Co Vy na to?

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
saldy
Kontaktovat uživatele:

futaba

#16 Příspěvek od saldy »

hele! vysílač je 40mhz a krystaly taky(byly u vysílačky) už sem tu psal že to funguje-kdybych tam dal serva ze stavebnice...pravda to napájení je zatím provizorní,třeba dává málo výkonu a energie se do motorů nedostane(předělám to),je ale divný že neposlouchaj ty mikroserva-za ty prohozený kabely nemůžu,tak už sem to dostal a když je dám správně dak to nefachá
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Doktor »

Začni tim akumulátorem! Jestli je regl vybyven nějakým obvodem typu PCO, tak ten čtyřčlánek považuje za vybitej šestičlánek. Regl je primárně určen pro 6 čl., to znamená že někde na hranici 5V asi začne omezovat výkon nebo vypne úplně. Takže doporučuji přejít na 6 článků!
Až budeš mít zapojenej ten šestičlánek, tak skus znova ty mikroserva. Motory by se měly na šest článků už rozběhnout.

Je tady ještě jedna věc. Pokud si aku zkoušel připojit červenou na červenou, a černou na modrou, tak si ho s největší pravděpodobností zkratoval! Takže může být poškozen! To by ale nechodily ani ty originál serva Futaba. Takže to snad přežil. Víc zjistíš, až ho budeš napájet tim šestičlánkem. Pokud se ani potom nerozběhne motor, tak máš problém. :)
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od petr-powder »

cukání serv a nereagování motorů je standardním projevem nízkého napětí palubního zdroje. Abych pravdu řekl, při tom čtyřčlánku se ani nedivím. I při plném nabití dají pouze 4 x 1,2 V což jestli umím násobit je jen 4,8 V. Pokud by měly napájet pouze ty mikroserva a příjmač, tak budiš, ale s dvěma motory je to sci-fi. Pokud se navíc šlusly zdrojové káble, tak to mohl některý článek odskákat a voltíky zase ubývají. Výsledek je zase cukání serv z nízkého napětí na příjmači, jelikož řídící signál pro serva již nedosahuje úrovně nutné pro správný chod. Proto se cukají. A proč necukají ty futabácký serva? Jednoduchá odpověď. U každého futabáckého vysílače a příjmače je v návodu hláška o možném problému s řídícím signálem pro serva při použití jiných než futabáckých serv. Ten problém může nastat díky tomu, že serva Futaba jsou nastavena tak, aby jim stačil i slabší řídící signál a pokud se jedná o příjmač futaba, tak si s tím poradí. Citlivost jiných serv je na tzv. standardní citlivosti, která ovšem vyžaduje řídící signál výraznější.

Futaba si tímto krokem tak trochu podporuje prodej celého svého sortimentu :-)

tak, snad jsem to napsal tak, aby to bylo pochopitelné a moc jsem to nezamotal :-)

Doporučení ... palubní zdroj použij minimálně pětičlánek, spíše však sedmičlánek a pak zkontroluj ty kablíky od zdroje k reglu a raději u nich sjednoť barvu. Ovládání motorů dej raději na kanál 3. Uvidíš, že se vše zlepší.

Držím palce
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Doktor »

>petr-powder

Ten regl je na max. 6 čl..
Jinak souhlas.
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od petr-powder »

Doktor píše:>petr-powder

Ten regl je na max. 6 čl..
Jinak souhlas.

jj .. máš pravdu, to jsem přehlédl. Tak opravuji své doporučení na šestičlánek :wink:
saldy
Kontaktovat uživatele:

futaba

#21 Příspěvek od saldy »

díky všem za rady,ted už mi to dává logiku,takže musim mít min.6článků ale klidně i více a pak už to nemá důvod nefungovat.....přiznám se že sem to zpočátku zkratoval :oops: -projevilo se to tak že se baterky rozpálily a šel z nich kouř za blbost se holt platí...regulátor to přežil a přijímač snad taky ale rači koupim lepší no a serva zkrat věřim poškodit nemůže,ty mikroserva byly docela drahý
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od petr-powder »

pokud budeš používat stejný regl, tak mu více než 6-ti článek nedávej. Pokud budeš něco nakupovat, vždy se v obchodě pořádně na vše vyptej. Neznalost není ostuda, ostuda je se nezeptat a kvůli neznalosti udělat blbost. :-)
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Nakadah »

Regl se mi podarilo prepolovat 2x...muzu rict ze pokazde bylo po nem a to byl jen mzik. Takze pokud si to dokazal taky, nejak se mi nechce verit ze by to prezil. To prezije leda cinsky SDM10A s jednim MOSFETem a schottkyho diodou :D u toho sem to taky dokazal, dioda zdechla a MOSFET se odpajel. Po pripajeni zpet fungoval bez problemu a diodu sem jen vymenil. Nak
mnov

#24 Příspěvek od mnov »

Nakadah píše:Regl se mi podarilo prepolovat 2x...muzu rict ze pokazde bylo po nem a to byl jen mzik. Takze pokud si to dokazal taky, nejak se mi nechce verit ze by to prezil. To prezije leda cinsky SDM10A s jednim MOSFETem a schottkyho diodou :D u toho sem to taky dokazal, dioda zdechla a MOSFET se odpajel. Po pripajeni zpet fungoval bez problemu a diodu sem jen vymenil. Nak

Viděl jsi ten zdroj napájení na fotce? Ten myslím, že nic odletovat nedokáže. :)
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Doktor »

Je mi divný že se mu při přepólování kouřilo z baterky a né z reglu! :D
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od petr-powder »

já to vcelku chápu ... nejde o přepolování reglu, ani šlus za reglem, ale šlus před reglem. Pak je logické, že se zakouří z baterek a regl je v pohodě
mnov

#27 Příspěvek od mnov »

Vysvětlení toho, proč se kouřilo z baterek je opravdu jednoduché. Ty baterky na fotce mají velký vnitřní odpor a proto se veškerá energie ztrácela v nich. Kdyby byl použit kvalitní NiCd aku tak se zakouřilo někde jinde. :)
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Doktor »

Pokud neměl zapojený regl do obvodu tak to odnest nemusel. Ale pokud tu baterii zapojil do stávajícího obvodu bez reglu, tak nechápu kde to šlo do skratu. Ať to ale bylo jakkoli, tak je jasný, že stávající 4článek je out. Proto asi nechodí ty mikroserva a motory. :)

>saldy- můžeš změřit napětí na těch aku?
saldy
Kontaktovat uživatele:

baterie

#29 Příspěvek od saldy »

Doktor píše:Pokud neměl zapojený regl do obvodu tak to odnest nemusel. Ale pokud tu baterii zapojil do stávajícího obvodu bez reglu, tak nechápu kde to šlo do skratu. Ať to ale bylo jakkoli, tak je jasný, že stávající 4článek je out. Proto asi nechodí ty mikroserva a motory. :)

>saldy- můžeš změřit napětí na těch aku?

no když sem to zkratoval tak došlo k přepolování?takže ted mám červenej+namodrym-,vádí to?nebo je to jedno.při tom zkratu sem tam měl 4 aku baterie nimh ale možná nebyly úplně nabitý,na fotce sou obyč.levný varty protože ty se jenom rozpálily ale nečoudily :D,i když jednou sem obyč baterky nabíjel a ty pak večer vybouchly a spolužákovi to popálilo hlavu(bylo to na školnim výletu)
změřit napětí bohužel neumim
coro

Re: baterie

#30 Příspěvek od coro »

saldy píše:?takže ted mám červenej+namodrym-,vádí to?

Elektricky nevadí aká je na vrchu vodiča farba, ale to na fotke je bordel a raz to len preto že je v tom taký chaos, pripojíš naopak, a všetko zhorí. Teda nie doslova plameňom, len to proste budeš môcť celé vyhodiť a možno to je škoda.
A odíde to aj na 4 články aj keď sú možno slabé, keď to dáš naopak. Zas pri 6 článkoch ani príjmač a servá už nemusia vydržať vyššie napätie a odídu aj keď to nezapojíš naopak - musia dostať napätie len zo 4 maximálne 5 článkov, alebo 5V ktoré vyrába regulátor.
S tým že by sa pripájalo napätie naopak alebo inam než patrí, sa proste neráta a tie veci to neznesú. Preto sa dáva čevený vždy plus, čierny alebo modrý mínus, a žltý či biely je informácia, signál...
Napadlo ťa niekedy, zapojiť to najprv normálne, tak ako to má byť, žeby si to videl aj fungovať?
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“