké - pádové rychlosti to tak dopadne stejně. Ve 4. zatáčce stejně pilot sklonoměr nesleduje. Spíš si hlídá rychlost a úhel klesání.
a jak vite ze velky ero potrebuje ridit i smerovkou atd.treba takovou cesnu staci ridit pouze kridylky a vyskovkou a proleti zatacku taky v pohode.jinak jestli zatacku letis spatne nebo ne poznas podle toho jak leti letadlo takze ja bych nejaky slozity a tusim ze i tezky zarizeni zbytecne do letadla necpal
Naděje umírá až po nás.