Kristián Matouš píše: čtv 07.08.2025 22:15
ahoj,všem co odpoví už teď děkuji za odpověď
je mi 13 a do budoucna zvažuji koupi nového vysílače,na začátek mé cesty mi byl z klubu zapůjčen vysílač flysky i6-pokud to čte někdo lmk praha 4 tak moc děkuju

,no a už teď jsem se dostal ke svému prvnímu 6ch letadlu.jak z mého věku napovídá tak rozpočet není jeden z nejrychleji vzrůstajcích a tak budu muset volit něco levnějšího a nebo druhá ruka( a tomu se vůbec nebráním)zároveň bych tu po aktuální vysílačce měl 4 přijímačed afsd2a s telemetrií.líbyla se mi varianta frsky taranis ta verze s kolečkem(nejnovější)a do zad bych narval multiprotocol-avšak z tátovy vysílačky(turnigy/flysky 9x)jsem zjistil že si s opentx si moc nerozumím-mixoval jsem tam jednu kravinu půl dne a nakonec mě stejně musel zachránit ind s jeho tutoriálem.přál bych si něco s volným skriptem(něco jako jeti)ale s menší cenovkou.
s pozdravem
Kristián
Jestli je napnutý rozpočet, tak proč nepořídit přímo
FlySky i6X? (raději X variantu, ta umí 10 kanálů). Za +-1300 Kč je rádio + 10ch přijímač. Nic rozumnějšího levného na trhu snad ani není. A FlySky a jeho AFHDS2A je vyzkoušený spolehlivý systém. Pokud by v této chvíli stačil, tak lítat a až budeš vědět proč ti nestačí, budeš nejspíš i vědět, co jiného pořídit.
Pak k tomu, co napsali ostatní jen poznámky
- pokud chci používat multiprotokolový modul (MPM), tak ten funguje rozumně jen s EdgeTX (resp. OpenTX, resp. tuším ještě s Devo, ale to je pro mě taková podivná a neprobádaná větev.)
- ETHOS je "klon" jen ideový. Kódy jsem neviděl, ale chování je v mnoha ohledech jiné...
- EdgeTX je za mě taková "latina". Pokud někdo zvládne EdgeTX, s vysokou pravděpodobností snadno zvládne i ostatní systémy do RC vysílačů. (Tedy krom DEVO 7

)
- i do FlySky i6X existuje "klon" OpenTX - umí složitější modely jak orig FlySky firmware, ale rozumný je (byl?) jen na MODE2.
- k EdgeTX - tady je dobré pochopit jeho filosofii, pak člověk zjistí, že moc jednodušších a mocnějších systémů asi moc nebude. Začít od jednoduchého a (např
tu) a pokud potřebuju, zjistím, jak "rozšiřovat". Btw, EdgeTX je jen rozvinutá myšlenka systémů od MULTIPLEXu.
- mě osobně by JETI dávalo smysl až, pokud bych chtěl používat více z "rodiny" JETI, tzn přijímač + redundancy box + (co jávím) čerpadlo + senzory pro turbíny.... tohle mají opravdu vychytané a spolehlivé. Na jednodušší modely typu malé elektro (řekneme do 5kg?) s baterkovým čidlem + třeba variem je dnes prakticky jedno, co se použije za soupravu.