Novinky v RC ovládání

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Novinky v RC ovládání

#256 Příspěvek od TomasC »

Vyčištěno ...
tomashr

#257 Příspěvek od tomashr »

Tohle zcela evidentně souvisí i s vysílačem ECOS EX14, viz https://www.frsky-rc.com/product/ecos-ex14/

Tam ještě česká cena není, ale měl by to být docela lowend, ke kterému se budou hodit i jednodušší RXy. Ale samozřejmě zajímavé i jinak, třeba na EPP samokřídlo úplně ideální a za cenu jednoho FrSky RXu mít dva potěší.
blembondo

#258 Příspěvek od blembondo »

Nový výrobce ELRS Rx Skyguy což je odnož Runcam. V podstatě nic nového až na ten 1W SG-MAX-2G4-RX. Vzhledem k tomu že standartně ten Rx půjde použít i jako Tx modul tak je to zatím nejmenší 1W zařízení Elrs.
https://skyguy.com/

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#259 Příspěvek od jyrry »

blembondo píše: ned 22.03.2026 19:04 ... zatím nejmenší 1W zařízení Elrs...
Opatrně (aby to někdo zase nebral jako rejpání) se zeptám - může ten 1000mW vysílač pracující na plný výkon nějak negativně ovlivnit nedalekou RC soupravu pracující s povoleným (v EU) výkonem do 100mW?
jyrry.webnode.cz
graup15

#260 Příspěvek od graup15 »

No logicky...jedná se o přijímač, ale se zpětnou telemetrí ..až na 1000mW. (není třeba hned smažit na 1W, protože dosah 72km využiješ jen pokud je ero pořád na přímé lajně..tzn bude tak vysoko, že ani tvuj Graupner tak vysoko nedosáhne :-)
Ale nestane se nic...neb ty máš LBT -EU protokol holy grail, který si najde volné místečko a na něm poběží...
(teda až do chvíle, kdy na chvíli ztratí signál (třeba tím, že budeš od sebe 400m a anteny budou tlumeny trupem) a bude opět hledat volný kanál a okolo prosviští tenhle přijímač ......pak se na tu srandu pojedu podívat :-) :-)

Stačí jako odpověď ?? :-) :-)

Ale neboj, to se fakt nestane.
Naposledy upravil(a) graup15 dne pon 23.03.2026 9:01, celkem upraveno 1 x.
pepin

#261 Příspěvek od pepin »

jyrry píše: pon 23.03.2026 7:35 Opatrně (aby to někdo zase nebral jako rejpání) se zeptám - může ten 1000mW vysílač pracující na plný výkon nějak negativně ovlivnit nedalekou RC soupravu pracující s povoleným (v EU) výkonem do 100mW?
To se nikdy nemuže stát aby modelář něco takového v eu použil bo by se ráno nemohl podívat do zrcadla.

Teoreticky snad jen já, zatim ale jedu v lbt do 100 mw takže jedu spíš i nižšim výkonem než standartních 100 mw.

Ale zkus se ještě raději zeptat třeba chytrý inteligence jak je to v reálu s tím plným výkonem 1000mw i v EU

Ona na to má jiný názor ale to se zase ví že umělá onteligence jen plácá blbosti.

Já těm frekvencím jak přesně to funguje nerozumim, ale pokud si modelářský vysílač hledá volný kanál tak by snad nemuselo být až tak duležitý jakým výkonem vysílá.

Podle mě není problém že modelář sundá modeláře ale jiné ruzné vysílače které vubec nějaký modelářský neřeší a pálí nějaký data přez pul republiky a pokud tady to začne rušit výkon z elrs modulů tak ještě přitopěj.

V každym případě já osobně mám pocit že na rušení jsem rozhodně nepadal kuli jiným modelářum.
Naposledy upravil(a) pepin dne pon 23.03.2026 10:12, celkem upraveno 1 x.
blembondo

#262 Příspěvek od blembondo »

Všechno je to v rovině vlastní odpovědnosti uživatele ale to nepřišlo s příchodem Elrs .Přišlo to mnohem dříve. Už před dlouhou dobou nebyl problem koupit boost moduly do 2W který se vložil mezi výstup z modulu a anténu a pralo se to ostošest. Frsky u R9 taky umožnil uživateli výkon 500mW. U Elrs je to kouzlo spíše opačné. Většinou stačí pouhých 10mW výkonu a s dosahem není problem. V kombinaci s dynamickým výkonem mám jistotu že prakticky hned poznám že je něco špatně. Jak to začne skákat na vyšší výkony máš možnost hledat příčinu. Tohle ty ostatní systemy vůbec nemají. Smažit to na place na 1W nemá vůbec smysl a jen to žere baterku.
MPml

#263 Příspěvek od MPml »

jyrry píše: pon 23.03.2026 7:35 Opatrně (aby to někdo zase nebral jako rejpání) se zeptám - může ten 1000mW vysílač pracující na plný výkon nějak negativně ovlivnit nedalekou RC soupravu pracující s povoleným (v EU) výkonem do 100mW?
Můj odhad (když vidím jak se situace :roll: rychle mění) je, že tenhle problém bude tak do roku, maximálně dvou, kompletně vyřešen. Samozřejmě ČR je celkem specifické prostředí, takže na rozdíl od pobaltí a podobně se to nejspíš o něco prodlouží - ale nemyslím si, že by byl prostor, aby se to mohlo táhnout nějak výrazně déle.
Naposledy upravil(a) MPml dne pon 23.03.2026 10:56, celkem upraveno 1 x.
MPml

#264 Příspěvek od MPml »

pepin píše: pon 23.03.2026 8:40 Podle mě není problém že modelář sundá modeláře ale jiné ruzné vysílače které vubec nějaký modelářský neřeší a pálí nějaký data přez pul republiky
Bylo by možné tuto "myšlenku" :shock: konkretizovat - prostě napsat který ty vysílače máš jako na mysli?
pepin

#265 Příspěvek od pepin »

MPml píše: pon 23.03.2026 10:51 Bylo by možné tuto "myšlenku" :shock: konkretizovat - prostě napsat který ty vysílače máš jako na mysli?

Zcela jednoznačně nějaká anténa co byla na vodárně na Dívčích hradech, tam jsem byl s jeti 6 k přijímačem naprosto neletuschopnej, po vystoupání modelu do cca výšky té vodárny model neovladatelnej, s 8 kanálem to tam už bylo v pohodě ale ten starej 6 k tam provozovat nešel.
tomashr

#266 Příspěvek od tomashr »

blembondo píše: pon 23.03.2026 10:08 Všechno je to v rovině vlastní odpovědnosti uživatele ale to nepřišlo s příchodem Elrs .Přišlo to mnohem dříve. Už před dlouhou dobou nebyl problem koupit boost moduly do 2W který se vložil mezi výstup z modulu a anténu a pralo se to ostošest. Frsky u R9 taky umožnil uživateli výkon 500mW. U Elrs je to kouzlo spíše opačné. Většinou stačí pouhých 10mW výkonu a s dosahem není problem. V kombinaci s dynamickým výkonem mám jistotu že prakticky hned poznám že je něco špatně. Jak to začne skákat na vyšší výkony máš možnost hledat příčinu. Tohle ty ostatní systemy vůbec nemají. Smažit to na place na 1W nemá vůbec smysl a jen to žere baterku.
Trochu pleteš dohromady víc věcí… Boost moduly se zas tak moc nepoužívaly a pokud do toho někdo šel, tak mu bylo zcela jasné, že dělá něco nelegálního. FrSky R9 s těmi 500mW zas tak úplně mimo předpisy nebyla - v EU je bez telemetrie na 868MHz v části pásma tento výkon zcela legální. Tak maximálně to s FLEX fw někdo použil i s telemetrií, ale upřímně to taky nebyl zas takový problém, navíc to nijak neovlivňovalo tu valnou většinu modelářů na běžných 2,4GHz.
U ELRS je ale docela problém v tom, že se najednou dá leckde nastavit na 2,4GHz výrazně větší výkon přímo ve vysílači bez jakéhokoli doplňku a nepoučený uživatel to běžně udělá :-( Že by stáhl na 10mW je zcela mimo realitu - jistěže by mu to stačilo, ale neudělá to prakticky nikdo. A popravdě až se na akci s více modeláři objeví více “šikulů”, kteří si ELRS pustí na “plné koule”, tak to klasickým přijímačům moc dobře neudělá.
Bohužel to problém celkem je, ale nedá se úplně jednoznačně odhadnout, jak velký bude mít rozsah. Na běžné létání typu pár lidí na plácku asi jen minimální, ale u větších soutěží si docela umím představit, že se zase začne řešit větší kontrola vysílačů, což je něco, co jsme teď dobrých 15 let naprosto pustili z hlavy…
blembondo

#267 Příspěvek od blembondo »

Zase to vypadá že obhajuju neobhajitelné a přitom už v úvodu píšu že odpovědný je provozovatel. Vždy. Frsky R9 s Flexem nelegální je a vzhledem k úzké časti spektra to nebude taky žádná legrace. To jsem ještě nepsal že dost zařízení umožňuje používat FCC. Abych to zkrátil. Mě tento stav taky netěší ale co vím že já za sebe si u Elrs s těmi 100mW vystačím a když sem postnu něco co umí 1W tak to není z mé strany návod k tomu ten max výkon používat. Napsal jsem v předchozím příspěvku přesný opak.
graup15

#268 Příspěvek od graup15 »

MPml píše: pon 23.03.2026 10:46 Můj odhad (když vidím jak se situace :roll: rychle mění) je, že tenhle problém bude tak do roku, maximálně dvou, kompletně vyřešen. Samozřejmě ČR je celkem specifické prostředí, takže na rozdíl od pobaltí a podobně se to nejspíš o něco prodlouží - ale nemyslím si, že by byl prostor, aby se to mohlo táhnout nějak výrazně déle.
No už před 12 ti roky jsi predikoval zánik 2.4 a nic se nestalo.
A stejně se nestane nic tady ve švejkově....na to se s tebou vsadím.
graup15

#269 Příspěvek od graup15 »

blembondo píše: pon 23.03.2026 16:08 Zase to vypadá že obhajuju neobhajitelné a přitom už v úvodu píšu že odpovědný je provozovatel. Vždy. Frsky R9 s Flexem nelegální je a vzhledem k úzké časti spektra to nebude taky žádná legrace. To jsem ještě nepsal že dost zařízení umožňuje používat FCC. Abych to zkrátil. Mě tento stav taky netěší ale co vím že já za sebe si u Elrs s těmi 100mW vystačím a když sem postnu něco co umí 1W tak to není z mé strany návod k tomu ten max výkon používat. Napsal jsem v předchozím příspěvku přesný opak.
Já bych se toho nebál....ono totiž naprosto zásadní je, že ELRS z valné většiny použíjí jen ti co tomu porozumí, mají schopnost vubec tomu porozumět.. No a Race kopterářum jsou nějací ...modeláři buřt. Ti si budou stejně létat jak se jim zachce .
Tím myslím, že 99% modelářů na mod letištích by si v Edge nebylo schopno nastavit ani jednoduchý model...proto radši koupí Jeti, Futabu, Graupnera..atd a spokojeně budou létat na svojem plácku.
Vsadím se, že ten přijímač -se zpětnou telemetrií bude v ČR ..max v jednotkách kusu. Takže žádný problém
tomashr

#270 Příspěvek od tomashr »

Já si trochu rýpnu - u FHSS 2,4GHz reálně není mezi FCC a LBT v modelářském použití rozdíl vůbec žádný… Výkony i frekvence stejné, ten LBT princip reálně nemá u komunikace s rychle se pohybujícím objektem žádný význam. Je to vymyšleno na věci typu wifi (kde to hlavu a patu určitě má) a modeláři to musí mít jen proto, že na 2,4GHz jedou pod generální licencí, kde na jejich specifika všichni kašlou…
Trochu jinak to bylo u starého Spektra s DSSS modulací, kde byly v FCC výkony o dost vyšší, ale to už je historie a asi s tím už dnes problém nebude. U moderních modulací (včetně dnešního Spektra) naštěstí FCC je prohřeškem spíš jen formálním a problém to není.

Jinak ano, pokud se ELRS bude držet do těch cca 100mW, tak by to mělo být v pohodě. Jen upozorňuji, že pokud by mezi lidmi hodně narostl počet vysílačů, které na 2,4GHz půjdou i laicky přepnout na 500 či 1000mW, tak to může mít dopady o něco horší, než bylo u pásma 2,4GHz dosud zvykem, tohle by se mohlo na jistém typu akcí docela projevit i reálně, nejen jako papírové porušení předpisů.
K první větě - já bych ani neřekl, že něco obhajuješ, možná ale trochu podceňuješ určité odlišnosti současné situace proti těm starším příkladům a těmi starými příklady to možná trochu nešťastně zlehčuješ :-) Ono je to popravdě komplikované i tím, že docela narostla hladina šumu v tomto pásmu velkým růstem datových komunikací (a možná i některými aktivitami z armádní oblasti), což vedlo k jistému růstu problémů s výpadky spojení a tak může mít nekázeň přímo mezi modeláři větší dopady než by měla třeba v roce 2015 :-(
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“