Přehřívání regulátoru

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Mirek12 »

jkolina píše:Pro Mirek12:
Nevím co ti couvne po ofuku směrovky na Kataně od Va-Models.Rozhodně to není servo NaroPro. Nejspíš Ti couvnou ty bubliny. Servo rozhodně ne.
Servo na křidélka pro bublifuk o hmotnosti cca 700g nemusí mít tah 2kg. Tam stačí Carson. Vím o čem mluvím.
Díry v korpusu určitě udělej, Extra je potřebovala také. Horší je vyřešit baterie. Tam není
ideální možnost něco chladit-Extra. Jak to má Katana to nevím.
Hlavně měř proud. Stačí měřák WattsUp od Hořejšího(nebo někde v USA :lol: ).
Před nedávnem jsi řešil výškovku cca4mm , teď už ten problém není???
Jak lítáš nožáky s tou výškovkou, nebo stoupáky, nebo záda. To je asi slušnej nářez.

mluvíš v číslech a modelech serv, ale když tam dám nějakou slaboru servo a proti větru s plnou vrtulí se to normálně zavře tak mi neříkej že tam stačijou nějaky slabotky. právě na tech křidélkách jsem to chtěl mít předimenzovany. na vyškovku odpovím tak kde jsem tento problém začal řešit :wink:
Rychlik
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Rychlik »

Měřím s ním proud mezi regulátorem a motorem, takže vím, jaký proud bere motor s vrtulí, samozřejmě střídavý, SS motory nepoužívám, nevýhoda je, že neměří napětí, takže pro základní meření musí být ještě obyčejný multimetr.
moje modely: http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
Lítám s DX7 na 2,4GHz
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Marek71 »

Rychlik:
To už sa mi zdá lepšia investícia WatsUp od "Hořejšího":
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=6380

Zmeria ss prúd, napetie, uchováva max. hodnotu prúdu a min hodnotu napetia a takisto aj max. príkon.

Inak, tiež mám reg. od Turnigy, ale 18A, mám 3s LiPo a 4 servá HXT900 (Relax od LS Model). Nie je to akrobat, servá tam nie sú tak zaťažované, to je jasné... ale urobil som si skúšku na zemi, "cvakal" som servami čo to dalo a reg. bol mierne zahriaty, nič viac.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
AR1
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od AR1 »

Mirek 12:

Mám na modelu stejný motor a myslím, že mi nikdy regl. nevypnul na teplotu, buďto dolítám na čas nebo dojdou baterie, pokud s tím blbnu. Ale už tím, že bere až těch 45A jsem si rovnou koupil regl na 60A. A mám 4 3kg serva.

Odběry motoru s vrtulemi:
10/5 - 39A
10/6 - 43A
10/7 - 45A
10/8 - přes 50A

Může to být i více, měřil jsem to doma v paneláku a byl to docela hukot, takže jsem to jen "ťuknul" na max. a rychke stáhnul otáčky.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Mirek12 »

AR1

nevím o kterym motoru mluvíš ale já tam mám Dualsky XM2834CA-9 a ten má 260W vrtuli 12x6 cca 17-24A takže to musí Jetáckej regl vydržet , problém byl v malém chlazení v tehle vedrech
Abu
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Abu »

Rychlik píše:Měřím s ním proud mezi regulátorem a motorem, takže vím, jaký proud bere motor s vrtulí, samozřejmě střídavý, SS motory nepoužívám

To ale neni dobre, mas merit mezi baterii a regulatorem ... kdybys vedel jak vypadaji ty prubehy mezi reglem a motorem, tak bys vedel proc.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Doktor »

Jenom pro zajímavost.
Měřil sem odběr mezi aku a reglem- 30A
Mezi reglem a motorem- 20A

To je celkem rozdíl.
Zajímalo by mě zda výrobci motorů uvažují zatížitelnost v ACA nebo DCA před reglem?
Doufám že mě za tuto otázku nezadupete do země. :D
Abu
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Abu »

Problem s merenim stridaveho proudu (nebo spis spravne impulzniho proudu) mezi reglem a motorem je v tom, ze na to je potreba merak, ktery meri "true RMS", to znamena ze si umi poradit i s "hranatymi" a jinak zmrsenymi prubehy proudu (prave takove splasene obdelniky jsou mezi reglem a motorem). Vetsina levnejsich klestaku a multimetru je delana na mereni "obycejneho" stridaveho proudu se sinusovym prubehem, pokud se s nima meri neco jineho, ukazuji nesmysly (odchylka klidne 50-100% od realu).
To co pise Doktor celkem odpovida teto teorii.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Doktor »

Tak se budem držet toho stejnosměrného. :)
Dneska už se nechá "klešťák"pořídit celkem za slušnej peníz.
Třeba tento:
http://www.e-conrad.cz/klestovy-amperme ... +dp105277/
AR1
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od AR1 »

Mirek12 píše:AR1

nevím o kterym motoru mluvíš ale já tam mám Dualsky XM2834CA-9 a ten má 260W vrtuli 12x6 cca 17-24A takže to musí Jetáckej regl vydržet , problém byl v malém chlazení v tehle vedrech

Jo tak to sorry to bylo na "ronsoc" :D mám v tom chaos.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od AR1 »

Abu píše:
Rychlik píše:Měřím s ním proud mezi regulátorem a motorem, takže vím, jaký proud bere motor s vrtulí, samozřejmě střídavý, SS motory nepoužívám

To ale neni dobre, mas merit mezi baterii a regulatorem ... kdybys vedel jak vypadaji ty prubehy mezi reglem a motorem, tak bys vedel proc.

No dobře ale on má problém, že se mu přehřívá regl a to je dáno odběrem od motoru, nebo ne?
Jiří Kolář-BAN1

#42 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN1 »

Já se už vyjadřovat nechtěl.
Motor, regl, baterie +VRTULE. Někdo tu už popsal odběry s různými vrtulemi. Je nutné měřit(Watt...-Hořejší-?? asi byl dražší, ale měřím pořád). Odběr serv při zátěži už neřeším, ale někdo tu psal o HS-81- opravdu superžrout.Dokázáno testy. Regl vždy trochu předimenzovaný. Co se píše v návodech čín, nevím, ale u CZ věcí mi to zatím funguje.
Znovu opakuji VRTULE a měření . Kdo chce vědět více: http://www.horejsi.cz/.
Ještě poznámka k těm 2kg servům na křidélkách:máme na Extře-Va 2 x Carson. V pohodě. Jestli něco nestíhá, tak jsou to ty bubliny. Tam nepomůže ani 4kg servo. Já jsem tu označován za nepřítele bublin, ale vím o čem mluvím. Už máme za sebou: Staudacher(Borůvka)- v popelnici, DragonFly(Va- Models)- v popelnici, Extra(Va-Models)- zatím v provozu(brzo popelnice) a teď(zítra přijde) Blast-lahůdka.
Takže vždy měřit(na zemi)- potom to fungovat bude.
coro

#43 Příspěvek od coro »

AR1 píše:No dobře ale on má problém, že se mu přehřívá regl a to je dáno odběrem od motoru, nebo ne?

Ano nebo Ne.
Ja by som si to predstavil laicky tak, že kvalitný nepreťažený regulátor nemá čo mať nejaké výraznejšie výkonové straty, čo by sa prejavili výrazným prehrievaním. Ale samozrejme v praxi je to trochu inak a trochu to hriať musí.

Blabé je že odber serv pri lineárnej stabilizácii +5V pre BEC hreje v regulátore úplne očakávane, a ten stratový výkon je daný rozdielom napätí aku -5V a to krát odber z BEC všetkého dokopy.
Normálne to nie je nič moc, normálne berú servá len maličký priemerný prúd, a to aj HS-81 napriek vysokým momentálnym odberom... Ale stačí aby servo zostalo vrčať alebo muselo premáhať nejaké sily (páčkovanie vo vise), a odber môže rádovo stúpnuť. Do toho štandardné straty z pohonu (znásobené tiež prácou s plynom).. to je pre regl dosť, aj keby max prúd bol dosť s rezervou.
mukula

REGL MGM TMM 4416-3 EXPERT+

#44 Příspěvek od mukula »

Zdravím,
včera při letu mě regl MGM TMM 4416-3 EXPERT+
vypl respektive teplotní pojistka.Měření klešťákem ukazovalo odběr 35 A.Co mě zarazilo že po vypnutí motoru nezabrzdil motor a sklopka se náporem vzduchu točila dál, serva normálně chodila až do vypnutí reglu od baterek.Po cca 1/2 min. jsem regl připojil k baterce a vůbec nic se nepohlo motor ani serva.Po cca 5 min. ochlazení vše chodilo normálně dál.Mám pár otázek:
1) je normální po odpojení teplotní pojistkou že nefunguje brzda motoru?
2) můžu regl používat nadále, když zlepším chlazení respektive jestli se nemusí regl znovu nastavovat když zafungovala tepl. pojistka
3) rezerva 9A ve prospěch reglu je dostčující?

vlastním EG s touto sestavou (1,2 kg):
AXI 2814/12 (max. zatížení 35 A na 5 sec.)
Vrtule 11/7"
Regl MGM TMM 4416-3 EXPERT+
KOKAM 2ČL. 3600 mAh
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Doktor »

To je divný. Regl má nastavenu teplotní pojistku na 90°C. Pak ubere výkon na 60%. Sepne znova až se ochladí na méně než 70°C.
Takže jestli ti to takhle topí, tak se zamysli nad chlazením.
Jinak má regl krátkodobě zvládnout 55A. Těch 35A je tedy v pohodě.
Vypnutí na přehřátí by nemělo mít vliv na nastavení.
Že se motor nezabrzdí při aktivaci teplotní pojistky, tak to netušim proč. :)
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“