Budoucnost leteckého modelářství 3 (další pokračování)

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Budoucnost leteckého modelářství 3 (další pokračování)

#76 Příspěvek od jyrry »

Proč mám pocit jako by se tu historie podobného zachraňování svobodného létání zase jednou opakovala...
jyrry.webnode.cz
prikrylm

#77 Příspěvek od prikrylm »

Stejný člověk?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od jyrry »

To se neodvážím tipovat. Může to být vlastní pocit a iniciativa, může to být agent onoho svobodomyslného fóra "však víme jakého" :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od jyrry »

K těm řidičákům, potažmo autům, to lze přirovnat ještě tak, že jako jo, jezdím rychlejc než se v daným místě má a ty co to dodržujou mám za pořádný trouby.
Oni Cliftoni taky každýho nechytí a těch přistiženejch je myslím zlomek než těch nepolapenejch rychlejch hrdinů.
Navíc na silnici je ta psychologická výhoda, že můžu ty dodržovače mít za debily co mě brzděj v rozletu :mrgreen:

edit: a jako jooo, vykecávám se tu, ale jsou to myšlenky přepadnuvší mě při opravě náběžky nabořený v Nesvačilech :)
04-14-2026, 10-17-34.png
jyrry.webnode.cz
Pejrak

#80 Příspěvek od Pejrak »

Tak místní chytré pány bych chtěl ujistit , že nejsem ničí agent. Mluvím sám za sebe(nejen za sebe jak už jsem zjistil). A některé příspěvky mě přijdou typicky české. Proč neupravit něco, no protože jsem Čech a umím jen držet h... . Možná by bylo dobré aby si každý to co jsem napsal přečetl pořádně a zamyslel se. Jak jsem napsal není to jen o mých pocitech, ale i poslouchání jiných modelářů na akcích.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od TomasC »

To co říkáš proběhlo a proto mohou členové Svazu modelářů létat 300 metrů /600 metrů. Ale je to o tom, že několik členů Svazu odložilo modely, z dílny a letišť přešli k počítačům a kancelářím. sedli k papírům a odmakali to pro ostatní. Tak to může fungovat.

Nicméně naznač cestu po které půjdeš, aby jsi situaci změnil?
zdzd

#82 Příspěvek od zdzd »

Pejrak píše: úte 14.04.2026 11:01 Tak místní chytré pány bych chtěl ujistit , že nejsem ničí agent. Mluvím sám za sebe(nejen za sebe jak už jsem zjistil). A některé příspěvky mě přijdou typicky české. Proč neupravit něco, no protože jsem Čech a umím jen držet h... . Možná by bylo dobré aby si každý to co jsem napsal přečetl pořádně a zamyslel se. Jak jsem napsal není to jen o mých pocitech, ale i poslouchání jiných modelářů na akcích.
Doteď jsi tu hubu držel, zatím co jiní makali a zařídili pro nás lepší podmínky. A to lepší než jsou v mnoha zahraničních zemích už dávno před EU.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od DAF »

Pejrak píše: úte 14.04.2026 11:01 Tak místní chytré pány bych chtěl ujistit , že nejsem ničí agent. Mluvím sám za sebe(nejen za sebe jak už jsem zjistil). A některé příspěvky mě přijdou typicky české. Proč neupravit něco, no protože jsem Čech a umím jen držet h... . Možná by bylo dobré aby si každý to co jsem napsal přečetl pořádně a zamyslel se. Jak jsem napsal není to jen o mých pocitech, ale i poslouchání jiných modelářů na akcích.
Právě že jen za sebe. Mimochodem zde jistý politik navrhuje vystoupení z EU s tím, že opět budeme vyrábět spalovací auta. Ale už neříká, kdo je bude kupovat, když zbytek světa má tendence jít jinou cestou. Jak zde už psal TomasC, ale i další, jednalo se, upravovalo a připravovalo několik let. První dokument je z r. 2019, takže už prakticky 7 let. Tomu předcházela nějaká doba vyjednávání (vše tu už bylo k tomu napsáno) a najednou se probudí medvěd ze zimního spánku a chce všechno měnit.
Ano, je to i o pocitech podobných lidí, ale stačí si přečíst celé vlákno. Ať už se to jmenuje spolek, svaz, unie, komora, či ještě jinak, vždycky bude "boxovat" jen a pouze za své členy a ne za "cizí", které nezná a nezná tím pádem i jejich zájmy. Ten spolek může vydat svá pravidla a chtít, aby je členové dodržovali a stanovit sankce za nedodržování (třeba odejmutí licence a vyloučení). Jak má ale zaručit, že se jakýmikoliv pravidly bude řídit nečlen? Pejraku, založ si svůj spolek, sežeň dostatek členů, jednej jejich jménem a změň to.
Hitec Aurora 9X
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od jyrry »

Už mlčím, jenom si tu něco... :mrgreen:
popcorn.jpg
jyrry.webnode.cz
Pejrak

#85 Příspěvek od Pejrak »

A zase se ozvali praví češi. Kdybych o nějakém vyjednávání věděl tak bych se rád přidal. Bohužel v té době jsem ještě nelítal a to co někdo vyjednal jsem si přečetl až pak. Ale to zdejší vyjednavači přeci určitě nepoznali ten rozdíl o který mě jde . Neházet letadélkáře do jednoho pytle s copteráky. Je vidět, že tady mluví copteráci jinak by se nad tím zamysleli. Nebudu to tady více řešit, kdo nechce chápat nepochopí, budu si dále létat s letadélky bezpečně tak jako dosud a kdy chci, klidně mě zastřelte ale myslet si budu také svoje! Nesmyslů už jsem za svůj život slyšel a viděl dost. Užívejte si zatímní svobodu, kterou jste si vyjednali. Nebude dlouho trvat a mocní vám to ještě "vylepší". Už si pište co chcete, tady končím s psaním, je to marný,jeto marný je to marný.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od DAF »

Hmm, tak jestli považuješ mých cca 15 letuschopných modelů plošníků za coptéry... :lol: . Zeptej se TomaseC na průběh těch jednání. Myslím, že se opravdu podařilo vyjednat maximum možného. Díky komercionalizaci modelářství si už létající aparát koupí každý, kdo nemá v peněžence průvan a tomu to také odpovídá. Najdi si videa na You Tube, kde magoři zavřeli tunel pro auta a létali tam s 3D dvoumetrovým akrobatem. Podobných videí je (bohužel) spousta. Založ spolek, sežeň členy a jednej. Ano, měl jsi se probudit před nejméně deseti lety.
Hitec Aurora 9X
Libor
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od Libor »

Říká se tomu politika. Coptérák nejsem. Nejsem "my a oni". Nepřidáváš se k tomu úsilí teď, nepřidal by ses ani tehdy.

Politika = proces rozhodování, jak jednotlivci a skupiny prosazují své zájmy, vyjednávají a docházejí ke kompromisům. Politika je organizované usilování o vliv na rozhodování ve společném prostoru.
Libor
Papir
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od Papir »

Pejrak píše: úte 14.04.2026 15:02 .... Už si pište co chcete, tady končím s psaním, je to marný,jeto marný je to marný.
Děkujeme :D
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
zdzd

#89 Příspěvek od zdzd »

Pejrak píše: úte 14.04.2026 15:02 A zase se ozvali praví češi.
Žádní praví češi neexistují. Když už, tak Češi.
Pejrak píše: úte 14.04.2026 15:02 Ale to zdejší vyjednavači přeci určitě nepoznali ten rozdíl o který mě jde . Neházet letadélkáře do jednoho pytle s copteráky. Je vidět, že tady mluví copteráci jinak by se nad tím zamysleli.
A o ty jsi nic nepoznal. Vyjednaná uvolněná pravidla jsou pro letadla. Nikoliv pro coptery. A dokonce ani pro letadla s kamerou. Pokud nepatříš mezi registrované letecké modeláře, tak pro tebe neplatí rozšířené limity.

Coptery mají svoje pravidla, mnohem více omezující.

Než se začneš rozohňovat, bylo by dobré si ujasnit, o čem že vlastně mluvíš a co chceš.

No, a jen tak naokraj: TomasC, kterému patří díky za to, co pro české letecké modeláře dokázal vyjednat, je několikanásobný mistr světa s "letadélky"...
Jiri

#90 Příspěvek od Jiri »

Pejrak píše: úte 14.04.2026 11:01 , no protože jsem Čech a....
Obávám se, že tohle tvrzení platí přesně právě na tebe. Bez znalostí toho, co skutečně několik let probíhalo, a díky velkému úsilí řady lidí, z nich část je i zde na fóru a velmi trpělivě a blbuvdorně se tu snaží vysvětlit, že se jim objektivně povedlo vyjednat opravdu dobré podmínky ve srovnání s možnostmi v okolních zemích, ty přijdeš a začneš jen remcat.
Připomíná mi to ty čechy, co se brání obnovitelným zdrojům, abychom udržovali závislost na fosilních palivech.... typicky v nějakém pajzlu u desítky Braníka.

Pokud máme zachovat možnost, dělat svůj modelářský koníček plnohodnotně, je zcela logické a nanejvýš žádoucí, oddělit se od různých hlupáků, co si koupí dron a pak by s ním nejradši lítali nad Václavákem a jim podobných. Zcela logickým a naprosto správným krokem je tedy deanonymizace tj. pod svým jménem se registrovat, stát se členem organizace, která toto zaštiťuje, naučit se, jaká pravidla je nutno splňovat a řídit se jimi. S tím plně souvisí logická povinnost označování modelů jednoznačným ID svazu a konkrétního člena. Pokud dojde pak k nějakému excesu, minimalizuje to riziko, že případná zloba dopadne na všechny modeláře, jak tomu občas v minulosti bývalo.

Přestože se prakticky nijak aktivně neúčastním na akcích mého domovského klubu, jsem rád, že aspoň část mých příspěvků mu pomáhá, třeba pro fungování kroužků a výchově budoucích modelářů. Pokud to někdo s modelářstvím myslí vážně a není absolutní sobec, měl by to cítit podobně.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“