JETI 2,4GHz bez zdzd a graup15

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

#241 Příspěvek od coro »

Avenger píše:
zdzd píše:
Avenger píše:Takže vlastně FASST je taková celopásmová rušička, která ruší všechny systémy v daném pásmu včetně FASST systémů a to tím intenzivněji, čím víc FASSTů běží současně.

Nepochopil jsi...

Rád bych to pochopil pokud je to jinak.
Logicky to tak vypadá. Každé 2ms vyšle svůj DSSS paket do jiného kanálu a to i do již obsazeného kanálu a spoléhá se na to, že náhodou nedojde ke kolizi. Když těch nekolidních paketů bude přijatelné množství pojede bez problému rychle a spolehlivě. O ostatní systémy se nestará, jen je tu a tam šťouchne loktem. :?

Když se zeptám přímo:
- může FASST svým chodem nějak narušovat provoz jiného systému když mu jednou za čas pošle svůj paket do jeho kanálu a naruší mu jeho vlastní paket? ANO/NE

Ano,
presne rovnako ako každé iné 2,4GHz zariadenie, od babysitterov cez bluetooth po Wifi siete či kamery. Samozrejme vrátane samotného Spektrum, XPS či Jeti 2,4 systému.
- je u FASSTU nějak ošetřeno že nedojde k překročení zmíněných 40ti (40 není zase tak mnoho vzhledem k tomu že se to dá krom letadel používat současně i na auta a lodě) současně běžících TX? ANO/NE

Nie,
ako u každého iného systému, ostatné systémy sú pre 2,4GHz zariadenia len úrovňou šumu.
- může se s narůstajícím počtem současně provozovaných FASSTů snižovat kvalita jejich spoje (vzhledem k tomu že budou kolidovat i jejich pakety navzájem)? ANO/NE

Ano.
Samozrejme, ako u každého iného systému, čím vyšší šum tým nižšia kvalita ...

Netreba ale zabudnúť že pri odstupe signálu od šumu NULA decibel, a to sústavne a na všetkých frekvenciách a trvale v každom momente, je riadenie na 2,4GHz bezproblémové. To sa mi zdá, ako by si nepochopil..
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#242 Příspěvek od pavelh »

LV píše:
pavelh píše:Ano, asi také patříš do první kategorie: neprohlédl a nepochopil - zůstává agresivním na nižší úrovni vývoje. Možná někdy.....přeji ti to :D

Ty jediný tu ortodoxne vyzdvihuješ jeden systém, napádaš ľudí čo argumentujú (alebo sa o to snažia), každého kto nie je na tvojej strane označuješ za pritakávačov a agresorov. Dokonca Dalibora označuješ za prívrženca Zdenka. Tak to ho asi nepoznáš. Dalibor uznal jeho pár názorov na 2,4G, ale ja viem, že zo 75% ZdZd názormi na modelarinu ako celok a spôsobom vyjadrovania nesúhlasí. Dalibora poznám dosť osobne a poznám sa aj so ZdZd.
Snaž sa venovať systému (trebarz ako Pastyrik) a vecne argumentuj a nevšímaj si osôb.
Celý víkend som sa do diskusie nezapojil, lebo sa zvrhla správnym smerom, teda k vecným argumentom pre i proti, až pokým nezačali napádania a kto má koľko pozitívnych ohlasov v súkromnej pošte. Každý človek má svojich kamarátov a nepriateľov. Tak to je a bude.

Především proto, aby se tu argumentovalo věcně, jsem založil toto vlákno. To za prvé! A za druhé. Nejsem to já, kdo vždy začíná s napadáním a vytahováním věcí, které s tématem nesouvisí. Třeba konkrétně ty s Bohuňovicema, zdzd s Power managerem, graup15 s Radarem atd, atd....
A za třetí. Jediný, kdo tu nedá dopustit na Futabu je zdzd a jeho partička. Nechápu, proč píšeš, že já tu ortodoxně vyzdvihuji jen JETI. Možná to ale takovým dojmem působí, ale bude to asi tím, že nikdo z nás, kdo testuje JETI ještě chybu nenašel a to přesto, že již se to intenzivně testuje skoro měsíc. Mimochodem včera opět několik letů do výšky, kdy jsem měl obavy, že jsem již v prudké termice éro ztratil. A JETI obstál opět na jedničku! Prostě s tím létám a létám a občas zareferuji, jak to probíhá!
A za čtvrté. Nebyl to náhodou graup15, který svým patolízalectvím a agresivitou opět odklonil téma na napadání. A nebyl to guru zdzd, který si hned přisadil až se všichni rozumní a slušní lidé smáli, až se za břicho popadali..
Jasně jsem říkal, že pokud mě tu budete urážlivě napadat, nebudu sem věcně přispívat i když jsem toto vlákno založil právě kvůli tomu, aby se zde nenapadalo. Vždy to způsobí většinou zdzd a nyní i graup15, proto jsem je slušně nadpisem požádal, aby zkusili sem na toto vlákno nechodit. Věřím, že bez nich bychom se opravdu dozvěděli mnohé zajímavé o tématu. Všimni si, že okamžitě, jak jsem někdo z nich vstoupil, začlo se s napadáním. Nechápu, proč se tedy divíš, že sem věcně přispívá o JETI většinou jen pastyrik?
graup15

#243 Příspěvek od graup15 »

Jen takovou maličkost...víš,co mám za rádio? JR9XII..Takže o protěžování Futaby jsi trošku vedle.Jen to zatím vypadá na nejdokonalejší systém..Nic víc,nic míň.Navíc už toho blábolení fakt nech..hromada lidí tu teď uvádí zajímavé čtení o principech přenosu a jeho podstatě.Naprosti tomu ty jenom jako malé dítě ..bůů oni mi ubližují,bů...tohle je moje hračka a nejlepší..bů..nevím sice jak to funguje,ale určite je nejlepší protože je vyrobená v čechách.
Dalibor.
PS...tohle je def.tečka.prosím nereaguj .I já už chci jen číst věcný dialog lidí co tomu opravdu rozumí (zdzd,coro , pastyřík)
zdzd

#244 Příspěvek od zdzd »

graup15 píše:I já už chci jen číst věcný dialog lidí co tomu opravdu rozumí (zdzd,coro , pastyřík)

Z té hromádky nesouvisejících řečí přece jen vypadlo něco zajímavého:

nikdo z nás, kdo testuje JETI ještě chybu nenašel a to přesto, že již se to intenzivně testuje skoro měsíc. Mimochodem včera opět několik letů do výšky, kdy jsem měl obavy, že jsem již v prudké termice éro ztratil. A JETI obstál opět na jedničku! Prostě s tím létám a létám a občas zareferuji, jak to probíhá!

No tak to je bomba. Já mám 2,4GHz čtyři měsíce. Jen za minulý týden nalítáno skoro pět hodin. Něco v helinách elektro i spalovacích, něco v normálním motoráku, něco ve elektrovětroni s foťákem a výškoměrem. Větroň je jen dvoumetrovka, ale v 350m byl. Výškoměr má zápis značek, na 35MHz se tam objevovaly falešné značky z rušení, na FASST čisto. Nikdy nikde ani jediný problém. Mimo mě je na FASST několik známých, taky ani jediný problém. A přesto (byť je mi to podsouváno) bych si nikdy nedovolil tvrdit, že FASST je ten nejlepší a 100% spolehlivý systém. Stejně tak jsem nikdy netvrdil a ani netvrdím, že JETI je nespolehlivý systém.

Ovšem dělat konečné závěry ze zkušeností s několika kusy po dobu necelého měsíce mi opravdu přijde docela unáhlené a neprůkazné.
venry

#245 Příspěvek od venry »

zdzd píše:
graup15 píše:I já už chci jen číst věcný dialog lidí co tomu opravdu rozumí (zdzd,coro , pastyřík)

Chlapi (pavelh,garup15,zdzd)buťe tak laskaví a přestaňte si tu leštit svoje ego,zatím z Vás opravdu moc kloudného nevypadlo narozdíl od jiných.
Graup.15 co chceš číst je druhá věc,toto fórum není jenom pro tebe,čili mnozí druzí kteří to tu čtou a snaží se pochopit o co vlastně jde,tedy až na osobní výpady zde předváděné mohou chtít slyšet i jiné názory než ty o kterých si myslíš že jedině ty jsou ty pravé.

ps: pokud to někomu hne žlučí,ať reaguje na mém e-mailu nemám chuť to tady zasírat víc než už to je díky
jirka_d

#246 Příspěvek od jirka_d »

Tohle není diskuze, to je prosazování názoru jednoho člověka proti všem.
Jestli chceš prorazit tím, že když jsi měl větroně v nedohlednu a jen systém Jeti tě zachránil, tak ti mohu sdělit, že můj Ventus o rozpětí 3.60 m byl taky skoro neviditelný a zachránila mě Futaba na 35 MHz.
Jinak pro neznalé jak soupravy na 2.4 GHz fungují to napsal zdzd úplně jasně. Signál z vysílače se zaklíčuje a kdo nemá ten správný klíč (spárovaný přijímač) tak se k němu nedostane. Jinak systém 2.4 GHz pracuje od všech výrobců těchto souprav v principu stejně. Někdo používá jeden kanál a někdo 2.
Jestli to má zpětný přenos zvolených parametrů, jako teplota motoru, satv akumulátorů apod. Je to dobré, ale kdo z létajících modelářů může během letu tyto údaje kontrolovat. Snad jen větroňáři.
Když přišla na trh vysílačka pro autíčkáře Nomado, která tyto funkce má byla to "bomba", ale zeptej se jejich vlastníků. kdo tyto funkce používá. Koukat na displej není čas, hlasová funkce není taky použitelná pro velký okolní ruch a vibrace v zaujetí moc nevnímáš. Když už je vnímáš, nemáš čas se soustředit na počet vibrací.
Pokus se prosadit Jeti systém argumenty, ne tím, že se budeš snažit své protivníky v diskuzi odstřelit.
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#247 Příspěvek od Avenger »

coro píše:
- je u FASSTU nějak ošetřeno že nedojde k překročení zmíněných 40ti (40 není zase tak mnoho vzhledem k tomu že se to dá krom letadel používat současně i na auta a lodě) současně běžících TX? ANO/NE

Nie,
ako u každého iného systému, ostatné systémy sú pre 2,4GHz zariadenia len úrovňou šumu.

Tak dady jsem (zřejmě chybně) žil v domění, že "kanálové" systémy když nenajdou volné kanály, tak odmítnou provoz už při párování na zemi a né až později ve vzduchu, což by mohlo být už pozdě. Je to tak? ANO/NE
Pokud by bylo ANO, tak by to mohlo znamenat, že při narůstajícím počtu později zapnutých FASSTů by mohl být časem schozen byť původně startoval na použitelném kanále (s přijatelnou úrovní rušení), protože jeho kanál nebo kanály nebudou již použitelné a nebo nebude kam skočit.
Pokud by bylo NE, tak to s tou bezpečností provozu v pásmu 2.4GHz na větších akcích asi nebude tak dobré jak máme v podvědomí. Bude to jistě odolnější než MHz pásma, ale jen do jisté míry.
Každopádně v obou případech by se měla opět dodržovat stejná pravidla bezpečnosti co se týká možnosti zapínání RC jako u MHz pásma (budou se vybírat všechny TX).
Tady bych ještě poznamenal ke zdrojům rušení jako je wifi, kamery a pod, že tyto zdroje rušení jistě nebudou zdaleka v takové koncentraci přímo na modelářském letišti jako modelářské systémy a navíc u těchto zdrojů se dá předpokládat, že budou konstantní (pravděpodobně budou wifiny a bezdrátové kamery zaplé stále, směrové spoje namířeny stejným směrem, budou stále na stejném kanále nebo pásmu, což je obvyklé, nebudou se pohybovat což je u wifi AP či kamer také obvyklé, nebude se neustále významně měnit jejich počet a je pravděpodobné, že budou dostatečně vzdálené jako třeba v obci, nebo s omezeným výkonem jako BT, PC periferie, ...) a při zapínání RC z drtivé většiny známé.
- může se s narůstajícím počtem současně provozovaných FASSTů snižovat kvalita jejich spoje (vzhledem k tomu že budou kolidovat i jejich pakety navzájem)? ANO/NE

Ano.
Samozrejme, ako u každého iného systému, čím vyšší šum tým nižšia kvalita ...

Tady bych si dovolil ještě jednu podotázku jestliže výrobci "kanálových" systémů deklarují plnohodnotný bezproblémový provoz třeba až 120ti modelů současně, jaký vliv na tento počet by mohlo mít třeba těch deklarovaných 40 FASSTů zaplých naráz?
Já měl za to, že když se sejde na letišti 120 modelářů s kanálovým systémem a všichni naráz to zapnou, tak dojde k téměř 100% (s nějakou rezervou asi počítá každý výrobce) obsazenosti pásma stejně tak i když se zapne 40 FASSTů a když zapnu těch 40 FASSTů, tak v podstatě už ostatní kanálové systémy nepojedou kvůli velkému šumu. Budou zřejmě chtě nechtě násilně vytlačeni z pásma. Neplatilo by to zřejmě, kdyby třeba díky jiné modulaci nebo já nevím čeho ještě mohly oba systémy běžet současně s minimálním nebo žádným vlivem na sebe navzájem.
To je prostě situace, kterou bych chtěl vidět v reálném testu. Třeba se ukáže, že kanálové systémy umřou už při 20ti zaplých FASSTech, protože zarušení kanálů už bude pro ně nepřijatelné.
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#248 Příspěvek od j3nda »

vymejslis fantazmagorie - nikdy na zadnem beznem modelarskem letisti nebude naraz zapnuto vic nez 10 vysilacu zaroven, na modelarskych akcich by bylo zahodno aby si to poradatele hlidali - 2.4GHz neni samospasitelne - pokud si to nekdo mysli, podleha iluzim

wifin napriklad v okoli Prahy je tolik, ze je mi z toho spatne a i na nasem modelarskem letisti chytam wifiny minimalne na polovine kanalu, pokud se vlitne do sirokospektralni wifi typu N navic vyhulene s 24dB sitem, ktera navic zrovna prenasi data, tak si muzes byt jistej, ze bude v pasmu hodne husto

a pokud bude v pasmu husto, prosadi se jen ty nejlepsi systemy a proto jsem rad, ze mam futabu - tim nechci rict, ze jeti je horsi - jen je zatim neprozkoumane
Naposledy upravil(a) j3nda dne pon 01.09.2008 14:56, celkem upraveno 1 x.
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#249 Příspěvek od RadimHnilica »

Já měl za to, že když se sejde na letišti 120 modelářů s kanálovým systémem a všichni naráz to zapnou, tak dojde k téměř 100% (s nějakou rezervou asi počítá každý výrobce) obsazenosti pásma stejně tak i když se zapne 40 FASSTů a když zapnu těch 40 FASSTů

Chápu že se to tu propírá hodně teoreticky ale po modelářských sletech létám už více jak 10 let a nikdy ale opravdu nikdy jsem nezažil že by zapínalo vysílače 40modelářů zaráz (jistě na 35MHz by to ani nešlo) a stejně tak si nedokážu představit že by se na modelářském letišti sešlo 40modelářů kteří by měli potřebu mít ve stejný okamžik zapnutý vysílač. a i tak na model.akcích se vybírají vysílače ať jsou na 2,4 nebo ne!takže tady bych problém viděl opravdu jen teoreticky.Toť zkušenost :idea:
Radim
zdzd

#250 Příspěvek od zdzd »

Avenger píše:Tady bych si dovolil ještě jednu podotázku jestliže výrobci "kanálových" systémů deklarují plnohodnotný bezproblémový provoz třeba až 120ti modelů současně, jaký vliv na tento počet by mohlo mít třeba těch deklarovaných 40 FASSTů zaplých naráz?
Já měl za to, že když se sejde na letišti 120 modelářů s kanálovým systémem a všichni naráz to zapnou, tak dojde k téměř 100% (s nějakou rezervou asi počítá každý výrobce) obsazenosti pásma stejně tak i když se zapne 40 FASSTů a když zapnu těch 40 FASSTů, tak v podstatě už ostatní kanálové systémy nepojedou kvůli velkému šumu. Budou zřejmě chtě nechtě násilně vytlačeni z pásma. Neplatilo by to zřejmě, kdyby třeba díky jiné modulaci nebo já nevím čeho ještě mohly oba systémy běžet současně s minimálním nebo žádným vlivem na sebe navzájem.
To je prostě situace, kterou bych chtěl vidět v reálném testu. Třeba se ukáže, že kanálové systémy umřou už při 20ti zaplých FASSTech, protože zarušení kanálů už bude pro ně nepřijatelné.

Tak to počítat nemůžeš. Kanál v tomto pojetí není žádný konkrétní kanál jako u MHz pásem. Je to jen vykouslý úsek z celé šířky pásma, sám přitom má šířku 1MHz ve kterém užitečný signál "pobíhá". I kdyby jsme si odmysleli matematiku filtrující data, pořád by zarušení bylo velmi nepravděpodobné. Už jen ze statistického hlediska.

Vezmi si osmdesát kanálů "MHz" typu, tedy osmdesát dostupných kmitočtů a hotovo (ve 2,4GHz je jich podstatně více). Vezmeš čtyřicet FASSTů. I v případě té nejnepříznivější shody, kdyby běhaly opravdu rozhozeně a nikdy se nepotkaly mezi sebou, tak při tom rýpnou do čtyřiceti kanálů. Vždy bude nejmíň polovina čistá. Z toho zase vyplývá, že na každém kanálu by se statisticky přeneslo 50% informace. A i to je více než dostatečné.

V reálu není kanál pevný kmitočet, který se dá jen tak zarušit, čtyřicet FASST hrábne do míň než 40 kanálů, protože se občas shodnou, matematika vytahá data i ze zašumělého signálu... Prostě reálná situace je mnohem příznivější.

Jinak logika FASST = širokopásmová rušička je dost expresívní a mimo realitu. Pak ASSAN = jednokanálová rušička, Spectrum = dvoukanálová rušička, JETI = pětikanálová rušička... Tak se na to dívat nedá. Na 2,4GHz to opravdu funguje jinak. Když totiž budeš myslet v MHz pak ti vyjde max. 80 ASSANů, nebo 40 Specter, nebo 16 JETI, a nic jiného. Žádné wifi a FASST = rušička. Tak to opravdu není.
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#251 Příspěvek od pavelh »

Když se tu tedy tvrdí, že všechny systémy pracují velice podobně, proč je tedy dle tebe FASST nejlepší a nejmíň zarušitelný?
LV
Kontaktovat uživatele:

#252 Příspěvek od LV »

pavelh píše:Když se tu tedy tvrdí, že všechny systémy pracují velice podobně, proč je tedy dle tebe FASST nejlepší a nejmíň zarušitelný?

Pretože sa dá s istotou tvrdiť, že spoľahlivo preskakuje :lol:
Tým pádom pravdepodobnosť, že si nájde kúsok pásma kde môže poslať paket je veľká. :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pastyrik

#253 Příspěvek od pastyrik »

LV píše:
pavelh píše:Když se tu tedy tvrdí, že všechny systémy pracují velice podobně, proč je tedy dle tebe FASST nejlepší a nejmíň zarušitelný?

Tým pádom pravdepodobnosť, že si nájde kúsok pásma kde môže poslať paket je veľká. :wink:

to myslis jako hopping? a opravdu?
zdzd

#254 Příspěvek od zdzd »

To je dotaz na koho? Ani v jednom z vláken 2,4GHz nikdo nic takového nenapsal.
LV
Kontaktovat uživatele:

#255 Příspěvek od LV »

pastyrik píše:
LV píše:

to myslis jako hopping? a opravdu?

Myslel som to tak, že strieľa brokovnicou cez celé pásmo (ako to tu niekto prirovnal) a jeden kúsok pásma si takmer vždy nájde na odoslanie informácie...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“