Můj pokus dopadl tak nějak, .... mizerně.
Celá věc se má takto. Přestože jsem vybral balzu na pohled rozumnou, tak po vybroušení křídla do profilu se křídlo prohnulo do banánu. Usuzuji, že se jedná o vnitřní pnutí. Doufal jsem, že po napaření a zaaretování v šabloně se to srovná. No, srovnalo. Krovka byla moc pěkná až do doby, kdy jsem ji nalakoval zaponovým lakem. Přestože jsem ji ihned zaaretoval zpět, tak původní banán byl zpět a už tomu není pomoci.
Zkusím to tedy znovu a lépe.
Házedlo L23 Blaník dle Modeláře 12/1987
Pravidla fóra
Pro modely do 250g.
Pro modely do 250g.
Re: Házedlo L23 Blaník dle Modeláře 12/1987
To je dost divný - protože zapon skoro netahá. Jsi si opravdu jistý, že to byl zapon a ne třeba vrchní lesklý a nebo dokonce napínací?warhawk píše: čtv 30.01.2025 13:42 Můj pokus dopadl tak nějak, .... mizerně.
Celá věc se má takto. Přestože jsem vybral balzu na pohled rozumnou, tak po vybroušení křídla do profilu se křídlo prohnulo do banánu. Usuzuji, že se jedná o vnitřní pnutí. Doufal jsem, že po napaření a zaaretování v šabloně se to srovná. No, srovnalo. Krovka byla moc pěkná až do doby, kdy jsem ji nalakoval zaponovým lakem. Přestože jsem ji ihned zaaretoval zpět, tak původní banán byl zpět a už tomu není pomoci.
Zkusím to tedy znovu a lépe.
Jinak pokud se ti to prohnulo při broušení profilu, tak to by taky nemělo - ale obvykle se to stává, když šmirgl není dostatečně ostrý a tlačí se (tj. odebrat co nejvíc hrubým a skutečně ostrým, s jemným malý přídavek, opatrně a netlačit).
Typické to je právě při strojním broušení - jakmile se to prohybá (deformuje - chytá lupavku), tak to je signál tupého (nevhodného) brusiva.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Díky za tipy. Brousítko jsem dělal na míru a nové, tam bych problém nehledal. Ten zapon mě také překvapil, stejně jako tebe. Efekt byl však skoro okamžitý. Prostě se mi to začalo kroutit pod rukama. Jedná se opravdu o zaponový lak, avšak ne z modelářského kšeftu, ale co jsem objevil tady v Hagebaumarkt (Zaponlack Clou).
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Já jen, že jsem jej po roce dodělal
Junior už se těší na zálet. Nakonec jsem dělal křídla třikrát. Sláva staré balze od HVP. To co jsem dostal od kavana je tak dobré na zátop. Po vybroušení profilu šlo křídlo do vrtule vlivem vnitřního pnutí.
Junior už se těší na zálet. Nakonec jsem dělal křídla třikrát. Sláva staré balze od HVP. To co jsem dostal od kavana je tak dobré na zátop. Po vybroušení profilu šlo křídlo do vrtule vlivem vnitřního pnutí.