Fly Baby 1600 mm
-
HONZIK 22
Re: Fly Baby 1600 mm
Jo jo. Skladem - hlavní sklad: 6 ks. 
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Nepochopils vůbec, kde je problém. Probrousil se ten čípek na dvě půlky. S tou kovovou vidličkou to bude stejný, možná to jen bude dýl trvat. Prostě ten 1-1,5 mm čípek dlouhodobě neunese namáhání vibrace a kmitání lanek za letu, musí se to stáhnout aby se síly přenesly na boky vidličky a kování. Jo a z těch teplotních důvodů mám vidličky bílý.Kuta33 píše: stř 04.03.2026 19:37 Předpokládám, že se uvolnil z jedné strany plastové vidličky ten rádoby zajišťovací konec čepu a vidlička se pak rozevřela.
Totéž bude zákonitě hrozit i u navázaní lanek na mosazná očka (spojky lanek).
Éro budu provozovat jako elektro, tedy s menším vibracemi od motoru. Takže nejdřív vyzkouším tak, jak to je. Samozřejmě s řádnou předletovou i poletovou kontrolou a v případně prvního náznaku problémů lanka vyměním za gumičky od tepláků.
Stačí mi, aby to udrželo křídla nasunuté na spojkách u trupu. A druhá funkce, jak psal DAF, aby se moje Fly Baby aspoň trochu podobala dospělé Fly Baby.
Za dané situace vidličky měnit nebudu. Raději ať odejde lehce vyměnitelná vidlička, než mosazné očko, které bych pak musel dolovat z křídla.
Éro budu provozovat jako elektro, tedy s menším vibracemi od motoru. Takže nejdřív vyzkouším tak, jak to je. Samozřejmě s řádnou předletovou i poletovou kontrolou a v případně prvního náznaku problémů lanka vyměním za gumičky od tepláků.
Stačí mi, aby to udrželo křídla nasunuté na spojkách u trupu. A druhá funkce, jak psal DAF, aby se moje Fly Baby aspoň trochu podobala dospělé Fly Baby.
Za dané situace vidličky měnit nebudu. Raději ať odejde lehce vyměnitelná vidlička, než mosazné očko, které bych pak musel dolovat z křídla.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Jak myslíš. Hlavně si vzpomeň, až se to stane, že jsem tě varoval. Očka z nerezovýho lanka proti týhle koncovce se mi nenařízla ani jedna za několik let. Jen se musí otvoru srazit hrany. Tady se to ale problém pozná snadno, povolí jeden či více drátků, začne se to třepit ale stále je to funkční.
Problém dopisovaní - lepší by bylo si přímo pokecat.
Ty očka mám na M2, takže i vlastní očko má dost málo "masa", určitě méně než tvoje M3. Lanka mám nachystané 0,5mm. Mám za to, že pokud se je schopný vibracemi prodřít mosazný čep 1,5mm v duralu rovněž 1,5mm, tak to tenoučké lanko mi daleko rychleji prodře mosazné očko. Přímo o lanka se nebojím. To byl jediný důvod, proč jsem "vyhrožoval" gumičkou.
Jinak si samozřejmě nechám rád poradit.
Ty očka mám na M2, takže i vlastní očko má dost málo "masa", určitě méně než tvoje M3. Lanka mám nachystané 0,5mm. Mám za to, že pokud se je schopný vibracemi prodřít mosazný čep 1,5mm v duralu rovněž 1,5mm, tak to tenoučké lanko mi daleko rychleji prodře mosazné očko. Přímo o lanka se nebojím. To byl jediný důvod, proč jsem "vyhrožoval" gumičkou.
Jinak si samozřejmě nechám rád poradit.
-
HONZIK 22
Politej,pristan a uvidis. Vsechno to je o tom zda to pristani bude plavne ci jako Mig 21.
Zatim to nech tak. Myslim ,ze to je zastupny problem. Vic bych se bal podvozku s tou sprusli. Lanek ne.
Zatim to nech tak. Myslim ,ze to je zastupny problem. Vic bych se bal podvozku s tou sprusli. Lanek ne.
První přistání rozhodne, možná už nebude co kontrolovat. 
Celerone, jen pár takových drobných otázek. Jednak píšeš, že jsi v modelu měl dvacítku benzín, z toho usuzuji, že to mělo cca kolem dvou metrů v rozpětí (stavebnice byly myslím 1,8 a 2,3 m, přesně už nevím). Tvoje "zadrátování" tak mohlo být opravdu funkční. Tenhle (kutův) model je znatelně menší a dá se říct, že v podstatě samonosný, výplet je spíše okrasnou záležitostí a má sloužit jako pojistka proti vysunutí křídla ze spojky. Za druhé, když se pořádně podíváš na kutovy fotky, jde o nějaké běžné lanko, nikoliv kovové (ocelové), takže se spíše prodře to lanko, než mosazné očko. Sice má kuta33 na modelu ještě hromadu práce, ale předpokládám, že závěr vlákna bude ve znamení zhodnocení výsledku práce, včetně posouzení výpletu, jeho funkčnosti, či nefunkčnosti a jeho případné opravě/úpravě. Nechám(e) se překvapit
.
Hitec Aurora 9X
Upevnění lanek, případně gumiček, bych měl už nějak pořešeno. Pokud se neosvědčí, mám v záloze ještě jednu variantu.
V plánu je na letišti pouze vsunout a zajistit provlečením pojistky.
Takhle nějak to bude vypadat připravené k letu. Samozřejmě drát, gumičku a provázek nahradím něčím úhlednějším.
Jenže mám trochu problém.
Moc jsem nepřemýšlel a spoléhal na maketové umístění lanek, jenže to nesplnilo moje požadavky na přitažení křídla k trupu. Zádrhel je v tom, že horní i spodní lanka jsou na trupu (podvozku) uchycená hodně vepředu a křídlo tahají sice k trupu, ale moc dopředu. Křídlo se opírá o trup plnou silou někde kousek za náběžnou hranou a zadní část kořenového žebra u trupu moc nedrží. Pěkně je to vidět na poslední fotce, schválně jsem tam dal červené gumičky. Moc mi nepomáhá ani zadní spojka z 3mm uhlíku, je kvůli vzepětí a malé výšce profilu hodně krátká.
Budu muset dodatečně kořenová žebra přichytit k trupu, zatím moc nevím jak, magnety se mi moc nepozdávají a nemám představu o rozumném, na letišti jednoduše sestavitelném řešení.
Budu muset dodatečně kořenová žebra přichytit k trupu, zatím moc nevím jak, magnety se mi moc nepozdávají a nemám představu o rozumném, na letišti jednoduše sestavitelném řešení.
Přihodím nějakou fotku pro inspiraci, dej mi čas. V podstatě do kořenového žebra jsem našrouboval háček, v trupu byl otvor a tudy jsem provlék gumovou smyčku. Ale jedná se o větroně, jeden s letovkou cca 1200 g, druhý 740 g.
Hitec Aurora 9X
Do trupu se moc nedostanu, mám zrovna v místě křídla dvojité dno a zdola již uzavřeno 0,8mm překližkou. Musím nějaký kolík nebo plocháč vlepit do bočnice trupu a zespodu skrz menší otvor v tuhém potahu křídla nevymyšleným způsobem zajistit, ideálně na "cvak".
V obou bočnicích jsou proti sobě otvory, kterými prochází ra gumička smyčka. V každém křídle (polovině) je háček, na který je zaháknutá ta smyčka. V podstatě se to dá dodělat na hotový trup. Je musí být dostatek "masa" v kořenovém žebru pro zašroubováni háčku.
Hitec Aurora 9X
Nad "doupevněním" křídel jsem zatím jen po večerech v leže přemýšlel,
nejspíš budou nakonec magnety. Možná trochu jinak, pak to sem vložím.
Ale jinak nespím.
Po chvilkách jsem se chytil haubny, práce do které by se mi těsně před dokončením éra asi z nedočkavosti moc nechtělo. Zálet by proběhl bez haubny a pak už by to tak i zůstalo.
Možná se v tom někdo pozná.
Samozřejmě jsem zde na fóru před svým prvním laminováním na kopytě sbíral rozumy a nakonec to dopadlo takto: Kopyto vystrouhané z XPS, olepeno papírem, párkrát prestříknuto zbytky laků ve sprejích a dobroušeno do hladka. Byl i nějaký pokus o voskování, nakonec jsem kopyto stejně vylámal.
Epoxy L285 a 4 vrstvy skelné tkaniny 80g. Nejdřív dvě, zabroušeno a pak další dvě. Vedle na igelitu jsem si prosycoval zbytky tkaniny, abych měl představu o pevnosti. Myslím, že 4 vrstvy jsou u haubny šířky 120, výšky 150 a hloubky 120 mm tak akorát. Tloušťka stěny +- setinky 0,6 mm a hmotnost je na fotce. S povrchem jsem spokojen, myslím, že na drobné nerovnosti si vystačím se střikacím tmelem. Samozřejmě do toho budu ještě řezat - chladič, válce.
Ale jinak nespím.
Po chvilkách jsem se chytil haubny, práce do které by se mi těsně před dokončením éra asi z nedočkavosti moc nechtělo. Zálet by proběhl bez haubny a pak už by to tak i zůstalo.
Samozřejmě jsem zde na fóru před svým prvním laminováním na kopytě sbíral rozumy a nakonec to dopadlo takto: Kopyto vystrouhané z XPS, olepeno papírem, párkrát prestříknuto zbytky laků ve sprejích a dobroušeno do hladka. Byl i nějaký pokus o voskování, nakonec jsem kopyto stejně vylámal.
Epoxy L285 a 4 vrstvy skelné tkaniny 80g. Nejdřív dvě, zabroušeno a pak další dvě. Vedle na igelitu jsem si prosycoval zbytky tkaniny, abych měl představu o pevnosti. Myslím, že 4 vrstvy jsou u haubny šířky 120, výšky 150 a hloubky 120 mm tak akorát. Tloušťka stěny +- setinky 0,6 mm a hmotnost je na fotce. S povrchem jsem spokojen, myslím, že na drobné nerovnosti si vystačím se střikacím tmelem. Samozřejmě do toho budu ještě řezat - chladič, válce.
Pomalu dostává konečnou podobu.
Tak, jak to je hmotí zatím 1100g, zatím ovšem bez pohonu, potahu a drobností.
Koukám, čím bych to tak mohl osadit.
Předpokládám, že při rozpětí 1600mm, ploše křídel 37dm3 se celkem s přehledem vlezu do 1800 až 1900g.
Vrtule by mi tam seděla 11 až 12", z motorů mám v oblibě Leopardy, tady nejspíš LC3542 a zatím mi vyšlo toto: Baterii jsem dal 3S, kapacitu samozřejmě přizpůsobím dodatečně dle těžiště. I když moc se asi nebudu moci rozšoupnout, už teď s prázdným "čumákem" jsem zhruba 30mm za předpokládaným těžištěm (v místě papírové hnědé trubičky na servokabel).
Myslím, že pohon není úplně mimo, jen bych byl klidnější s menším proudem a rozumnější dobou letu. Až mě pustí demo verze ecalcu, ještě zkusím stejný motor s 920kV a baterii 4S.
Koukám, čím bych to tak mohl osadit.
Vrtule by mi tam seděla 11 až 12", z motorů mám v oblibě Leopardy, tady nejspíš LC3542 a zatím mi vyšlo toto: Baterii jsem dal 3S, kapacitu samozřejmě přizpůsobím dodatečně dle těžiště. I když moc se asi nebudu moci rozšoupnout, už teď s prázdným "čumákem" jsem zhruba 30mm za předpokládaným těžištěm (v místě papírové hnědé trubičky na servokabel).
Myslím, že pohon není úplně mimo, jen bych byl klidnější s menším proudem a rozumnější dobou letu. Až mě pustí demo verze ecalcu, ještě zkusím stejný motor s 920kV a baterii 4S.