Hledám vysílač do budoucna

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zpráva
Autor
Kristián Matouš

Hledám vysílač do budoucna

#1 Příspěvek od Kristián Matouš »

ahoj,všem co odpoví už teď děkuji za odpověď
je mi 13 a do budoucna zvažuji koupi nového vysílače,na začátek mé cesty mi byl z klubu zapůjčen vysílač flysky i6-pokud to čte někdo lmk praha 4 tak moc děkuju ;) ,no a už teď jsem se dostal ke svému prvnímu 6ch letadlu.jak z mého věku napovídá tak rozpočet není jeden z nejrychleji vzrůstajcích a tak budu muset volit něco levnějšího a nebo druhá ruka( a tomu se vůbec nebráním)zároveň bych tu po aktuální vysílačce měl 4 přijímačed afsd2a s telemetrií.líbyla se mi varianta frsky taranis ta verze s kolečkem(nejnovější)a do zad bych narval multiprotocol-avšak z tátovy vysílačky(turnigy/flysky 9x)jsem zjistil že si s opentx si moc nerozumím-mixoval jsem tam jednu kravinu půl dne a nakonec mě stejně musel zachránit ind s jeho tutoriálem.přál bych si něco s volným skriptem(něco jako jeti)ale s menší cenovkou.

s pozdravem

Kristián
kromě mě ještě nikdo nespadl s letadĺem,které nepostavil-já ze skříně
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: hledám vysílač do budoucna

#2 Příspěvek od Libor »

To je těžké zadání :-) Levnější rádia jedou se systémem OpenTX/EdgeTX, FrSky se systémem Ethos. To je všechno cca stejný princip nastavování modelů a to se Tobě nelíbí. A šablonová rádia jako Jeti jsou i z druhé ruky drahá. Jsou i jiná šablonová rádia, ale já bych nedoporučil ani Spektrum, ani Futabu, ani Graupner. Tak mi vychází, že se budeš muset skamarádit s EdgeTX a pořídit nějaký vysílač s tímto systémem s možností multiprotokolu a externího modulu.
Libor
pepin

Re: hledám vysílač do budoucna

#3 Příspěvek od pepin »

Ty flysky telemetrický přijimače fungují s vysílačem radiomaster

https://www.6sfull.cz/radiomaster-tx16s ... mKEALw_wcB

Jen jsem zjistil jeden drobný problém, občas , nebo spíš vcelku pravidelně se ty telemetrický flysky přijimače spojí s vysílačem a to i s original flysky i6 nějak chybně že serva sice fungují ale skokově, né plynule. Někdy musim model zapojit třeba na třikrát.
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: Hledám vysílač do budoucna

#4 Příspěvek od Libor »

Já jsem volil vybavení ve dvou řadách:

Jeti - vysílač z druhé ruky
+ výrobce stále vyvíjí
+ mechanicky dobře dělané
+ šablonové rádio, které mě neomezuje
+- výrobce konzervativní, novinky přichází o něco později, ale fungují
+ spolehlivost, dobré reference
- dražší přijímače
- dražší telemetrická čidla

Radiomaster TX16s mkII 4in1
+ dobrý poměr cena / kvalita
+ multiprotokol - mohu používat starší FrSky přijímače
+ šachta pro externí modul - používám modul ELRS
+ velikost do mé ruky
+ nízká váha
+ dobré reference
+ možnost kupovat levné přijímače FrSky & spol
+ možnost provozovat ELRS přijímače - spolehlivost přenosu, miniaturnost, dobrá cena

Další možnost je FrSky, technicky i kvalitou jde kupředu, ale postupně zdražuje a tak se z třídy, kde je Radiomaster TX16s, sune směrem k dražšímu (drahému) Jeti. Rozdíl je v tom, že na rozdíl od Jeti dává na trh věci, které mají bugy a někdy je nikdy neodstraní. Taky nedrží zpětnou kompatibilitu nebo vůbec kompatibilitu - kompatibilitu firmware, kompatibilitu konektorů.
Libor
Kristián Matouš

#5 Příspěvek od Kristián Matouš »

když jsem nad tím teď zauvažoval na základě odpovědí tak bych asi šel do radio masteru a pak se v daleké budocnosti přesunul k jeti.je to dobrý nápad?
Libor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Libor »

Já jsem dříve chtěl doma jen jednu značku, jeden ekosystém. Věnuji se tomu trvale mnoho let, přemýšlel jsem do "daleké" budoucnosti. Jenže ono to tak dnes moc nejde, výrobci se objevují, výrobci zanikají, stejně tak se rychle mění jejich výrobní sortiment. Tak jsem se nějakou postupnou cestou dohrabal k Jeti a levnému FrSky, které jsem později, když FrSky přerušil kompatibilitu ve své výrobní řadě, nahradil Radiomasterem a ELRS. Tak bych si to na Tvém místě nekomplikoval úvahami, co bude za 10 let. Radiomaster TX16s mkII je dobrá volba. Já jsem volil variantu s multiprotokolem interně a ELRS v modulu, důvody jsem popsal u sebe na webu. Jeti rádia se pravidelně objevují na bazarech, majitelé pravidelně přecházejí na novější modely, vzhledem ke kvalitě těch rádií se prakticky nedá koupí z druhé ruky udělat chyba.
Libor
HONZIK 22

#7 Příspěvek od HONZIK 22 »

Kristiane. Za me neni zadna volba s budoucim prechodem dobra. To co se pise o Frsky je samozrejme pravda,ale hodne se popisuje minulost. Ano byl to bourlivy vyvoj s chybama a omyly ,nicmene dnes uz je to stalice .
Jejich sablonovy system je vychytany a komunitu budes mit obrovskou.
Prechod z cehokoliv na JETI ti prinese jen ztratu.
Ja jsem celozivotni Graupnerak a pujdu do Frsky az mi zacnou vysilace haprovat po desitkach let ,spise asi na mechaniku. . Nehodlam ztracet pak cas louskanim systemu nesablonovych radii. A Frsky s jeho Ethosem ,zda se byt na dlouho privetivym radiem.
Ano, chces li litat a ne pipat je dnes Tandem Frsky hodne vyladenym system,svym bourlivym vyvojem si uz prosel a sedl si. Nebude v budoucnu duvod koukat se jinam.Verim.
jirkacbx
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jirkacbx »

Frsky mam JEN s OpenTX a trvalo mi jako staršímu asi 5 let pochopit jejich logiku nastavování.
Taranis Q7 mam na remorkéra,MAz 537 a nově na elektro větroně bez křidýlek,9ku na bagr.
Nejlepší by bylo,kdybys někoho s Frsky sehnal v okolí a aby ti ukázal,co tam jde na rádiu nastavit za vyslovený blbosti.To mluvim za OpenTX.
Jak pochopíš logiku pípání u Frsky,máš vyhráno.
Ohledně Ethosu můžu doporučit Roman rc pilot,Roman Hanel,Sice od Ostravy,ale s jeho pásovým traktorem John Deere je to asi největší šílenec ohledně Frsky.
Pěkná podpora je i od rcstudio.cz .
pepin

#9 Příspěvek od pepin »

Kristián Matouš píše: pát 08.08.2025 12:12 když jsem nad tím teď zauvažoval na základě odpovědí tak bych asi šel do radio masteru a pak se v daleké budocnosti přesunul k jeti.je to dobrý nápad?
Podle mého ano, já jsem dlouho provozoval a stále provozuji jeti, ale kupovat do i obyč letadel za pár korun přijimač za 3 tisíce a vario za 2600 kč se mi opravdu vubec nelibilo když pro radiomastera mi stačí koupit přijimač flysky nebo frsky pod 1000 kč a to samé vario.

Ten systém edge jsem za pomoci místních rozpohyboval a pochopil i já a to jsem obvzlášt natvrdlej. Já už mam ty radiomastery dva, jeden zatím s externim modulem pro jeti ale pomalounku polehounku postupně era co jsem měl nebo stále mám přez jeti překopávám na frsky nebo flysky a jestli časem jiný vysílač tak asi frsky s duálním vysílacím modulem z pro serioznější modely z duvodu vyšší bezpečnosti. Ale radiomastera si rozhodně nechám dokud bude pro řízení modelu stačit létat alespon trochu bezpečně pouze na 2,4.

Spíš si ale myslím, pokud jsi mladoch, ted bys to s radiomasterem zvládal nejlevněji jak to vubec jde, pak přijde třeba rodina a jiný starosti než letadylka a až se k tomu zase vrátíš kdo ví, jestli a jak to bude vubec s jeti, respektive s létáním na 2,4
HONZIK 22

#10 Příspěvek od HONZIK 22 »

Kudla Pepin je mu 13. Jaka rodina ? :roll:
Psany projev ma velice pekny ,jiste by to zvladl s pomoci. Ale ty jsi tady mel sto stranek psaneho textu .
On potrebuje letat a ne se zabyvat pipanim a padanim na kockopsy. :D
Jiri

#11 Příspěvek od Jiri »

Taky mi přijde jako nejlepší varianta TX16 s multimodulem. Bez problému využiješ všechny stávající Flysky přijímače, a když budeš potřebovat víc, třeba originál Frsky Archer plus se vstupem na měření napětí pohonné baterie a vestavěným váriem stoji nějakých 1100 (6k) respektive 1200(8k), to je proti Jeti zlomek. Logika programování se dá naučit, řadu věcí zvládá i můj 10letý nejmladší syn.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
pepin

#12 Příspěvek od pepin »

HONZIK 22 píše: sob 09.08.2025 9:46 Kudla Pepin je mu 13. Jaka rodina ? :roll:
Psany projev ma velice pekny ,jiste by to zvladl s pomoci. Ale ty jsi tady mel sto stranek psaneho textu .
On potrebuje letat a ne se zabyvat pipanim a padanim na kockopsy. :D
No právě že je mu 13 si myslim, že když má 4 přijimače flysky, stačí mu tedy ukecat babičku dědečka aby mu koupili radiomastera za 6 tisíc a muže létat.

Ale ano, třeba mu dědeček babička v poho zaplatí vysílač jeti za 15 tisíc minimálně a misto těch 4 flysky přijimaču mu koupí 4 přijímače jeti tedy minimálně plus dalších 10 k.

To si musí už zvážit jestli pouze cca 6 tisíc, nebo 25 tisíc.

Jinak já se k radiomasteru dostal tak, že po graupíkách 16/19 jsem si koupil šablonovýho graupa 22 a jeho šablonový menu okamžitě zhodnotil—- no to si dělají snad prdel

Pak jsem tedy koupil graupnera 20 a to jeho šablonový menu opět zhodnotil—- no to si snad dělají prdel.

Já po svém radiu hold chtěl zachovat ruzné nastavení jak jsem byl zvyklý z těch jednoduchých graupiku 16/19, ale u těch chytřejších mi ty jejich šablony na to jak to já chci vubec nepustily, tak jsem nakonec vyměknul že to teda zkusím s tim radiomasterem kde si mohu nastavit co chci jak chci, jen si hold budu muset ze začátku projit tim peklem to radio alespon trochu pochopit.

Dnes jsem opravdu rád, že jsem nevyměknul a co se toho radiomastera týče ohledně nastavování mi to dnes spíš přijde že je to neskutečná pohoda tam něco přenastavit, změnit, opravdu spokojenost, jediný co mi na radiomasteru vadí že na pidisranda era je to radio výrazněji větší a výrazněji těžší než flysky i6. Ale pořád zlatý oproti třeba jeti 16,

Hodně se mi libi radio frsky 18x nebo tak nějak s tim dualnim vysíláním, super do ruky, i vcelku pocitově lehký,,ale podstatně dražší než radiomaster a neumí přijimače flysky plus mraky dalších.
HONZIK 22

#13 Příspěvek od HONZIK 22 »

Nastesti klucina pise pekne ;,,začátek mé cesty mi byl z klubu zapůjčen vysílač flysky i6-pokud to čte někdo lmk praha 4 tak moc děkuju.
A ja doufam ,ze ho na spravnou cestu s budoucim vysilacem jejich komunita i nasmeruje.
Ted pro zacatek je Flysky dobrou volbou ,pak se uvidi. Dulezita je komunita aby mu s danym system nekdo pomohl.
Kristián Matouš

#14 Příspěvek od Kristián Matouš »

Ahoj, opět děkuji za smršť odpovědí-moc mi pomáháte :lol:..Nejspíše bych šel do radiomastera 16s s multiprotokolem a časem bych podle vašich rad přešel na frsky Horus 18(pokud je to to na co jste narážely). Myslíte si že bych něco skazil tím že bych koupil to rádio z druhé ruky? Protože na modelbazaru je pár inzerátů které se cenovou hladinou nedostanou ani k 7 tisícům. Pokud jsem to pochopil tak radiomaster má volné programování-respektive s nějakými přednastavenými věcmi třeba nějaké mixi(flapailrons atd.). Těším se na další cenné rady :D
Kristián
pepin

#15 Příspěvek od pepin »

Ten radiomaster má v principu to nastavování trochu podobný jako když na flyskyi6 něco nastavuješ v těch třech volných mixech.

Tak trochu jako bys v linkovanem sešitě v jedný lince napsal co to má dělat když hneš třeba pákou výškovky, v druhý lince co to má dělat když hneš pákou křidélek, ale pokud budeš třeba po nějaké době chtít aby ještě něco dělala výškovka, nebude to na nějaký dvacátý lince ale rozdvojíš si tu první výškovkovou linku pro další její funkci.

Prostě pokud bude výškovka u nějakýho modelu dělat deset ruznejch věcí, pořád budou naskakovat pouze v kolonce výškovky, to je treba super že když si postupem času nastavíš nějaký už hodně složitý model a ten použiješ pro další modely jako šablonu, pokud jsou jednodušší jen pak vymažeš funkce který na jednodušší model nepotřebuješ.
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“