Hledám vysílač do budoucna

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zpráva
Autor
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: Hledám vysílač do budoucna

#16 Příspěvek od Libor »

Kristián Matouš píše: sob 09.08.2025 21:44 Pokud jsem to pochopil tak radiomaster má volné programování-respektive s nějakými přednastavenými věcmi třeba nějaké mixi(flapailrons atd.
Radiomaster se prodává se systémem EdgeTX, dobré je přečíst si dokumentaci - manuál. Manuál je zde: https://manual.edgetx.org/color-radios/user-interface, vlastní nastavování modelu je od této stránky: https://manual.edgetx.org/color-radios/model-settings.

Existují video návody, třeba:

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Seznámení se s tím manuálem je ale základ. A tady příklad: https://kolmanl.info/index.php?show=EDGETX_SMPL_1
Libor
Libor
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Libor »

FrSky se prodává se systémem Ethos. Je to klon systému OpenTX stejně jako je klon OpenTX systém EdgeTX. Jen FrSky to dělá jako uzavřený systém - to má nějaké souvislosti, které jsou asi nad rámec této diskuze. Manuál si lze taky prohlédnout třeba tady: https://www.flyingtech.co.uk/wp-content ... ev11-2.pdf od strany 25. U nás rádia prodává pan Urbánek - https://rcstudio.cz/, nevím, zda dodává s rádii obdobu tohoto manuálu.

Libor
Libor
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Libor »

Libor
Libor
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Libor »

Abyste mě netepali, že to tady tapetuji odkazy ;) , dávám to sem proto, protože se dost často setkávám s tím, že lidi začnou "od prostředka" a místo toho, aby si přečetli manuál, náhodně podle náhodných videí zkouší nastavit svůj vysílač a svůj model. Ty dva večery věnované prostudování manuálu se vyplatí. :)
Kristián Matouš píše: čtv 07.08.2025 22:15 mixoval jsem tam jednu kravinu půl dne a nakonec mě stejně musel zachránit ind s jeho tutoriálem
Libor
HONZIK 22

#20 Příspěvek od HONZIK 22 »

Za me klidne tapetuj. Je to dobry pocin mit vsechno pod sebou.
Ad2. Tento odkaz mi hlasi chybu. Asi spatny prohlizec.
https://manual.edgetx.org/color-radios/user-interface
A take jsem zjistil ,ze s dokonalosti se zvysuje i cena. Zacinala nekde na 3.900 za plastovku.
https://www.hobbydrone.cz/tx16s-mkii-ma ... dEQAvD_BwE
pepin

#21 Příspěvek od pepin »

Co mam ty dva radiomastery, tak ten druhý má ty v uvozovkách kvalitnější potáky s1 s2 plus ty dva kvalitnější boční slidery a mě osobně teda vubec nepřijdou z pohledu manipulace s nimi jako něco super lepšího, oni se při otáčení tak jako by lepěj na tuhé vazelině a v realnem použivani oproti těm obyč spíš pocit že se s tim otáčením musim prát.

Ty obyč mi přijdou uživatelsky přijemnější.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jyrry »

pepin píše: ned 10.08.2025 11:19 Co mam ty dva radiomastery, tak ten druhý má ty v uvozovkách kvalitnější potáky s1 s2 plus ty dva kvalitnější boční slidery a mě osobně teda vubec nepřijdou z pohledu manipulace s nimi jako něco super lepšího, oni se při otáčení tak jako by lepěj na tuhé vazelině a v realnem použivani oproti těm obyč spíš pocit že se s tim otáčením musim prát.

Ty obyč mi přijdou uživatelsky přijemnější.
To asi koresponduje s tímto:
wroum píše: čtv 07.08.2025 11:34 ...
Minulý týden jsem zakoupil Kavan V15, což je předesignovaná čína FrSky.

NEGATIVA
...
-Je hezký, že to má hallovy snímače a další kosočtvercoviny, ale síla pružin vracející páky musí být nastavena na sílu cca 50% a více, jinak se páky nevracejí na střed a zůstavají někde "okolo" (+/- 10%). Tzn. polovina možnosti nastavní síly pružin je k ničemu. Radši bych měl menší odpor pák, než je minimum, kdy se páky vracejí spolehlivě na střed.
...
jyrry.webnode.cz
HONZIK 22

#23 Příspěvek od HONZIK 22 »

To vis ,ze koresponduje. Z hovma bic neupletes. Rikala moje babicka.
Pustis knipl a on se nevrati do stredu. Nebo ho stahnes az dolu a ona tam neni nula..
. A mas tam napipanych plno mixu a zavislosti :Vyskovka /motor /klapky a jahodova zmrzlina. Za me.,,dobry oddil,,.
pepin

#24 Příspěvek od pepin »

Ty otočný s1s2 tam je to asi jedno, ale ty boční slidery jak jdou ty kvalitnější ztuha—- podobné jako otočný ovladač hlasitosti na kvalitním audiozesilovači, to mi přijde na vysílačce divný, nepřijemný a blbě ovladatelný, musim hodně přitlačit prstem na ten ovladač jinak mi po něm prst zkliuzává, je to jako prát se na dveřích s branem.

Já ty boční slidery zatim na nic nepouživám, tak je mi to jedno, pokud bych je ale použival, tak tam vrátím ty obyč netuningový.

Na těch otočnejch s1/2 mám hlasitost a podsvícení obrazovky, tam mi ty kvalitnější zase až tak moc neprděj, to já tady zmínil spíš jen jako info že ty kvalitnější mi prostě přijdou docela na prd. Jsou tam možná fajn že je na nich lip prstem detekovatelná jejich středová poloha ale hýbat tim jde blbě.
Roman_rc.pilot

#25 Příspěvek od Roman_rc.pilot »

Ahoj Kristiáne.
Po pečlivém pročtení této diskuze mohu říct, že svým způsobem mají pravdu všichni.
S Radiomastrem získáš multiprotokolový modul, což Ti umožní používat i jiné přijímače, než Radiomaster. EdgeTX jsem v ruce neměl, ale věřím, že bude OpenTX opravdu moc podobný, jen vývojově dál.
U Frsky získáš systém Ethos, který je vlastně na bázi OpenTX, jen je udělan na pohled hezčí a pro začátečníky s šablonami velmi přívětivý. I když si nastavíš letadlo dle šablony, je možné přidávat volné mixy a doladit vše do detailu. Jako výhodu bych do budoucna viděl to, že pokud uvažuješ o větších letadlech, má Frsky duální vysílání 2,4GHz + 868MHz nebo 2,4GHz + 2,4GHz a opravdu stabilní signál.
Jeti je opravdu drahá značka, na druhou stranu dostaneš opravdu kvalitní kus vysílačky s velmi spolehlivým a prověřeným přenosovým systémem. Neměl jsem možnost Jeti nějak nastavovat, ale mám info, že co se SW týče, tak je za Ethosem, ale to už potom záleží, co vše využiješ.

Jak už tady psal jirkacbx, pokud by jsi měl jakýkoliv dotaz, najdeš mě na FB Roman Hanel nebo napiš tady soukromou, rád prodiskutuji a kdybych se někdy nacházel blízko Tebe nebo někdo z mých kamarádů, rádi Ti vysílačku s Ethosem ukážou :)

Jirko díky za zmínku ;)
John Deere 9RX 640 Väderstad Spirit ST600s Krampe Halfpipe HP20 Kverneland iXtrac FrSky TandemX20PRO
prikrylm

#26 Příspěvek od prikrylm »

Kristián Matouš píše: čtv 07.08.2025 22:15 ahoj,všem co odpoví už teď děkuji za odpověď
je mi 13 a do budoucna zvažuji koupi nového vysílače,na začátek mé cesty mi byl z klubu zapůjčen vysílač flysky i6-pokud to čte někdo lmk praha 4 tak moc děkuju ;) ,no a už teď jsem se dostal ke svému prvnímu 6ch letadlu.jak z mého věku napovídá tak rozpočet není jeden z nejrychleji vzrůstajcích a tak budu muset volit něco levnějšího a nebo druhá ruka( a tomu se vůbec nebráním)zároveň bych tu po aktuální vysílačce měl 4 přijímačed afsd2a s telemetrií.líbyla se mi varianta frsky taranis ta verze s kolečkem(nejnovější)a do zad bych narval multiprotocol-avšak z tátovy vysílačky(turnigy/flysky 9x)jsem zjistil že si s opentx si moc nerozumím-mixoval jsem tam jednu kravinu půl dne a nakonec mě stejně musel zachránit ind s jeho tutoriálem.přál bych si něco s volným skriptem(něco jako jeti)ale s menší cenovkou.

s pozdravem

Kristián
Jestli je napnutý rozpočet, tak proč nepořídit přímo FlySky i6X? (raději X variantu, ta umí 10 kanálů). Za +-1300 Kč je rádio + 10ch přijímač. Nic rozumnějšího levného na trhu snad ani není. A FlySky a jeho AFHDS2A je vyzkoušený spolehlivý systém. Pokud by v této chvíli stačil, tak lítat a až budeš vědět proč ti nestačí, budeš nejspíš i vědět, co jiného pořídit.

Pak k tomu, co napsali ostatní jen poznámky
- pokud chci používat multiprotokolový modul (MPM), tak ten funguje rozumně jen s EdgeTX (resp. OpenTX, resp. tuším ještě s Devo, ale to je pro mě taková podivná a neprobádaná větev.)
- ETHOS je "klon" jen ideový. Kódy jsem neviděl, ale chování je v mnoha ohledech jiné...
- EdgeTX je za mě taková "latina". Pokud někdo zvládne EdgeTX, s vysokou pravděpodobností snadno zvládne i ostatní systémy do RC vysílačů. (Tedy krom DEVO 7 :-P )
- i do FlySky i6X existuje "klon" OpenTX - umí složitější modely jak orig FlySky firmware, ale rozumný je (byl?) jen na MODE2.
- k EdgeTX - tady je dobré pochopit jeho filosofii, pak člověk zjistí, že moc jednodušších a mocnějších systémů asi moc nebude. Začít od jednoduchého a (např tu) a pokud potřebuju, zjistím, jak "rozšiřovat". Btw, EdgeTX je jen rozvinutá myšlenka systémů od MULTIPLEXu.
- mě osobně by JETI dávalo smysl až, pokud bych chtěl používat více z "rodiny" JETI, tzn přijímač + redundancy box + (co jávím) čerpadlo + senzory pro turbíny.... tohle mají opravdu vychytané a spolehlivé. Na jednodušší modely typu malé elektro (řekneme do 5kg?) s baterkovým čidlem + třeba variem je dnes prakticky jedno, co se použije za soupravu.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#27 Příspěvek od pepin »

Ten vysilač flyskyi6 ale neumí vario.
HONZIK 22

#28 Příspěvek od HONZIK 22 »

A tento v nem nefunguje s doporucenym prijimacem?
CAT01 pro použití s přijímačem iA10 a vysílačem i6.
https://www.bighobby.cz/snimac-vysky-fl ... 17CquJB2Hu

...Spolehlivě sledujte nadmořskou výšku vašeho modelu pomocí snímače výšky CAT01 ....
pro použití s přijímačem iA10 a vysílačem i6
pepin

#29 Příspěvek od pepin »

HONZIK 22 píše: pon 11.08.2025 20:30 A tento v nem nefunguje s doporucenym prijimacem?
CAT01 pro použití s přijímačem iA10 a vysílačem i6.
https://www.bighobby.cz/snimac-vysky-fl ... 17CquJB2Hu

...Spolehlivě sledujte nadmořskou výšku vašeho modelu pomocí snímače výšky CAT01 ....
pro použití s přijímačem iA10 a vysílačem i6
S klasickým vysílačem flysky i6 nefunguje, vysílač vubec nepozná že je zapojený v přijímači.

Jestli funguje na flyskyi6 10x to netušim, ale co jsem hledal na youtubevideích tak jsem tam dohledal pouze jedno video ale to byl v tom vysílači mám pocit nahranej opentx ale stejně to nepípalo , jen se ta výška zobrazovala na displey.

Ono to hlavně vubec neni vário, ale altik který jen ukazuje výšku.

Ale na radiomasteru to jde nastavit aby to fungovalo i jako vario včetně pípání, z mého pohledu naprosto srovnatelný s variem jeti, jen o cca 2300 kč levnější.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od jyrry »

Kristián Matouš píše: ...
Tak už víš co si koupit za rádio?
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“