Komprese u ASP čtyrtakt 15 ccm

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kostik123
Kontaktovat uživatele:

Komprese u ASP čtyrtakt 15 ccm

#1 Příspěvek od Kostik123 »

Ahoj mám takový hloupý dotaz. U 4.T motoru je komprese menší než u 2.T???Předem děkuji za odpověď.
pp
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pp »

Ano. Je výrazně menší, že se skoro zdá, že tam žádná není, je opravdu velmi malá (oproti 2T). Motory se dělají s kroužkem a za studena je v něm mezera. Teplem se kroužek roztáhne, mezera se (skoro) uzavře a pak už to jede jak má...
Kostik123
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Kostik123 »

Moc děkuju. Je to můj první 4.T a tak jsem si tou kompresí nebyl jistý.
Ješrě jednou děkuji.
pp
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pp »

No a jestli ještě můžu tak palivo používej 85:15 (20% ricínu je už moc) a jestli se ti bude zdát, že málo táhne, tak mu dej nitrované palivo, tak 5-10%. S těmi 10ti to bude mít tah jako kráva, však vyzkoušej a uvidíš... (s nitrem si budeš muset natrimovat volnoběh, oproti nenitru se ti bude zdát že už máš zavřený karbec ale pořád to poběží...)

No a prohledej fórum, jakou vrtuli na něj kluci dávají, není vrtule jako vrtule...

Ještě je jeden takový malý trik (sám používám, jsem spokojený, ale klidně se může stát že někdo jiný bude kategoricky proti) - mechanicky si můžeš nastavit souběh páky serva a karburátoru tak, že nebude lineární. Využívám toho že 4T mají velký krouťák v malých otáčkách a nastaveno to mám tak, že velké výchylce páky serva plynu odpovídá malá výchylka páky karburátoru v oblasti kolem volnoběhu až do cca 1/2 otevření šoupátka karbecu, tj. změna o hodně stupňů v okolí volnoběhu na kniplu se projeví jen malým otevřením karburátoru. A v okolí maxima pak už je skoro jedno, jestli je karbec otevřený na 90% nebo 100%. Takhle se hezky hrát s plynem v nízkých otáčkách a v těch maximálních je podle mně už skoro jedno jestli tam jsou maximální nebo o něco nižší... Ale s tímhle si hrej až si éro zalítáš a zvykneš si na něj, jak píšu, ne všem tohle může vyhovovat...
kf

#5 Příspěvek od kf »

A ještě lepší rada - používej syntetiku, né ricin, čtyřtakt má vyšší teplotu a ricin se děsně zapejká, motor po čase vypadá jako brambora z popela vytažená. Navíc syntetika v motoru netuhne a nemusí se tak nic rozebírat a konzervovat - mnohaletá zkušenost, v současnosti mám spalováků 15. A že je syntetika dražší ? Čtyřtakt ( zaběhnutý a seřízený ) žere málo a ve finále se to vyplatí.
pp
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od pp »

kf píše:...motor po čase vypadá jako brambora z popela vytažená...

Hezky jsi to napsal :D
Po dvou letech jsem svoje desítkové čtyřtaktní aspčko vytáh z Cessny a nestačil jsem se divit... zevnitř dobrý a z venku brambora
Kostik123
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Kostik123 »

Děkuji za další informace syntetiku určitě na 4.T budu používat, protože 4.T
motor na ricín sem viděl a ani tak nevipadal jako motor ale spíš jako kus karamelu a vrtuli už mám doporučili mi jí v modelářské prodejně.
Kostik123
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Kostik123 »

Ještě jsem se chtěl zeptat, jestli ten čtyrtakt na syntetiku nebude mít oproti ricínu menší výkon.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Nakadah »

Vykon bude vyssi o 25,61W dle vzorce P(r) = P(t) * Bk

kdy Bk je Bulharska konstanta

P(r) = 1300 * 1,0197

P(r) = 1325,61W

Nak
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od hoblik »

Chlapi nevim, čtyřtakt OSmax 15ccm má kompresi i za studena a i když je dva měsíce neběhaný. ASP 15ccm mne taky překvapil tím, že studený a nepřechlastaný nemá téměř žádnou kompresi............
Lítám syntetiku 10%oleje 5%nitra a pohoda, i když rozdíl mezi 5% nitra nebo bez nitra u OSmaxu nepoznám
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“