TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#76 Příspěvek od Marcos »

BOSS8 píše:...doporučuji http://knihy.vacc-cz.org/ doporučuji navštívit též sekci CD Aeroklubu Slaný (nepřehlédněte to)

Díky ti za link a klukům ze Slaného za dobrou práci.
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od BOSS8 »

Jo jednou jsem takovým klesákem prolít. Tenkrát jsem pochopil k čemu jsou v letadle pásy. Při přeletu k dalšímu kumulu za stabilního klesání kolem 1m/s najednou hups , hlavou jsem si břink o sklo kabiny (maličko) pásy se mi zařízli do těla a ruce, nohy se začali (spolu se žaludkem) vznášet volně po kabině. Kua padáme 8O , rychlý pohled na levé a pravé křídlo - jo jsou tam kde mají být uff , zatlačit nohy zpátky do pedálu , knipl dopředu, rozjezd na maximálku a pryč , tohle všechno se událo asi během jedný vteřiny. Byl to takovej frmol že jsem se nestačil mrknout na vario takže nevím kolik to padalo. Po pár vteřinách jsem z toho byl venku ,ale čas je velice relativní pocit :evil: zdálo se mi to nekonečný a je to umocněný tím že v tom zasr.... vzduchu nevidím kde to končí, samozřejmě představa nouzáku do pole v tý rychlosti a s tím opadáním, taky nepůsobí nijak pozitivně :roll: . No ale dopadlo to dobře po tomhle incidentu jsem zůstal nahoře ještě asi hodinu a pohoda. Ale človek si aspoň uvědomí jaký síly působí v přírodě , někdy to je fakt mazec.
pepin

#78 Příspěvek od pepin »

Ted jsem byl 3 dny za sebou na Divcakach mezi 13-15 hodinou a pekne to tam nosi,zrejme jak je Vltava teplejsi nez vzduch nejsou to klasicke bubliny na krouzeni,vzdy to bylo pomale stoupani,ale celoplosne,naopak primo u svahu to nebylo nic moc.
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od ZIPP »

Zítra se pokusím vyrazit ven zalítat s modelem větroně...pokud mě zima zase neodradí :lol: ...sice počasí na termické lety nic moc... TEPLOTNÍ ZVRSTVENÍ JE STABILNÍ,KONVEKČNÍ PROUDY SE NEBUDOU TVOŘIT, ale třeba se nějaká ta bublinka vyskytne a utrhne se :wink:
A polétání v " čisté" termice je docela dobrodružství.... :wink:...kdo hledá, ten najde!!!! :lol:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Mikimachy
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od Mikimachy »

:D ja byl dneska krasné slunecne pocasi letel jsem s Optimou II neni to zrovna termicky vetron :D ale dal jsem lehoucke baterky krouzil jsem nad lesem aji chvilemi stoupal s lehcim letadlem by to slo mnohem lepe.
Xjazz

#81 Příspěvek od Xjazz »

Ja osobně nemám moc velkou zkušenost s hledáním termiky a ještě větší problém mam udržet se v ní:) ale musim rict,ze je to suprovej pocit se udržet v termice.Mame tady jedno místo kde je komín takřka zajištěnej při hezkým počasí.Je to staré polní letiště s betonovou plackou,muze sice trošku odradit kopka hnoje v blízkosti ale co se da delat:) S Limitem tam strejcek chytl dobrej stoupak tak 3m/s.Jakou mate zkušenost s Vdvojkama a termikou?Da se to litat,nebo je to boj?:-D
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Dejfak »

No v práci mám staršího chlapíka který létal staré modely A1 na doutnák.
A aby udržel éro ve vzduchu co nejdéle tak prý běhali :wink: se svetrem pod letadlem a točili s ním nad hlavou :) aby utrhli termiku :D tak že by se termika dala i vyrobit? :wink: Nevím říkal to s klidnou tváří a prý to fungovalo :D :D Takže na svah se svetrem :D :D :D
xdali

#83 Příspěvek od xdali »

Dejfak píše:No v práci mám staršího chlapíka který ....

Takže max. úcta, je to pravda, skutečně nekecá.
aviator_lkka

#84 Příspěvek od aviator_lkka »

Já asi nebudu taky ten pravý a zkušený jako např ZIPP a další. Mám možnost porovnat lítání v termice s modelem a letadlem (lítám s obojím).
V velkým větroněm se létá podle mraků,terénu... ale obecně se od modelů liší tím,že využívá mnohem větší prostor což model nemůže. V "oblačné" termice jsou určitá místa osvětlená a jiná zastíněná s čímš se váže i výskyt stoupavých a klesavých proudů (ale nemusí tomu tak byt).S velkým se dají místa s výskytem klesavých prodů rychle prolétnout,ale s modelem ne.Model má sice malé opadání,ale špatnou klozavost a létá v "malém" prostoru,který může být celý zastíněn právě mrakem s výskytem klesáku.
U modelů je "problém" s velikostí využívaného prostoru. Na nějakém místě se přehřeje vzduch a rozdílný terén umožní jeho odtržení.Vznikne stoupák,který ale není nekonečný (množství přehřátého vzduchu). Po jeho zániku ( jeho "vypotřebování" a nahrazení studeným vzduchem) nastane určitá časová prodleva,která je podle různých okolnosí jiná a behěm této prodlevy v určitém místě dejme tomu "není žádné " vertikální prodění (což je blbost).Který model vydrží létat např půl hodiny bez termiky? Velký větroň si odlétne k dalšímu využitelnému stoupání..
Toto je hodně široké téma a kdo se jím chce bavit,doporučuji knížky z nakladatelství svět křídel od Petra Dvořáka s názvem Termika aneb vyšší škola plachtění,letecká meteorologie,... Nějaké naskenované knížky svazarmovského vydání byly na stránkách aeroklubu Slaný nebo na stránkách aerowebu.
Osobní zkušenost s termikou k nezaplacení.Já s modelem létám na napůl zalesněném svahu s náhorní rovinkou nad vesnicí. V létě se občas poštěstí i 2hodinové lety v kuse. Já osobně se snažím využít "znalosti" ze sportovního létání,ale káňata jsou mnhohdy k nezaplacení.
PH

#85 Příspěvek od PH »

Jo,jo, káňata jsou opravdu k nezaplacení :wink: , ale někdy se nechají odradit od svého stoupáku a přelétnou ke kroužícímu větroni. Jsou líná mávat křídlama a na termiku jsou ten nejlepší barometr :wink: . Loni s Ionem jsem se přidal ke kroužícím mladým čápům (asi 4 nebo pět) a to byl nejen termický, ale krásný zážitek. Rozměrově jsme na tom byli stejně a vzorně drželi komín stoupáku. :D U nás je i dost poštolek, ale ty většinou točí úzké komíny.
Kdyby každý věděl, kde je termika, tak už by to nikdy nebylo to pravé ořechové. :idea:
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
Xjazz

#86 Příspěvek od Xjazz »

káňata sou super a je to taky moc pěknej pohled když s nima točíš komín,ale sranda je když koukáš a řídíš a najednou ti letadlo zamává křídlama :D výraz pilota je k nezaplacení
xdali

Termika - vlastní výroba. A vaše zkušenosti?

#87 Příspěvek od xdali »

Nepamatuji zda to už někdo nezmiňoval, ale jaké jsou zkušenosti termického letu nad ohništi? Tedy nejedná se o jeden, ale soustavu asi šesti ohništ, každé pár kubíků klestí. To by mohlo nějaký komín dát ...
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od Vigo »

Jako že bys zapálil les a pak si parádně zalítal? :lol:

To je čerstvá myšlenka. Něco jako:
"zabij bobra zachráníš les"
"zapal les zachráníš bobra a zalítáš termiku"
Abu
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od Abu »

A model se bude jmenovat Jeanne d'Arc. (vlastenci mohou pouzit tez podobnou konstrukci Honza Hus).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
xdali

#90 Příspěvek od xdali »

No to sem rád, že jsem přinesl novou myšlenku, dle Vigo to jde evidentně dotahnout. Bydlím na Šumavě, takže ideální "terén" pro delší polétání. :D
Odpovědět

Zpět na „Větroně“