Konektory mezi křídlem a trupem (resp. přijímačem)

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od warhawk »

Panové, léta používám Multiplex konektory mezi křídlem a trupem. Ideálně ty originální, ale kdo dneska ví...
Teď tady mám 1.5m elektroakrobata, každá půlka křídla má jen jedno servo. Šestipinový konektor od MPX je teda trochu kanon na vrabce. Máte někdo něco osvědčeného?

Asi ze mě bude hovořit profesní deformace, ale pokud přijmeme premisu (dost naivní), že výrobce prodlužováků nebo serv použil kvalitní servokonektory s plechy např. od Harwin, tak ty mají životnost jen 300 spojení. To opravdu není pro model letadla mnoho.

Mám tady ještě originální Mini-PV (rozdíl je znát po prvním zásunu 8-) ), ale na ty je třeba zase jiný housing. Tak si říkám mám li krimpovat servošteker za servošteker, nebo je nějaké jiné, lepší řešení. Jinak ty Mini PV jsou dělány na 1000 cyklů (a proto slušné laboratorní vybavení používá právě tyto).

Pro neznalé, doporučuji tento odkaz:
https://www.mattmillman.com/info/crimpc ... onnectors/
Asek
Kontaktovat uživatele:

Re: Konektory mezi křídlem a trupem (resp. přijímačem)

#2 Příspěvek od Asek »

Používám canon, vždy několik pinů pro jeden vodič. Protikus je volně kvůli vibracím. U menších modelů sundavám i tu kovovou obroučku.
canon.jpg
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
masa
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od masa »

Pouzivam uz dlouho tohle - https://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt. ... cislo=1675

Podle me super - velky to je tak akorat, pocit z toho mam dobrej, nikdy s tim nebyl zadny problem. I to zasunuti do sebe je tak akorat, ani ze by to clovek do toho musel rvat silou, ani ze by mel pocit, ze by to nedrzelo.
Jirka Masník
[Wind S50E, Mini FuntanaX, E325, Ricco, Rotorshape,...]
MPml

#4 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: pon 08.12.2025 16:53 Panové, léta používám Multiplex konektory mezi křídlem a trupem. Ideálně ty originální, ale kdo dneska ví...
Teď tady mám 1.5m elektroakrobata, každá půlka křídla má jen jedno servo. Šestipinový konektor od MPX je teda trochu kanon na vrabce. Máte někdo něco osvědčeného?

Asi ze mě bude hovořit profesní deformace, ale pokud přijmeme premisu (dost naivní), že výrobce prodlužováků nebo serv použil kvalitní servokonektory s plechy např. od Harwin, tak ty mají životnost jen 300 spojení. To opravdu není pro model letadla mnoho.

Mám tady ještě originální Mini-PV (rozdíl je znát po prvním zásunu 8-) ), ale na ty je třeba zase jiný housing. Tak si říkám mám li krimpovat servošteker za servošteker, nebo je nějaké jiné, lepší řešení. Jinak ty Mini PV jsou dělány na 1000 cyklů (a proto slušné laboratorní vybavení používá právě tyto).

Pro neznalé, doporučuji tento odkaz:
https://www.mattmillman.com/info/crimpc ... onnectors/
No, nevím, jestli je zrovna tady dobré otevírat tohle téma - až čtenáři zjistí třeba co stojí správný cajk, tak .... pak už jenom bude znít houkačka, blikat modrý maják a odvoz do nemocnice Rubešov (či jak se to kýho boha jmenuje).
https://cz.rs-online.com/web/p/krimpova ... je/8602698
Chvilku vážně - originál konektory (kdysi je mj. používala Futaba) jsou opravdu extra skvělý. Pak se tu a tam narazí na "mosazný bez pružiny, ale tak nějak opatrně použitelný", zbytek (tak 98%) je na vystřelení prakem.
Řešení? V aktuální ekonomicko "technické" :roll: situaci? Nenepadá mě jaký.
Mj, cca před 15 lety (když ještě modelařina nebyla mrtvá) se uvažovalo o tom, že by se u nás dělaly malé verze obráběných (piny) vícepolových konektorů - s stejnou koncepcí jako MPJ 2.5, ale pin průměr 1mm, futrál pak s rozměrama jako MPX. Udělaly se nástroje, přípravky, předělala japonská automatická rozřezávačka na samice (dodnes stojí v koutě na dílně), nakreslily se formy na tělesa z LCP, vyzkoušely prototypy obráběných pinů. Svým způsobem to bylo rozměrově stejný jako Souriau, ale futrál byl hranatý, piny byly masivní obráběné na Tornosu, pokud by toho bylo víc, tak se uvažoval Escomatic, Koncepčně prostě masiv místo těch helix fosforbronzových drátků - jednoduše silová verze pro nějakých 2-3000 bezpečných cyklů. No a než se to stihlo dokončit, tak došlo k dramatickým změnám mezi tehdejšíma potenciálníma distributorama a tím to nenávratně skončilo.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od aviatika »

Mám rád technicky dokonalé riešenia, alebo sa snažím k tomu aspoň priplížiť. Vyskúšal som prakticky všetky spojenia od tých mikro, cez príjmačové až po klasiku zelený Multiplex. Ale najčastejšie u mňa používané aj rokmi osvedčené sú práve tieto Deans Micro. Nikdy ma nesklamali, veľkosťou sú tak akorát. Chce to precízne umiestnenie na oboch stranách. Výsledok stojí za tú námahu. Boli časy, že sa nedali nikde v Európe zohnať, ale u pána Hořejšího ich nájdem vždy. A žiadna náhrada z Číny, ale originály. Prikladám dve moje riešenia - samokrídlo NFROB a Mosquito.
dean1.JPG
dean2.JPG
dean3.jpeg
dean4.jpeg
Luboš - www.aviatika.sk
Jiri

#6 Příspěvek od Jiri »

Taky používám s velkou spokojeností Deans micro, odkaz na ně ve shopu Hořejšího je o pár příspěvků výše.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jyrry »

No, dobrý, jakou teda mají zaručenou životnost (počet cyklů) tyhle mikrodeans?
.
Jestli klasické "DuPont" přežijou 300 cyklů, tak na jedno až dvě serva do křídla by to mě (, píšu to za sebe) stačilo. Nevím jestli by mě bavilo jít lítat se stejným modýlkem třistakrát (6 roků, každý víkend včetně zimy)...
.
Mít vibrolet (čuďáka), tak to samozřejmě řeším trochu jinak :mrgreen:
.
Takhle jsem připojoval konce křídel s křidélkama na F7F Tigercatu 2086mm/11kg
40_ail_extend_2.jpg
.
takhle to mám na samokřídlu 1962mm/2,6kg
RQ-170_2x64mm_08.jpg
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jyrry »

aviatika píše: úte 09.12.2025 7:25 Mám rád technicky dokonalé riešenia, alebo sa snažím k tomu aspoň priplížiť....
No, zrovna tohle mi moc technicky dokonalé nepřijde, nože konektoru jsou vystaveny riziku ohnutí při manipulaci, i mimo letiště...
12-09-2025, 09-18-12.png
jyrry.webnode.cz
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od aviatika »

Vec názoru. Na každom mojom výtvore strávim spústu času tak potom aj môj vzťah k tejto "veci" tomu zodpovedá. Používam obaly na krídla, alebo záslepky aby sa konektor nepoškodil pri manipulácii. Keby som dal "samca" do trupu pri zapnutí napájania by hrozilo zoskratovanie. A to je potom iný "prúser".. Preto je to vždy takto.
Luboš - www.aviatika.sk
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od aviatika »

Alebo potom je tu ešte takéto riešenie. Kde je viac miesta a nie je akútna nutnosť šetriť váhou - klasické staré ale dobré 6-kolíkové konektory "Multiplex".

mpx1.jpeg

mpx2.jpeg
Luboš - www.aviatika.sk
Jiri

#11 Příspěvek od Jiri »

Jenže Multiplexácké jsou hrozně humpolácké, na menší letadla vyloženě nevhodné.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od aviatika »

Fakt netuším aké sú to tie "humpolácke", ale zrejme to bude tak. Potom mám ďalšie riešenie, nie z mojej hlavy, ale takto to vymyslel Karel Svoboda a mne sa to moc páči. Vyskúšal som, A funguje to skvele.

chill1.jpeg

chill2.jpeg
Luboš - www.aviatika.sk
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od TomasC »

Používám konektory, které mi doporučil pan Dvorský z MGM. Tenkrát jsem je koupil přímo u něj, velkou obálku, ale co je to přesně za konektory nevím. V objednávce jsem našel tohle:
SCA_7 (servisní konektor je vyráběn i ve verzi "L" s délkou kablíků 30 cm)
PSC_7 (protikus k SCA_7)

Výhoda je, že jsou malé, ale zacvakávací.

Pokud by se našel zdroj, tak bych byl rád.
zdzd

#14 Příspěvek od zdzd »

aviatika píše: úte 09.12.2025 10:11 Alebo potom je tu ešte takéto riešenie. Kde je viac miesta a nie je akútna nutnosť šetriť váhou - klasické staré ale dobré 6-kolíkové konektory "Multiplex".
To tam máš samce i samici napevno? To není moc dobrý nápad...
zdzd

#15 Příspěvek od zdzd »

TomasC píše: úte 09.12.2025 15:07 Používám konektory, které mi doporučil pan Dvorský z MGM. Tenkrát jsem je koupil přímo u něj, velkou obálku, ale co je to přesně za konektory nevím. V objednávce jsem našel tohle:
SCA_7 (servisní konektor je vyráběn i ve verzi "L" s délkou kablíků 30 cm)
PSC_7 (protikus k SCA_7)

Výhoda je, že jsou malé, ale zacvakávací.

Pokud by se našel zdroj, tak bych byl rád.
To vypadá jako jeho interní název ...

Nenašlo by se něco podobného tady?

https://www.tme.eu/cz/katalog/konektory_46/
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“