Anténa HFD-08RD
- Streader
- Kontaktovat uživatele:
Anténa HFD-08RD
Nazdárek,
dostal se mi do ruky starší přijímač HFD-08RD. Bohužel má místo 1m dlouhé antény asi 60ti cm.
Jelikož vím že pro 35 Mhz má být asi 1m douhá, chtěl bych tu stávající odpájet a napájet novou.
Mám 2 dotazy:
1) Má 60ti cm anténa podstatný vliv na dosah? (stojí to za to?)
2) jaký drát použít? Jsou nějaká pravidla?
Díky.
dostal se mi do ruky starší přijímač HFD-08RD. Bohužel má místo 1m dlouhé antény asi 60ti cm.
Jelikož vím že pro 35 Mhz má být asi 1m douhá, chtěl bych tu stávající odpájet a napájet novou.
Mám 2 dotazy:
1) Má 60ti cm anténa podstatný vliv na dosah? (stojí to za to?)
2) jaký drát použít? Jsou nějaká pravidla?
Díky.
"Never argue with an idiot - he'll drag you down to his level and beat you with experience!"
Frekvence: 35 Mhz Kanál: 64
Pokud chceš používat přijímač jako plnohodnotný, určitě bude dobré anténu vyměnit. Z hlediska VF je 35 MHz stejnosměrný signál, takže stačí normální vícežilové lanko, obecně - čím více drátků má lanko, tím je i mechanicky odolnější. Docela důležité je nezapomenout natáhnout na lanko izolační trubičku (bužírku) v místě, kde vychází anténa z krabičky přijímače.
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
Délka antény má výrazný vliv na dosah. u jednoho HFD 08RD se mi anténa proklepala v místě výstupu z trupu tak jsem na daném modoleu použil prutovku a původní drát ještě zkrátil tak aby celkový souřet delek antén byl jako původní anténa a do dnes bezproblémů.Takže buď vyměnit anténu za novou stejné délky nebo použít prutovku
Radim
Streader píše:wroum píše:priblizne takovy, jaky tam byl doted.
Tomu říkám šalamounská odpověď
myslis ze ti nekdo bude prepocitavat dratky v izolaci?
jedina spravna odpoved je ta, ze mas pouzit drat co nejpodobnejsiho prumeru jako tam je doted o spravne delce, ta je totiz narozdil od prumeru zasadni.
PS: na barve izolace taky nezalezi - muzes si dat jakou chces.
- Streader
- Kontaktovat uživatele:
Wroume, já to beru.
Ta odpověď cos mi dal, samozřejmě správná je. (včetně té barvy bužírky doufám
)
Jenom mě prostě pobavila
Ten původní dotaz byl kvůli tomu, že teď jsem v práci a chtěl jsem si sjet koupit ten kablík místo oběda abych to mohl večer spáchat.
Nemám ten přijímač u sebe. Samozřejmě že jsem to mohl +- odhadnout, ale proč se nezeptat, třeba to někdo ví.
Ta odpověď cos mi dal, samozřejmě správná je. (včetně té barvy bužírky doufám
Jenom mě prostě pobavila
Ten původní dotaz byl kvůli tomu, že teď jsem v práci a chtěl jsem si sjet koupit ten kablík místo oběda abych to mohl večer spáchat.
Nemám ten přijímač u sebe. Samozřejmě že jsem to mohl +- odhadnout, ale proč se nezeptat, třeba to někdo ví.
"Never argue with an idiot - he'll drag you down to his level and beat you with experience!"
Už som ho menil na HFD 08RD 40 MHz. Najlepší je naozaj káblik z krúteného hrubého servokábla. Len som tam doplnil prechodku do krabičky z silikónovej hadičky. Funguje bez problémov.
Fw190A8 -2,5m letuschopný
La7 -2,4m v generálnej revízii
I16 -3m vo výstavbe
Alfa model La7 - momentálne najviac používaný
La7 -2,4m v generálnej revízii
I16 -3m vo výstavbe
Alfa model La7 - momentálne najviac používaný
- Kerberos
- Kontaktovat uživatele:
no a kdyby se někomu nechtělo bádat, tak : http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=1955