Fly Baby 1600 mm
Re: Fly Baby 1600 mm
Soustruh sice netočí tolik, co třeba Dremel, ale pilník bych raději do sklíčidla neupínal. To Woita, je otázkou zda jí má každý doma (tu frézu). Jinak modelář je člověk přemýšlivý a musí si umět poradit.
Hitec Aurora 9X
-
HONZIK 22
Ja normalne upinal hluboko ,rovny kulaty pilnik do hlavy soustruhu abych vytvoril ,,zapichnutou,, oblinu do obrobku ,ktery mel byt privareny na kulatinu. Slo to. Dnes je uz jina doba. Kolega s upnutym nozem udelat fikane totez.
Vícebřitá fréza by samozřejmě byla lepší a někdo (tuším jyrry) zde už dával video s podobným obráběním. I proto jsem foto s nožem a patřičným dovětkem vložil.
Jinak, jak píše DAF, absence nějaké drobnosti přece modeláře nemůže zastavit.
Aktuálně účel splnilo, výhledově už jsem stejně přemýšlel nad nějakou menší frézou na podobné věci a k tomu nějaké řezné kotouče na kov (drážkovací frézy) šířky nejspíš 1 a 1,6mm.
Jinak, jak píše DAF, absence nějaké drobnosti přece modeláře nemůže zastavit.
Aktuálně účel splnilo, výhledově už jsem stejně přemýšlel nad nějakou menší frézou na podobné věci a k tomu nějaké řezné kotouče na kov (drážkovací frézy) šířky nejspíš 1 a 1,6mm.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Já stopkovou frézu naštěstí mám, ale nemám tu druhou důležitou část - frézku
. Ale i tak si občas zafrézuju
. S pomocí stolní vrtačky vyrábím třeba drážky v lištách pro uchycení podvozkových noh v křídle, z překližky frézuju klínky pod motor (vyoseni, potlačení) a podobné věci. Ovšem je to jen na dřevo, ne na kov.
Hitec Aurora 9X
Po chvilkách a pomalu pokračuji.
Ukotvení výztužných lanek doděláno. Vlepeno do křídel těsně za žebro z topolovky. A křídla už můžu prohlásit za připravená k potahu.
Chybí na nich už pouze vlepit páky křidélek a doplnit kousíčky balsy okolo.
Ukotvení výztužných lanek doděláno. Vlepeno do křídel těsně za žebro z topolovky. A křídla už můžu prohlásit za připravená k potahu.
Ty vyříznuté obdélníky v krytech serv, to je kvůli odlehčení? Jinak velmi pěkná práce. Co mně se "povedlo" víš, ale už pracuju na nápravě
.
Hitec Aurora 9X
Ano, jen kvůli odlehčení. Kryty jsou "sendvič" 0,8mm překližka + 1mm balsa. Nebo se mi spíše nelíbila tak velká plná plocha.
Co se povedlo mně se brzo dozvíš,
Ale ja na nápravu kašlu. 
Co se povedlo mně se brzo dozvíš,
-
HONZIK 22
Na detajliky zalezi. 
Opět malý kousek - upevnění horních výztužných lanek na trup.
Použití napínáků s pravým/levým závitem jsem obešel běžnou plastovou vidličkou a lanovou spojkou. U napínáku by bylo složitější upevnění, rozsah +- stejný a na občasné dopnutí to odpojení vidličky snad přežiju.
Případně vyměním lanko.
Celá "kotva" je z 1,5mm duralu, v horní podélné trupové liště zapuštěný kolík z 1,5mm drátu proti posunu celé kotvy s ohledem na šikmý tah zadního lanka, celé pak zajištěno šroubkem M3 skrz příčnou lištu do upevňovací matice.
Plán je takový, že na letišti komplet navázaný na křídlo jen zaháknu za ten kolík a celé pak zajistím šroubkem.
Ještě pro ilustraci, jak to bude vypadat s nasazeným horním krytem trupu. Misto lanek jsou zatím cvičně jen nitě.
Bude následovat upevnění spodních lanek na osu kol. To bude trochu složitější. Nějaké varianty už v hlavě mám, uvidím, jak se bude dařit.
Napínání (vidlička + spojka) bude určitě na opačné straně - u křídla.
Použití napínáků s pravým/levým závitem jsem obešel běžnou plastovou vidličkou a lanovou spojkou. U napínáku by bylo složitější upevnění, rozsah +- stejný a na občasné dopnutí to odpojení vidličky snad přežiju.
Ještě pro ilustraci, jak to bude vypadat s nasazeným horním krytem trupu. Misto lanek jsou zatím cvičně jen nitě.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Ty vidličky s čípkem na koncích vyztužných lan výškovky jsem měl na Spacewalkerovi. Během necelý letový hodiny se ty mosazný čípky zcela vymlely a dva povolily za letu. Jak to bylo zavětrovaný a předepnutý od spodku trupu na výškovku, pak na směrovku a pak na druhou půlku výškovky a pak zase na spodek trupu, jak to povolilo, dost se změnila geometrie zadku a já se nestačil divit, proč najednou musím tolik páčkovat.
Místo čípků jsem dal M2 šroubky a matky a stáhnul na krev a matku zakápnul vteřinou. Tím se síla z čípků přenesla na vnitřní plochy vidličky a plechový kování vidličkou sevřený. Lítám s tím už asi 5 let a stále drží.
Je v tom DLE20 ale žádnej vibrátor to není, spíš moje nejklidnější benzínový letadlo.
Místo čípků jsem dal M2 šroubky a matky a stáhnul na krev a matku zakápnul vteřinou. Tím se síla z čípků přenesla na vnitřní plochy vidličky a plechový kování vidličkou sevřený. Lítám s tím už asi 5 let a stále drží.
Je v tom DLE20 ale žádnej vibrátor to není, spíš moje nejklidnější benzínový letadlo.
-
HONZIK 22
Ty plasty meknou i teplem na slunicku ,rekl bych ze tahy prenaseji spatne a povoli. Neco jineho je tah serva do kridelek ,neco jineho je zatizeni a ṣ̌upa pri pristani. Dal bych tam kov.
Dá se (s úspěchem) předpokládat, že lanka budou spíše na zvýraznění maketovosti a na okrasu, nikoliv funkční.
P.S. Ten přechytralej ajťák ví dopředu, co chci napsat a pak z toho jsou kosočtercoviny - okres a okrasa je hodně velký rozdíl
.
P.S. Ten přechytralej ajťák ví dopředu, co chci napsat a pak z toho jsou kosočtercoviny - okres a okrasa je hodně velký rozdíl
Naposledy upravil(a) DAF dne pát 06.03.2026 12:08, celkem upraveno 1 x.
Hitec Aurora 9X
Dík za upozornění. 
Předpokládám, že se uvolnil z jedné strany plastové vidličky ten rádoby zajišťovací konec čepu a vidlička se pak rozevřela.
Původně jsem to neřešil s tím, že lanka budou sloužit spíš jen jako pojistka proti vysunutí polovin křiídel ze spojky. Jenže je fakt, že i u volnějších lanek budou za letu a hlavně při přistávání prováděny poctivé trhací zkoušky.
Při dalším nákupu přihodím do košíku https://www.pvmodel.cz/produkt/vidlicka ... s.-u167421
Předpokládám, že se uvolnil z jedné strany plastové vidličky ten rádoby zajišťovací konec čepu a vidlička se pak rozevřela.
Původně jsem to neřešil s tím, že lanka budou sloužit spíš jen jako pojistka proti vysunutí polovin křiídel ze spojky. Jenže je fakt, že i u volnějších lanek budou za letu a hlavně při přistávání prováděny poctivé trhací zkoušky.
Při dalším nákupu přihodím do košíku https://www.pvmodel.cz/produkt/vidlicka ... s.-u167421
-
HONZIK 22
Ted me malem omylo z te ceny Na prvni pohled.
.Ale je to za 10 ks ,takze pakatel za pevnost.
Musíš jich vzít víc, pak je cena za kus lepší
https://profimodel.cz/cs/vidlicky-a-kul ... 92464.html
https://profimodel.cz/cs/vidlicky-a-kul ... 92464.html
jyrry.webnode.cz